pühapäev, 28. september 2008

Äike Tartus 28. septembril 2008

Suhteliselt ootamatu äike oli Tartus 28. septembril. Ootamatu seetõttu, et otsesed viited äikesele ilmnesid alles paar-kolm tundi enne äikest.
Pikaajaline kõrgrõhuilm lõppes umbes 26. septembril. Põhja-Skandinaaviasse jõudis aktiivne tsüklon, mille lohk libises üle Eesti. Tartus sadas hommikupoolikul seoses sooja frondiga üsna tugevat vihma. Seejärel satuti sooja õhumassi, mis kujutas endast üsna sooja ja pilvealust ilma. Kl 14 olid põhjataevas näha võimsad rünklikud pilved, mis muutsid üsna kiiresti kuju, kusjuures nende alusel oli sajujooni ja nad paistsid alt läbi (seal oli selget taevast näha), sest lähenes külm front.
Umbes kl 15 lähenens Tartule üsna tume pilv ebaühtlase alusega ja hiljem hakkas sadama, alguses hoovihma, siis ka rahet poole tunni vältel. Pilv oli väga kobrutav. Seejärel oli veidi aega selget ilma ja kl pärast kl 16 saabus uus pilv, mis tõi endaga juba veidi jämedamat rahet kaasa. KL 16.14 sähvataski otse pea kohal välk. Näha oli jäätunud tipuga pilve, mis liikus kiiresti kagu poole. Hiljem muutus taevas üsna selgeks ja ilm rahulikuks.

Hommikune tugev vihm soojal frondil.














Külm front läheneb






Kobrutav pilveserv

Rahesadu

Hetk tagasi lõi välku.

Äikesepilv lahkub

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

hiiumaal sadas umbes veerand 3 rahet :)