neljapäev, 7. oktoober 2010

Loeng tormijahtimisest

1. oktoobril pidin ühes Tallinna koolis esinema ettekandega, et räägiksin noore inimese võimalustest enda ja mõne teise inimese näitel, keda ma tunnen. Ettekanne on peamiselt äikesest ja tormijahtimisest. Paraku lükati keskkonnanädal, mille raames pidanuksin rääkima, teadmata ajaks edasi ja selles konkreetses koolis seetõttu rääkida ei saanudki. Otsustasin, et lasen ettekande pdf-vormingusse ja seejärel Interneti teel avalikult kättesaadavaks teha:
http://ilm.ee/kola/pildid/jyri/Noore%20inimese%20voimalused.pdf (suur tänu ilm.ee meeskonnale!). NB! See on otselink failile, mis tähendab seda, et ettekanne ei avane enne, kui fail on üles laetud, vähemalt on see üldjuhul nii. Faili ennast saab alla laadida siit: http://ilm.ee/kola/pildid/jyri/. Faili maht umbes 14 MB.
Kuigi ettekanne on väga pikk, moodustavad suurema osa sellest fotod. Fotod olen enamasti ise teinud, kui mitte, siis on autorlus kas fotole märgitud või ettekandes öeldud, ka 26. ja 27. slaidil ning mullapuurimisest ei ole minu fotod, samuti viimasel slaidil olev videoke (kujutis on hüperlingiks, paraku on Internetist see fail maha võetud) on mujalt võetud.
Ettekandega on seotud mitu selgitavat slaidiesitlust, millele on ettekandes hüperlingid, kuid need ei tööta, mis on slaididele, sest pole Internetti üles pandud. Hüperlingid (ka veebipõhised) on väga halvasti nähtavad (vähemalt mulle), nii et kus on näha, et midagi peaks nagu olema, siis on need hüperlingid (näiteks 28. slaidil).
Slaidiesitluse esimeses pooles on rohkem teoreetilist ja selgitavat materjali (selgitusi), et fotodel olevat paremini mõista. Kes valdab teemat vähem, siis neile võib tunduda, et materjali on tohutult ja seda pole võimalik esimese hooga omandada, siis tegelikult on ikka nii, et teemakäsitlus on kokkusurutud ja väga üldine, tugevasti lihtsustatud, subjektiivne (peegeldab minu arusaamu) ja väga pinnapealne (slaididele ei saa ju pikki jutte, artikleid jne panna), siis võib ette tulla, et teadjamad lugejad ei nõustu kõigega, mis seal on, kuid põnev peaks kogu asi siiski olema.

Kommentaare ei ole: