teisipäev, 19. oktoober 2010

Stratocumulus lenticularis

See on üpris haruldane pilve alaliik - igal aastal ei õnnestugi seda näha. 19. oktoobri hommik oli Tartus selge, kuid siis saabusid kihtpilved, mis katsid taeva lausaliselt. Lõuna eel hakkas pilvekiht lagunema ja siia-sinna tekkisid suuremad kihtpilvetükid ja -ribad. Siis, lõuna paiku tekkisid kirdetaevas korraks suurepärased Sc lenticularised, nagu järgneval kahel fotol võib näha. Need püsisid väga vähe aega, sest juba vähem kui minuti möödudes polnud neist enam jälgegi. Seega on nii mõnegi loodusnähtuse nägemiseks vaja vedamist ehk olla õigel ajal õiges kohas.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Seejärel jäid taevasse kesk-ja kõrgkihipilved, kusjuures kõrgrünkpilvede all oli näha eralduvaid jääkristalle - kõrge lumesadu:
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Siis ilmusid taevasse juba paksemad kiudpilvetükid sajujoontega:
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Täiendasin ka pilvede nimetamise juttu mõnede märkustega lisapilvede (accessory clouds) ja http://et.wikipedia.org/?title=Kasutaja:Geonarva/Pilvide_klassifikatsioon loendi osas:
http://www.ilm.ee/index.php?46546, vt vahetult enne nimekirja ja sellele järgnevat, lisaks veel rünkpilvede ja rünksajupilvede kokkuvõtvaid jutte.

Kommentaare ei ole: