pühapäev, 21. september 2008

Meteoroloogiamatk

Täiendatud 25. septembril
Meteoroloogiamatk toimub 24.-26. oktoobril. Seal võivad kõik osaleda, st see on avatud üritus. Põhiprogramm on kahepäevane (reedel ja laupäeval e 24. ja 25. okt). Arvatavasti alustame Nõo kandist ja liinibussiga lähme, sest nii on odavam (bussi üürimine on liiga kallis). Kel kiire või pole tahtmist jätkata, võib õhtul muidugi ära minna.
Juhtmõtted, mida seal teeme: 1. päev - kohalejõudmine ja tutvumine, Tõravere külastus, matk lähipiirkonnas, pilvede tutvustus I, õhtul infrapunatermomeetriga mõõtmised (näiteks saame mõõta pilvede alumise pinna temperatuuri), kui ilm lubab, siis väikese teleskoobiga tähistaeva tutvustus (õhtul või öösel);
2. päev - matk jätkub, looduse tutvustus, niiskusemõõtmised metsas ja avamaastikul, katsed tuulelohega (?), fenoloogia või baromeetrilise astme määramine(?), pilvede tutvustus II, kohaliku matkaraja külastus (ilmselt laudtee soos) ja seente tutvustus, tagasiside (võib ka eelmisel päeval olla).
Sulud näitavad, et üks tegevustest toimub. Matk on plaanitud nii, et programm ei oleks väsitav ega liiga tihe.
Vastavad seadmed (infrapunatermomeeter jmt) saan GLOBE´st ja arvatavasti
astronoomiaühingust Ridamus teleskoobi.
Üritust toetab Tartu Üliõpilaste Looduskaitsering, kes on nõus meid matkal toiduga ja taldrikute jmt varustama, samuti ehk ka telkidega* märkus: faktiviga - Ring ei saa telke laenata, kuna Ringil kui organisatsioonil pole telke. Osavõtjad võtavad need ise kaasa. Külm ilm pole ka probleem, sest alati on võimalik võtta 2 õhukest magamiskotti ja need üksteise sisse panna, kui korralikku paksu magamiskotti pole), kui on lisa vaja (enamik saavad ise kaasa võtta), sest ööbimine on telkidega. Loomulikult arvestame ka ilmaga – kui on väga külm, siis peame püüdma leida võimaluse ööbimiseks ka mõnes campis või mujal siseruumes, kui ei taha telgis magada. Sel juhul on vaja ilmselt lisakulutustega arvestada. Hetkel ei ole veel täpselt selline võimalus teada, nii et infot tuleb oktoobri alguseks.
Matkaliste arv pole täpselt teada, kuid huvilisi on. Tallinnas olles tutvustasin üritust ka mõnede koolide õpetajatele, kes samuti olid asjast huvitatud (ja õpilased nende kaudu). Plaanis on teha üritusest õppefilm Eesti koolidele, kuid sellest samuti täpsemalt oktoobri alguses.
Matk algab 24. oktoobri pärastlõunast. Kes tulevad laupäeval, siis oleme arvestanud, et tulek võtab aega ja enne kl 12 põhiüritusi ei toimu, seega saavad nn hilinejadki võimaluse. Hilinejatele veel, et tuleb teada anda, et tullakse – teame arvestada ja neile siis vastu tulla. Info kohalejõudmise kohta tuleb samuti oktoobri alguses.
Kui inimesi tuleb palju, siis toimub gruppideks jagamine (10-15 inimest grupis). Tõraveres oleme arvestanud vähemalt 2-3 tunniga. Tõravere külastust juhib klimatoloog Ain Kallis (hetkel on aeg talle sobiv). Plaanis on veel lõkkeõhtud.
Lisan veel, et kui see matk õnnestub, siis kas kevadel või suvel on plaan teha bussimatk "Eesti kliimarekordid", mis tähendab nende kohtade külastust, kus neid on mõõdetud + ärajäänud matkaüritused ja võibolla veel midagi.
Nädala jooksul pannakse info ka Tartu Ülikooli listidesse üles ja infopäev toimub 2. oktoobril ilmselt kl 18 koos vastava esitlusega.
Sama info:

Tulemas: septembri ilma iseloomustus, GLOBE´i konverents ja mõtteid geograafiast.

Kommentaare ei ole: