teisipäev, 5. oktoober 2010

5. oktoober 2002 - lumi maas

Üldiselt ei mõelda veel septembri lõpus või oktoobri alguses lumele, vaid pigem, et sügis on käes ja see jätkub. Heal juhul võidakse mõelda sellele, millal antud aastal lumi tuleb. Tegelikult on üpris tavaline, et kuskil Eestis sajab lund juba oktoobris. Tõenäosus kasvab oluliselt oktoobri keskpaigas ja hiljem. Seevastu oktoobri alguses ja septembris on lume tulek (kasvõi lumesadu) harva esinev või väga haruldane. Eelmisel aastal (2009. a.) oli sügise esimene lumi juba 12. oktoobril, kui lõunapoolses Eestis moodustus mõneks tunniks lumikate, ka mõnel hilisemal päeval sadas lund, kusjuures Pandiverel kujunes omapärane külmasaar, vt www.ilm.ee/index.php?46533.
Aga 2002. aasta sügisel sadas lund juba 5. oktoobril, seda siis Tallinnas ja mujal Harjumaal, paar päeva hiljem Kundas ja hiljem oktoobris sadas juba lund paljudes kohtades, oli tuisku ja kergemaid lumetorme. Talvise moega sügis läks talveks üle, kuigi oli sulasid, aga domineeris siiski talvine ilm ning viimaks jaanuaris läks ilm oluliselt pehmemaks, oli sulasid.
Käesoleval aastal on võimalik lumesadu järgmisel nädalal. Oleneb, kas põhjatsükloni sajutsoon ulatub Eestini või mitte.
Viimastel päevadel on ilmad olnud selged ja mitmel pool olnud öökülma. Järgnev foto on võetud ilm.ee-st ja võimalik, et termomeeter muutus selliseks ühe või mõne ööpäevaga. Seletada saab sellist nähtust suure ööpäevase temperatuuriamplituudiga, sealt edasi, et ainetel on erinevad soojuspaisumised ja ongi tulemus käes.
Otsene info foto juurde: Signe Nõmmik. Paljuütlev termomeeter. Pildistatud 1. oktoobri hommikul Türil.

Kommentaare ei ole: