pühapäev, 4. mai 2008

Äikesed 4. mail 2008

4. mai osutus siiani kõige äikeserikkamaks päevaks käesoleval aastal.
Hommik oli väga rahulik, kuid äikesele viitavad märgid olid olemas: öösel oli kohati vihma sadanud, hommikul olid taevas rünkpilved (mõned neist suured), palju oli kõrgrünkpilvi, niiskus oli piisavalt suur, et võiksid areneda äikesed ja iga päevaga oli ebapüsivus suurenenud.
Kuni lõunani püsis ilm peaaegu tuulevaiksena, taevas oli palju kõrgrünkpilvi, kuid mitte konvektsioneeruvaid rünkpilvi. Need ilmusid alles kl 12 ja olid esialgu väga kaugel lõunas ning edelas.
Aja jooksul taevas selgines pea kohal ning kaugemad pilved nihkusid lähemale. Ealgu olid need osaliselt kiudustunud, kuid aja jooksul see paranes. Pärastlõunal oli nii mõnelgi pool Eestis äike olnud, nende hulgas ka Vasalemmas. Siis ilmus kagutaevasse pilverünk, millest kujunes äike. Pilv arenes järgmiselt.
Suhteliselt väike rünk kagus, millel on näha kiudpilveloor (ainus looriga pilv sel päeval!).










Kihi seest kas välja uus ja võimsam rünk.











Pilv on muutunud kahefaasiliseks, kuid esialgu jääb küllaltki muutumatuks. Äikest veel pole. Esimese pildi tegemisest möödunud 85 minutit.







Pilv on küpsenud. Eelmise pildi tegemisest on möödunud 21 minutit.







Sel hetkel müristas küllaltki korralikult. Vähem kui poole minuti pärast oli kuulda teinegi. Rohkem äikest pilves polnud ja see hakkas poole tunni pärast aeglaselt lagunema.

Pilv ilmus taevasse umbes pool 12, kuid ülejäänu toimus 14 ja 15 vahel.
Ülejäänud pilved olid üldiselt hajmisstaadiumis. Kagusse ilmus umbes kl 18 suhteliselt tume pilv, kus oli ka äikest (ei olnud kuulda ega näha, kuid radarid jm kinnitas). Hiljem selgines taevas aeglaselt. Tuul hakkas lühiajaliselt lõunast puhuma, hiljem oli jälle läänest.
Järgmistel päevadel võib jälle hoovihma tulla, kuid äikese võimalus üha väheneb.

Kommentaare ei ole: