pühapäev, 21. august 2016

34. nädala ilm (22.–28.08.2016)


28. augustil levis kõrgrõhuhari Skandinaavia ja Läänemere kohalt ida poole. Öösel jõudis Inglismaalt Rootsi lõunaossa madalrõhkkond (aktiivne tsüklon). Viimasel mõjul tekkisid eriti vägevad äikesed Madalmaade kohal, mis liikusid Põhjamerele, Taani ja Rootsi lõunaossa. Uued võimsad piksed arenesid ja liikusid hommikul pea samades kohtades nagu öised, vt satelliidipildilt: https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/actueel-weer/satellietbeeldenloop
Kuna öösel oli veel Valgele merele jõudnud tsükloni mõjul üsna tuuline, ehkki tuul nõrgenes, püsis õhutemperatuur vaatamata selgele ilmale ja jahedamale õhumassile enamasti üle 10 kraadi, alles hommikul langes Lääne- ja Kesk-Eestis tuule vaikides sellest madalamale ja kohati tekkis udu.
Päev jätkus päikeseliselt ja õhutemperatuur tõusis 20 kraadi lähedale. Alates saartest pilvisus tihenes, kuid sadu jõudis kohale öösel. Sooja jagus kõikjal üle 10 kraadi.
29. august on soe, aga sajune ja äikeseline. Edaspidi ilm jaheneb veidi, st ilmuvad jahedamad, alla 10-kraadised, ööd.

Edelalaadne (või Lääne-Euroopa tüüpi lõuna-)tsüklon 28. augusti hommikul, oranžiga on märgitud ebapüsivusjoon (DWD).


28. augusti öösel ja uuesti hommikul Madalmaade kohal tekkinud ja itta-kirdesse levinud eriti võimsad äikesekolded. Mõned neist olid mõõtmetelt võrreldavad Eestiga (kui kogu paksem kiudpilvemass arvesse võtta). 

27. augustil liikus madalrõhkkond (aktiivne tsüklon) Skandinaaviast üle Soome itta. Selle mõjul ilm selgines ja tuul tugevnes, samas õhutemperatuur päeva jooksul üldiselt langes, aga ulatus Eesti idaservas siiski veel üle 24 kraadi. 
Tugevaimad tuulepuhangud ulatusid üle 20 m/s (http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/vaatlusandmed/tuul/), kuid edelatuul asendus õhtul lääne- ja loodetuulega, hakates seejärel tasapisi nõrgenema. Kairo video: https://www.youtube.com/watch?v=BBoOWjArkw0.
28. augustil jõuab Läänemerele kitsas kõrgrõhuhari, mis pakub rahulikku, aga enam mitte nii sooja ilma. Siiski võib päikeselise ilmaga oodata õhutemperatuuri tõusu 20 kraadini ja ehk üle sellegi.
29. augustil määrab ilma edelast saabunud tsüklon, mis kannab endaga troopilist õhumassi. See toob lõpuks ka sajud ja äikest, sest möödub märksa lähemalt.

Martin Mark: Näitan ühte videot selle suve mesokatest, mis ma kokku panin: https://youtu.be/KEPfxmeWVzE. Muideks, seal videos on ühes kohas näha, kuidas kolm kobrast Rõuge Suurjärve peal ujuvad 😛. Täpsemad kommentaarid ilmuvad http://matugraphy.com/augusti-ootaevas-2016/

27.08.2012 liikus üle Harjumaa märkimisväärne äike.


Pärast 27. augusti äikest nähti Kiili lähedal nähti maapüksi või lehterpilve. Martin Kivi foto

Ilmateenistuse nädalaprognoosist: Laupäeval (27.08.) liigub Skandinaaviast Põhjalahe äärde madalrõhkkond ja selle lõunaserv laieneb jõuliselt Läänemere äärde. Edelatuule tugevnemine jätkub öösel, hommikuks on ka puhanguid 15, Hiiumaal ja põhjarannikul kuni 20 m/s, päeval Soome lahel kuni 25 m/s. Õhtul tuul nõrgeneb ning pöördub Hiiumaal ja looderannikult alates loodesse ning nõrgeneb. Tihedam sajutsoon liigub tõenäoliselt üle Soome, kuid üksikute sajuhoogude võimalus on hommikul Eesti lääneservas ja päeval Lõuna-Eestis. Õhutemperatuur on öösel 14...19, päeval 19 °C-st rannikul 24 °C-ni sisemaal.
26. augustil jõudis Norrasse aktiivne tsüklon (DWD), mis liigub kirdesse. Nii oli Eesti kohal troopiline õhumass, mis tähendas, et selgemates paikades oli sooja üle 25 kraadi. Samas olime jälle piiripealses seisus – soe front rippus otse Soome lahe kohal ja ega vihmastki polnud pääsu (hommikul sadas kohati, peamiselt põhjarannikul, isegi üle 5 mm). Päikesepaistet jagub kõige rohkem Lõuna-Eestisse, hiljem kõikjale.
Päeva edenedes sattusime Norra rannikul süveneva ja põiki üle Skandinaavia liikuva uue tsükloni meelevalda. Kuna tsüklon otsustas algul piki Norra rannikut põhja suunas triivida, siis tuli päev päris palav ja sajuta (päikeseline). Edelatuul saab küll taganeva kõrgrõhuala ja sissetungiva tsükloni ääremail hea hoo sisse, kuid see on soe tuul, olgu või 15 m/s, ööseks rohkemgi. (Kirjutatud kahasse Merike Merilainiga, vt http://ilm.ee/?515533).
27. augustil määrab ilma Soome jõudev tsüklon. Selle lõunaservas on tuuline, aga peamiselt sajuta ilm, päev võib tulla üsna päikeseline. Õhutemperatuur tõuseb enamasti üle 20 kraadi, õhtul jaheneb.
Sadu ja ehk ka äikest on oodata uue tsükloniga alles 29. augustiks.
http://ilmake.www.ee/ kirjutab M. Kaasik: Oodatud vananaistesuvi on käes. Päevad ei ole küll päris kuivad, kuid õhk on suhteliselt soe ja päikesepaistet jagub. Madalrõhkkondade vool Atlandilt ei ole katkenud, vaid suundub nüüd üle Põhja- ja Kesk-Soome, jättes Baltimaad rohkem kõrgrõhkkonna valdustesse. Siiski praegu pole tegu vananaistesuvega, vaid ikka pärissuvega. Vananaistesuveks peab pärissuvi enne lõppema või vähemasti katkema, aga kumbagi pole juhtunud, seega saab see olla septembris või oktoobris, vt täpsemalt http://ilm.ee/?510688.

26. august oli palav.

25. augustil tugevnes Poola kohal kuum antitsüklon, mille põhjaserv ulatus Eestini, tuues sooja ja küllaltki päikeselise ilma. Õhutemperatuur tõusis valdavalt üle 20 kraadi (kuni 23 kraadi). 
Õhtul pilvisus alates saartest tihenes, sest piki 60. põhjalaiust lähenes soe front (madalrõhkkonna lõunaserv). Selle mõjul tuul tugevneb ja ilm läheb sajule. Soojas õhumassis on öö väga soe, ilmselt isegi üle 15 kraadi mitmel pool.
26. augustil on Norras kiiresti süvenemas tsüklon. Selle idaservas saabub erakordselt soe õhumass, kuid iseasi, kui palju selle mõju avaldub – pilves ilmaga eriti üle 20 kraadi loota ei tasu, aga kui päikest kauem, võib sooja tulla üle 25 kraadi. Tsüklon tõstab ka tuule tugevamaks.
27. augusti öösel on Eesti kohal kuumahari. See tähendab ilmselt ebatavaliselt sooja ööd (15...20 kraadi). On märkimisväärne äikeseoht: väga kuum ja niiske õhumass tsükloni mõjusfääris peaks konvektsiooni soodustama (sarnane juhtum oli 9.08.2013).
Edaspidi õhumass jaheneb. Uus tsüklon kannab 29. augustil samuti troopilist õhumassi, aga see on märksa lõunapoolsema trajektooriga, mistõttu ilm võib lihtsalt pilves ja sajune tulla.

Tulise õhumassi levik 26. augustil (http://old.wetterzentrale.de/topkarten/fsecmeur.html).

24. augustil laotus Eesti kohale kõrgrõhkkonna kirdeserv, samas lähenes madalrõhulohk. Nii oli hommikul ilm udune, aga üsna soe (üle 10 kraadi). Päeva jooksul ilm selgines ja püsis sajuta. Õhutemperatuur tõusis 20 kraadi lähedale.
Eesti kohale tuleb Kesk-Euroopa kuuma antitsükloni põhjaserv. See hoiab ilma mõõdukalt sooja. Nädala lõpu poole hakkavad üle Norra mere ja Skandinaavia tormama tsüklonid, mille lõunaservas saabub troopilist kuumust ka Eestisse; augusti lõpus tähendab see 25 kraadi ja ehk veidi rohkemgi sooja. 

23. augusti äike Laagris.

23. augustil oli Läänemere kohal väheaktiivne madalrõhulohk. Selle mõjul oli öö sombune ja mitmel pool udune, mere kohal oli äikest.
Päeva jooksul pilvisus hõrenes ja hakkas sadama hoovihma, kohati oli äikest. Õhutemperatuur tõusis mõõdukalt soojas õhumassis valdavalt üle 20 kraadi.
Nädala vältel tugevneb Kesk-Euroopa kohal kuum antitsüklon, mille põhjaserv laotub lõpuks ka Eesti kohale, kuid ilmategijatena ütlevad oma sõna ka madalrõhulohud ja osatsükonid. Suurem osa nädalast on mõõduka suvesoojaga (päikese korral kohati ka üle 20 kraadi).  
Nädala lõpus ehk alates 26. augustist on ilmaprotsessid väga intensiivsed: üksteise järel on oodata lääne- või isegi põhjatsüklonite tormamist üle Skandinaavia, nende lõunaserva saabub antitsükloni äärt pidi troopiline õhumass. Tõenäolised on järsud ilmamuutused, mis toovad tugevat tuult, sajuhooge ja pikset, sekka rahulikumaid hetki. Sooja on selgema ilmaga üle 25 kraadi, pilvede ja saju all 20 kraadi. Ööd püsivad soojad, st üle 10 kraadi.

Kairo Kiitsak. 20. augusti pilvestik Simunas 2016

22. augustil oli Eesti kohal väheliikuv front. Ida-Eestis oli suurema osa päevast veel südasuviselt palavas õhumassis, kus õhutemperatuur tõusis üle 25 kraadi, aga mujal oli enamasti pilvine  ja sooja 20 kraadi lähedal või alla sellegi (päeva jooksul palav õhumass tasapisi eemaldus). 
Mõnedes kohtades esines vihmahooge, ent sajuhulgad polnud suured. Õhtul lähenes piki fronti Lõuna-Eestile tihedam sadu ja kohti oli sajuhulk juba märkimisväärsem, Tartumaal Peipsi lähedal oli nõrk äike.
23. augustil on Eesti juba jahedamas, aga labiilses õhumassis. Seetõttu on mitmel pool oodata hoovihma ja äikest.
Nädala vältel tugevneb Kesk-Euroopa kohal kuum antitsüklon, mille põhjaserv laotub Eesti kohale. Suurem osa nädalast on mõõduka suvesoojaga.  
Nädala lõpus on oodata tulise õhumassi ületuhisemist Eestist. See võib toimuda tormise ilma saatel: on väga tuuline ja soe, järgnevad hoovihmad, võib olla ka äikest.

21.08.2016 päikeseloojang Tartus. Regina Alberi foto

Tuleb üsna suvine nädal.

