esmaspäev, 20. august 2018

33. nädala ilm (20.–26.08.2018)

Kommentaariumi viide

Tuleb ikka veel suviselt soe, aga sajune nädal. 

Ettevaatust, paar päeva on südasuviselt palavad, sest Läänemere idakaldale tungib lõunakaartest kuum õhumass. Täpsemalt:  
Neljapäeval (23.08.) resideerub kõrgrõhkkond Venemaal ja tõkestab lääne poolt survet avaldavale madalrõhkkonnale tee. Madalrõhulohk ühes vihmasajuga liigub Soome poole ja nii on ilm enamasti sajuta. Kuid kahe rõhuala vastasseisu tõttu on edela- ja lõunatuul tugev (rannikul kuni 17 m/s). Õhutemperatuur langes öösel nõrgema tuulega Kagu-Eestis alla 10 °C, mujal, eriti pilvisemas ja tuulisemas Lääne-Eestis oli 12...17 °C, kuid päeval tõuseb päikese toel 21...25 °C-ni.
Reede (24.08.) hommikupoolik on selgem ja sajuta. Keskpäeval saartel pilvisus tiheneb ja hakkab vihma sadama. Õhtu poole suureneb hoovihma võimalus ka mandril, on pisike äikeseoht. Puhub lõuna- ja kagutuul 5–10, puhanguti 14 m/s. Õhutemperatuur on 22...27 °C.
Laupäeva öö: pilves, selgimistega ilm. Sajab hoovihma, võimalik äike (suurim tõenäosus hommikul kaguservas kuni 60%). Puhub lõunakaartetuul 3–9 m/s. Õhutemperatuur on 13...18 °C.
[Arhiveeritud]:
KESKKONNAAGENTUUR
RIIGI ILMATEENISTUS
24.08.2018, kell 20:45
Hoiatus N 38 Eesti kohta.
24.08 öö hakul liiguvad äikesevihma pilved Lääne-Eesti saartele ja üle Liivi lahe Edela- ja Lääne-Eesti, kesköö paiku Loode-Eesti  kohale. 25.08 vastu hommikut jõuavad uued äikesevihma pilved Lõuna-Eestisse, mis üle Ida-Eesti kirdesse levivad. Äiksega kaasneb tugevaid vihmahooge kui ka puhangulist tuult.

***
Marko Kaasiku sissejuhatus nädalasseSügisene läänetsüklonite konveier Põhja-Euroopas takerdub, põhjustades seekord suuri sadusid. Täna ja homme kujundab meie ilma tsüklonite vahele kiilunud kõrgrõhkkond, neljapäeval nihkub see lõunasse ja reedel läheneb läänest keskmega Põhja-Atlandil paikneva madalrõhkkonna lohk. Edasi kujuneb kirde-edela suunaline seisev madalrõhuvöönd Valgelt merelt üle Baltimaade Balkanile välja, mis põhjustab laupäevast esmaspäevani päris palju vihma.
Seega on hakanud sünoptiline sügis Läänemere idakallast ohustama. Aga enne seda võib veel osa saada paarist suvisest päevast ja tõenäoliselt tuleb septembriski mõni suvine päev. Seniks lähemalt nädala ilmast.
Nädala alguses liikus väike osatsüklon Eesti põhjaosast kirdesse. Selle kohta kirjutas Ele Pedassaar nii: Pidupäev iga ilmaga
Tänane pidupäev (20.08.2018) tuleb meil vastu võtta vihmaselt ja mitmel pool ka tuuliselt, kuna ilmategijaks on merelt lähenev madalrõhkkond. Pöörisega seotud sadu kattis kell 8.00 hommikul valdava Edela-Eesti. Keskpäevaks levivad vihmapilved üle terve maa ning mitmel pool tuleb arvestada ka märkimisväärse sajuhulgaga. Intensiivsema saju tõenäosus on suurim Kesk-Eestis ning oodatava saju hulk võib ulatuda 15–30 mm-ni*. Sajuga koos esineb päeva teises pooles ka äikest. Puhub lõunakaare tuul 3–9, pärastlõunal Lõuna-Eestis puhanguti 13 m/s, Liivi lahe ümbruses puhub edelatuul 6–11, iiliti kuni 17 m/s. Sooja on 16...22 °C. Õhtul jääb sadu alates lääne poolt nõrgemaks ja harvemaks ning tuul pöördub alates saartest loodesse.
Riietuma peaks täna kindlasti vastavalt ilmale, siis on ka tuju hea!
Riigi Ilmateenistuse kodulehel olevasse asukohapõhisesse prognoosi palume suhtuda äärmiselt kriitiliselt (tegemist on tehnilise viperusega) ning usaldada inimese ehk sünoptiku poolt koostatud ilmateadet: https://bit.ly/2L3yIsO. Hoiatused leiate siit: https://bit.ly/29ACcwk*.
* vastav hoiatus: KESKKONNAAGENTUUR
RIIGI ILMATEENISTUS
19.08.2018, kell 21:50
Hoiatus N 35 Eesti kohta.
20.08 öösel saartelt algav vihmasadu laieneb 20.08 hommikul mandrile ja muutub kohati tugevaks. 12 tunni jooksul on mitmel pool oodatav sajuhulk 15-30 mm, 20.08 päeval suureneb lisaks ka äikeseoht.
21. kuni 23. augustil on oodata peamiselt sajuta ilma. Et Läänemere idakaldale tungib lõunakaartest suviselt kuum õhumass, tõuseb õhutemperatuur päev-päevalt ja võib päikeselise ilmaga ulatuda 24. augustil üle 25 °C.
Kuigi mingil hetkel tundus, et pärast mõnda jahedat, sajust päeva tuleb veel üks kuuma õhumassi rünnak 27. augustil, kui päikeselise ilmaga võib sooja tulla kuni 29 °C, ei tundu see 22. augustiga enam tõenäoline. Elame-näeme!


Kuumus ei anna alla, vaid näib paugutavat aeg-ajalt koguni hilissuvelgi (http://www.wetterzentrale.de/de/topkarten.php?map=8&model=ecm&var=2&time=0&run=12&lid=OP&h=0&mv=0&tr=24).

25 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kui suured võimalused on kuumuseks. Lubatakse küll sooja aga päike ei käi enam eriti kõrgelt. Kas professor Sirje Keevalliku kommentaari ka saaks kuulda.

Anonüümne ütles ...

Arvan, et päikese kõrgus ei oma suurt tähtsust, muidu ju pakased oleksid detsembris ja kuumad juunis.
Prohvessor Keevallik

Anonüümne ütles ...

Kas Teie oletegi professor Keevallik? Kas te riigikokku ka kandideerite. Mina tahan Keevallikut haridusministriks ta on väga tark ja tunneb õppejõuna haridust!

Anonüümne ütles ...

Üks tähelepanek. Juhtusin üht videot vaatama NAO indeksi käitumise kohta ja seal mainiti külma osa ligikaudset 9 aastast kordumist. Mitte alati 9 aastat aga üks aasta sinna tänna enamvähem alati. Sealt aga tähelepanek. 1945 piirkond , 1954 piirkond , 1963, 1972 ,1982 ,1991 ,2001, 2010 ja 2019 ? Kas tõesti saame üle tüki aja talve kus külmast saab siiber ja lumi on nabani ? No saab näha aga kuskil juba prognoositi külma talve euroopasse.

Anonüümne ütles ...

Ma oled küll hästi väga palju tark ja tean kõike ilmast kuid ei ole piisavalt nahhaal, et viibida poliitikas.
Prohvessor Keevallik

Jüri ütles ...

Mõnel sai külmast ja lumest kõrini juba möödunud talvel. Seega oleneb inimesest ja tegevusalast.
Jah, kuum õhumass tuleb, aga isegi päikeselise ilmaga üle 27 kraadi eriti ei pakuta. 27. augusti kuum on prognoosidest kadunud. Niisiis tasub randa kiirustada neil, kes seda pole teinud, aga tahaksid.

Anonüümne ütles ...

Arvan,et see pühapäevane sadu kastab vaid Ida-Eestit seekord.

Anonüümne ütles ...

Tere . Jüri, mis arvad, kas homme kl 11-15 Tallinnas selge ja kui soe ? Tahaks ujuma minna esimest korda see suvi :)

Jüri ütles ...

Selge vast mitte, eks pilvi tuleb päeva jooksul juurde, aga vähemalt õhtuni püsib sajuta. Kes tahab päevitada, siis pigem täna. Ujuma saab igal ajal minna, kuid päevitada mitte.
Täpsemalt saab vaadata kõiki näitajaid https://www.meteoblue.com/en/weather/forecast/multimodel/tallinn_estonia_588409. Sealt on näha, et temperatuuri osas on suur kindlus ja ootamatusi ilmselt ei tule. Ka pilvisuse kasv on mitmemudelivõrdlusest näha. Sadu jääb tõenäoliselt siiski öö peale.

Anonüümne ütles ...

Arvan sama, et homme ei tule mingit hoovihma ja äikest. Parimal juhul kordub midagi 18. augusti õhtuga sarnast ehk et on mõned tugevad hoogvihmad, aga ilma äikeseta.
Pigem siiski kihtrünkpilved, kus selgem ning mujal siis kihtkiudpilvisus või keskkihi pilved, mis aga pärsivad konvektsiooni.

Anonüümne ütles ...

Mind pigem huvitab, millal see vastik tuul vaibub. :/

Anonüümne ütles ...

Homme on natuke vaiksem aga üldiselt nüüdsest kuni aasta lõpuni on üsna tuuline koguaeg. Tuulevaiksed päevad loeb kahe käe sõrmedel üles. Siis on tõenäoliselt udune vôi lìhtsalt pilves

Jüri ütles ...

Kas tuuline või udune. Tuttav ütles, et see ilm teda ei kõnetaks ega paugutaks.

Anonüümne ütles ...

Selle suve kohta võib öelda, et äikest on olnud (paiguti rohkem, paiguti vähem), aga ühtegi tõsist frondiäikest (mis hõlmaks suuremat ala Eestist) koos tugevate pagide ja sagedase välgutamisega pole see aasta küll vist olnud. Arvan, et pigem ei tule ka enam. Ennustan, ehk sügise teises pooles ( nov-dets) tuleb üks suurem torm. Talv tuleb ilmselt tänavu lumisem, aga ka mitte väga pakaseline. Järgmise aasta kevad temperatuurilt keskmine aga sajune (võib esineda talvisest rohkest lumest tingitud üleujutusi). Suvi natuke jahedam kui tänavu, aga ilmselt mitmekesisem (kokkuvõttes ikkagi soojapoolne). Rohkem äikeseid ja sademeid, mõni kuumalaine ka sekka.

Anonüümne ütles ...

HIRLAMi sademete prognoos laupäeva suhtes tundub huvitav
http://www.ilmateenistus.ee/ilm/prognoosid/mudelprognoosid/eesti/#layers/sadufaas,sadutext

Anonüümne ütles ...

Kl.18:42 kommentaarile ,et sarnast suve prognoosin isegi (v 7.aug kommentaari) aga talve ei julge pakkuda. Ühe rütmi järgi on võimalus ,et kordub talv 2010/11 teatavate erinevustega aga saab näha.

Anonüümne ütles ...

Et Jüri, mis % hindad, et homme kl 14ni enamvähem selge tallinnas ?

Jüri ütles ...

Kaivole vastuseks, et peab siit vaatama http://www.meteo.pl/um/php/meteorogram_map_um.php?ntype=0u&fdate=2018082312&row=206&col=297&lang=en, juhend selleks https://www.facebook.com/groups/eestimaavirmalised/permalink/1915010688524474/.
Lisaks aitab veel jälgimine https://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/satelliidipildid/eesti-kohal/, sest pilvisuse prognoosi ei saa ju nii täpselt anda.

Anonüümne ütles ...

Huvitav et tuult jälle pole üldse. Väga sarnane 10. augusti ööga, mil samuti kahe tormipäeva vahel oli öösel vaikus. Samas eile öösel oli tuuline.

Jüri ütles ...

Jah, öösel ei olnud võimalust tuult näha, aga praegu tormab Laagris küll.

Anonüümne ütles ...

Eesti taas nii täpselt äikesevööndi põhjatipus, et pool Eestit jääb äikese vaatemängust jälle ilma. Pärnu-Kunda joonest lääne pool ärge äikest oodake.

Anonüümne ütles ...

Pigem ikka idapoolne jääb ilma, kui yldse sest nõrgeneb.

Anonüümne ütles ...

Mõni välk sinna ja tänna ja oligi kogu suur äikeseöö.

Anonüümne ütles ...

Ah ära alahinda, kui ise ei näinud. Liivi lahe ääres oli korralik äike, ööäikse pildistamiseks täielik paradiis. Sul läks lihtsalt eilne ennustus korralikult peeti ja nyyd vingud siin. :)

Jüri ütles ...

Jah, Liivi lahel oli äikest üsna palju ja sähvimine ulatus vähemalt Laitseni välja.