teisipäev, 13. mai 2008

Päev ja ilm 13. mail

13. mai nagu teisedki päevad oli üsna tavaline, aga ka huvitav. Õhtupoolikul oli meeldiv käik parima sõbraga loomaaias, kus Turovski korraldas TLÜ üliõpilastele väliloengu. Tõsi küll, loengu ajal oli ilm küllaltki jahe ja tuuline, kuid eks selle asemel oli hea tuju ning huvitav jutt. Teemaks oli lõimetishoole, kuid põhiliselt räägiti ikkagi üldist ja muud.
Märkimisväärne ilma puhul on asjaolu, et vaatamata väga külmale ilmale pole taevas säravsinine, vaid kergelt valkjas. Põhjus on teadmata, kuid võib oletada tropopausi või selle aluse suuremat niiskusesisaldust. Õhtul, seega loengu ajal, ilmusid põhja-ja loodevoolus mitmesuguse huvitava välimusega pilvi. Kiudpilved meenutasid pisut kalaskeletti või kassiküüniseid, rünkpilvedel olid sajujooned all. Selgus, et Lõuna-Soomes sadas umbes kell 18 lund. Need sajujoonedki oli lumi, kuid mis aurustus tugevas tuules ja kuivas õhus enne maapinnale jõudmist. 1,5 km kõrgusel on talvine -7°...-9° isoterm. Nädalavahetusel on ilm palju soojem, kuid ilmselt enne uut soojenemist järgmisel nädalal on vahepeal oodata ikkagi vähemlt kahepäevast jahedust.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kommenteerides äikese võimalust laupäeval - suhteliselt olematu tõenäosus. Kagust ei jõua õhumassid siia küll välja põhjast tulevate külmade õhumasside tõttu. Head äikeseilma Edela-Venemaa elanikele. :D

Jüri ütles ...

Eks ta ole, meil on tõenäoliselt oodata lihtsalt kerget konvektsiooni. Pühapäev on soojemgi kui laupäev.