laupäev, 22. märts 2008

Kevade ilmastikust ja looduse arengust

2008. aastal algas kevad 20. märtsil kell 7.48. Sageli juhtub, et kalendrikevade algus ei lange looduses toimuvaga kokku. Sama kehtib ka 2008. aasta kohta.
Üldiselt on teada, et soe talv kestab palju kauem kui külm või mõõdukas talv (vahest väga külm talv võib veelgi kauem kesta). Arvestades möödunud "talve" teperatuurifooni, siis võib päris kindlalt väita, et talv algas 3. novembril 2007 ning kestab siiani. Sooja ei ole kuskilt tulemas. Märtsi lõpuni kestab talvine või peaaegu talvine ilm, aprilli alguses läheb sulaks, kuid see on pigem talvine sula, kui kevade sissetung. Hetkel näib, et suuremat soojalainet pole enne 10. aprilli küll oodata.
Kes vähegi huvi tunneb, võib märgata, et eriti tuhkpuude, aga ka sirelite, toomingate ja paljude teiste puude-põõsaste pungad on väga tugevasti praeguse aja kohta arenenud. Isegi möödunud aastal, kui märtsis oli 2 nädalat peaaegu suvine ilm, ei jõudnud aprilli alguseks loodus oma arengus kaugemale. Sel aastal viibib looduse areng umbes kuu, enne kui saab edasi minna.

Kommentaare ei ole: