pühapäev, 3. mai 2020

18. nädala ilm (27.–33.04./3.05.2020)

Kommentaariumi viide

See nädal märkis kevade kohalejõudmist. Meenutuseks, et varakevad algab siis, kui maapind on lõplikult vabanenud lumikattest ja kestab kuni kasvuaja alguseni, mil õhutemperatuur tõuseb püsivalt üle +5 °C. Kevad on kasvuperiood enne suve algust, püsiva temperatuuri vahemikus 5–13 kraadi.
Kui veel 30. aprilli hommikul oli õhutemperatuur valdavalt –1...–6 °C, maapinnal kohati –12 °C, mistõttu oli laialdasi külmakahjustusi, siis 1. mai öö oli enamasti üle 0 °C (v.a Virumaal, kus oli veel kuni –3 °C), päeval aga 10...16 °C. Paistab, et selline temperatuurifoon jääb püsima ja öökülmaoht on mõneks ajaks möödas. Kuid sellest lähemalt järgmises postituses.
Nädala alguses saavutas tuleoht teravas aprillipäikeses ja kuivatavas tuules jälle IV klassi, kuid õnneks saabusid sajud nii vihma kui lumena (28. aprillil), mis kustutas täielikult tuleohu. Alanud niiskem periood vast säästab suuremast põuast ega lase kasvada tuleohul ohtliku piirini.

Lumesagar 29. aprillil Laagris. Suured lume- ja vihmasajud kustutasid kevadpühadeks tuleohu.

Kõigest paar sajuta päeva võimaldavad tuleohul kasvada juba III klassini. Õnneks 2. mai vihmasadu kustutas selle tuleohu. Järgnes udune, kuid soe öö. Mõned ootavad või kardavad 3. mail äikest, kuid selle tõenäosus ei ulatu üle 15%. Ilmateenistus

47 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tallinnasse enam sadu ei prognoosita vähemalt 10-ks päevaks. Aga õnneks ka mitte tugevat tuult, kui 7. mai välja arvestada.

Anonüümne ütles ...

Mai esimesed 7 päeva tulevadki selle kuu kõige soojemad. Edasine on nagu 2015. aasta mai.

Anonüümne ütles ...

See võib veel muutuda ja ilmselt muutubki. Koroona tõttu pidid igasugu pikemad prognoosid minema ebastabiilsemaks. Täpsemalt pidi põhjus peituma puuduvas lennuliikluses ehk suures andmehulgas mis lennukitelt tuli.

Anonüümne ütles ...

Õnneks paistab loodus praeguste soojade ilmadega vähemalt siin Kagu-Eestis enamuses osas roheliseks minevat, mis annab suve meeleolu.

Anonüümne ütles ...

Sooja suve prognoositakse tänavuseks ka siin: http://kodu.ut.ee/~mkaasik/pikkilm.htm

Anonüümne ütles ...

Tõsi, nüüd on 2 päris sooja ööd järjest, mis turgutavad looduse arengut. Päris tüütu on juba 6 kuud järjest neid raagus puid vaadata.

Aga jah, tõepoolest mudelitel on hetkel päris raske ennustada. See 10.-12. mai paiku külmalaine tuleb suht kindlalt, aga pärast seda on kõik lahtine. Tore oleks kui siiski saaks 20 kraadi piiri ületatud see kuu. Samas ma erilist soojalainet ka ei taha, pigem jäägu see väike kogus sooja, mis meil üle on, suvesse.

Anonüümne ütles ...

Vihma on tulnud nii, et see pikendab päris korralikult külviperioodi! Sellist nalja ei mäleta enam ammu.

Anonüümne ütles ...

Siis hästi ju. Sellist mõnusalt pikka külviaega annab jah otsida.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus pakkus oma maikuu prognoosi. Nad ennustavad pigem jahedamat ilma, kuid pakuvad keskmiseks temperatuuriks 8-11,9 kraadi ning võimalikku soojalainet kuu lõpus. Seega on veel kõik lahtine.

Kui nüüd võrrelda, siis tegelikult polnud 2019 mai ka nüüd eriti ilus. 3.mai paiku sadas kohati lund ning kuni 16.maini oli ka üpris jahe ja vihmane. 18.-22. mai oli soojalaine, mis kõvasti kergitas kuu keskmist temperatuuri. Mai viimane nädal oli aga ka kesine 15-16 kraadi ja vihmane ning tekkis juba kartus, et sellega läheb suvi aia taha. (aga õnneks juunis veel ei läinud)

Anonüümne ütles ...

Augusti teine pool ja septembri esimene dekaad olid ka suvised. Veel 10. sept oli 25 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Mis külmalainest te räägite 10. mail? :D Vaadates hetkelist Gismeteo prgonoosväljundit- järgmiseks pühapäevaks +18-20 kraadi :D Aga noh, teades nende 2019 aastalõpu ennustust, siis hommikul oleme targemad :) :)

Anonüümne ütles ...

Oli juulis kuu teises pooles ka väga soe. Kuni 33 kraadi oli. Pikk ja kokkuvõttes mitmekülgne, kuid soe suvi oli.

Anonüümne ütles ...

23:46 Ma ei mõelnudki kogu 2019 suve üldiselt. Lihtsalt mainisin, et peale jahedamat mai lõppu oli väga üllatav, et juuni alguseks oli 30-kraadine kuumus kohal. Tol hetkel tundus,et suve algus tuleb ka pigem vihmane, aga vihmane tuli hoopis juuli algus ja keskpaik.

23:50 Ok see tegelt juba pigem 11.-13. mai nüüd, aga GFS mudeli jooksud näitavad seal suht jahedat ilma. See ei pruugi ka 100% tulla, aga see nüüd juba mitu päeva igas jooksus sees olnud.

Aga noh Gismeteo loogikast ma pole veel aru saanud :D Nad nagu midagi vaatavad mudeli järgi, aga siis lisavad nagu omalt poolt ka midagi juurde, aga nende ennustused on alati nii seinast-seina ja kõikidest teistest erinevad. Ja kohati on üksikute päevade temperatuuride vahed neil suht ulmelised. (üks päev vaatasin, et +18 päeva järel oli +4 päev. See pole küll täiesti võimatu, aga siiski enamasti on ikka mingi üleminekupäev, kui temperatuurifoon muutub)

Anonüümne ütles ...

Harjumaal ärge täna küll päikest lootke. Isegi novembris polnud nii ühtlaselt hall kui täna.

Anonüümne ütles ...

Huvitav... Tartus oli hommikul taevas 90% pilves, aga nüüdseks on pigem väiksed rünkpilved alles ja päike paistab enamjaolt.

Anonüümne ütles ...

Nüüd on Tartus taevas põhimõtteliselt selge isegi.

Anonüümne ütles ...

Vaadake Tallinna teletorni veebikaamerast, kui sügisene taevas siin Harjumaal on. Õnneks vähemalt maapind ei kuiva.

Anonüümne ütles ...

"Anonüümne Anonüümne ütles ...
Harjumaal ärge täna küll päikest lootke. Isegi novembris polnud nii ühtlaselt hall kui täna.

4. mai 2020 12:58"

Mis ennustus see siis nüüd oli? Päikest oli peale viite ja hetkelgi näha koos sinise taevaga Harju maakonnas.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Tallinnas Nõmmel küll alles kella 19 ajal selgines.

Tallinnlane on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Põhjarannikul on mitmel pool õhus öökülma.

Anonüümne ütles ...

Täna vist päris hea äikeseoht. Pilved on heaks vihjeks, sest juba päikesetõusul oli tornjas sakmelisi kõrgrünkasid näha.

Anonüümne ütles ...

Gismeteo ulatub juba juuni algusesse välja ja midagi head sealt ei paista. Ei imesta ka. Head suve sel aastal tulla ei saa. See pole lihtsalt võimalik. Sai juba panustamises +17,9 piir paika pandud aga tegelikult oleks selle piiri nõus isegi nihutama +17 peale. Tegin ükspäev arvutusi ja kolme suvekuu keskmine isegi +17 pole võimalik. Tõenäoline tsenaarium: Juuni +13 Juuli +18 August +16

Anonüümne ütles ...

Kogemus ütleb, et Gismeteo pikemaajalised prognoosid pole kõige usaldusväärsemad. Ma ise kusjuures ka kahtlen, kas see kuumus, mis CFSi järgi juunis saabuma peaks üldse tuleb, aga kui aus olla siis see Gismeteo prognoos, et järjest tuleb juunis 2 nädalat 11-12 kraadi tundub ka natuke ebarealistlik. Nojah samas mine tea, 2020 on neetud aasta nii või naa.

Anonüümne ütles ...

Jep. Järgmine neetud aasta on siis 2024

Anonüümne ütles ...

See aasta on aga ikka jõhker :( Tõesti ei ole sitta suve vaja. Mitmed uuringud on näidanud, et D vitamiin aitab koroona vastu, samuti UV kiirgus mingil määral ikka hävitab viirust välispindadel. Samuti vajavad paljud kohvikud jne oma äri püsti hoidmiseks, et inimesed külastaksid väliterasse. Rõve kliima meil ikka.

Anonüümne ütles ...

Tavaliselt ollakse ikka hooaja ennustuste osas erimeelel, aga tänavune kantakse siin üheskoos suvi maha juba enne, kui puud on jõudnud lehte minna.

Väga tahaks näha, kas siin lõpuks pannakse siis maha need rütmid, seaduspärad, loodusmärgid jne, kui tänavu järgnebki ülikuum suvi.

Isiklikult mingid hulljulgeid 100 euroseid panuseid küll teha ei söanda, eriti veel pärast aegreal põhinevat pakkumist tänavuse talve kohta, mis mööda läks, kuid seda võin küll lubada, et kuuma suve korral jääb mu suvepakkumine siin viimaseks.

Kuna talv ja suures osas ka kevad on nüüdseks nähtud, siis lisan siia natuke täiendatud suvepakkumise, mida sai juba 28. jaanuaril siin esmalt avaldatud.

Nagu olen juba varasemalt väitnud, on Tartu-Tõravere 154 aasta pikkuses aegreas selge seos/seaduspära ülisooja talve ja ülisooja suve vahel keskmise temperatuuri osas.

Mitte kunagi pole ilmavaatluse ajaloo jooksul järgnenud ülisoojale talvele ülisoe suvi keskmise temperatuuri alusel.

Kõneall olevas jaamas hindan ülisoojaks talveks sellist talve, mille kolme talvekuu(detsember, jaanuar, veebruari) keskmine on -1,5 kraadi või sellest kõrgem ja ülisoojaks suveks sellist suve, mille kolme suvekuu(juuni, juuli, august) keskmine on vähemalt 18 kraadi või sellest kõrgem.

Ülisoojasid talvesid on Tartu-Tõravere jaamas selle definitsiooni järgi olnud kokku 11 korda(2019/2020, 2007/2008, 1924/1925, 1960/1961, 1988/1989, 1991/1992, 2014/2015, 1974/1975, 1948/1949, 1992/1993, 1989/1990) ning ülisoojasid suvesid 9 korda(2010, 2011, 1999, 1939, 1936, 2002, 2018, 1868, 1972).

NB! Pakkumine kehtib ainult Tartu-Tõravere jaama kohta ja puudutab vaid keskmisi õhutemperatuure, sest ametlikult määratakse aastaaeg soojaks või külmaks just viimase põhjal. Kes väidab, et 2014. a suvi oli ülisoe pikkade kuumalainete tõttu ja niisamuti 1992. a suvi Eesti absoluutse kuumarekordi pärast, siis on see puht subjektiivne arvamus(mitteametlik).

Kuna ilmselt paljud peaksid keskmise temperatuuri järgi ülisoojaks suveks ja talveks veel mitmeid teisigi aastaid, mis on ka tõsi, olen siiski võtnud defineerimisel arvesse kõige ekstreemsemad temperatuurid ehk top 10, et saaks täppimineku tõenäosusprotsendi nii lakke viia kui vähegi võimalik.

Kui suvepakkumine mööda läheb, panen pakkumiseameti maha.

Pakkumine(hindaks seda 99.9% täpseks): Suvekuude(juuni, juuli, august) keskmine tuleb Tartu-Tõravere jaamas alla 18 kraadi, mistõttu on ülisoe suvi tänavu täielikult välistatud.

Anonüümne ütles ...

Ma olen see +17,9 pakkuja ja tahaksin selle piiri isegi +17 peale tõmmata. Nii kindel olen ,et isegi +17 ei tule kolme kuu keskmisena täis ka Tartus mitte.

Anonüümne ütles ...

Peaaegu kõik siin oleme nõus, et 99% tõenäosusega ülisooja suve ei tule. Mind aga just huvitab, kas tuleb selline normaalne/kohati soe suvi (nagu 2014 või 2019, kus vähemalt 1 kuu 3st on soe, või lihtsalt sajusem kuid ikkagi üpris soe suvi) või siis tuleb täiesti s*tt suusailm, ehk väga palju normist külmem suvi. ( püsivalt 14-18 kraadi päevasooja ja põhjatuul, terve suve jooksul võib-olla ainult 1-2 lühikest soojalainet). Paljud kommentaatorid on just seda teist varianti pakkunud..... ma tahaks loota, et ikka nii hull ei tule

Anonüümne ütles ...

No nii hull ei tule. Ma see statistik ja 4 aastase rütmi autor. Endal on arestuse eeskujuks võetud 2012 suvi. Kas just sellises järjekorras aga summana küll.(Mõtlen seda ,et näiteks võrreldes 2012 aastaga vahetavad juuli ja juuni ilma poolest omavahel kohad). Aga just see sadamine on põhiline suvel. Aga ükskord ütlesin samuti kui tuleb kuum suvi panen ameti maha.

Anonüümne ütles ...

Ei tule kuum. Kuidas mai nõnda suvi. Alates tulevast esmaspäevast hakkab lund tuiskama. Vähemalt GFSi järgi.

Anonüümne ütles ...

See, mis esmaspäevast juhtub, oleks tegelikult pidanud veebruari lõpus juhtuma. See aasta pidas polaarkeeris lihtsalt enneolematult kaua ühes tükis vastu. Tavaliselt hakkab see juba veebruaris päevade pikenedes nõrgenema ning mingi hetk laguneb kaheks tükiks ning siis liiguvad need kaks külmakogu lõuna poole, tuues meie laiustele -25 kuni -30 kraadi pakast. Nii juhtus ka 2018. aasta veebruari lõpus. Mõnel aasta ei ole polaarkeeris ka kuigi tugev ja suuremad lagunemised ja pakased on kuskil jaanuari kespaigas ära ning hiljem läheb talv sujuvalt üle kevadeks ilma suurema külmalaineta, eelmine aasta oli selline variant.

Seda, et see lagunemine alles maikuus toimub on suht enneolematu. Ja tegelikult on nii, et see, mis suvest saab, sõltub sellest kuidas rõhkkonnad asetsevad pärast tulevat külmapauku. Võib-olla nihkub kõrgrõhkkond meie jaoks soodsasse asendisse, võib-olla ka mitte.

Anonüümne ütles ...

Olen see, kes "Aasta 2020 hea kui talve ja suve keskmise vahe üle 10 kraadigi ulatub" ennustusi siin loopinud. See hiline keerise jagunemine lisab põnevust.

Anonüümne ütles ...

See oleks siis juuni 12,4 kraadi, juuli 13,3 kraadi ja august 12,1 kraadi kuu keskmine ja terve suve keskmine 12,6 kraadi....

No juuni 12,4 kraadi on võib-olla võimalik, aga ei tea mis peaks juhtuma,et juuli keskmine 13,3 kraadi tuleks. Isegi eelmine aasta oli juuli keskmine 16,4 kraadi ja see oli viimaste aastate üks külmemaid.

Ma ei tea, halvimal juhul tuleb see aasta juuni 13,5 kraadi, juuli 16,1 kraadi, august 15,5 või midagi sinna kanti ja seegi oleks suht rekordiliselt külm

Anonüümne ütles ...

Ma jään oma 2012 võrdluse juurde kus üks suvekuudest on ehk selline +18 kraadine ja ülejäänud ehk nii 14 ja 16 või 13 ja 16 näiteks.

Anonüümne ütles ...

Kesk- ja Ida-Eesti pangu end eriti lõõmavaks loojanguks valmis.

Anonüümne ütles ...

Õhkõrn lootus on, et kusagil 18-nda ja 20-nda mai vahel võib 20 kraadi sooja ära tulla. Samas ega sellel nädalavahetusel ka 20 kraadi eriti kaugele jää.

Proff on rääkinud!

Proff on rääkinud! ütles ...

Proff on rääkinud!

Kalle ütles ...

Tartus on muideks ööbikud kohal. Ei oleks nii vara oodanudki, aga kuna Rõuge kandist sain teateid, et kägu juba kukub, siis huvi pärast läksin rõdule kuulama. Sel aastal tundub neid eriliselt palju olevat - muidu oli kuulda mõnda üksikut, aga nüüd näikse neid jõe ääres hulganisti olevat. Võimalik, et eriolukorra tõttu rahvast vähem liikvel ja linnud vähem häiritud.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal kuulsin esimest kägu 3. mail.
Ööbikut veel pole.

Minu varaseim käo kuulmine oli 28.04.2014 ja ööbiku 05.05.2018. Ikka Harjumaa.

Anonüümne ütles ...

Aga pääsukesi on keegi näinud ?

Anonüümne ütles ...

Ei veel. (Tallinn)

Anonüümne ütles ...

Pühapäeva õhtu tuleb vist mõnusalt sume. Pärast loojangutki pole mandril +15 kraadi välistatud. Pange grillid valmis. Perekogunemised pole ju keelatud ;)

Anonüümne ütles ...

Harjumaal ühe lauda juures paar päeva tagasi nähtud juba pääsukesi. See tähendab head? :)

Anonüümne ütles ...

Esmaspäeva öö tuleb vist korraliku äikesega, sest +5 kraadisest isotermist saab mõnekümne kilomeetriga -6-ne.

Anonüümne ütles ...

Pühapäev tuleb väga tõenäoliselt selle kuu kõige soojem. Edaspidi öökülma- ja lumeoht taas suur.

Anonüümne ütles ...

See jututuba on siin ikka tõeline naljanurk. Keegi avaldab oma tulevikuunistused "99.9 protsendise täpsusega", siis mõni kilkab (vaatamata sellele, et mõni arvab ka palavat suve tulevat), et kõik on külma suve osas üksmeelel, kes usub anekdootlikku Gismeteod, kes arvab enda nimeks "proff on rääkinud" olevat, kes on kindel lume sadama hakkamises... Ei noh, proffide koosolek on siin igati. Väga M-klubi meenutab.

Anonüümne ütles ...

Tere tulemast klubisse!