kolmapäev, 3. veebruar 2010

Uue aasta suur lumi

31. detsember oli rahuliku ilmaga, päike paistis. Õhtul läks pilvisemaks, hakkas nõrka lund sadama. Õhtul sadas juba mõõdukalt ja lausaliselt, kuid seejärel tekkis väike vahe sissel. Pärast kl 23 tuli väga tugev ja lai lumehoog, kuid see lõppes u 15 min pärast. Kui saabus uusaasta, siis hakkas jälle väga rohkelt lund sadama. Sadas peaaegu kaks tundi, viimaks sadu nõrgenes ja kuu hakkas paistma, kuid sadu päris ära ei lõppenud. Selline sündmuste käik viis mõttele, et sadu oli ilutulestikuga seotud. Tegelikult oli sadu järveefektist põhjustatud (Soome laht oli endiselt jäävaba, kuid ilm üsna külm -10 kraadi), võib-olla ilutulestik küll aitas mingil määral kaasa, kuid see polnud kindlasti peapõhjus.
Järgmisel päeval paistis jälle päike. Hommikul registreeriti Tallinn-Harkus lumepaksuseks 50 cm. Õhtul tekkis uuesti järveefekt, hakkas lund sadama ja sadu oli väga tugev (sajuhulk siiski mitte kuigi suur, sest lumi oli väga kohev). Lumehelbedki oli väga suured – kuni 4 cm läbimõõduga. Hommikul lumesadu nõrgenes ja päike tuli jälle välja. 2. jaanuari hommikul mõõdeti ametlikuks lumepaksususeks 57 cm.
Õhtul pilvisus tihenes uuesti, kuid lumesadu eriti suur enam polnud. Järveefekt nõrgenes. 3. jaanuari hommikuks registreeriti siiski Harkus uus absoluutne lumerekord (62 cm), seda võimaldas ka tuulevaikne ilm. Järgmiseks päevaks oli tuul hulga lund vähemaks puhunud, aja jooksul vajus veel lumi kokku. 3. jaanuari õhtul sadas paljudes kohtades tsüklonaalset lund.
Vana aasta.










Nõrk Kelvin-Helmholtz (pilvelainete ülaosa liikus paremale, alaosa vasakule).
Rahu enne suurt lumesadu.
Lumesajuvangis.
1. jaanuari õhtu.
2. jaanuar. Suuremad lumesajud on selleks korraks möödas.

Kommentaare ei ole: