teisipäev, 14. august 2018

32. nädala ilm (13.–19.08.2018)

Kommentaariumi viide
NB! Seoses ADAC Rallye Deutschland 2018 viibimisel ei pruugi uuendused olla regulaarsed ja täielikud!

Suviselt soe, kuid juba augustile tüüpilise ilmastikuga nädal

Suured kuumad on läbi saanud, aga praeguse aja kohta jätkub suvi soojalt. 16. augustiks on oodata antitsükloni lääneservas tugevat lõunavoolu ja sooja õhumassi saabumist. Siiski jääb õhutemperatuur alla 30 kraadi. Edasine ilm on jahedam ja tõenäoliselt sajune. Öösiti on enamasti üle 10 kraadi ja päeviti, kui päikest jagub, üle 20 kraadi (pilvede ja saju all on vähem).
Täpsemalt. Nädal algas Läänemere kohal madalrõhuala edelaservaga. Seetõttu oli muutliku pilvisusega ilm ja seetõttu sadas mitmel pool hoovihma, kohati oli äikest. Puhus läänekaartetuul 4–10, põhjarannikul ja Liivi lahe ümbruses lääne- ja loodetuul puhanguti 15–17 m/s. Õhutemperatuur oli 18...22 °C.
14. augustil tugevnes lühiajaliselt kõrgrõhuhari, kuid selle kannul liigub osatsüklon üle Läänemere kirdesse. Seetõttu on vahelduva pilvisusega ilm. Õhtupoolikul alates Edela-Eestist pilvisus tiheneb ja hakkab vihma sadama, sajuala levib edasi kirde suunas. Puhub muutliku suunaga tuul 2–7 m/s, õhtuks asendub idakaarte-. Õhutemperatuur on 18...22 °C.
Neljapäeval (16.08.) tugevneb kõrgrõhuvöönd ja jääb idaservaga peaaegu nädala lõpuni. Õhutemperatuur on öösiti 13...16, rannikul kuni 18, päeval 23...28 °C, vaid sajuhoo korral on jahedam.
Pühapäeval (19.08.) ilm muutub: üks osa madalrõhkkonnast liigub üle Skandinaavia põhjatipu ja selle lõunaserva mööda jõuab sajupilvi. Sajuse öö järel on oodata keskpäeva paiku Loode-Eestis juba selginemist, vaid kaguserva jõuab vihm vastu hommikut ja võib sajune püsida õhtuni. Sarnane ilm püsib edaspidigi. Valdavalt puhub tugev edela- ja läänetuul puhanguti 14, rannikul kuni 18 m/s. Õhutemperatuur on öösiti 12...15, rannikul kuni 18, päeviti 18...23 °C.
Kas rannailma veel tuleb? Lugejad saatsid https://ilm.ee/index.php?517261 vastuseks näiteks selliseid kommentaare: Pask külm. Randa enam asja pole. Siiski terendab rannailmu veel silmapiiril, nt https://www.meteoblue.com/en/weather/forecast/14-days/tallinn_estonia_588409.
Accu. sügisprognoos lubab mahedate rannailmade jätkumist, nii et kes veel randa või ujuma pole saanud, saab seda ehk veel septembriski teha https://www.accuweather.com/en/weather-news/2018-europe-autumn-forecast-warmth-to-dominate-from-uk-to-ukraine-wildfires-to-remain-a-concern/70005760. Elame-näeme!






13. august oli Veneetsias äikeseline: esimene äike hajus kohale jõudes (3 ülemist pilti), aga järgmine tormas õhtuga üle linna, tõstis tormi ja sähvis-paugutas kõvasti.

27 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Accu pakub normist soojemat ja kuivemat sügist. Saab näha aga möödunud kevad ja suvi täitusid hästi neil.

Jüri ütles ...

Jah, tundub huvita. Ka 28. juuli kokkutulekul arvati, et suvi pôrutab sügisesse jne. Elame-näeme!

Anonüümne ütles ...

Väga katastroofiline, kui sügis ka veel kuiv tuleb. Kaevud niigi tühjad.
--------------------------------------------------
Kas mitte juba homme õhtuks pilves ja sajune pole? Läänekaar juba pilves Tallinnast nähtuna.

Jüri ütles ...

Kuiv sügis oleks jah õudne. Kui sünoptiline sügis suudab levida Läänemere idakaldani, võib öelda, et olukord on päästetud.

Anonüümne ütles ...

Jälle läks kõik nii üle ,et ei mingit äikest. :(

Jüri ütles ...

Jah, sel aastal on äikesega nirud lood. Midagi on justkui olnud, aga samas enamasti need väga lokaalsed rajud, kasvõi märg allapuhe, mis oli mõne nädala eest Rummus.

Anonüümne ütles ...

Ja paistab ,et see aasta kuulub selle 20% sisse kus Reedesele või Esmaspäevasele Jüripäevale ei too suvi äikeserohkust. Peab siis 2021 ootama jääma.

Jüri ütles ...

Äikeseline aprill tähendab tavaliselt äikesevaest suve ja sel korral oli aprill
äikeseline.

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti homme siis ka tuleb Põhja-Eestis 30 mm sademeid nagu prognoosid näitavad.

Anonüümne ütles ...

Ei tule. Küll näed, et vajub lõunapoole ära.

Anonüümne ütles ...

Kas vastab tõele et võib veel kuuma tulla. Kas professor Keevallikult saaks kommentaari. Päike käib madalamalt seega enam nagu kuuma ei saaks tulla aga mine sa tea. Kuumarekordeid enam ei tule.

Anonüümne ütles ...

@ 19. august 2018 12:49
See on vaid viieteistkümnendik sellest, mida vaja oleks.

Põhjaveevarude täiendamiseks oleks vaja ikka mitusada mm sademeid lühikese ajaga (muidu aurab ära jälle).
Kogemus on näidanud, et mulla märgamine on sademete puhul umbes üks viiele kuni kümnele - ehk 1 mm sademeid märgab mulda 5-10 mm ulatuses. Kuna vaja on märjata 3 MEETRIT ehk 3000 mm pinnast, siis oleks vaja 300-600 mm sademeid.

Anonüümne ütles ...

@ 19. august 2018 11:41
Harjumaal polnud ja seetõttu oligi suvi üle pika aja normaalselt äikeseline. 10 äikesepäeva on siin küll täis kui mitte enamgi - arvestades hulka ka möödaminevad, kuid kuulderaadiuses äikesed, nagu nt 30. juulil Vasalemmat räsinu.

Anonüümne ütles ...

Kl 14:23 aga selleks järgmine suvi sajune tulebki ( varem see kirjas ka siin). Järgmise aasta sajuhulk tuleb keskmiselt sinna 1000 mm kanti seega järgmise aasta lõpuks jääb ülegi.

Anonüümne ütles ...

Alles aasta pärast...aga vett oleks juba nüüd vaja.

Anonüümne ütles ...

No tuleb aga mitte 600 mm sellel sügisel.

Ain ütles ...

GISMETEO uudis 17.08.18 - helkivaid ööpilvi väga palju sel suvel! Tsiteeritakse Kairot.

Anonüümne ütles ...

Kairost ja ööpilvedest oli uudis ka spaceweatheri peal.

Margus ütles ...

Ilmateenistuse mudelprognoosi sajuprognoosi pole küll mõtet vaadata, see näitab ikka täiesti mittemidagi. Varem nagu oli täpsem?

Anonüümne ütles ...

Homne päev tuleb raudkindlalt tuuline jälle. See on alati miskipärast nii, et peale suuri sajupäevi on tuuline.

Anonüümne ütles ...

Ei tule täna küll mingit äikest. Kui juba möödunud päevade orantsid radarikajad äikesteta möödusid, siis mida siin täna rohelistest kajadest ootate. Hea kui põhjarannik vihmagi saab. :D

Anonüümne ütles ...

Välgulöök Tallinna lähistel neutraal -merepiiril

Anonüümne ütles ...

Kui ikka õhumassi potentsiaalne energia sisaldus on kuskil 100 kandis, siis ei saagi nagu äikest väga esineda. Kui on 1000 yhikut ja korralik tõsteindeks võib hakata rääkima mingist äiksepäevast.

priit retsep ütles ...

Marul 28,1 mm sadanud tänase päevanumbri sees ja muudkui tuleb aga juurde.

Jüri ütles ...

Kui labiilsusenergia näitaja on üle 0 J/kg, peab äikesevõimalusega arvestama. 100 J/kg on juba üsna märkimisväärne näitaja, samas me teame, et äikest ei pruugi tulla ka 1000 J/kg, vt https://www.stormtrack.org/library/forecast/cap.htm.

Sajune päev on sageli tingitud mingist aktiveeruvast tsüklonist, nii et tuulisus on pigem ootuspärane https://www.dwd.de/DE/leistungen/hobbymet_wk_europa/hobbyeuropakarten.html?nn=357606.

Kairo uudis Gismeteos https://www.gismeteo.ru/news/stihiynye-yavleniya/28652-pochemu-my-vse-esche-vidim-serebristye-oblaka/ ja Space's http://spaceweather.com/archive.php?view=1&day=15&month=08&year=2018 (galeriis http://spaceweathergallery.com/indiv_upload.php?upload_id=147246&PHPSESSID=ki2172hbc1fsl2m8dhigdqqrg3).

Luksemburgist tagasitulek oli üpris karm, aga läks hästi. Eks see ralli väsitas ka omajagu, sest liikuda oli vaja mitme riigi vahel.

Anonüümne ütles ...

Teoreetiliselt võib ju nii olla aga reaalselt siiski ei teki midagi. Loomulikult ei ole CAPE ja LI peamised tegurid, mis konvektsiooni igas olukorras garanteerivad. Kuskil kõrgrõhkkonna servas võib sul misiganes hybersuper energiasisaldus olla aga säh pilvi ei tõsta ja ei taha.

Jüri ütles ...

Laagris paugatas ja sähvis hilisõhtul pisut.