Nädala alguses liigub osatsüklon Läänemere lõunaosast Põhjalahele. See toob sajuhoogudega ja võib olla kohatise äikesega ilma. Südasuvine palavus asendub augusti lõpule kohasema õhutemperatuuriga, kuid 20-kraadist sooja on päikeselisematel hetkedel ikka oodata.
Nädala vältel tugevneb Kesk-Euroopa kohal kuum antitsüklon, mille serva mööda jõuab palav õhumass ka Eestisse. Ilmategijaid jätkub siiski veel: põhja poolt võivad Eestini ulatuda madalrõhulohud ja osatsüklonid.
27. augusti jooksul võib tuline õhk tuhiseda üle Eesti ja õhutemperatuur tõusta taas üle 25 kraadi. Elame-näeme!

Merle Poll. 20.08.16 Kiviõli.

Margareta Kolk.  Muhu.20.august.2016. 20.12.Ilusad kiired pilvepardast!
Köögiaknast paistis algul imelik oranžikas kuma,pole eriti tihti näha ja läksin õue.Ohhoo,millised kiired pilvedest laiali laotusid.Istusin siis kivile,jalad nagunii haiged  ja jäin ootama.Mida rohkem päike allapoole vajus,seda ilusamaks vaatepilt muutus!Mere ääres oleks avarust olnud,siin tulid puud ette,aga ega ükski puu taevasse ulatu!

46 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mida aeg edasi, seda rohkem ennustused muutuvad; eriti HIRLAMis..veel eile õhtuni ja õhtul näis, et külm front ja sadu jäävad 23.08 öösse. Täna õhtul selgus, et juba saabvast ööst läheb sajule ja homme kl 12 on front juba Tallinnas. Alles eile õhtul näitas homseks Tallinnasse 24,4 kraadi. Jutt on HIRLAMi mudeli prognoosist.

Jüri ütles ...

Päris karmid muutused. Kahju, et mudel nii ebastabiilne.

Anonüümne ütles ...

Jah, ilmast otse sõltuvaid plaane selle järgi teha ei saa.

Anonüümne ütles ...

Raadios ütles ilmateenistuse oma ,et ülejäänud nädal on +20 kraadi läheduste näitudega. Seda kuuma päeva reedel enam ei tulegi ?

Jüri ütles ...

On ikka alles http://old.wetterzentrale.de/pics/Recm1202.gif

Anonüümne ütles ...

Seda isegi vaatasin aga see ilmteade mis vikerraadios peale 09:00 uudiseid ei andnud lootust. Ei tea mis algandmeid nad (ilmateenistus) kasutavad. ECMWF omi ?

Anonüümne ütles ...

Võibolla on asi hoopis selles, et Eestis kui klimaatilises piiripunktis (loe: frontaaltsoonis) on koguaeg pilves (nagu tänagi) ning seetõttu ongi külmem. Kuum ju oleks selge või vähese pilvisuse korral nagu eile.

Jüri ütles ...

Jah, see võib nii olla küll. Aga samas 4 päeva prognoos ongi selline, mida oodata: 22 kuni 23 kraadi enamasti maksimaalselt, nädala lõpus kuni 25 kraadi, kui selgineb, peaks sooja ikka rohkem tulema.

Anonüümne ütles ...

Kas Lätlaste radar ka tuksis ? Ei saa läti keelest aru aga midagi punasega on radaripildi alla kirjutatud. ( meteo.lv )

Jüri ütles ...

Jah, aadress: http://www.meteo.lv/radars/?nid=482 ja punase tõlge: radar on uuendamisel, mistõttu radaripildi kvaliteet on ebastabiilne, vabandame ebamugavuste pärast (inglise k: !Weather radar under renovation, the measurement of quality unstable. Sorry for the inconvenience.)

Anonüümne ütles ...

Kellel maakoht kuskil lõunamaakondades olemas tasuks sinna minna Reedeks. Hetkeseisuga on võimalik ,et Põhja-eesti saab vihmase päeva ja samal ajal Valgamaal istutakse 28 kraadises kuumuses.

Jüri ütles ...

Päris karm kontrast (vist kahe Eesti päev tulekul).

Anonüümne ütles ...

Mõnelpool Läänepoolses Harjumaas juba midagi toimub. Ise olen juba kahte müristamist kuulnud.

Anonüümne ütles ...

Mnjaa, Jüris käis kella 16.35 ajal vägev pauk. Selle aasta lähim äike ilmselt.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas 15,3 mm sadu tunniga. Selle aasta rekord.

Anonüümne ütles ...

Nõmmel võimalik ,et jah aga Lennujaamas oli tunniga tulnud 60mm kui oli see suur uputus kesklinnas. Kuna aga see pole ametlik ilmavaatluspost siis see rekordina kirja ei lähe. Ah ja 17:10 paiku käis ka kesklinnas hea pauk aga seniks ka ainuke.

Anonüümne ütles ...

Iga jooksuga nihutatakse kuumalainet nii 50 km lõunapoole. Lõpuks ongi nii ,et kõige "kuumem" päev on hoopis Neljapäev nii +24

Anonüümne ütles ...

Ca 15 mudeliuuendust jäänud ning sama trendi jätkumisel näitab lihtne arvutus 15x50 km = 750 km nihutamist lõuna poole, mis iseenesest on päris võimalik.

Jüri ütles ...

Eks näis, kui kaugele läheb või mis üldse toimub.

Kairo ütles ...

23. augusti õhtupoolikul jõudis Simunasse ka Koeru poolt võimas rünksajupilv koos nõrga äikesega.

Jüri ütles ...

Täna vist rahulik päev. Ma lähen täna Ellu poole sünnat tähistama (muidu homme õige päev) - seega ei ole ilmselt täna blogi jaoks aega.

Anonüümne ütles ...

Ikka jube hea küll, kui endal kool läbi. 5 vaheaja süsteem pole äikesehuvilistele küll tore - väljas ähvardav riiulpilvega sähviv rünksajukas saabumas, aga ma pidanuks ikka klassiruumis passima, et mingit filmi vaadata. Pigem vaadanuks äikest!

2013. ja 2014. aastatel olidki ju juuni algupooled äikeselised.

Anonüümne ütles ...

Kuskohas seda riiulpilve täna näha sai?

Jüri ütles ...

Kahju kuulda. See on kivi süsteemi kapsaaeda.

Anonüümne ütles ...

Sadu kui sellist ilmselt ei tule, vaid see piirdub tibamisega. Radarilt näha - eriti Tallinna ümbruses - sajualade nõrgenemist ja hajumist.

Anonüümne ütles ...

Aasta tagasi oli praegusel kellaajal sooja mitmel pool üle 20 kraadi.

Jüri ütles ...

Kohati siiski sadas ja hommikul oli põhjarannikul äikest. Täpseid sajuhulki ei tea, aga 1–5 mm võis mõnes kohas kindlasti tulla.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas tuli vist rohkemgi kui see 5 mm.

Anonüümne ütles ...

Eeloleva öö äikese tõenäosus on kahanenud peaaegu nullini. See front lihtsalt lendab üle

Jüri ütles ...

Jah, pikseid pole tekkinud (õhk on kuivaks muutunud).

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuse 2. taseme hoiatus asendati 1. tasemega.

Anonüümne ütles ...

Juba tunnike tagasi tekkis endalgi mõte ,et see 23...25m/s tuult jääb unistuseks.

Jüri ütles ...

Võib kuskil merel oligi nii palju, täpselt ju ei tea.

Anonüümne ütles ...

Enam äikest ei tule, enam päike seniidis ei ole.

Sirje Keevallik on väga tark professor. Mõned nolgid on teda siin mõnitanud, aga akadeemiliste saavutuste poolest on ta kõigist Eestis üle. Ta on väga intelligentne inimene!

Jüri ütles ...

Sirje on küsinud minult vähemalt korra, miks te mõnitate teda ja kas ma tean, kes sa oled. Viimati tuli see teema jutuks, kui olime koos Nidas konverentsil paar kuud tagasi.

Merike arvab, et tormihoiatused on igati asjakohased: http://www.ilmateenistus.ee/wp-content/themes/emhi2013/data/raadio/ilm_2016-08-27_10_puhas.mp3 (kuna tsüklon on vist üsna kompaktne, siis siia ei ulatu kõige karmim tuultevöönd).

Anonüümne ütles ...

Ära ütle - liiga vara hõiskasin. Päris rannikul ehk Kundas on samahea kui 23m/s käes.

Jüri ütles ...

Jah, tuul isegi tugevneb veel. Linke: http://img.yle.fi/uutiset/kotimaa/article9125347.ece/ALTERNATES/w960/uusi%20uusi%20Rauli%20myrsky%20tuulivaroitukset%20ennuste
http://yle.fi/uutiset/rauli-myrsky_vei_heinat_hevosenkin_suusta__kuvagalleria/9124989
http://virumaateataja.postimees.ee/3815537/lugeja-filmib-tugev-tuul-simuna-lahistel

Anonüümne ütles ...

Jumal tänatud et ma Simunas ei ela, seal vist polegi tuuletut ilma aastas ühelgi päeval olnud, vaid sama tuuline nagu mere ääres.
------------------------
@ 26. august 2016 21:55
Jah, see äikesteta külm frontaalsus on eelmisele ja praegusele aastale peaaegu ainuomane.
Aga juba 1 küsimus ka, kuidas üle veekogu tulev õhk kuivaks muutus?

Anonüümne ütles ...

Soomes jälle "tormiallees" ehk riigi keskosa piirkondades palju kahju: http://maailm.postimees.ee/3815423/soomes-on-torm-jatnud-elektrita-190-000-kodumajapidamist
--------------
Kairo video oli päris lahja nende eelmise aasta omade kõrval: (ka Lääne-Virus filmitud)
https://www.youtube.com/watch?v=ww086p03OAw
https://www.youtube.com/watch?v=sJh51xm26Ag

Anonüümne ütles ...

Päris jõhker äike Saksamaa-Taani piirile jõudmas. Ülirünksajukas ilmselt, hetkel kogu Eesti ala suurune. Pagid ilmselt 30 m/s, kuna meri ju peaaegu hõõrdevaba pind, kust "tuul saab hoogu võtta".

Jüri ütles ...

Üldse on olnud suvel veekogude kohal kastepunkt madalam ja rannikualad kuivemad kui sisemaal. Eks evapotranspiratsioon mängib rolli. Aga õhumassist endast on pigem vist jutt - see ulatub püstsuunas tavaliselt mitmeid km-d, st tähendab, et niiskus on kuskilt eemaldatud, nt sademed Norras vähendasid õhumassi niiskussisaldust (veeaur kondenseerus välja). Läänemerele jõudis juba kuiv õhumass. Merepinna lähedal oli auramise tõttu kastepunkt kindlasti üsna kõrge, aga juba veidi kõrgemal enam mitte, vt nt http://weather.uwyo.edu/cgi-bin/sounding?region=europe&TYPE=TEXT%3ALIST&YEAR=2016&MONTH=08&FROM=2700&TO=2700&STNM=02591 (Tallinna andmeid pole).

Anonüümne ütles ...

Eesti satub taas piiripealisesse - homme oleme Euroopa põhjapoolseim riik, kus on 20 kraadi ja üle selle.

Jüri ütles ...

Jah. Uus soojalaine tuleb septembri alguses siiski põhjapoolsemat rada pidi, nii et selle kese võib jääda koguni Põhjalahele. Siis peaks suvist soojust jaguma mitmele poole Põhjamaadesse.

Anonüümne ütles ...

Tundub et tsüklon liigub prognoositust lõunapoolt, st üle Eesti. Vastavalt sellele paigutub ka äikesevõimalus lõunapoole.

Jüri ütles ...

Jah, saame rohkem vihma lihtsalt.

Anonüümne ütles ...

Kesk- Eesti saab esimese äikeselaine, aga paistab, et see ei jää viimaseks (äikesed arenevad läänes).