esmaspäev, 22. veebruar 2021

8. nädala ilm (22.–28.02.2021)

Kommentaariumi viide

Muutliku õhutemperatuuriga nädal, kuid sulailm on siiski ülekaalus.

Mõnikord öeldakse, et piir peab hästi, nii ka seekord: 22.02. hommikul oli üle lahe ja mõni km idapiirist ida pool pakaseline, meil aga sulailm (https://www.infoclimat.fr/).

22.02.2021. Nädal algas kontrastselt: hommikul oli enamasti valitsemas sulailm, oli udune, aga just piiri taga oli pakaseline õhumass. See hakkas liikuma edela poole, nii et esmalt langes päeva jooksul Virumaal õhutemperatuur –9 °C-ni ja õhtuks külmenes ilm ka mujal, kuid mitte nii palju; puhus ida- ja kirdetuul. Saaremaal ja lõunapiiril jäi sulailm esialgu püsima, puhus edela- ja läänetuul, õhtuks jõudis ilma külmenemine ka lõunapiirile ja tuul puhus kõikjal idast-kirdest, plusskraadid jäid vaid Saaremaale ja Liivi lahele.
Seekord ei kaasnenud ebatavaliselt terava frondiga aktiivseid ja ohtlikke protsesse, vaid õhumasside piir oli üpris rahumeelne.

Eriti järsk temperatuurilangus 22.02. pärastlõunal Tartus (allikas).

Ilmamuutus Tartus oli padujärsk, mida illustreerib ka videoklipp (http://meteo.physic.ut.ee/webcam/uus/day.webm).

23.02. Ilmamuutus võeti tugeva jäätuva vihma ja intensiivse jäite-kiilasjää saatel tagasi. See põhjustas viimase paarikümne aasta keerulisemaid ja raskemaid liiklusolusid, sest allajahtunud sademed ja kiilasjää haarasid suurema osa riigi territooriumist ja olid ebatavaliselt intensiivsed. Seejärel arenes mitmel pool tugev udu, mis jäi järgmise päevani püsima. Sondeering näitas rekordilist inversiooni, vt lähemalt.
Eestis ei ole võimsaid jäätorme, vaid need on peamiselt Põhja-Ameerikas, mõnikord harva ka Venemaal (Ida-Euroopa lauskmaal), aga 23.02. juhtunud erakordsed ilma- ja teeolud on vast meie kliimas kõige lähemal jäätormile, mis võimalik. 
24.02. oli rahulikum, sest jää ja lumi sulas, oli jätkuvalt udune, kuid see kõikus. Vaid Virumaal idapiiri vastas püsis õhutemperatuur keskpäevani veel alla 0 °C. Päeval tugevnes tuul ja ilm muutus õhtuks soojemaks. See soe jääb püsima nädala lõpuni, kõige soojem on 25.02., kui õhutemperatuur võib läheneda 10 kraadile, kuid siis oleks vaja ka päikesepaistet.


Eesti kohal oli 22.02.2021 front, millest kirde pool oli pakaseline õhumass, mille südames oli keskpäevalgi 25 °C, puhus ida- ja kirdetuul, edelas aga Aafrikast saabunud suviselt soe õhumass, puhus edela- ja läänetuul (DWD). Viimasest ka meediamull, et võib näha Sahaara kõrbetolmu.

79 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti see lumi sulab alanud nädalaga ära, enne kui uuesti külmaks läheb. See eilne löga on kõik jääs ja konarlik ning liikumine paras katsumus.

Anonüümne ütles ...

Juba on jääs see löga vähemalt siin Harjumaal. Nüüd juba hilja sinu lootustele.

Anonüümne ütles ...

Õnneks kestab see jalanõudevaenulik olukord ainult homseni, mil läheb juba sulale tagasi. Reede õhtuks peaks see jäine lumekõnts juba läinud olema, kuna neljapäeval peaks ööpäevaringselt olema sooja üle 3 kraadi koos mõõduka tuulega. Päeval +4...+7 kraadi.

Aga esmalt tuleb homne lumetuisk üle elada, mis siis vihmaks läheb.

Anonüümne ütles ...

Arvatavasti läheb Soome laht selle nädalaga jääst päris vabaks, sest lisaks soojale on ka tuulesuund soodne, lükates jääd Soome poole.

Ja kui nüüd märtsis taas külm kirdevool saabub, peaks põhjarannik jälle lund saama.

Anonüümne ütles ...

Sel talvel siis teine kord juba mil jäävihma sajab ja -6 väljas :)

Kagueestlane ütles ...

Neljapäevaks prognoositakse kuni +9 kraadi! Seda sooja sai oodatud just nagu äikesehuvilised ootavad äikest.

Anonüümne ütles ...

Väga hea, siis jaob see rikutud lumi ruttu ja lisaks saab ka rattaga normaalselt sõita.

Anonüümne ütles ...

oih, nüüd läks ilm ikka ootamatult kevadiseks :D Praeguste prognooside järgi võib-olla tuleb märtsi esimene nädal ka veel kevadine. Peale seda ehk tuleb veel nädal külma ja lund, aga päike hakkab siis iga päevaga rohkem soojendama ja korraliku pakast vist enam ei tule.

Loodame et see soojus pole juuli arvelt, pigem olgu siis juuni algus jahedam vms.

Anonüümne ütles ...

Emhi näitab saartele homseks juba +10 kraadi. Kevad missugune! :)

Anonüümne ütles ...

Ei ole kevad ei ´+10,´9 ega 7-mega.. Saate veel külma nii et toppab.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin:
Kahjuks stratosfääri järgi vaadates tundub küll ,et enne 20 märtsi küll mingit suuremat külma ei tule. Üksikuid öid kus -10 tuleb võib tulla aga see on ka kõik. Seega mingit "külma toppamist" näha enam pole.

Anonüümne ütles ...

Ei tea. Igatahes eeltoodud numbreid ka ei tule.

Anonüümne ütles ...

puuksurodi! kevadepaugurodi ja külmarodi!

Anonüümne ütles ...

Meri paraku nusperdab 10 kraadise sooja võimaluse ära. Üle 8 kraadi ei tule, sest homme üsna pilves ilm lisaks ka.

Anonüümne ütles ...

Enne kui see lumi kadunud pole, ei taha mingist külmast kuuldagi mitte. Eilne ja üleeilne liiklemine oli väga ebameeldiv.

Loodetavasti 20. märtsiks on tahke vesi sulanud.

Kagueestlane ütles ...

Kui märtsi algus või kuu esimene pool tuleb soe, siis jääb ka kuu keskmine tõenäoliselt normist kõrgemaks, sest kuu teises pooles jäävad sellised ööpäevased näidud aina ebatõenäolisemaks, mis suudaks kuu keskmise tagasi alla normi viia.

Anonüümne ütles ...

Pole see nii kindel midagi. 2018 veebruar on vast hea näide, kuidas kuu teine pool võib keskmist langetada.

Kagueestlane ütles ...

2018. märtsi keskmine jäi nii madalaks just tänu kuu alguse külmale. Kuu teises pooles olid vaid üksikutel päevadel -5 kraadised või veidi madalamad ööpäeva keskmised ning suure osas ajast oli temperatuuri nullilähedane.

Kui tookord oleks väga soe kuu esimene pool olnud nagu tänavuseks prognoositakse, siis oleks kuu keskmine suure tõenäosusega normilähedaseks või sellest isegi kõrgemaks jäänud.

Kagueestlane ütles ...

Praegune soe ja tugev tuul on ikka võimas sulataja küll - korralik kevadine suurvesi juba käes. Tänavad on üleujutatud suurte ojade poolt.

Homse päevaga peaks vähemalt siinkandis suurem osa lumest sulanud olema.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, et suurvesi sellise tuulega...pigem peaks tuul lume niiöelda aurustama.

Anonüümne ütles ...

Õhusoe on vaid mõned kraadid üle nulli, aga juba tuleb jääseguse mere jahutav mõju hästi esile. Liivi lahe ääres on vaid 2,x kraadi. Reede ja laupäev peaksid lääne- ja loodetuule tõttu Soome lahe ääreski kõledad tulema. Isegi päikesepaiste korral ilmselt üle 3 kraadi ei tule, samas sisemaal peaks +5 ümber tulema.

Anonüümne ütles ...

Ida-Saaremaal tuli siiski 10 kraadi piir täna ära.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal ka põhimõtteliselt lumi läinud. Kiire lõppmäng paari päevaga.

Anonüümne ütles ...

Arktika jää hulk on jõudnu maksimumi nii vara või mis trikke see mõõtmisi kajastav graafika tegelikult teeb?

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

19:04

Su allkiri pole kommentaariga kooskõlas. Mitte "rääkinud", vaid "küsinud".

Profist profim on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Ja lumi ongi sisuliselt läinud. Märtsis tuleb veel lund? :):)

Anonüümne ütles ...

Kuskilt 4ndast märtsist alates peaks külmem olema ja veidi lund ka sadama, aga kas see pikemalt maha jääb on teine asi.

Anonüümne ütles ...

Seda lund võib tulla veel aprillis ja mais, siis pole mingi ime, et ka märtsis. Peame vaatama seda laiuskraadi, kus ikka asume ja elame.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Lumelabidat jah veel ära panna ei saa aga pigem kui lund tuleb siis mõne päeva püsib ja siis jälle läheb. Loodan ,et kuuma suve nimel see külmalaine võimalikult kange tuleks. Lume tulek siin oluline polegi.

Anonüümne ütles ...

Statistik või keegi siin jaanuaris rääkis, et vaadake lumesulamist, lumesulamise järgi pidavat saama suve ennustada. Kiire sula oli, tuleb kuum suvi??

Anonüümne ütles ...

Ei taha enam mingit lund. Praegu just on teed kohe-kohe puhtaks sulamas ja jalgratas juba ootel.

Anonüümne ütles ...

Euroopa mudeli 00Z uuendus näitab täitsa talve 5. märtsist. Kuna meri on selleks ajaks juba päris lahti sulanud, peaks põhjarannik jälle rohkem lund saama.

Anonüümne ütles ...

Ma loodan ka, et märtsis teeb ühe külma veel. Natuke liiga vara kevadeks. Samas, vaadates oma mesilasi, ei ole mul suurde külma erilist usku. Nii aktiivsed ei ole nad aastaid olnud, kui tänavu. Tea, kas tulebki väga varajane kevad ja suusailmaga suvi...

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Kiire sula jah tuleb soojale suvele kasuks aga ei oodanud seda nii vara. Samas 2002 ka veebruaris see kehtis. Nüüd peab Tuhala nõiakaevu jälgima. Kui see nüüd mingil hetkel üle ajab siis see suurendab kuuma suve tõenäosust veelgi.

Anonüümne ütles ...

Mis krdi pilvesaast siin Baltimaade kohal istub...

Anonüümne ütles ...

Nii kuri kohe.

Kagueestlane ütles ...

Statistik veel ainukesena järgi, keda saab pikkades ennustustes usaldada. Accu prognoose enam ka ei usu pärast viimaseid möödapanekuid, eriti suve osas.

Minu pärast võiks 2010. suve kordumise nimel see külm märts ka siis juba ära tulla, arvestades et talv on siiani juba nii ehk naa korralik olnud.

Statistik võiks veel täpsustada, kas tavapärase märtsi korralik tasub ka kuuma suve loota ning kus kohast täpsemalt see piir märtsi keskmise osas jookseb, mis otsustab jaheda või leitsakulise suve kasuks.

Kagueestlane ütles ...

Ajasin midagi segi. Järgi kontrollides selgus, et Accu suveprognoos läks siiski täppi nagu tavaliselt, sest Eesti keskmisena oli suvi 0,9 kraadi normist soojem ning kolme kuu keskmisena on selline anomaalia üsna suur.

Sademeid oli normi piires ja päikesepaistet normist enam, mistõttu ei saa sedagi möödapanekuks lugeda.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin:
Täpset arvestust ei ole pidanud aga omal ajal jätsin meelde ,et kui kuu kesmine (märtsi siis) tuleb normi lähedale või alla selle on Ok.
Kui aga juba üle kraadi normist soojem siis hakkab tõenäosus sooja suve toetuseks alla minema nagu lehma saba. Aga nagu varem ütlesin siis üksi märtsist ei piisa. Kui näiteks jaanuar või veebruar alla normi või normi lähedal siis ka soe märts kõike ära ei riku.
Näiteks nagu 2007. Veebruar päris krõbe aga märts rekordsoe. No ja juuni ning august tulid ka ikkagi normist soojemad. Isegi rekordsoe märts ei rikkunud kõike ära.

Anonüümne ütles ...

Accu suveprognoosid üsna head jah, aga muude aastaaegadega panevad enamasti mööda. (kuigi tegelikult 2020 sügis panid ka täppi ja 2021 talve prognoosis oli ka iva sees, ennustasid külmalaineid, aga jah nad vist pakkusid normist soojemat talve siiski)

Ma sooviks ka teada kuidas see praegune soojalaine (veebruari keskmine kerkib praegu korralikult ja ehk ei jää normist väga palju madalamaks) ja võib-olla ka soojem märts suve mõjutavad. Märtsi kohta on aga mudelites veel palju ebakindlust, mõni pakub et külm tuleb 5.-8. paike ainult korraks, teised pakuvad, et külmemapoolne ilm jääb kuu lõpuni.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Õnneks palju ei sega. Niipalju ei tõuse keskmine ,et normist soojem veebruar tuleks. Jaanuar tuli ka ju õnneks nö norm.

Anonüümne ütles ...

Märts igatahes peaks kuivapoolne tulema. Kuni 10. märtsini peaks lausa sajuta olema. Suurim võimalus selleks on Edela-Eestis.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Kui viimane uudis paika peab ,et golfi hoovus on oluliselt nõrgenenud ja nõrgeneb edasi siis meil peaks sellised talved sagenema nagu käesolev on ja sellised nagu 2019/20 pigem olema erandid. Samuti peaks sagenema sellised suved nagu 2010 või ka 2018.
Põllumeestel tuleb jälle ilmselt suvi kus kastmisvoolikuga tuleb aeroobikat teha.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Kui ECWMF -i kaks viimast jooksu täituvad siis suvele mõeldes see ainult head teeb. Tuleks selle külmaga ka veel üks korralik kogus lund alla...

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti ei tule. Praegu veel on aurumine väike ja põuda nii kergelt ei tule. Las nüüd suured sajud jäävad suvesse, mil aurumine niigi kohutavalt kiire.

Kagueestlane ütles ...

Pakane paistab tagasi tulevat jah. 10. märtsiks prognoositakse juba -23 kraadi.

Anonüümne ütles ...

ülinunnumolekul, ülirämepaugurodi

Anonüümne ütles ...

Ja kas tuleb -23 on iseasi, praegu väga mõnus kevadetunne!

Anonüümne ütles ...

Neid miinus 10-seid hetki tuleb, aga jah kahtlen, kas üle -20 viskab kusagil.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Peaasi et paksu lund enam ei tule. Jalgratas on juba sõiduvalmis.

Profist profim on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Külmaks läheb, aga õnneks lund eriti ei paista. Siis oleks väga hea võimalus pakasel kõik kahjurid hävitada.

Anonüümne ütles ...

Põllumeeste orased võivad küll haiget saada kui -20 peaks tulema...loodame, et piirdub -10´ga.

Kagueestlane ütles ...

@28. veebruar 2021 19:54

Jah, täiesti nõus. Võiks tulla enne veel korralik soe ka, mis kõik need kahjurid välja meelitaks ning seejärel laseks kohe -35'ni. Kärvaks need puugid lõpuks ära.

Eks see palju kahju ilmselt põhjustaks, aga ega muud võimalust nendest elajatest lahti saada ju pole.

Anonüümne ütles ...

Eks näis, arvan, et min 10 tuleb healjuhul.

Anonüümne ütles ...

4. märtsi külm front toob vähe sademeid, kui üldse. Sajuvõimalus on siis suurim lõuna-Eestis, põhjapool väga väike.

Anonüümne ütles ...

Põllumehed juba muretsevad, et orased paljad ja -10 tulemas, kas on mureks põhjust?

Anonüümne ütles ...

Sõltub lumest. Põllumeeste kahjuks selle külmaga eriti lumevõimalust pole. 2cm kirme ehk tuleb. Suurim võimalus lumeks on 4. märts lõuna-Eestis, pärast seda ilmselt põhjarannikul.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Mina vaatasin just ,et põhjapool on väikseim lumelisa tulemas enne külma. Aga mina küll ütlen ,et kui piiriks -10 siis muretsemiseks on põhjust.
Lisaks Madisepäeva ilm näitab ,et saak tuleb sel aastal vilets.

Anonüümne ütles ...

Noh, nädalalõpp toob ilmselt suure tuisu hoopis.

Anonüümne ütles ...

Mis Madisepäeva ilm oli?

Anonüümne ütles ...

Järgmine teisipäev veel suurem tuisk tulemas.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Soe oli ja sooja ilma korral kehv saak sügisel.

Anonüümne ütles ...

Kairo ütles, et nv tuisk!

Anonüümne ütles ...

Euroopa mudeli 12Z uuendus näitab 13. märtsiks -26 kraadist isotermi Kirde-Eestisse.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas peaks nüüd tunni-paari pärast ilm juba selginema.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, et mõni mudel näitab täna õhtuks sellist olukorda, et päikeseloojanguks tuul nõrgeneb puhanguti 6 m/s ja seejärel paariks tunniks tugevneb puhanguti 16 m/s, misjärel nõrgeneb taas 10 m/s. Ja tuule tugevnemise hetkeks näidatakse lumesadu.

Anonüümne ütles ...

Ja GFSi 18Z uuendus näitab 10. märtsi õhtuks merele sellist lõunatormi, et tekivad uued Läänemere lainerekordid vist. (Põhjalahe rannikul ka kõrge veetase ilmselt.)

Anonüümne ütles ...

Maalehe ilmatargad räägivad, et kevad vindub sel aastal.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Üldsegi ei imestaks kui enne maid korralikku sooja ei tule. Arvestades milline suvi tulemas on siis see ei pane imestama. Alles mais on korralikult sooje päevi vaja nagu 2010 ,2002 ,2018 või ka 2013 ja aprillis pole äikest vaja - külma aprilli korral seda ehk ei juhtu ka.

Anonüümne ütles ...

Et külmemapoolne märts-aprill pigem siis suvele kasuks jah?

Anonüümne ütles ...

Statistik siin:
Halba ei tee aga pigem märtsi miinustest kasu. Aprill tegelikult selline ,et võib nii ja naa. Näiteks 2002,2011,2018 aprillid olid isegi normist soojemad. See pigem enda selline mõte ,et kui aprill ka otsa jahe oleks ,et siis ehk ei tule ka seda kurikuulsat aprilliäikest. Aga tegelikult jah temperatuuri osas aprill pole suve jaoks oluline.

Anonüümne ütles ...

Ma loodan, et see kevade vindumine tuleb siis pigem selline 2013 või 2018 stiilis, et märts-aprilli algus jahe, aga siis läheb soojemaks. Mitte nagu 2017 või 2020 vindumine, kus oli just vasttupidi, et märts ja aprilli esimene nädal soe (eelmine aasta oli äikestki), aga siis aprilli lõpp ja mai jahedad.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Pigem jah eelmisele aastale vastupidi.

Anonüümne ütles ...

2013 kevad oli super jah. Talvest sai kuuga suvi. Kahju, et suvest talve sana ajaga pole olnud. Need üleminekuaastaajad võiksidki väga lühidalt mööduda.

Anonüümne ütles ...

2002 käis minuteada päris äkki. Septembri keskel oli veel +20 midagi ja oktoobri keskel maa oli juba külmunud.

Kaivo Lõppe ütles ...

Jüril tarvis teha reedene ilmateade ja lisaks saab teda näha homme hommikul Terevisioonis (7:19). Vaja materjale ette valmistada.
Osalt ka seetõttu uue postituse viibimine.
Suhtugem mõistvalt :)

Anonüümne ütles ...

Tore Kaivot siin kirjutamas näha üle pika aja.

Kaivo Lõppe ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Kaivo Lõppe ütles ...

Jah, olen tagasi. Tänan positiivse vastuvõtu eest ja märkamast :)
Uus postitus ka olemas.