laupäev, 28. november 2020

48. nädala ilm (23.–29.11.2020)

Kommentaariumi viide

Muutlik nädal. Hilissügis kipub võitlusse eeltalvega. Lund on sügise vältel mõnel pool kuni 3 päeval juba sadanud, aga see on hiljemalt päevaga siiski ära sulanud. Seega on tegu ikkagi hilissügisega.
Hilissügis pressis viimase paari päevaga (kolmapäev ja neljapäev) veel kuni 10-kraadise sooja välja, kuid reedega ilm muutus ja on nüüd märksa kargem. Mõnes kohas sadas ka lund, kuid sajukogus polnud kuigi suur ja lumi maha ei jäänud. Juba reede õhtul asendus paigutine kuiv lumi vihmaga. 
Pühapäevaks külmenes ilm uuesti, nii et kohati oli suuremas osas päevast õhutemperatuur miinuspoolel. Alates Ida-Eestist lubati sadu, Ilmateenistus (kergelt modifitseeritud): "Pilves, selgimistega ilm, sajuala levib Ida-Eestist läände, enamasti sajab lund. Puhub idakaartetuul 1–7, põhjarannikul kirdetuul puhanguti 12 m/s. Õhutemperatuur on –2...2 °C."
Seda juhtub harva, et alatest idast hakkab sadama. Kuna praegu valitseb poolmeridionaalne tsirkulatsioon ehk ida- või kaguvool, siis liiguvad pilved ja sajualad idast läände. Ilmakaardil on näha, et Skandinaaviasse ulatub terav kõrgrõhuhari, aga lõunas on madalrõhkkond (ilmselt lõunatsüklon). Nende piirimail siis valitseb idavool.


Taliteraviljapõllud rohetavad ja metsad on raagus 22. novembril (Vello Kepparti foto, https://www.looduskalender.ee/n/node/5032). 

48 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See detsembri külmaperiood läheb lastele mõeldes paraku jälle untsu, et lund ei tule. Karta on, et pärast seda hakkab soojapuhur jälle tööle ja siis ammugi lumevõimalust ei anta.
Kurb, et tänapäeval enam lapsed kelgutada ei saa.

Kui on külm, siis lihtsalt ei saja midagi ja kui soe, siis kallab kui oavarrest. 2010 oli täpselt vastupidi, et külmaga sadas rohkem, sest muidu ju polnuks 70 cm lund.
Aga paraku olid siis nooremad lapsed liiga väikesed, et mäletada, mis on tõeline talv!

Anonüümne ütles ...

Paistab, et 6. detsembri paiku läheb taas soojaks (ööpäevaringselt plussi), aga esialgu kestaks see hiljemalt 10. detsembrini.

Anonüümne ütles ...

Lumesadudeks peaks külm tulema põhjast, loodest või kirdest, mitte kagust või idast, kas jah?

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. See soojenemise osa muutub veel ja võib ka tekkida olukord kus 2m kõrgusel on kraad nullis aga 850 hpa hoopis +4 näiteks. GFS on seekord õigem. Teisipäev on ehk ainuke päev detsembris kus terves riigis selgelt plussis on.

Anonüümne ütles ...

Hmm erinevad arvamused siin? Soe tulemas? Külm tulemas? Otsustage ära siis :):)

Anonüümne ütles ...

Mõlemat tuleb.

Kagu- ja lõuna-Eestis peaks homme õhtuks olema maas 5-7 cm lund.

Anonüümne ütles ...

Kas keegi ütleks, et milline ilm on Harjumaal 3. dets öösel kella 0 ja 3 vahel, kas pigem pilves või pigem selge?

Kagueestlane ütles ...

Statistikul oli õigus, et Tallinn-Harkus tuleb tänavu aegade kõige soojem november, mis tähendab, et seal sünnib tänavu ühtekokku 5 suurt rekordit - aegade kõige soojem talv, aegadede kõige soojem sügis, aegade kõige soojem aasta, aegade kõige soojem jaanuar ning aegade kõige soojem november.

Tartu-Tõraveres jääb tänavuse novembri keskmiseks ilmselt 4,3 kraadi, mis tähendab, et see hakkab esimest kohta jagama 1877. a, mil oli sama soe november.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Vastuseks kl.11:50
90% tõenäosusega nagu praegu. Korraks võib Kuu piiluda aga muidu pilves. Saju tõenäosus vatupidi ainult 10%

Anonüümne ütles ...

Aitäh. See hallus viskab üle juba. Toimuks siis midagi põnevat, aga ei.

Anonüümne ütles ...

ülirämenunnupaugurodi!

Anonüümne ütles ...

Olevaitrodi!

Anonüümne ütles ...

Kiili kandis jõudis -4ni ära minna, nüüd kerib tagasi vaikselt juba

Kagueestlane ütles ...

Euroopa mudeli viimane väljund näitab alates 8. detsembrist kõrgrõhkkonna domineerimist. Küll on tore, et see saabub -25 kraadise isotermi asemel plusskraadise isotermiga.

Anonüümne ütles ...

Ei ole tore. Sel juhul tuleks igavaim ilmaperiood üldse, mis siin olla saab. Punkt.

Anonüümne ütles ...

Lisan juurde, et see tähendaks praegusel ajal juba suht kindlasti pilves ja uduvihmast ilma.

Anonüümne ütles ...

Tundub, et see homne lumesadu jääb tühiseks. Eriti Harjumaal. Lõuna- ja Kagu-Eestis peaks 5 cm lumikate tekkima, aga nt Tallinna piires, jääb paksus alla 2 cm. Saartel tuleb sekka ka vihma, mistõttu on lumikatte prognoosimine keerulisem.

Aga ütleme siis nii, et Mandri-Eesti õhim lumikate jääb Harjumaa keskossa ja paksim Viljandimaa lõunaossa, Valga- ja Võrumaale.

Aga et õhim Lõuna-Eestis ja paksim Harjumaal, seda kindlasti mitte.

Anonüümne ütles ...

Nüüd vist korraks on külm, siis läheb soojaks tagasi? Aga juba rohkem kui eelmine aasta :)

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Endiselt väidan ,et nädalalõpu soe piirdub sellise nulli ümbrusega kuigi 850hpa võib samal ajal +4 näidata. Postituse alguses olev jaanuari NOAA kaart pange ka ära - see ei lähe nii sel talvel.

Anonüümne ütles ...

Olen endiselt seisukohal, et enne detsembri keskpaika tänasest enam huvitavamat ilma ei tule. Vahepeal tekkis väike kartus ,et tuleb oma prognoosist taganeda, siis nüüd pigem vastupidi, et seda peaks pikendama jõuludeni.

Hea õnne korral võib 6. dets vahelduseks megaudune tulla, sest kõrgustesse jõuab 4-7 kraadine soe.

Anonüümne ütles ...

Mis täna huvitavat oli siis? Kerge lõrts :)

Hakkame parem bettima, mis ilm jõulude ajal on? Pakun -10 vahelduseks.

Anonüümne ütles ...

Huvitavam on pigem see, et 90 protsenti inimestest kirjutavad "lörts" asemel "lõrts".

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Mina pakun jõuludeks sula ja plusskraade. Kui muidu on detsember palju talvisem kui eelmine siis jõuludeks just teeb kiuste maa mustaks ,et aastavahetuseks jälle valge maa olla.

Anonüümne ütles ...

Ja see valge maa tähendab 2 cm kirmet jälle?

Anonüümne ütles ...

Ülirämenunnupaugurodi!

Anonüümne ütles ...

Külmavärirodinad!

Anonüümne ütles ...

@ 30. november 2020 14:56
+2, pilves, sajuta.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Harku keskmiseks tuligi lausa +5,3. Seega uus kuu keskmise rekord tuli erinevalt sellele kes varem ainult unistada sellest soovitas.
Aasta keskmiseks +8 saabki ilmselt teoks. Selleks piisab kui Detsembri keskmine tuleb -2 või kõrgem.

Anonüümne ütles ...

http://ilm.pri.ee/päevarekordid
Kas keegi teab, miks 25.12 ja 26.12 puudu on?

Anonüümne ütles ...

1. jaanuar on ka puudu.

Anonüümne ütles ...

@ 1. detsember 2020 00:18

GFS 18z uuendus näitab alates 10. dets ööpäeva keskmist -5 ja madalam.

Anonüümne ütles ...

Loodusmärgid näitavad, et alanud kuu tuleb aegreas rekordiliselt kuiv, aga enamuses pilves. Seega hoolimata pikast külmast pole vähemalt mandril lund eriti tulemas.
Üle 25 m/s torme ei tule.

-15 kraadi piir tuleb ilmselt ära.

Anonüümne ütles ...

Aga sellist detsembrit pole juba kaua ju näinud, mis viimane kommentaator ütles?

Ei julgeks -15 panustada, -10 max

Anonüümne ütles ...

Praeguse aja vastandaeg on 1. juuni. Seega Euroopa mudeli järgi tuleks juunisse teisendatuna alates 4. juunist 11. juunini umbes 28-32 kraadine kuumalaine. Juulis paar kraadi enamgi.

Anonüümne ütles ...

Huvitav miks nii meie Ilmateenistus kui ka Soomlaste oma kasutab tihti väljendit "alates 1961 on olnud...". Mis siis teisiti läks ? Kas alates 1961 on vaatlusandmed usaldusväärsed aga enne seda mitte ?

Kagueestlane ütles ...

@1. detsember 2020 13:05

Kliimanormide arvutamisel kasutatakse 30 aasta pikkuseid perioode(1951-1980, 1961-1990, 1971-2000 jne), kuid WMO ametlik standardperiood pikaajalise kliimamuutuse hindamiseks on 1961-1990.

Anonüümne ütles ...

Jah saan aru see on 30 aastane periood aga näiteks Novembri kohta on info ,et alates 1961 pole nii sooja novembrit olnud. Hiljuti oli mingi teise kuu kohta ,et pole olnud alates 1961 nii sooja.... Soome peal ütles ükspäev uudistes ,et X kohas pole nii sajust Oktoobrit olnud alates 1961 jne...
See ju pikem kui 30 aastat. Siin ikkagi jutt alates siis 1961 kuni tänaseni( ehk kohe saab juba 60 aastat täis - võiks ju kohe öelda ,et viimase 60 aasta jooksul on olnud/pole olnud...).
Selline tunne ,et mis oli näiteks 1950 pole enam nii usaldusväärne. Mingi kokkuleppeline piir see 1961 rahvusvaheliselt ?

Anonüümne ütles ...

Ülirämenunnupaugurodi! Rämetame ja paugutame!

Kagueestlane ütles ...

@1. detsember 2020 14:54

Selle kohta saab täpsemalt lugeda siit: https://www.climate4you.com/NormalClimateNormalPeriod.htm

Ilmateenistus kuuprognoosi järgi peaks kuu keskpaiku läänevool taastuma ning soojamaraton jätkuma. Loodetavasti läheb nende prognoos seekord täppi, et ka detsember tuleb normist soojem.

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti see soojapuhur (läänevool) toob ka palju sademeid - tahaks näha kuidas mu vastvalminud kuivenduskraavide võrgustik toimib ka.

Anonüümne ütles ...

Aa, ja täna viimane ja ainus edelavool sel kuul nüüd pikaks ajaks. Vähemalt hea kuupäevaliselt meelde jätta. Aga lisaks kagueestlasele juurde, et ka kagu ja lõuna suund tooks sooja detsembri. Selle nädala lõpp juba eks näitab.

Anonüümne ütles ...

Ikkagi WMO käsi on ka mängus ,et just 1961 alates on see mis loeb võrdlustes. Mõnel riigil on ka palju varasemast usalduslikud andmed olemas aga lihtsalt on otsustatud just nii.

Anonüümne ütles ...

Tuli ära novembri keskmine soojarekord, mis on nüüd +5,4*C. Väga põnev oli viimane nädal, et kas tuleb või mitte :).

https://www.err.ee/1192108/november-oli-eestis-viimase-60-aasta-koige-soojem

Jugavoolu prognooskaart hetkel küll tõsist külma ei luba järgmiseks 10-ks päevaks, pigem ikka soojemat õhku pumbatakse lõunast peale, mis meile jõuab suht jahtununa. Vaatan, et tõsine kõrgrõhkkond on ennast ka Venemaale ankurdamas sinna Moskva taha.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Ega enne jõule tsükloneid ja torme karta polegi.

Muide, profist profim on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Võtke tänasest päikeseilmast kõik, sest järgmine tuleb heal juhul uuel nädalal alles.

Anonüümne ütles ...

tuleb torm ja puuksurodi ja varrepeerurodi. rämepaukur

Anonüümne ütles ...

Reedene/laupäevane sadu jääb lahjaks. Lumeootajatel ei tasu lootusi kõrgeks ajada.

Anonüümne ütles ...

Tallinnast edelas juba madal pilvesaast kosub jälle, aga päev tervikuna oli päikeseline.