reede, 24. august 2007

Äike 24. augusti öösel

Külm front lähenes meile juba 23. augusti päeval, jõudes õhtuks ja öö hakuks saarte ning Lääne-Eestini. Juba südaööl oli kaugel-kaugel sähvatusi näha. Esimene sähvatus oligi umbes kl 12 edelas, mis oli eriline oma tooni poolest: nägin konkreetset välku, mis oli porgandpunane. Ülejäänud kauged välgud olid kas kollased või ainult õige nõrgalt punakad. Aga nüüd veelkord tagasi eelloo juurde, sedakorda visuaalsest küljest.
Üleelmine päev oli mitmel pool põhjustanud tugevat äikest ja ilmakomponentide erilist kokkulangemist - troopika kehtestas oma õigused. 24. august oli ilusa ja rahuliku ilmaga päev. Taevas tervitas meid kuumavines päike. Lõuna ajal viibisin Nõmme sillal, kui järsku märkasin väga kaugel kagust üht ülivõimsat rünka.

Lambist paremal, kohe puude kohal märkab terav silm vines olevat pilveserva, mis on äärmiselt võimsa äikesepilve laialivalgunud tipp. Äike oli sel hetkel enam kui 300 km kaugusel.
Pilv oli esimeseks signaaliks, et öösel hakkab üht-teist juhtuma




See rünk oli suhteliselt vähemuutuv ja kadus kl 16-ks üldsegi ootamatult ilmunud rünkpilvede taha. Rünkpilved ilmusid mõne minutiga lõuna poolt, katsid poole taevast ja kadusid pärast 30 min niisama ootamatult. Tegemist oli tavaliste pilverünkadega, millel puudus muu tähendus, kui et maapinna soojenemine oli jõudnud maksimaalsesse faasi, kus juba hakkas toimuma jahtumine. Need pool tundi oligi soojenemine tasakaalus, kui olid rüngad. Igal juhul, kui jõudsin umbes 18-ks Piritale, oli taevas täiesti selge.
Õhtul, enne päikeseloojangut, ilmusid taevasse väga ilusa kujuga kiudpilved, mis viitasid ebapüsivuse tekkele kõrgemates õhukihtides: meie poole liikus midagi võimsat.
Kiudpilved õhtutaevas. Neile järgnevad mõne tunni pärast sageli tugevad äikesed















Varsti aga värvis loojuv päike kiudpilved ilusaks veripunaseks. Kuna pimedus saabus üsna kiiresti, ei saanud enam täpselt aru, mis taevas toimub, ainult oli märgata, et kl 23-ks kattus taevas üleni kõrgkihtpilvedega.
Südaööl siis nägingi eespool kirjeldatud välke. Alguses sähvis nii edelas kui kagus. Umbes tunni jooksul nõrgenes või kaugenes edelas olev äike. Kagu poolt nihkus äike aga pidevalt lähemale ja 1 ning 2 vahel alles oli kuulda juba ka müristamisi. Mingil hetkel kaldus äike üsna järsult itta ja hääbus seal. Lääne äike oli endiselt väga kaugel, saarte kandis. Olin veidi pahane, kuna olin väsinud ja kuskilt ei paistnud midagi huvitavat. Mõlgutasin veidi mõtteid ja läksin magama, et uinuda ülestõusmiseks.
Juhtuski, et kl 5 tõusin üles ja väljas sähvis äike. Äike oli korralik, ehkki käisin väljas vaatamas, olid kõik välgud pilvesisesed (ainult helendused, mitte ühtki konkreetset välgunoolt ja tipphetkel 25-30 korda minutis) ja mürin oli ka kõige rohkem mõõdukas. Tuult äikese alul küll oli pisut (võib-olla max 10 m/s), kuid vaid paar minutit ja edaspidi oli tuulevaikus. Temperatuur, mis oli 18°, jäi muutumatuks. Huvitav oli seegi, et äikese ajal oli täiesti pime. Siis aga, enne 6 tekkis edela poolt pilvedesse avaus ja järsku läks valgeks. Pilve servas oli näha ämblikjalt hargevaid välgunooli, violetsed. Taevasse jäid veel ainult huvitavad pilvetükid ja troopika oli selleks korraks läbi.
Lõpetuseks pildikesi äikese finaalist.
Kõige hullema vihmasaju ajal











Umbes 15 min hiljem. Näha on äikesepilve serva ja üsna järsult on valgeks läinud













Kommentaare ei ole: