teisipäev, 13. oktoober 2020

41. nädala ilm (5.–11.10.2020)

Kommentaariumi viide

Kuna blogisse häkiti sisse (ilmselt eesmärgiga pääseda ülikooli võrkudesse), siis tegevus peatati; sisu vastu huvi ei tuntud. IT-mehed on nüüd turvalisuse taastanud!

Sündmus / tähtpäev: 5. oktoober on ühe ebatavalise sündmuse tähtpäev: 2002. a tuli lumi maha ja algas eeltalv. See on teadaolevalt varaseim eeltalve algus. Kahjuks on teatmikes ekslikult märgitud alati 6.10.2002 Kunda, aga see ei saa olla õige, kui päev varem sadas tõenäoliselt mitmel pool Harjumaal (ja võib olla ka mujal paks lumi maha, sest muude paikade kohta ei tea), sh Laagris vähemalt 5 cm lumi  (lauslumi) maha ja väga külm ilm jäigi püsima.
Kahjuks on selle tähelepanuväärse olukorra kohta minimaalselt andmeid ja infot. See vajaks arhiivides tuhnimist. Niipalju, kui teabenõudeid oleme üliõpilastega seoses sademete, õhutemperatuuri ja lumikatte teemadel teinud, siis andmetes ei kajastu 5.10.2002 lumesadu. Kuna see oli laussadu, mis kestis tunde, pidi see haarama suurt maa-ala.
Hüpotees on selline: kuna andmetes on märgitud: "Lumikatte paksus kell 6:00 UTC cm, mõõdetud manuaalselt", siis pidi 5.10. sadanud lumi järgmiseks hommikuks olema sulanud ja see suur lumesadu koos lumikatte tekkimisega ei kajastu neis andmetes. Kui on analüüsitud klimaatiliste aastaaegade saabumisi näiteks nende lumikatteandmete põhjal, siis on loomulikult andmelünga tõttu nt eeltalve algus hilisemaks määratud. Juurde tuleks otsida ka vaatlejate kirjapandud andmed (sajufaas, algus- ja lõpukellaaeg, intensiivsus), sest need on tihedamad kui kord ööpäevas mõõdetud lumikate.
Varem võis saada vastavaid andmeid siit https://www.wunderground.com/history/daily/ee/tallinn/EETN/date/2002-10-5 (see on Tallinna Lennuväli), aga need on eemaldatud teadmata põhjusel (veel mõne a eest oli seal kirjas ka sajufaas, äikese olemasolu jms), võimalik, et ligipääs puudub või andmed on kustunud. Natuke on päeva kirjeldatud http://ilmjainimesed.blogspot.com/2010/10/5-oktoober-2002-lumi-maas.html
NB! Ilmajaamade automatiseerimisega alustati 2003. a ja esimeseks oli Paldiski ilmajaam. Seega anduritest mingisuguseid andmeid ei saa. 

Punetav ginnala vaher 10. oktoobril Jõgeval. Vello Kepparti foto

Oli väga soe nädal: ööpäeva keskmine õhutemperatuur püsis 13 kraadi lähedal ja öökülmi polnud. Nädala vältel muutus ilm siiski külmemaks: nädala alguse päikeselisest ja rekordilisest 20-kraadisest soojast kuni pühapäeva 15-kraadise soojuseni, seega langustrend oli aeglane.
Õhutemperatuuri poolest üllatas ehk enim nädala lõpp, sest suve (või vananaistesuve?) lõppu prognoositi juba reedeks, aga isegi veel pühapäev (11.10.) oli veel enamasti suviselt soe ja päikeseline, mitmel pool võis näha võimsaid pilverünki. 
Mõned päevad tõid vihma ja äikest (viimast enamasti saartele, üksikuid välke oli ka Soome lahel). Aga üldiselt oli nii sademete kui tuule poolest väga rahulik.
Pilvestikud olid ebatavaliselt mitmekesised.

***

Atlandi ookeanil märatses 4. kategooria orkaan Delta, mis liikus üle Kariibi mere ja Mehhiko lahe USA lõunarannikule. 


Orkaan Delta 8. oktoobril (NHC).


Orkaan Delta 9. oktoobril Mehhiko lahel, kui ta tugevnes (NASA GOES-16).

12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Täna sai siis nähtud härmatist hommikul Jüri kandis, kuigi õhutemperatuur oli kõvasti üle 8 selleks ajaks. Räägitakse suurest jahenemisest, siis tegelikult on nüüd keskmised temperatuurid, mis on omased just oktoobrile. Inimesed on soojaga lihtsalt ära harjunud ja siis hämming, et kuidas siis nii. Jugavooluennustus midagi sooja ei ennusta ka järgmiseks 7 päevaks.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Ma küll hämmingus polnud.

Parim on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Kuidas su blokki (lühike sisseütlev sõnast "blogi") häkkida õnnestus??? 2-astmeline sisselogimise kinnitamine oli sul välja lülitatud või?

Anonüümne ütles ...

Ega ma pole ka hämmingus, 5-7 kraadi on täiesti tavapärane temperatuur oktoobri teises pooles. Päris lumesadu ei luba veel ja isegi see öökülm piirdub vist 1-2 miinuskraadiga.
Mu isiklik eelistus oleks muidugi olnud, et see Loode-Venemaa antitsüklon oleks püsima jäänud ja kuu lõpuni oleks siis 12-16 kraadi olnud. Ja siis novembri keskpaigas oleks võinud see külm tulla, siis juba lumega. Mulle meeldib kui seda 5 kraadist sita suusailma perioodi on võimalikult vähe. Olgu pigem -5 kuni 0 kraadi või +10 kraadi ja rohkem. Aga nojah ilma ei saa valida, september oli juba niigi soe.

Anonüümne ütles ...

@ 13. oktoober 2020 22:16

Jõed ja ojad kuivavad niimoodi talvel täiesti ära ju, kui sinu lootused oleksid üks-ühele täitunud/täitumas.

See sajune +5 nigel suusailm oleks praegu Kesk-Eestis lausa hädavajalik.

Anonüümne ütles ...

Pean eelkõige Raplamaad silmas praegu.

Anonüümne ütles ...

Muide...GFSi 12Z uuendus näitab 15-20 cm lund Narva taha 20. okt ööseks.
Siia Eestisse on max 13 cm kuvatud Virumaale.

Ma ise siiski arvan, et hea kui Põhja-Eesti üldse mingitki sajuniisutust saab.
Pigem läheb nii nagu kombeks, ehk et asendage Virumaa nimes "i" täht "õ" vastu ja saategi õige ilmaennustuse!

Anonüümne ütles ...

@ 22:16 ei kuivaks ilmtingimata, +12 kraadiga võib ju ka vihma sadada :D

Aga tõesti huvitav, et sademed nii ebavõrdeltt jagunevad. Siin Tartumaal pole mingit erilist põuaprobleemi. Eelmisel nädalal sadas mitu õhtut üsna korralikult.

Anonüümne ütles ...

Jüri, kas Sulle ei hakka pinda keegi sm "Proff on rääkinud"? Tehku siis see Sinu töö ise ära! Tegelikult ma saan ju aru: pole kerge elada, kui selline kolmeosaline nimi juba on kord "arukate vanemate" poolt pandud...

Anonüümne ütles ...

See on ta allkiri ilmselt, millega omal ajal vist ka dokumendipabereid allkirjastas.

Anonüümne ütles ...

14. oktoober 2020 00:15

Jah, võiks küll 12 kraadiga sadada, aga sa ju tahtsid, et see Loode-Vene kõrgrhknd oleks püsinud, mis aga tähendaks kuivust.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal muld üsna kuiv, nagu suvi oleks