kolmapäev, 10. september 2008

Tartu Ülikoolist ja inimestest

Ligi 2 nädalat tihedat olemist Tart Ülikoolis lubab teha juba mõningaid järeldusi inimeste ja olustiku kohta. Nagu ikka, jagunevad inimesed gruppidesse selle järgi, miks nad üldse ülikooli astusid. Suurem osa inimesi on seetõttu edasi tulnud õppima, et saada vastavat kvalifikatsiooni mingis elukutses töötamiseks, mis on iseenesest täiesti mõistlik mõte. Vähem on neid inimesi, kes tulid ideoloogilistel põhjustel. Neid näeb eelkõige mitmesugustel üritustel ja juturingides.
Ka õppejõud on senini silma paistnud heaga, loengud on edasi antud suhteliselt selgelt, kuid mitte alati süstematiseeritlt, näiteks füüsika (mingil viisil näitab selline materjalikäsitlus õppejõu head valdamist antud aines. Üldiselt ollakse vasatstikku abivalmid ja sõbralikud, luues üsna hea töökeskkonna.
Tartu Ülikooli suureks heaks on veel väga suur andmebaas, mida pole sugugi kõikidel ülikoolidel, ja tegemist on teadusülikooliga. Näiteks Tallinna Ülikool ei ole, aga TTÜ on teadusülikool. See tähendab, et suur panus on teadustegevusel ja pakutakse teaduspõhist haridust.
Kahjuks üldise hea mulje taustal leidub ka vastupidine näide (senini). 8.-10. septembril korraldati Vanemuise 46 majas seenenäitus, mis oli suhteliselt väikese ekspositsiooniga, ent lihtne ja arusaadav. 10. septembri õhtul korjas keegi naine näituse kokku, sest seened olid jõudnud juba laguneda hakata. Küsisin talt veidi infot seenenäituse kohta, ent üllatas tema üleolev suhtumine. Ka nimi õnnestus välja selgitada - Külli Kalamees.

Kommentaare ei ole: