pühapäev, 13. detsember 2020

51. nädala ilm (14.–20.12.2020)

Kommentaariumi viide

Palume täita kliimateemaline küsimustik https://tinyurl.com/yxdmrf47.

Eelmises postituses on satelliitpiltide all juttu detsembri päikeselisusest. Tõepoolest, lõppev nädal üllatas ohtra päikesepaistega. Võib arvata, et detsembri päikesenorm tuli täis ja uue aastani päikest eriti ei näe. Kui aga peaks tulema kasvõi veel üks päikeseline päev, siis see ilmselt ületab 2015. a uskumatult päikeselise detsembri, vt http://www.ilmateenistus.ee/kliima/kuukokkuvotted/.
Sellist päikeseküllust ja karget, kuid lumeta talveilma võimaldas Venemaal püsinud ülivõimas antitsüklon, mis nihkus üha kaugemale itta Kashastani kohale. Selle mõju oli nädala alguseks peaaegu kadunud, üksnes kagu- ja idatuul andis veel rõhkkonna mõjust märku.
15. ja 16. detsembril levis soe ilm tasapisi itta, nii et saartel sadas vihma ja sooja oli kuni 7 kraadi, aga ida pool sisemaal null kraadi ümbruses ja sadas vähest lund. Järgmisel päeval oli hilissügiseselt soe ilm juba üle kogu maa levinud, lumi ja jää sulasid. 18.12. oli küll sisemaal jahedam, aga järgmine päev tõi 5 ja enama kraadise soojuse juba kõikjale. Selline soe ja udune ilm püsis nädala lõpuni.

Intensiivne antitsüklon eemaldumas itta. Suvisel ajal ei ole vist küll mitte kunagi nii kõrget õhurõhku maalähedases õhukihis (kuni 1046 hPa ilmakaardi paremas servas), sest kuiv ja külm õhk on tihedam, kui soe ja niiske, avaldades seega pinnaühikule suuremat rõhku (DWD).

Uus nädal algas veel talviselt kargelt, aga ülejäänud päevad tulid vesised ja väga soojad: detsembrikuumus võib kerkida 7 kraadini (sisemaal on enamik ajast 0...3 °C, kuid nädala lõpus läks sealgi soojemaks). Silmapiiril paistab tekkivat uus antitsüklon, kuid see ei hoia ilma kargena, vaid lõunakaartest tuleb niisket soojust. 
Kas see on hea või halb? Ilmselt oleneb, kellelt küsida. Tänane vestlus tuttavaga näitas, et hea oleks –5 kraadi ja käputäis lund mõneks nädalaks. Seega talle porine soojus talvekuudel ei meeldi. Samas paljudele on soojus jällegi väga meeldiv. Siiski, isegi kui on vahemereline soojus, siis loodusliku valguse vähesus mõjub mõnedele inimestele negatiivselt – jah, see teema kerkis valgusreostusega seoses esile, täpsemalt küsimusega, kas ja milliseid positiivseid aspekte võiks valgusreostusel olla. Rootsi suitsidoloogid (enesetaputeadlased) on seda uurinud. Tõepoolest, osa inimestest on mõjutatud sesoonsest (hooajalisest) meeleoluhäirest, millel on kohane ingliskeelne lühend – SAD, mis eesti keeles tähendab kurb, vt https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seasonal-affective-disorder/symptoms-causes/syc-20364651. Paraku ei ole valgusreostusel leevendavat ega ravivat efekti, sest sel pole loodusliku päevavalgusega võrreldavat kvaliteeti. 

69 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Valgusreostus mõjub halvasti mulle seepärast, et tänavalambid on liiga oranžika/kollaka valgusega. Parim lahendus oleks täiskuu valgusvärvusega valgustid.

Anonüümne ütles ...

Vahetult enne jõule peaks algama uus sajuta ja jahe periood.

Anonüümne ütles ...

Viimased andmed näitavad üha enam, et kolmapäevane sadu läheb enamuses Soome ja Eestis jääb suht lahjaks. Mõni mudel näitab Lõuna-Soome ligi 20 cm lund kolmapäeva õhtuks. Eestis üle 3-4 cm võimalus vaid Virumaal.

Arvestades, et GFS näitab neljapäeva ööks ka mandrile 5-kraadist sulailma, on isegi hea, et siin see põhisadu enamuses ära jääb.

Anonüümne ütles ...

Valgusreostuserodi! mõnglinunnurodi

Anonüümne ütles ...

Statistik siin:
Ütlesin 5.dets ja veel kindlamalt 10.dets ,et tulevad valged jõulud ja ikka jään selle juurde aga nüüd ütlen ka aastavahetuse tulevat valge.
Ka jään 7.dets öeldud talveprognoosi juurde. See soe mis nüüd nii nädalaks tuleb on ilmselt viimane tükiks ajaks. Samas ,et 40mm detsembris sajab seda ka ei muuda.

Anonüümne ütles ...

Väga hea info statistik, julge hundi rind on rasvane!

Anonüümne ütles ...

15. detsember 2020 09:16
Harjumaal vaevalt 40 mm täis tuleb. Pigem 10.

Anonüümne ütles ...

Täpsemalt siis kehtib see 10 mm Tallinna kohta.

Anonüümne ütles ...

Suht kõvad ennustajad siin jah. Eriti see kes siin sadu koguaeg ennustab. Kõige puhtamalt ennustab siin "kagueestlane".
"Statistik" on vahepealne.

Anonüümne ütles ...

Aastavahetus tulebki valge, sest täiskuuaeg ju.

Anonüümne ütles ...

Viimaste prognooside järgi on valged jõulud natuke küsimärgi all. Norrakad, Gismeteo, Soome ilmateenistus ja AccuWeather lubavad kõik jõululaupävaks plusskraade. Aastavahetus peaks aga küll valge tulema.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Ikka ja uuesti kordan - jõulud tulevad valged !

Anonüümne ütles ...

Kuidas nii kindel? Sina olid see, kes 5. ja 6. dets-iks pakkus hoolimata +4 kraadisest 850 hPa temperatuurist maa lähedal nullilähedust, aga tegelikkuses oli selline +3 kraadi Eesti keskmisena.

Anonüümne ütles ...

Jah siis läks soojemaks kui ootasin. Maapind ei olnud siis veel nii külm meil ja meist kagupool aga nüüd on külm vastupidavam. See oli vist paar aastat tagasi novembri alguses kus 850hpa oli korraks lausa +15 aga no maapinna lähedal püsis ikka +3 kandis.

Anonüümne ütles ...

Ilmselt on suured muudatused tulemas. Nii meteoblue kui ka CFSv2 pikad prognoosid on nö "kinni jäänud". Eriti meteo kus alles novembri prognoos vastu vahib. Olen varem ka märganud ,et kui CFSv2 niimoodi kinni jääb mitmeks päevaks või enamgi siis uuesti toimima hakates on näiteks jaanuari prognoos dramaatiliselt muutunud.

Anonüümne ütles ...

CFSv2 ei ole tegelikult kinni jäänud. tropicaltidbits.com lehel on 15dets 0z jooks olemas. Aga see ei tähenda, et ilmamuutust ei võiks tulla. Ma ise ka pigem arvan, et me ei saa see talv täiesti ilma ühegi korraliku külmaperioodita läbi.

Anonüümne ütles ...

rodirämetus

Anonüümne ütles ...

Kuulge kas nüüd saab juba mingit selgust 24, 25 ja 26 detsembri osas??
Veidi üle nädala aega ju aga ja ikka ei ole siis selgust? Aastal 2020?

Anonüümne ütles ...

Jõuluaeg tuleb soe ja lumeta. Jõulu teisel pühal on alles lootust mingit lumekirmet näha.

Anonüümne ütles ...

Huvitav millal Lõuna-Eestis vihma tuleb?

Anonüümne ütles ...

Mõned mudelid näitavad jõuludeks isegi mandrile 6-7 kraadi sooja.

Anonüümne ütles ...

Statistik julgeb veel ikka edasi panustada või peab hakkama oma lipsu sööma? Ma loodan, et Statistik ei eksi ja jõulud tulevad valged.

Anonüümne ütles ...

Kuni märtsini võiks valge olla. See praegune tatt ei kõlba kuhugi.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Veel ei söö lipsu aga kui peaks musta maaga jõul tulema siis edaspidi enam konkreetseks päevaks (näit. Jaanipäevaks) 2 nädalat ette ei prognoosi. Piirdun siis kuu prognooside või aastaaegadega.

Anonüümne ütles ...

Aga mis täna juba arvad? Kumma kasuks kauss jääb - mustad vs valged? Mida päev lähemale, seda kergem prognoosida.

Anonüümne ütles ...

Statistikult.
60% valge jõulu kasuks. Võib ka juhtuda ,et jõululaupäev on veel must aga esimesel pühal korralik lörtsi/lumesegune kiht maas.

Anonüümne ütles ...

Statistik, kui jõulud tulevad mustad siis ära oma nägu siin enam näita. Võtame pea maha!

Anonüümne ütles ...

Statistik on nõus.

Anonüümne ütles ...

Jõulupühad on ju 3 päeva. Kui 26ndal läheb maa valgeks siis ongi täppi läinud!

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Ma arvestan ikka 25-da järgi.

Anonüümne ütles ...

Nüüd wetterzentrale uuendas prognoosi, 22dets läheb külmaks, enne näitas sooja jätkumist

Anonüümne ütles ...

