esmaspäev, 24. märts 2008

Kevad tulekul

Nädala lõpust läheb ilm märgatavalt soojemaks. Lõunatsüklon toob Kagu-Euroopasse väga sooja ilma ning palju äikest. Meid mõjutab esialgu tsükloni loode-, see tähendab külm serv. Tulemas on veel ilmselt korralikku lund ja tuiskugi. Vastavalt tsükloni liikumisele pöördub tuul kagust algul kirdesse, siis üle põhja loodesse ja läände. Viimaks hakkab domineerima lõunavool.
Uuest nädalast läheb päris soojaks, vähemalt kuni 10°. Nii külmaks ilmselt enam ei lähe, kui oli märtsis, kuid lund näeme siiski suure tõenäosusega. Aprill pole üldiselt mingi suvekuu. Sellegipoolest arhiive sirvides leidus üks aprill, kui polnud ühtegi negatiivset temperatuuri kogu kuu jooksul kuskil Eestis. Paar aastat tagasi (2006. aasta kevad) oli samuti üsna ebaharilik aprill: temperatuur tõusis kuu jooksul ühtlaselt, ühtegi külma-ega soojalainet polnud. Soomes oli üsna palju äikest ning rahet.
Kes tahab teada, millal päris soojaks läheb, siis ühene vastus puudub. Võib öelda, et kui 1. mai on üle elatud, siis vaevalt et tõsisemat lund või lörtsi tuleb. Tavaliselt on nii, et kui aprilli lõpp on normist või antud aastale kujunud foonist kõrgem, siis on mai algus reeglina külm. Kui on mai esimene nädal soe, siis on teine nädal külm. Kevadpüha külm tuleb reeglina igal aastal.
Ajapuuduse tõttu pole endiselt Kanaaridest ega kuukokkuvõtteid. Selle nädala jooksul need artiklid ka ilmuvad.

1 kommentaar:

Marek ütles ...

Pärast 1.-st maid ei ole midagi kindel lume suhtes. Võtaks näiteks 1999. aasta. Siis 2. ja 4. mail sadas lumelörtsi.