laupäev, 6. oktoober 2018

40. nädala ilm (8.–14.10.2018)

Kommentaariumi viide
Atlandil tegutses 11. oktoobrini kaks orkaani, üks neist oli koguni 4. kategooria: https://en.wikipedia.org/wiki/Hurricane_Michael, saavutades rekordilise 3. koha.

Kaks orkaani 10. oktoobril Atlantikumi ilmakaardil (http://www.opc.ncep.noaa.gov/A_sfc_full_ocean.jpg).


13. oktoobril muutus Leslie parasvöötmeliseks, aga isegi pärast transformatsiooni ohustasid paduvihmad (kuni 125 mm/d)  ja orkaanitugevusega tuuled (üle 32,7 m/s) Portugali, vaata punaseid (eluohtlikke) hoiatusi http://www.meteoalarm.eu/ee_EE/0/0/PT-Portugal.html [enam ei kehti, artikkel https://pt.wikipedia.org/wiki/Furac%C3%A3o_Leslie]. 

Algul sajune ja jahe, kuid siis vananaistesuve (vanaka) nädal (alates 10.10.), pikemalt https://maaelu.postimees.ee/6409594/vananaistesuvi-muut-voi-tegelikkus

M. Kaasiku kommentaar: /---/ Seejärel saabub Kesk-Euroopast kõrgrõhkkond ja jääb püsima. Lõunavool toob järjest sooja õhku juurde, mistõttu öökülma ei ole oodata ja keskpäev on lausa suvehõnguliselt soe. Kõrgrõhkkonna püsimajäämist sügisel tuleb harva ette, kuid üksikutel kordadel, kui see on kestnud novembrini, on olnud tagajärjeks kiire üleminek vananaistesuvest talve, esialgu peaaegu lumeta. Kas ka seekord nii läheb, on praegu veel vara ennustada. 

Einar Laretei. 8.oktoober 2018


Tarmo Lukk. 2018-10-07. I didn't take a tripod so I just shot them from my car window... (ISO 3200, 14mm (cropped as needed), f2.8, 5 sec. exposure). Sama olukord oli ka 3 aasta eest: http://ilmjainimesed.blogspot.com/2015/10/41-nadala-ilm-511102015.html

Polaarfrondi mõjul oli 7.10. veel pilves ja sajune, kohati oli sadu suhteliselt tugev, kuid õhtuks alates lääne poolt selgines kiiresti ja ilm jahenes. Põhja- ja Lääne-Eestis puhus päeva jooksul põhja- ja kirdetuul 5–10, puhanguti 14 m/s, kuid Lõuna-Eestis puhus ennelõunal idatuul 1–5 m/s, pärastlõunal asendus põhja-, tugevnedes, hiljem õhtul oli põhjarannikul nõrk muutliku suunaga tuul; kohati tekkis udu ja vaadeldavad olid virmalised (vt pilt allpool). Õhutemperatuur on 6...11, Lõuna-Eestis kuni keskpäeval 14 °C, kuid õhtuks jahenes.
See oli alles vanaka algus: kui veel esmaspäeval (8.10.) oli pilves, selgimistega ilm, mitmel pool sadas hoovihma (edelatuul tugevnes 6–11, puhanguti 14, saartel ja rannikul 9–14, puhanguti kuni 21 m/s) ja õhutemperatuur oli 8...12 °C, siis juba kolmapäeval (10.10.) oli muutliku, hiljem vähese pilvisusega olulise sajuta ilm, kuid puhus edelatuul 5–10, ennelõunal puhanguti kuni 20 m/s, õhtuks nõrgenes oluliselt, aga õhutemperatuur oli juba 13...17 °C,. pühapäeval koguni üle 20 kraadi üksikuid paigus, vt uuemat postitust.
Kuni ligi 20-kraadist sooja jagub siis nädala lõpuni, aga ilm võib udune ja pilves olla. Alles pärast 25. oktoobrit võib hakata mõtlema rehvivahetusele, sest suureneb lumesaju ja teiste talvemärkide võimalus: https://www.gismeteo.ru/weather-tallinn-4072/month/ (prognoosi muudeti 8. oktoobril soojemaks, kuid libedust on ilmselt siiski praegusest rohkem). 

Uskumatu ja rämetav loojang 12.02.2017 Stockholmis. Jaanus Leuska foto

Martin Niglas. Urdas oli [7.10.] udu.

Eero. Mobiiliga üks klõps. (p10) 07.10.18.a Pirita

41 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Homne öö aga toob kuni -3 kraadise 2m öökülma jälle.
Sest homme on juba lausa neljas järjestikune päev, mil öö on sajuta ja päeval sajab sisuliselt lakkamatult. (Jah, homme päeval peaks ka natuke sadama jälle)
-----------------------------------
Mudelid näitavad saabuvat soojapahvakat lõpmatusse, aga ise arvan, et just täpselt 17. oktoobril või hiljemalt 18. oktoobri öö jooksul, pöörab ilm kõledaks, sest eelistaks järgmisena 18. oktoobril päikeselist vaikset ilma.

Jüri ütles ...

Jah, alles 9. oktoobri öö paistab sajune http://www.meteo.pl/um/php/meteorogram_map_um.php?ntype=0u&fdate=2018100700&row=206&col=297&lang=en.
Venelaste COSMO mudel näitab jahenemist küll kuu teises pooles, sealt see Gismeteo väljund.

Anonüümne ütles ...

Ei usu, et läheb talviseks.

https://www.accuweather.com/en/ee/tallinn/127964/october-weather/127964?monyr=10/1/2018

Jüri ütles ...

Talvine prognoos püsib ja seda sai ka sünoptikutega arutatud. 25. oktoobri paiku on mitmel aastal esimene lumi tulnud. Eks selline on COSMO mudeli väljund, mis teha.

Anonüümne ütles ...

No see Gismeteo külmalaine kuu lõpus on ära kadunud.

Jüri ütles ...

Jah, see parandus viidi juba eile postitusse sisse. Võib tagasi tulla - kunagi ei või teada. Aga kaks nädalat on küll hästi soe.

Marnet ütles ...

Võimas ja meeldiv kogemus vanaka esimese päeva suhtes :) .

Jüri ütles ...

Jah! Õhtuks selgines ja oli koguni 15 kraadi. Praegu ootame ülitihedat udu.

Anonüümne ütles ...

Soome mtv3 ilmateade on vahel järgmiseks päevaks väga täpne. Kui seda uskuda homme päikest ei näe

Jüri ütles ...

Jah, sama on ka siin, et pilves: http://www.meteo.pl/um/php/meteorogram_map_um.php?ntype=0u&fdate=2018101012&row=206&col=297&lang=en. See on ilmselt inversiooniga seotud pilvisus, mis on üsna tüüpiline sügisestele ja talvistele tugevatele antitsüklonitele. Vaid väga kuivas (külmas) õhumassis on selge ilm tõenäoline.

Margus ütles ...

Tundub nagu Michael võtaks suuna euroopa peale, kas suurbritannia saab korraliku tormi selga?

Anonüümne ütles ...

Mul on selline küsimus ,et millal oli Oktoobri soojarekord ? Ilmateenistuse lehekülg näitab ,et vahemikus 1981 - 2010 oli see +21 komadega nii Tartus kui Tallinnas aga mis aastal nii palju tuli ?

Anonüümne ütles ...

Harjumaa idaosas ilus päikeseline ilm aga sat piltidelt näha ,et see seekord ainult 25% Eesti lõbu see päikesepaiste

Jüri ütles ...

Jah, eks ta liigub Euroopa poole ja jõuab Euroopasse ka viimaks: https://www.nhc.noaa.gov/graphics_at4.shtml?cone#contents tavalise parasvöötmetsüklonina.

Oktoobri kohta saab teada siit https://ilm.pri.ee/p%C3%A4evarekordid, aga kogu Eesti kohta on olemas nt Eesti kliima kogumikus, et ajavahemikus 1966-2010 on kõige soojem oktoobris olnud Võrus 22,2 kraadi (kuupäeva ei ole antud).

Anonüümne ütles ...

Tänud! Seda teada tahtsingi ,et peale 10.okt pole kunagi veel üle +20 tõusnud. (rekordid pärinevad kuude algustest) Saab näha kas lähipäevadel see olukord muutub. Äkki pühapäeval näiteks Valgas tuleb +20 ära.

Jüri ütles ...

Jah, kuigi põhja pool tundub olevat soojem, aga eks näis.

Ain ütles ...

Oktoobri soojarekord: 22,4 Pärnus, 2.okt 1981.a. Külmarekord: -18,5 26.10.1926 Jõgeva.

Jüri ütles ...

Eesti ilma riskide raamatus vist on ka need andmed olemas, meenub. Aitäh Ainile!

Anonüümne ütles ...

Pühapäev ja laupäev võiks olla päevad, kui temperatuur sinna 20 kanti võiks tõusta. Panustaks pühapäeva selleks. Millal viimati nii hilja sügisel Soome laht nii soe oli? Praegu on pinnavee temp. 12-13 kraadi.

Alarec ütles ...

Jah, ei mäletagi, millal nii soe, vast 2000. a-l.

Anonüümne ütles ...

Suurt sooja enam ei saa tulla, sest päike käib madalalt. Kas professor Keevaliik on ka kommentaare jaganud?

Anonüümne ütles ...

Täna tuli Lõuna-Eestis 18 kraadi ära ja loodame parimat homseks ja ülehomseks.

Eelmisele, talviti on maakera päikesele lähemal, kui suvel. Äkki kõrvetab nii rohkem :).

Anonüümne ütles ...

Täna tuli Laadil ka üle 20 kraadi sooja.

Anonüümne ütles ...

Kuskil soovitas - tehke oma kraadist pilti kui üle +20 näitab

Anonüümne ütles ...

See oli Hommikutelevisioonis (etv)

Jüri ütles ...

Mis juhtus siin? Kusjuures, udu enam pole ...

Margus ütles ...

Paistab et orkaan Leslie läheb Hispaaniat ja Portugali tuuseldama.

Anonüümne ütles ...

Kas see pole sama Michael, mis Floriadas möllas ja seejärel ookeani ületama hakkas?
Või pannakse seejärel teine nimi ?

Margus ütles ...

Ei ole sama

Jüri ütles ...

Postituses on hulk aega olnud selle kohta viiteid - tasub neid vaadata ja lugeda. Oli ju kirjas, et Atlandil korraga mitu orkaani (superpositsiooni orkaanidel kui makronähtusel ei esine, see on ikka kvantmaailmas).

Anonüümne ütles ...

Kui need kõrgpilved minema ei kao, siis võite homme "arvesse minevast" 20 kraadist und näha. Täna seda võimalust pole.

Anonüümne ütles ...

Valgas tuli 19 kraadi täna ära. Sõitsin Järvamaal ja Harju maakonnas ringi, siis autol olev termomeeter näitas pidevalt 18-19 kraadi sooja kella 15 ja 16 ajal. Ega palju puudu ole 20-st ju ja homme on uus päev.

Anonüümne ütles ...

Ega meil ööpäeva keskmine temperatuur suve näita ometi?

Ain ütles ...

Kust tuli see aastaaeg "vanaaka"? Pole enne kuulnud...

Jüri ütles ...

Ööpäeva keskmine näitab suve jah, vt http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/vaatlusandmed/oopaevaandmed/. Ja kuskil olevat 20 kraadi ka ära tulnud, kuigi mitteametlik näit.

Leslie kohta mingis Soome uudistes tõlkes: Leslie is expected to reach Lisboa at around midnight on the 13th of October. If it is still a hurricane, it will be the first hurricane ever to have reached mainland Europe. Seega ajalooline rekord sündimas, kui peab troopilisena vastu.

Aa, see vanakas ehk vananaistesuvi. See pole aastaajana mõeldud, vaid eufemism vananaistesuve kohta. Vanakas on kõnekeeles ju hoopis Vana Tallinn, sest suvenäolised ilmad oktoobris tegevat samamoodi seest soojaks nagu Vana Tallinn. Selgitan peatselt pikemalt ...

Anonüümne ütles ...

Täna on Valgas 21-22 kraadi täiesti reaalne.

Jüri ütles ...

Portugali tuttav teatas sealsest katastroofilisest olukorrast ja isegi ESTOFEXis on väljavaade erakordne http://www.estofex.org/cgi-bin/polygon/showforecast.cgi?text=yes&fcstfile=2018101406_201810122345_3_stormforecast.xml.

Aga see vanaka teema ... Ütleme nii, et humalakojas üks tutvusringkond leidis, et hakkame kutsuma vananaistesuve vanakaks (ikka see Vana Tallinna efekt, et seest hakkab soe jne nagu vananaistesuve kogedes), nad levitasid seda ideed ja see eufemism läks käibesse. Minuni jõudis see muidugi teatava viivitusega. 2. novembril pean humalakojas loengu (nad tellisid minult).

Anonüümne ütles ...

Vihterpalu ligi 23.

Jüri ütles ...

Jah, tõsine rekordite laviin. Nii soe pole praegusel ajal vähemalt 150 aastat olnud. Uus postitus ka sellest!

Anonüümne ütles ...

See Vihterpalu valetab ülespoole. Võtame võrdsete kraadide näite. 1.jaanuar kl.12:00 Paldiski, Kuusiku ja Harku võrdselt +0,6 ja Vihterpalu samal ajal peaaegu +2

Jüri ütles ...

Vihterpalu on üldse anomaalne paik, sest ka kulu- ja metsapõlenguid on seal rohkem kui mujal olnud. See kraadinäit võib õige olla, aga pole esinduslik või siis tõepoolest on kalibratsioon paigast nihkunud ehk tegemist on sel juhul artefaktiga (kvaliteedihälbega andmetes).