Et ei pruugi valged tulla, aga tulevad miinuses, et pool võitu sulle olemas Statistik.

Anonüümne ütles ...

Tundub et lähebki nii, nagu ma olen varem siin mitu korda öelnud, et jõuluilm tuleb kas soe ja lumeta või külm ja lumeta, aga valgeid jõule igatahes ei tule.

Anonüümne ütles ...

Sai siin novembris statistikult küsitud, et "Kui detsember tuleb nt -1 kraadise keskmisega, aga lumetu, kas siis on talvine detsember?", millele ta vastas jaatavalt, siis nüüd tuleb tõdeda, et kahjuks nii lähebki.

Kui on soe, siis sajab ja kui on külm, siis ei saja. Seega need 2010 ja 2011 talved olid ikka imede imed küll oma 60-70 cm lumikattega.

Aastavahetus tuleb sama ilmaga, mis nüüd nädal jutti just oli.

Kagueestlane ütles ...

Lõpuks ometi on soe tagasi. Küll on hea meel. Jääks see nüüd ainult pikemalt püsima ka.

Anonüümne ütles ...

Õnneks ei jää. Aastavahetuse ilm tuleb sisuliselt sama sellega, mis nüüd nädalajagu kestis.

Anonüümne ütles ...

Selleks, et tuleks külm ja lumine, peab külm tulema põhjast mitte idast/kagust.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Muutun jõululumega jälle kindlamaks ja seekord jagub seda ka aastavahetuseks. Seekord nii ei lähe nagu 19:40 öeldakse ,et külm ja musta maaga. Küll aga ütlen endiselt ,et Jaanuari keskmine tuleb normilähedane ja sellelt CFSv2 jaanuari kaardilt punased toonid varsti kaovad.

Anonüümne ütles ...

Ühtset ilma ehk et kas nii või naa, ei paista seekord tulevat jõuludel. Kõige tõenöolisemalt tuleb hoopis mõlemat ilma.
Ehk et nii, et 24. dets on soe ja lumeta ja 26. dets on napi lume ja kerge miinusega.

Seega on nii õigus neil, kes musti jõule lubavad kui neil, kes valgeid.

Anonüümne ütles ...

Ürgrämetused!

Anonüümne ütles ...

See spammer siin, kes pauguroditab, peaks varsti siit foorumist banni saama, siis ehk läheb jälle rahulikumaks.

Anonüümne ütles ...

Peab, mitte peaks.

Anonüümne ütles ...

Euroopa mudel näitab jõululaupäevaks tuisku ja teiseks jõulupühaks kohati 15 cm lund.

Anonüümne ütles ...

@viimasele

See oleks tore, aga jamh, need progoosid ja ennustused ...

Anonüümne ütles ...

Ametlik, jõulud tulevad valged!

Anonüümne ütles ...

Väike-Maarjas ja Tuulemäel tõesti, aga Tallinnas ja Lääne-Eestis tuleb endiselt räpaste jõuludega leppida.

Anonüümne ütles ...

Sai siin öeldud, et enne läheb soojaks tagasi kui lund tuleb. Ja nüüd paraku tulebki seda tõdeda, et polnud sellest külmast mingit kasu. Jõulude paiku saabuv lumi tuleb seekord siis ikkagi lödise maa peale.

Anonüümne ütles ...

Aga vähemalt tuleb korralik talv, statistik vast kinnitab seda väidet.

Anonüümne ütles ...

Jep. Jaanuar peaks küll aga veebruar on kaheldav.

Anonüümne ütles ...

Aga miks mitte veebruar. Nii 2011 kui 2012 oli see just külmim kuu.

Anonüümne ütles ...

Saabuv talv peakski selline üsnagi lumevaba (veevarude mõttes kuiv) tulema. Soojaperioodid vahelduvad külmematega, aga lund need eriti ei too.
Selline ilm, mis nüüd pool novembrit oli (pikalt sajuta ja soe) ja pool detsembrit oli (pikalt sajuta ja miinuses), ongi eesoleval talvel tavaline nähtus.

Anonüümne ütles ...

Lühidalt öeldes tuleb saabuv talv eelmisele paaris asjas vastupidine.
Kui möödunut iseloomustas sagedane vihm ja tuul, siis saabuvat suhteline kuivus ja rahulikkus.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Kohe kuidagi pole üleeelmisega nõus. Tuleb päris piisavalt järgmise nädala keskpaigast alates nii lund kui külma. Jaanuari keskmine temperatuur tuleb normipiiresse või kes teab ehk veidi külmemgi (Harkus siis). Julgen väita ,et eeloleva jaanuari külmamiinimum tuleb näiteks -31 (Näiteks Jõgeva). Nagu eelmine ütles - tuleb jah rahulik jaanuar kuna saame mingil hetkel idast kõrgrõhkkonna tiiva alla.

Anonüümne ütles ...

-30 kraadi kindlasti ei tule. Need ajad on möödas. Kliima on niivõrd ära rikutud lihtsalt.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin:
Keegi siin lõi mättase minu pakkumise ,et detsembris vähemalt 40mm ära tuleb aga näe Harkus saab kohe kohe 30 mm kokku.

Anonüümne ütles ...

Jõulude osas tundub et mu 15. detsember 2020 23:11 kommentaar on praegu täppimineku kursil.
Praegu enamus mudeleid näitavad 24. dets kergeid plusse ja 26. dets nappi miinust ja 2-4 cm lund, mis võrrelduna 2010-ga oleks tõesti kirme.

Mida mudeliuuendusi edasi, seda vähem näidatakse jõuludeks lund. Mudelid on ühel meelel selles, et 22. dets tuleb tuleva nädala suurim sadu - sama sajuhulk, mis kõik muud jõulunädala päevad kokku.

Mingit lumeuputust (üle 10 cm) jõulunädalaks kindlasti loota ei tasu. Pigem hoopis seesama 22. dets sadu võib Ida-Eestisse 5 cm kihi tuua, mis loomulikult juba õhtul sulama hakkab.

Anonüümne ütles ...

@ 18. detsember 2020 23:54
Ega see -30 kraadi paljale maale head vist tee. Karta on, et enne pakast käib suur soe üle ja siis pärast lume kadumist pöörab külmaks. Kõrgrõhkkond ei tähenda kübetki lund.

See, et külmav maapind tapab kahjureid, ei pruugi nii õige olla kui arvatakse, sest eks kahjurid taipavad külma eest sügavamale maasse pugeda.

Anonüümne ütles ...

Paistab, et 27. detsember võib nt Narvas -10 kraadi ära tulla, kuid sealt edasi peaks ilm taas üsna soe tulema ja aastavahetuse lumikate pole sugugi kindel.

Ja rõhutan veelkord, et temperatuur pole lumikatte määraja. Sademed on olulised.

Anonüümne ütles ...

Nüüd näitab ka Euroopa mudel sooja pärast jõule.

Kagueestlane ütles ...

Tartu-Tõravere aasta keskmine on viimaste soojade päevadega juba 8,1 kraadini tõusnud.

Kagueestlane ütles ...

NOAA on jaanuari ja veebruri temperatuure kõvasti tõstnud ning veebruar näib normist vähemalt neli kraadi soojem tulevat, seega ei paista isegi normaalset talve tulevat rääkimata korralikust talvest.

Anonüümne ütles ...

Siin blogis keegi mainis, et NOAA paneb kelbast ja tuleb külm...

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Mina mainisin ja võrdlusena kasutasin 48 nädala postituses olevat pilti. Sellega võrreldes ongi ju juba tubli sammu tagasi läinud. Poolel teel "neutral" kaardini.

Anonüümne ütles ...

Nüüd on vist küll suht kindel, et jõululaupäeval enamus Eestist lund ei näe. Hoopis päikest võite üle pika aja näha. Lume võimalus üle-Eestilise keskmisena jääb sel päeval sinna 20% juurde ja päikese (kuu) nägemise võimalus 60% piiresse.

Anonüümne ütles ...

Ilm on viimasel paaril kuul nii puiselt mõttetu, et muust peale prognoosimise siit kommentaaridest enam lugeda ei saagi. Varem ikka arutleti hetkeilma aruteludena. Aga enne aprilli see mõttetu kopi-peist ilm vist ei lõppegi...

Anonüümne ütles ...

Huvitav miks Emhi ilmateate helikvaliteet nii halb on?

Anonüümne ütles ...

Hiiumaal ning Harju- ja Läänemaal on päikeselise ilma tõenäosus 24. detsembril 80% piires. Lume võimalus null.

Anonüümne ütles ...

Kuulge, detsembris on soojarekordid tavaliselt 8 kraadi juures ja külmarekordid -25 kraadi juures. Me oleme viimastel aastatel kogu aeg soojarekordite külje all 0 .. +5 kraadiga, miski on väga valesti. Meie laiuskraadil Kanadas on pakane ju. Kas siis soojarekordid sünnivad niivõrd palju lihtsamalt ? 26 dets. oleks võimalus tsüklonil tuua meile pakast üle Soome aga siis see Norra mere tsüklon lükkab meile sooja ja tuult jälle fakk ma ütlen kus me elame mis toimub? 2009/2010 aastavahetus oli kena küll ....

Kagueestlane ütles ...

Tallinn-Harku aasta keskmine viimaste soojade päevadega juba 8,2 kraadini tõusnud. Ilmateenistuselt ka järjekordne uudis rekordsooja aasta kohta.