pühapäev, 28. september 2008

Septembri ilm ja tulevik

Septembri ilm on olnud nii muutlik kui ka stoiline.
Kuu algus oli suhtekliselt muutlik, olles alguses õige jahe (esimene öökülm oli juba ööl vastu 1. septembrit), kuid hiljem pakkus ilm suvist soojust, mille juurde käisid ka äikesed. Selle tõi lõunatsüklon, mis hääbus Eesti kohal. Eesti sattus ainult hetkeks 6.-7. septembril väga sooja õhumassi (Venemaa, Leedus, Lätis oli isegi kuni 30° sooja).
Seejärel sadas tsükloni hääbudes väga palju ning Põhja-Skandinaaviast saabus kõrgrõhkkond, mis pakkus ligi 2 nädalat küll kuiva, ent väga jahedat ja sombust/pilvist ilma. Lõpuks, pärast 20. septembrit inversioonikiht lagunes (inversioon tähendab temperatuuri kasvu kõrguse suurenedes; normaalsel juhul temp. langeb) ja päike hakkas paistma. Ilm läks hulga soojemaks - sooja oli peaaegu 20°, mis tähistas lühikest vananaistesuve. Jahtumise tõttu siiski temperatuur langes päev-päevalt veidi .
Lõpuks, 26.-27. septembril murdsid tsüklonid Sksandinaaviasse ja ilm muutus - näiteks Tartus sadas 28. septembri hommikupoolikul isegi tugevat vihma (Tallinnas oli samal ajal täispäike). Lühikeseks ajaks läheb ilm selgeks, kuid tulemas on uusi tsükloneid ja madalrõhulohke, nii et ilm on sügisele omaselt väga kiirete muutustega. Suuremat sadu ja tsüklonit on oodata oktoobri alguseks. Aeg-ajalt on näha ennustustes, et oktoobris võib lörtsi ja lund tulla. Pigem siiski jätkub vähemalt oktoobri lõpuni üsna soe ja niiske ilm. Võimalik, et midagi muutub kuu aja pärast ja alles siis võib esimest lund või lörtsi tulla.

Kommentaare ei ole: