kolmapäev, 22. aprill 2020

17. nädala ilm (20.–26.04.2020)

Olukord õppetöös ja mujal on praeguseks piisavalt stabiliseerunud, et jätkata ja tähelepanu pöörata ka blogile. Kuna kommentaaride arv on eelmises postituses üle mõistuse suur, tehti ettepanek kirjutada uus postitus, et olukorda ohjeldada ja kommentaaride hulk saada kontrolli alla. Päris mitmed lugejad on annetanud blogi heaks – suur tänu! 

Praeguseks peamise mureks on põuaoht ja metsade tuleohtlikkus: 

13. aprillil ulatus tuleoht kohati juba eluohtliku piirini. Õnneks järgnenud lumesajud kustutasid selle. Vaid Pärnus püsib see veel väga kõrge (kliki pildile). Ilmateenistus

Aprilli tuul ja terav päikesepaiste põhjustab suure auramise ja muldade kiire kuivamise. Et lumest tekkinud suurvett polnud, tuleb loota sademetele. Kuni 10 päeva sajuta ilma on vastuvõetav, kuid üle selle võib olukord muutuda kriitiliseks ja tekkida vajadus kastmise järele, seda isegi madala õhutemperatuuri tingimustes.
Ideaalset ja täiuslikku ilma meil enamasti pole. Siiski, mudeleid selleks on koostatud. Tšehhi kirjanik Karel Čapeki sõnade järgi: "Kui sellest oleks mingit tulu, siis langeks aednik iga päev põlvili ning paluks umbes nii: "Issand jumal, tee kuidagi, et iga päev sajaks, näiteks keskööst kuni kella kolmeni hommikul, aga tead, nii, et tuleks pisitasa ja sooja vihma, sest siis ta imbub maa sisse. Ja et seejuures ei sajaks mitte tõrvalilledele, kilbirohule, kuldrohule, lavendlitele ja teistele, mida Sa tunned oma lõpmatus tarkuses kui kuivalembesi taimi. Kui Sa tahad, siis võin ma nad sulle paberi peale üles märkida. Hea on, kui päike paistaks kogu päev, aga mitte ka igale poole (näiteks mitte enelatele ega ka emajuurte, sookaerte ja alpi rooside peale) ja ka mitte liiga kuumalt; et oleks palju kastet ja vähe tuult, küllalt vihmausse, aga ei ühtegi lehetäid ega tigu ega mingit jahukastet, ja et kord nädalas sajaks lahjendatud virtsavett ning tuvisitta. Aamen.""
Tallinn-Harku ilmajaam üllatas täna (22.04.) hommikul tugeva õhutemperatuuritõusuga https://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/vaatlusandmed/maxmin-ohutemp/. Ilmselt osutusid kõik tingimused ideaalseteks: nõrk või tuulevaikne ilm, õhk liigub sisemaalt mere (loode) suunas, päikesepaiste, madal õhuniiskus (kuiv õhk soojeneb kiiremini). Tihedamini uuendatakse andmeid https://tik.teeilm.ee/. Nii ulatus juba kella 8-ks hommikul õhutemperatuur Pakril 8,3 ja Tallinn-Harkus 7,7 °C-ni. See siiski nii ei jää püsima: Eesti poole on teel arktiline õhumass. Paistab siiski, et väga kiiresti see ei liigu, ent kohale jõuab ja toob kaasa öökülmaohu. 

Kuum kõrgrõhkkond Norra kohal. Selle idaservas on määravaks põhjavool ja pakaseline õhumass (nädala lõpuks kohal). DWD

148 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere tulemast tagasi Jüri!
Tore sind siin taas näha.
----------
Tulenevalt mullatüübist, tihedusest (kui tallatud), ilmast, asukohast, kõrgusest jne, tuleb kasta kas juba mõne päeva või alles 2 nädala pärast.

Tallinnas enne 4. maid kastvat sadu ei tule.

Anonüümne ütles ...

Ka tervitused Jürile. Jõudsid sekkuda enne kui matused blogile. Endiselt arvan ,et mais ootab mingil hetkel korralik soojalaine ja siis sajune suvi selga. Väike korrektuur varasemale öeldule. Järgmised sajused suved on ikkagi 2024 ja 2028 ja siis peaks hüppama paaritutele numbritele ,et edasi 2031 ,2035, 2039 jne. Ja varem mainitule veel üks lisa. Nagu olen öelnud ,et 2021 ja 2022 tulevad korralikud suved ja 2021 peaks ka väga äikeserohke olema. Midagi sellist nagu 2010 või 2011. Aga jah see suvi ilmselt mahakandmisele. Heal juhul üks kolmest suvekuust on küll sajune aga vähemalt normist soojem. Näiteks nagu eelmisel kahel korral. 2016 oli see soe juunis ja 2012 juulis.

Anonüümne ütles ...

2012. suvi oli jahe, aga tänu edelavoolule ka siin Harjumaal äikeseline.

Mulle kui ilmahuvilisele meeldiks 2012. aasta suvi rohkem kui 2018. oma, sest rannaslesija ma niikuinii pole. Ja kastma ka ei peaks.

Anonüümne ütles ...

KAs keegi saab enam-vähem kindlalt öelda nüüd, millal Harjumaa vihma saab? Põllumeestel infot vaja!

Anonüümne ütles ...

Sellist korralikku vihma mida ilmselt ootad saab alles kuskil 5.mai paiku. Aga see normaalne ,et enne sajust suve kevadel põuaga proovib.

Anonüümne ütles ...

EI ole normaalne.

Anonüümne ütles ...

Samuti seegi, et lähemal kahel nädalal see põhjavool vist ei lõppegi.

Anonüümne ütles ...

Et ühesõnaga 14p vihmalootust pigem ei ole jah?

Anonüümne ütles ...

Usutavasti paneb statistika tänavuse aprilli osas ikka väga mööda. Ilmselt tuleb 2 kraadi keskmisest külmem aprill või äärmisel juhul tavapärane, aga keskmisest 2 kraadi soojem aprill jääb tänavu küll vist vaid unistuseks.

24. märts 2020 18:28


Praeguse seisuga on aprilli keskmine Tartu-Tõravere jaamas 4,8 kraadi(normist 0,7 kraadi madalam), mistõttu tuleb käesolev kuu tavapärasest jahedam nagu kuu aega tagasi sai siin kommenteeritud.

Anonüümne ütles ...

Oligi aeg. Tavaliselt üle 8 - 9 kuu jutti ei püsi üle normi. Siis ikka lööb vähemalt ühe külmema kuu vahele (normilähedase või külmema kuu). Seekord siis selleks kuuks aprill. Viimane nö vahekuu juuli ja august eelmine aasta. Siis jälle jutti selgelt üle normi.

Anonüümne ütles ...

Siis tulevas jaanuaris lootust ka talve näha selle järgi. Enne seda tuleb soe ja hall november-detsember üle elada.

Aga kuni oktiobrini tulevadki kõik kuud külmemad see aasta.

Anonüümne ütles ...

Nojah loodame, et siis mai ja suvekuud tulevad normilähedased. Hetkel mudelid näitavad, et see kõrgrõhkkond meist läänes ei taha ikka kuhugi liikuda... Ning jah, sademeid pole eriti palju loota järgneva 10 päeva jooksul. Natuke hoovihma siin ja seal.

Anonüümne ütles ...

RE 12:55 Seda ta ei tähenda - need vahed on täielikult juhusliku pikkusega aga maksimaalselt nii 8 - 9 kuud. Samahästi võib juhtuda nii ,et külmem on hoopis oktoobris ja talv jälle soe - näiteks.

Anonüümne ütles ...

Jüri, kuidas blogi heaks annetada? Head meelega annaks oma panuse.

Anonüümne ütles ...

Tere tagasi tulemast Jüri! Kuidas kaitsmisega läeb?

Anonüümne ütles ...

Kriitikat ka. Jaheda Norra ja Norra mere kohal ´KUUM kõrgrõhkkond ja pealegi aprillis? No kuulge! ütleks 1 mu kunagine õppejõud.

Täitsa meeldiv üle pika aja just parajat aprilli nautida. Just see kuu kukub just eriti viimasetel aastatl, isegi aastakümnetel, soojusega perutama. Külma aprilli ei ole vist nooremad näinudki. Aprilli miinimum, muide, on -23 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Siin Kagu-Eestis on kask juba lehtima hakanud, mis on jällegi erakordselt vara nagu eelmiselgi aastal. Samuti on lehtima hakanud mitmed teisedki puud. Kirsid on juba ka ilusates valgetes õites ning toomingas juba täiesti lehes. Loodus on meeldivat lõhna täis.

Anonüümne ütles ...

Üldpilt on siiski veel raagus puud.

Anonüümne ütles ...

Selles osas olen nõus, et külmem aprill pole nüüd midagi hullu ja eelmise aasta aprilli lõpp oli liigselt soe. Samas tänavu lihtsalt tundub jabur, et aprillis on kohati sama soe kui jaanuaris. Kõige hullem on aga see, et see s*tt talv rikub terve suve ka ära ja kui nüüd kevadel ei saagi sooja, siis ei saagi enne 2021. aastat midagi. Soojamaareisile kah ei saa seekord.

Anonüümne ütles ...

Aitäh Jüri ja tere tulemast jälle! Blogi reanimeeritud! Tõeliselt hea uudis tänases päevas!

Anonüümne ütles ...

Jama jah kui eesti normaalse ilmaga (+17...+20) suvel ei saa läbi ja piirid on ka kinni. No noorem põlvkond saab tunda milline elu näiteks 1975 ENSV -s oli. Pidid leppima sellega mis oli.

Anonüümne ütles ...

Sai siin juba sügisel hoiatatud, et aasta 2020 tuleb siin aastaringse sta suusailmaga. Paar kuud tagasi olid piirid lahti ja oleksite võinud Poolasse - mida pean Euroopa parima kliimaga riigiks - ajutiselt elama minna.

Anonüümne ütles ...

"Anonüümne Anonüümne ütles ...
Sai siin juba sügisel hoiatatud, et aasta 2020 tuleb siin aastaringse sta suusailmaga. Paar kuud tagasi olid piirid lahti ja oleksite võinud Poolasse - mida pean Euroopa parima kliimaga riigiks - ajutiselt elama minna.

24. aprill 2020 18:39"

Märkisin su kommentaari üles ja sügisel vaatame, kas tõsine ennustaja või lihtsalt kasemahla tarbija.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

"Proff", peldikusse!

Anonüümne ütles ...

24. aprilli õhtu 1988. Paks lumi oli maas. 22. aprilli hommikul polnud kübetki.
Selle talve parim lumi oli, sest talv ise oli esimest järjestikust aastat sopane.

Aga pole hullu. -43, külmarekordid ja lumeuputused tulevad. Käesoleva aasta lähimal 6 kuul kuul muidugi mitte. Näide: 1990. aasta üldiselt soojal jaanuaril (järgnes megasoe veebruar) oli meist mitte väga kaugel kirdes, Arhangelski kandis kuni -53.

Anonüümne ütles ...

On ikka kiviajusid olemas. Keegi, kes vist vaevu algtaseme kooli suutnud kuidagi läbida, nimetab end mingiks proffiks, Kuule oinas, kas sa ka tead, kes on proff? Muidugi sa ei tea, sest su aju ei suuda isegi selles suunas mõtlema hakata. Kunagi mainisin Peeter Saarit. Vaat see mees on Proff. Või Arved Sapar. Neid on muidugi veel, aga just suure tähega Proff pole isegi paljud, kes professori ametis on.

Mingi piimapea tuleb siin aga aina esinema, et proff on rääkinud. Tubli on, algklassidest ehk oled kuidagi edasi saanud, kuidagi kirjutada nagu oskad. Tubli! Istu! Kolm miinus, sest midagi olulist jääb puudu.

Ma ei kahtle, et "proff on rääkinud" esineb siin edasi, sest õppimisvõime sel ahvil puudub.

Anonüümne ütles ...

Huvitav allkiri mõnel jah. Ei tea kas ta dokumente allkirjastab ka "Proff on rääkinud".

Anonüümne ütles ...

Miks te nii sapised olete?

Anonüümne ütles ...

Eriolukord, mis sa teed. Lihtsalt pealetükkiv juhmus käib rohkem pinda.

Anonüümne ütles ...

Olen ka Kagu-Eestis, aga kask ei lehti, kirsiõisi ei ole, toomingas stardijoonel. Väga raagus on kõik. Rohi madal ja hõre. Kagu-Eesti on nii erinev. (Võrdlesin 24. aprill 2020 01:30 kirjutisega)

Anonüümne ütles ...

Toon välja kommentaari aastast 2016 kuna aeg on ju jälle sinnamaani tiksunud.

@ 29. aprill 2016 11:02
Pole ju midagi imesatada, sest aeg on edasi läinud ning kehva suve 4-aastane tsükkel on märkamatult täis tiksunud.
Ei suusa- ega rannailmaga suved: 2000, 2004, 2008, 2012 ja nüüd 2016, siis 2020, 2024 jne.

29. aprill 2016 11:31

Anonüümne ütles ...

Põlduritele sitt suvi sobib :) Ainult augustis võiks 25kraadi ja päike olla :)

Anonüümne ütles ...

Jälle see 4-aastane tsükkel. Kas joomistsükkel?

Anonüümne ütles ...

Kõige hiljutisemad viletsamad suved olid 1987. ja 1993. Ah jaa, see oli ju eelmisel sajandi, siis "tsükkel" ei teadnud veel, millal ta toimima peab hakkama.

Anonüümne ütles ...

Paneb ka imestama, et Kagu-Eestis on looduse arengu tase piirkonniti nii erinev. Mu piirkonnas(kagunurgas) igatahes on õitsevaid võililli, tulpe, hüatsinte, kirsse, toomingaid ja vahtraid, mis head lõhna annavad, kõik kohad täis. Toomingas on juba nii lehes, et läbi pole võimalik näha. Ka paljud teised puud lehtivad.

Anonüümne ütles ...

2012 suvi võiks küll korduda.

Anonüümne ütles ...

p.s! ärge olge nii kurjad, hea, et blogi on elus!

Anonüümne ütles ...

2010 suvi võiks korduda.

Anonüümne ütles ...

Võiks küll 2010 korduda, aga see on vist liiga utoopiline lootus....

Ma hetkel lihtsalt loodan, et 2017 ei kordu. Aga vaadates hetkel ilmaprognoose... siis pole kuskilt kevadisemat ilma loota ja raske on uskuda, et kuu aja pärast peaks saabuma suvisem ilm, kui me pole hetkel jaanuari temperatuurifoonist eriti palju edasi liikunud....

Pigem juba tulgu see 2012 või 2016 järgi suvi, need olid sajused küll, aga keskmise temperatuuri poolest ponud väga häda midagi ja vähemalt sai kevadel ka sooja.

Anonüümne ütles ...

Toomingad õitsevad????? Vahtrad nagu on õide minemas. Mingeid kirsi moodi puid olen paaril viimasel päeval tõesti näinud õitsemas. Lausrohelust küll ei ole.

Anonüümne ütles ...

2017 - mis sel suvel siis viga oli? Aga nojah, palju siin esinejaid ikka on, kes (ometi suhteliselt hiljuti) viimast viletsat suve 1993. aastal mäletavad. Aga isegi siis olid mõned head ilmad, parim periood oli augusti alguses. Kuumusega ei liialdanud, aga ilus paras suveilm oli. 1987. aasta eriti hullude juuni ja augusti vahele mahtus suhteliselt normaalne juuli, oli ka päris palav periood umbes 20-st 26-nda juulini. Juuli lõpp vajus jälle täiesti ära, ka kogu august oli lootusetu nagu juunigi oli. Õunapuud õitsesid nt alles jaanipäeva paiku.

Anonüümne ütles ...

1987. aasta kevad oli samuti jahe, eriti maikuu, 2 justkui liigsooja päeva oli: 30. aprill ja 1. mai. Sellest ei piisanud vegetatsiooni käivitamiseks.

1993. aasta kevad aga oli ilmelikult hull. Kuni 22. aprillini oli keskmisest jahedam, aga kus alates 23-ndast viskas sooja ja kuiva (mõni front koos hoogsadudega siiski käis) ligikaudu kuu aega. 22-st maist alates keeras jahedaks, maar päeva hiljem tulid ka pilved, vihmad ja öökülmad. Sellest kuust ajast siiski piisas, et väga kiiresti kõik looduses käima läks. Täpselt 1. mai hommikul nägin kaskede lehtimise algust. Peatselt olid kõik puud lehes ja kus hakkasid üksteise võidu õitsema. Suvi aga ... nojah.

Väga kena kevad oli ka nt 2002. aastal, arvasin, et samuti enam suve ei tule, aga etskae! Seekord tuli suvi ka ju mega.

Anonüümne ütles ...

2017 lihtsalt meeles, sest aprill ja mai algus olid sama kohutavad, kui see aasta ning siis edasi juunis (just kuu alguses oli külmaperiood) ja juulis polnud ka eriti soojusega liialdatud. Võib-olla polnud üksikud päevad väga külmad, aga polnud ka päris rannailm. Okei, augusti esimene pool oli tõesti päris hea.
Pigem kardangi seda, et peab augustini ootama, kuniks soojemaks läheb. Kõrini on sellest, et 6 kuud järjest on olnud 5 kuni 10 kraadine tuuline ilm, see jama võiks ära lõppeda.

Anonüümne ütles ...

Nojah loodame, et siis hoopis 1987 või 1993 ei kordu. Aga kas enne neid suvesid olid soojad talved?

Anonüümne ütles ...

RE 26. aprill 2020 10:15
Teadis küll millal see tsükkel kordub. Ma pole küll selle 2016 a kommentaari autor aga ma olen sellest juba siin juttu teinud ,et tsükli pikkuseks saab praegu öelda 4 aastat aga tegelikkuses on selle "lainetuse" amplituudi "põhjade" vahe umbes 3,9 aastat. Muide see "põhi" on praegu (ilmselt aitas kaasa sajusele talvele ja eelmise aasta sügisele - samas kevaded teeb pigem kuivaks - imelik anomaalia). Eelmine oli siis 2016 suvel siis 2012 suvel ja sügise alguses siis 2008 suvel ja sügisel jne ,et aina rohkem nagu vajub välja. 2000 oli see põhi juba praktiliselt kahe aasta vahel ja 2001 algas ka muide üsna uputavalt aga õnneks vähemalt juulis lasi soojale ka ligi. Siis oli "põhi" jällegi põhimõtteliselt 1996/97 talvel. No siin on natuke vaieldavat. Suve 1996 küll soojaks minna ei lasknud (augustis midagi üritas) aga ka sajud jäid nii 96 kui 97 taevasse. Võimalik ,et kattus mingi pikema põuaamplituudiga mille pikkusele pole veel pihta saanud. Siis see sama 1993 millega jälle ilusti kokku jookseb ja siis ümardatult jälle mõnda aega 4 aastat maha - 1989, 1985, 1981, 1977... Kahjuks ettepoole igasugu andmed ilma kohta puuduvad. See 1987 jah siia ei lähe aga ka sellest oli juttu ,et see läheb 11,2 aastase tsükli alla nagu ka 1998. Minuteada oli 1998 ikka väga uputav ja ilmselt sellepärast ,et kaks intervalli ei tühistanud teineteist vaid võimendasid. 2009 oli siis järgmine aga see üksikult ja tänu sellele nii hull polnud kui oleks saanud. Nüüd 2020 lähevad kaks jälle kokku. No vaatame kas suvel saab heinamaal või Tuukri tänaval paadiga sõita või mitte. 11,2 aastase tsükli "laineharjade" asukoha täpsustamisel olekski natuke kellegilt andmeid vaja. Endal mingeid andmeid pole aga küsimus selline ,et kumb nendest sajusem (sajune) aasta oli kas 1975 või 1976 ja mis oli 1964 ja 1953 ?
Küll aga võib öelda seda ,et äikeserohkus 2020 suvel ei ole välistatud.

Anonüümne ütles ...

1991/92 talv oli soojavõitu aga 1986/87 jälle teine äärmus - liiga külm.

Anonüümne ütles ...

Tänavuse suve äikeselisuse päästaks ainult edelavool, sest lõuna- ja kaguvool on sel suvel samahästi välistatud ning kõigile eelpool mainitud suundadele vastupidised on põuased. Ehk ka kirdevool, nagu järeldada võite.

Maikuu otsustab, milline suvi tuleb. Pikk soojalaine mais tähendab rannasuve. (2010, 2013, 2014, 2016, ja viimati 2018. Ainus erand on 2011, mil mai millegagi meelde ei jäänud.

Seega võib juurutada uue ütluse, kuidas mai, nõnda suvi.

Anonüümne ütles ...

2016 küll rannasuvi ei olnud. Juuni oli hea aga pööripäev tuli ja taevaluugid läksid valla.

Anonüümne ütles ...

Minu kodukohas oli küll 2011 mais soojalaine +20...+25 vahemikus 9 - 12 mai (k.a)

Anonüümne ütles ...

No kui mai järgi vaadata, siis on küll täiesti p***es, sest enne 20.mai paiku ei ole prognooside järgi sooja oodata.
2020 on vist kõikide rütmide ja rahvatarkuste järgi maha kantud. Kurb on see, et ega keegi ei tahtnud seda jama talve, mis terve aasta ära rikub. Mulle ka pakane eriti ei meeldi, aga pigem olgu talv ja seejärel suvi korralik, kui terve aasta halb ilm.

Anonüümne ütles ...

Miks te seda sooja nii hirmsasti tahate? Aprill ju :)

Anonüümne ütles ...

Jah, pole vist mitte kunagi varem näinud aastat, mil suve prognoosimine oleks nii lihtne kui tänavu, sest absoluutselt kõik vist, mille järgi suve prognoosida saaks, näitab ühtmoodi - kuum rannasuvi täielikult välistatud.

Tahaks juba näha, millist suve siis Maalehe ilmatargad ja Accuweather ennustab.

Võiks siiski 2010. a suvi tänavu korduda. Küll see saaks ikka põnev olema siis.

Anonüümne ütles ...

Jah accu peaks umbes nädala pärast tulema. Saab näha mis lubavad aga möödunud talv oli neil puusse.

Anonüümne ütles ...

19:44
Seda ei juhtu. Vastukaaluks kihvtile aastanumbrile ilm kihvt tänavu ei tule. Või õigemini siis suvi.

Anonüümne ütles ...

Põllumehed, kasutage teisipäeval tulevad sademed enda huvides ära. Loodame, et valgest ollust ei tule.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Kasutame! Tuleb üle pika aja esimene puhkepäev.

Anonüümne ütles ...

No proff kui teisipäeval Harjumaal ei saja siis...

Anonüümne ütles ...

Oi sm "proff" on jälle kohal. See järjekindel idiootsus ajab juba naerema.

Anonüümne ütles ...

Akadeemik tähendab mõnedele arvatavasti seda, et tegu on mingi aiandusharrastajaga. Eks ole, pole ju sellelgi vahet, kas on jäätis või väetis. Sõnad ju pea samad. Kõlbab kohvikus süüa küll.

Anonüümne ütles ...

Ega äkki see Keevalliku fänn pole profiks ümber-kvalifitseerunud.
Suur vaikus on- või kutsusin vaimud välja ??

Anonüümne ütles ...

Harjumaal teisipäevaks ärge vihma väga lootke. Ilmateenistus ajab udujuttu, et see tsüklon Soome lahele suundub. Pigem üle Eesti-Läti piiri.

Vihmavõimaluseks Harjumaal hindan vaid 10% ja sedagi maakonna lõunaosas.

Seega peavad põllumehed vihma 5. maini ootama.

Anonüümne ütles ...

5. mai on ajakirjanduspäev. Küllap sel puhul vihma ka tuleb. 7. mai aga on raadiopäev. See toob juba palju kindlamalt vihma kohale. Ning 9. mai - võidupüha: oi-oi-oi no siis ei ole küsimustki - paduvihm.

Anonüümne ütles ...

Ah jah, unustasin eelmise postituse peale öelda, et akadeemik on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Muideks, eile oli Tsernobõli katastroofist 34 aastat. Kahjuks kandus just neil päevil õhuvool kagust loodese ja kandis saasta ka Eesti kohale. Lollakalt palav oli ka aprilli lõpu kohta. Eks sealt nii mõnigi "proff" hakkas kasvama...

Akadeemik on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

yr.no Tallinnasse enne 7. maid üle 10 kraadi ei näita.

Anonüümne ütles ...

Pole varem sellist jama näinud, et aprilli viimasel nädalal ja mai alguses ei tõuse temperatuur kordagi üle 12-13 kraadi ja paljudes kohtades ei tule isegi 10 kraadi ära. Isegi 2017 oli mai alguses kahe külmalaine vahel paar soojemat päeva.

Anonüümne ütles ...

Praeguse seisuga tundub, et Harjumaa saab ka vihmast-lumest oma osa...

Anonüümne ütles ...

No proff kui seda ei juhtu siis mul professionaalne kastreerimine juba soolas sulle.

Anonüümne ütles ...

12:06

See on ärajäänud talve kevadine variant. Jaanuaris oleks praeguste õhuvooludega päevast päeva -25 kraadi ilmselt.

Anonüümne ütles ...

Teeme sellele postitusele ka 200 kommi täis. Uut postitust muidu ei tule jälle kuu aega.

Anonüümne ütles ...

no 1 minu poolt.Päike paistab

Anonüümne ütles ...

2 komm veel. Kui homme mu põld kuiv siis proffi ootab kastreerimine

Anonüümne ütles ...

16:56
Selge see, et talvel oleks põhjavooluga väga külm. Eks on Eesti kliimas alati mingid külmalained olnud ka kevadel ja suvel, aga mind paneb imestama, et see on kestnud juba 3 nädalat( vaid eelmine nädal oli korraks 1 päev soojem õhk) ja kestab vist terve mai edasi. Tavaliselt on need külmalained ikka ainult paar päeva kuni nädal pikad, kui kaua saab ikka üks õhumass paigal seista???? võiks see lohk juba ära liikuda.....

Anonüümne ütles ...

Ilmselt loodus pikki anomaaliaid ei salli ja talve järelt tuleb Läänemere keskmine veetemperatuur normi lähedale "vajutada". Paar päeva tagasi oli NOAA järgi ikka veel enamuses 1,5 - 2 kraadi normist soojem. Selline on minu arvamus miks külm just nüüd siia pressib.

Anonüümne ütles ...

Aga päike käib juba kõrgemalt ja prof.Keevalliku sõnul tähendab see ainult sooja ilma.Tema on ainukene inimene kes suudab ilma ennustada.

Anonüümne ütles ...

"Päike käib kõrgemalt" tähendab seda, et meil on hetkel loodevooluga +7 kraadi, mitte -27 kraadi, mis oleks jaanuaris sama tuulesuunaga.

Anonüümne ütles ...

Päikese kõrgus jah augusti keskpaigale vastav, aga ilm külm nagu läinud jaanuaris...
Palun selgitust sellele!

Anonüümne ütles ...

Termiline inerts. Googelda kui ei tea ka seda.

Anonüümne ütles ...

Võib-olla natuke vara öelda, aga arvatavasti jääb see aasta maikuus 20 kraadi piir ületamata... ja suvel jääb 30 kraadi piir kindlasti ületamata, isegi 25 võib raskeks osutada.

Anonüümne ütles ...

Ei oleks esimene kord kui nendel 4 aastase rütmi(3,9) aastatel see +30 piiri ei ületata. 2008 ja vist ka 2000 oli nii. Ka 1996 vist jäi see piir ületamata.

Anonüümne ütles ...

Juba kümme aastat järjest on igal aastal 30 kraadi piir ületatud, isegi jahedatel suvedel, mis näitab, et väga suure tõenäosusega läheb ka tänavu nii.

Neid rütme ja seaduspärasid vaadeldes tuleb arvestada ka sellega, et kliima pidevalt soojeneb.

Anonüümne ütles ...

Rütmid, proffid, kuu orbitid...
Kas on ajudest saand bitid?

Anonüümne ütles ...

https://ilmjainimesed.blogspot.com/2020/02/7-nadala-ilm-10022020-16022020.html?showComment=1581267374575#c602684604797063398

Sai veebruaris hoiatatud, et head suve ega 30 kraadi ületust ärge see aasta lootke.

Anonüümne ütles ...

GFS näitab perioodiks 10., 11. ja 12. mai Pandiverele lumikatet. Seega 3 päeva.
See oleks selle talve pikkuselt teine lumeperiood, sest esimene oli veebruari-märtsi vahetuse ümbruses.

10 kraadi keskmise ületamine talve ja suve vahel on aina küsitavam.

Anonüümne ütles ...

Nojah aga kliima soojeneb meil põhiliselt talve arvelt. Ma ise muidugi ei taha neid rütme ja kuu orbiite eriti uskuda, aga see aasta läheb kõik nende järgi ja veel hulleminigi. Gismeteo tänane kuu prognoos on täiesti haige, kuskil 20.mai paiku ainult 8 kraadi sooja. Ma üldiselt ei usu nende prognoose, sest need on täiesti suvalised ja enamasti valed (näiteks kuhu jäi nende prognoositud -38 kraadi aastavahetusel?) aga see kevad on kõik külmad prognoosid tõeseks osutunud. Seepärast arvan ka, et suvel ei tule 30 kraadi ära, sest see külmalaine aina süveneb.....

Anonüümne ütles ...

No siin harjumaal midagi sajab juba. Esialgu paistab ,et profi kalleim varandus jääb alles.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal sajab ja tuleb juurde, keegi kommenteeris, et siia sadu ei jõua - aga vot!

Anonüümne ütles ...

Mõtled vist seda kommi 27.apr. kl.01:33

Anonüümne ütles ...

Harjumaal Jüri kandis ladistab juba paar tundi mõnusalt. Loodetavasti kastab korralikult ära nüüd.

Anonüümne ütles ...

Kui oled see proff siis oled pääsenud.

Anonüümne ütles ...

Eestist 50 km lõunapool äike, aga kuna liigub idakirdesse, siis meid vist ei puuduta.

Anonüümne ütles ...

Tükk aega pole olnud sellist niisket ja palava ilmaga suve nagu oli nt 2001. a. juulis ja 1998. a. juunis. Sisetunne ütleb, et ehk see suvi annab lootust selleks. Millal ja kui pikalt, selles muidugi omaette küsimus. Aga ootan keskmisest suuremat äikeseaktiivsust. Pakun, et mai tuleb temperatuurilt keskmine või väheke soojem see aasta, sademeid on keskmisest rohkem oodata. Kuu lõpupoole on oodata üle 20-kraadist soojust.

Anonüümne ütles ...

No see peab ikka suurusjärgu võrra üle 20 kraadine soojus olema siis, et mai normist soojem tuleks, sest mudelid suurt üle 10 kraadi pärast 4. maid ei näita.

Anonüümne ütles ...

Niiske ja palav oleks tore vaheldus küll. Pikaajalised mudelid hetkel isegi annavad selle variandi jaoks lootust. Samas ma ei julge ka liiga optimistlik olla, kardan et võib ka viimaste aastate tavapärane variant tulla, et kesk-euroopa kohal laiutab suur palav kõrgrõhkkond ja meil sellest ida pool on madalrõhulohk,mis toob arktikast jahedust. (nagu nüüd aprillis on olnud ja eelmise aasta juulis oli) Või siis tuleb tervet euroopat hõlmav madalrõhkkond ja s*tt suusailm igal pool.

Mai kohta on raske midagi öelda. Ma ei usu, et tuleb normist soojem, aga samas kõige uuem GFSi jooks ei näita enam 10.-12. mai mingit lumikatet või suurt külma, nagu keegi siin varem mainis. See on hetkel nii 50/50 kas külm lohk just meie kohal on või on ta natuke kaugemal ühes või teises suunas. Suurt soojalainet aga kahjuks ei näe kuskilt tulevat, seega ma pakun, et tuleb normilähedane mai või halvemal juhul külmem.

Anonüümne ütles ...

Küll te ikka näete kaugele. Tegelikult on (kah vahest valesti) näha vaid 2-3 päeva.

Anonüümne ütles ...

Noh. Ütlen ka om arvamuse. Sest nojah, tõesti, ilma ennustamine enam kui umbes 3, no olgu, 5 päeva, on vaid arvamus. Osade jaoks ürgajal, osade jaoks veidi aega tagasi, 1989. aasta 10. juuni paiku nt arvati ilmajaamast eelmisel päeval, et "homse" jooksul tuleb kõrgrõhkkond ja ilm selgineb. See tuli jah, kuid paar päev oodatust hiljem. Miks? Sest suhteliselt ootamatult tekkis Eestist üle läinud soojal frondil uus tsüklon, tavaliselt need soojal frondil ei teki.

Arvamus ise. Tean, et see on jabur. Vaadates ilmakaarte ja nende arengut, jääb nt antud aasta puhul mulje, et talvekuudel lihtsalt ei saagi olla võimalik, et külm õhk kohale suudab tulla. Muul ajal on nii nagu juhtub, kuigi ka enamasti on vaid liigsoe. Kes see küll kunagi ütles (kusjuures fronte ja nende füüsikalist iseloomu vaadates tundub see õige olevat!), et külm õhk on agressiivsem?

Anonüümne ütles ...

Minu meelest on aprill siiani olnud tavapärane. Mäletan, et eelmisel aastal samal ajal istutamisega liigselt kiirustades, kaotasin hulga taimi.
Tänagi ehe selle aasta jaanuari ilm - sajab märga ollust ja temperatuur 2 kraadi. Ebameeldiv, kuid mitte ootamatu.
Mai, samas, praeguste prognooside järgi, tundub küll normist külmem olevat. Kuid maini on veel mõned päevad aega ja äkki juhtub ime.

Anonüümne ütles ...

Tuleohukaart mõnusalt sinine. Salvestasin ära, sest minesatea, kas ja millal uus üle-eestiline sadu tuleb.

Ja kordan taas ona varasemate aastate väidet, et Harjumaa suurim sajulootus on laussajud. (läänetsüklonid

Anonüümne ütles ...

No nii

Anonüümne ütles ...

100 kommi täis. Teine 100 veel siis ehk Jüri ärkab

Anonüümne ütles ...

Nii varakult pole veel küll mõtet hakata komme õgima ja suve maha kandma. Kes teab, äkki tuleb veel kuum rannasuvi nagu 2010.a. Siis vaja ju kiiresti vormi saada.

Anonüümne ütles ...

EI TULE!!! MITU KORDA MA PEAN SEDA VEEL ÜTLEMA?

Suve keskmine tuleb 14,7 ja 15,0 kraadi vahemikku.

Anonüümne ütles ...

12:13

Spämm!

Anonüümne ütles ...

Helsingi lähedal äike.

Anonüümne ütles ...

Oh sa tont, kus pandi täpsus maha! SUVI VÕIB TULLA MILLINE IGANES!

Anonüümne ütles ...

Espoo linnaosast natuke lõunas jah 2 välku registreeritud soome ilmateenistuse järgi.

Anonüümne ütles ...

Aasta keskmine temperatuur tuleb sel aastal päris täpselt sinna +7 kanti. See lihtsalt ei kannata sooja suve välja. No ehk saab ühe sooja suvekuu kui nüüd mai ka normist külmem tuleks.

Anonüümne ütles ...

Nojah, aga tegelikult on see variant ka, et külm november ja detsember tõmbavad aasta keskmise alla. Või siis lihtsalt tuleb normist soojem aasta. 6-7 kraadi ongi juba uus norm kui kliimasoojenemist arvestada.

Ma hakkan ka arvama, et suvi võib tulla milline iganes. Keegi ei ennustanud, et aprill jahe tuleb näiteks. Minu teada ka ei ennustatud 2010 või 2018 juulisid ette, nendel aastatel oli suve algus täiesti tavaline keskmine. Ma saan aru, kust see soe talv = külm suvi loogika tuleb, aga see ei pruugi alati tõsi olla, eriti nüüd kus jugavool on niigi ebastabiilne.

Anonüümne ütles ...

Paistab, et sellel pühapäeval jääb Kagu-Eestis 20 plusskraadi saavutamata :(, aga vaatame homme, mis seis siis on mudelites. Loodame, et ei tule tõsine koroonafestival, sest kõik tahavad välja saada ning ilm tuleb soosiv.

Põhja-Euroopa kevadine jahedus on tingitud rohkemal või vähemal määral jäävabast Barentsi merest.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Mitu miinust tänasel ööl tuleb?

Anonüümne ütles ...

Proff - järgmine proovikivi sulle. Mis arvad juuni tulevat ? Normist soojem või külmem ?

Anonüümne ütles ...

Oleneb asukohast aga õhus -3 on reaalne.

Anonüümne ütles ...

Ei tea. Täpset ennustust ei suuda keegi pakkuda täna, mis tuleb juunis. Näiteks inimkonnal puuduvad pikad andmed olukorras, kui Arktika jää sulab tavapäraselt kiiremini kui seda on teine teinud viimased 50 või 100 aastat. Ilma andmeteta ei saa teha analüüse, järeldusi, luua seoseid, projitseerida simulatsioone või prognoose jne. Samas, kas aastal 2020 on olemas piisavat arvutusvõimsust maailmas ja tõhusaid töötavaid nn kalkulatsioonide ning nende jadade protsesside algoritme, et teha täpseid prognoosarvutusi kui andmed oleks käepäraselt isegi olemas. Kahtlen, et mitte. Appi võivad tulla kunagi kvantarvutid ning nende võimekus leida täpne lahend ehk prognoosarvutus lugematuist tulemidest. Hetkel tundsite huvi prognoosi kohta nii 30 kuni 60 päeva ette, siis kahjuks seda pole võimalik teha nagu alguses ütlesin. Suvalisi prognoose teevad inimesed alati ning kellelgi läheb ikka pihta üks või rohkem kordi, aga me kõik teame, et rikkis kell on ööpäevas kaks hetke täpne ning kasiinos võidetakse jackpot-e aegajalt.

Kõik, kes ajavad orbiite, x perioodi tsükleid või loodusmärke taga, eksivad varem või hiljem.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Just. Proff räägib õiget juttu, kuulake teda.

Ilmselt poleks mitte keegi oodanud, et 2008. a talv suudab oma rekorditiitlit vaid 12 aastat hoida ning seejärel loovutab oma koha suure mahajäämisega 2020. aastale.

Täpselt samamoodi võib eelolev suvi 2010 rekordkuumusele aidaa öelda ja kehtestada end üle 20 kraadise suve keskmisega ning üle 25 kraadise juuli keskmisega.

Anonüümne ütles ...

Võib, aga sel aastal seda ei juhtu.

Profist profim on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

to---18.34..."...Keegi ei ennustanud, et aprill jahe tuleb näiteks..."
19.veebruari Maaleht.
Kuidas siis -ilmatargad ju ütlesid, et kevad on jahe, kevad venib, on külmalainetega...
Ilmar Tiismaa: niru kevad..."“Sellisele nirule talvele võib järgneda sama niru kevad ja isegi suvi,” arutleb ta. "
Arvo Saidla: kevadet annab kaua oodata---"Aprillgi jätkab tujukalt ja temperatuurilt hoiab keskmist joont. "
Margus Arge: kevad venib---"“Aprilli algus üllatab – küll näete! – külmaga,”Kokkuvõtte teeb Arge ka: kevad veniv ja külmalainetega, alles mai on soe, kuid kuiv.
Marko Kaasik: soe kevad---teadurid panevad tihti just puusse.
HELVE MEITERN, ILMATEENISTUSE SÜNOPTIK--Nii ootame tavapärasest soojemat kevadet
https://maaleht.delfi.ee/uudised/ilmatarkade-suur-kevadennustus-sinikaelpardid-paaritusid-juba-jaanuaris-kuidas-edasi?id=88862995

Anonüümne ütles ...

Seda ei tea mitte keegi, kas uus rekordkuum suvi tuleb tänavu või mõnel teisel aastal. Kliima soojeneb pidevalt ja miski pole välistatud. Usutavasti on isegi 40 kraadi sooja Eestis võimalik ideaalsetes tingimustes. Mine tea, ehk realiseerub see juba algaval suvel.

Anonüümne ütles ...

Sel suvel mitte aga 2021 ja 2022 on soojarekordite osas kõik võimalik. Kasvõi nii ,et teeb uue rekordi 2021 ja 2022 lööb selle kohe üle.

Anonüümne ütles ...

Prognoosid sellest nädalavahetusest edasi on jälle täiesti masendavad.... loll kõrgrõhkkond sätib ennast ilusti Lääne-Euroopa kohale tagasi ja meil valitseb see külm lohk edasi.(Kaua veel võib!!!!???) Kui midagi ei muutu, siis ma kahtlen ka selles GFSi lubatus soojas juunis....

Ma vist parem hakkan juba 2021 aasta kevadet ootama, midagi pole teha.

Anonüümne ütles ...

Statistika, rütmid, seaduspärad, orbiidid, loodusmärgid jne, ei pea paika. Juba käesolev aasta on seda tõestanud.

Keegi väitis siin eelmise aasta lõpus või käesoleva aasta alguses, et tänavu mitte ühtegi soojarekordit ei tule - mööda.

Samuti poleks aegrea põhjal pidanud tulema nii väikese vahe järel uus rekordsoe talv - mööda.

Aegrea ja kuu orbiidi põhjal oleks veebruar pidanud tulema tunduvalt jahedam sellest, mis tegelikult oli - mööda.

Statistika põhajal oleks pidanud märts tulema tunduvalt külmem sellest, mis tegelikult oli - mööda.

Statistika põhjal oleks pidanud aprill tulema keskmisest kaks kraadi soojem - mööda.

Veel vähe möödapanekuid?

2014. suvi oleks keskmise temperatuuri järgi pidanud tulema kuum nn 4-aastaste kuumade jalka mm suvede rütmi tõttu - mööda.

2016. a suvi oleks pidanud keskmise temperatuuri järgi kuum tulema, sest "kuidas mai, nõnda suvi" - mööda.

2018. a suvi poleks mitte mingil juhul pidanud nii pikk ja leitsakuline tulema, kuna sellele eelnes soe talv - mööda.

2011. suvi poleks mitte mingil juhul pidanud nii kuum tulema ning aegreas soojuselt 2. kohale jääma, sest 2010. suvi juba oli rekordkuum - mööda.

Seega pole üldsegi välistatud, et tänavu suvel hakkavad meid pidevalt külastama pikad ja võimsad kuumalained koos soojarekordite sajuga.
Täiesti võimalik on, et algav suvi tuleb aegade kõige kuumem nii suve keskmise temperatuuri kui ka absoluutse soojarekordi osas ning et 1992 ja 2010 jäävad leitsaku osas tänavusest potentsiaalsest troopilisest ja lõunamaisest suvest kaugele maha.

Anonüümne ütles ...

Maksan sulle 100 euri, kui tänavuse suve keskmine vähemalt 18 kraadi tuleb, ja sina mulle, kui keskmine 15 või vähem kraadi tuleb. Nõus?
Kui jääb 15-18 vahele, siis ei pea kumbki maksma.

Anonüümne ütles ...

Võtan kampa. Ka sulle 100€ kui kolme kuu keskmine on üle +17,9 ja sama jutt edasi.

Anonüümne ütles ...

16:11 - 2018 talv nüüd nii soe ka polnud - veebruar ja märts olid külmad.

Anonüümne ütles ...

AccuWeather avaldas täna oma USA suveprognoosi, loodan et kohe varsti saame Euroopa oma ka. Millegipärast lähevad nende suveprognoosid suht hästi täppi. (teiste aastaaegade ennustused seevastu on pigem umbluud, näiteks ennustasid nad sooja kevadet ja eelmine sügis ennustati novembri lõpuks lumehangesid) Nad aga ennustasid õigesti näiteks: 2014 suvi tuleb kuumalaine (juulis tuligi), 2015 2016 2017 kõik sajused ja jahedamad, 2018 soojalained (tegelikult eesti mõttes võiks isegi kuumalaineks nimetada), ainult 2019 prognoos oli nii-ja-naa, nad ennustasid lihtsalt "sooja ilma", noh 3 kuu peale kokku oligi suht soe, aga samas juuni ja juuli vaheline kontrast oli ikka suur. Nii et ma ootan huviga, kas nemad ennustavad meile ka s*tta suusailma või nähakse kuskil lootust, et tulevad soojemad ilmad.

Anonüümne ütles ...

Eesti keskmisena tuli aprill ikkagi 0,2 kraadi normist soojem.

Anonüümne ütles ...

Jah see süsteem toimib ,et kunagi ei põruta üle 8 või 9 kuu jutti üle normi selgelt.(Harjumaa).Aprill tuligi nö täpselt normi Harjumaal. Seega edaspidi on jälle võimalik kõik kuni sügisel jälle see piir vastu tulema hakkab. Ehk teisisõnu 100% kindel ,et eeloleval talvel üks kolmest talvekuust täiesti talvemoodi tuleb. Näiteks siis jaanuar 2021.

Anonüümne ütles ...

"Eesti keskmisena tuli aprill ikkagi 0,2 kraadi normist soojem.

1. mai 2020 10:39"

Kui nii, siis see on mulle ka üllatus, pigem oleks oodanud nii palju alla nulli või nii.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

@30. aprill 2020 16:43
@30. aprill 2020 18:25

Seda siis Eesti keskmisena, mitte mingi kindla jaama?

Mis alla 15 kraadist suve keskmist puudutab, siis pole sarnaselt rekordkuumale suvele ka selle realiseerumine tänavu võimatu, mistõttu 100 euri panustamist küll ei söanda.

Vähemalt 18-kraadise keskmise korral võtaks 200 euri siiski rõõmuga vastu! Jääme siis troopilist suve ootama!

Anonüümne ütles ...

Jah Eesti keskmise mitte näiteks ühe järgi. Mina see teine 100€ pakkuja ja ma panen juba siis raha lauale kui keskmine üle +17,9 (+17,91 juba läheb kirja).

Anonüümne ütles ...

Eesti suve keskmine +17,9 või kõrgem ongi olnud ainult kolmel aastal: 2002, 2010 ja 2011.

Anonüümne ütles ...

Üllatav, et 2018 polnud.

Anonüümne ütles ...

Ja 1999 ?

Anonüümne ütles ...

Juuli keskmine tuleb kõrgem kui jaanuari oma. Mul küll aru puudub nagu ka kellelgi nimega "proff on rääkinud", kuid meiesuguseid võõraste sulgedega ehtijaid on teisigi.

Akadeemik on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Sarnaselt aprillile, tuleb ka mai esimene dekaad kuu kõige soojem. Tänaöised praegused temperatuurid on 10. mai päevamaksimumideks heal juhul.
Nautige seda lähipäevade soojust, kuniks seda on!

Anonüümne ütles ...

Pühapäeval võib kiud- ja kõrgkihtpilvede õige ajastuse korral lõõmav päikeseloojang tulla, sest üle pika aja peaks lõunatsüklon saabuma. 2016. aasta suvine poolaasta tõi selliste tsüklonitega päris mitu taolist loojangut.

Anonüümne ütles ...

Nii, täpsustage palun kas ja mida pühap. öö vastue esmasp. kallama hakkab?

Anonüümne ütles ...

No ikka vihma.

Anonüümne ütles ...

Praeguse sajuala liikumine Tallinnasse venib nagu kumm. Karta on, et siia jõuavad vaid riismed.

Anonüümne ütles ...

Sajab Harjumaal ka üsna usinalt.

Anonüümne ütles ...

Õnneks kastis mõnuga ära jah, sest edaspidi siia Tln-sse enam sadu ei näidata.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus mainib esmaspäeva ööseks äikest, kuigi mudelid vajalikku ebapüsivust ei näita.

Anonüümne ütles ...

Matemaatiliselt oli aprill pigem soe (kogemus: prr), aga mai tuleb ka matemaatiliselt umbes 0,5 kraadi alla normi.
10.-12. mail on lumeoht.

Anonüümne ütles ...

Ma pigem ootan ,et mai samapalju üle normi.

Anonüümne ütles ...

Rakse midagi arvata jah. No kindlasti ei tule mingi kuumalainega mai (kuigi 4 aasta rütmi järgi nagu peaks heh....), aga imelik on jah see, et mai külm anomaalia järjest suureneb mudelite arvates, aga siis kohe juuni algusesk peaks kuumus saabuma. Ei tea kuidas see peaks toimuma. CFS Weekly ennustab mai viimaseks nädalaks kõrgrõhkkonna teket ja kuumust meie kohale.
Samuti viimane GFSi jooks võttis seda 10.-12. mai külma natuke leebemaks, aga see võib vabalt ka järgmises jooksus tagasi olla, mine tea.

Anonüümne ütles ...

Samas Jüri ringvaates ütles ,et juuni selline pigem külmenev kuu kus võib lundki tulla. Kui nüüd jälle juuni kõige soojem kuu tuleb siis see küll seda trendi ei toeta. Äkki hakkab uus rütm ja hoopis juulid hakkavad pigem normist külmemad olema.

Anonüümne ütles ...

Kust see Jürigi teab, milline juuni tuleb. Kõigepealt võiks siiski loota, et jaanuris tuleb lund, siis asuge suvekuudelt seda lootma!

Anonüümne ütles ...

Vaata arhiivist (nüüd jupiterist) seda ringvaadet. Umbes kuu tagasi oli.

Anonüümne ütles ...

Seda hullem lugu ju, kui jutt juba kuu aega tagasi oli.