laupäev, 1. märts 2008

Külmenemine

Lähipäevil muutub ilm märgatavalt külmemaks, sest sügav tsüklon möödub meist lõuna poolt (Kesk-Euroopa riikidele on antud mitmesuguseid huvitavaid hoiatusi, ent konvektsionaalne komponent on vähemuses, st et äikesel pole kohta). Külm ilm püsib vähemalt 7. märtsini (päikeselisemal päeval võib olla ka kerge sula) ning siis läheb jälle soojemaks, kuid kevadet pole veel mõtet oodata (ainult Ameerika ilmakeskus annab selleks teatava lootuse). Üsna tõenäoliselt enne pööripäeva ei lähe isegi mitte nii soojaks, kui oli veebruaris mõnel päeval. Lund ei tundu kuigi palju tulevat, vähemalt Tallinna kandis ei pruugi saada suusatada looduslikul lumel. Lõuna-Eestis, kus tsükloni kese on lähemal, on lootust rohkemateks sademeteks, ent seal on ka soojem.
2. märtsil võib enamikes Eesti paikades olla veel kerge sula, kuid uueks nädalaks on juba ilm igal pool palju kargem. Ei saa sugugi välistada, et temperatuur langeb -10°-ni, kuid nädala teisel poolel tundub, et meid külastab jälle tsüklon. Ameerika ilmamudel panustab selle peale, et tsüklon avab tee soojusele, kuid rõhuv enamik arvutusi näitab, et see tsüklon toob lihtsalt tavalise talvise sula kohale.
(Varsti jaanuari ja veebruari kokkuvõte. Alates märtsist 2008 hakatakse andma uue kuu alul iseloomustusi lõppenud kuu kohta).

Kommentaare ei ole: