esmaspäev, 15. august 2016

33. nädala ilm (15.–21.08.2016)

Kommentaariumi link
Info, kui ei vasta / ei uuenda või see on katkendlik: 19.–21. augustil, kui Saksamaal ja 29. augustil – 5. septembril, kui olen Rootsis.

21. augustil liikus madalrõhulohk Läänemere lõunaosast põhja poole. See kandis endaga suhteliselt kuuma ja niisket õhumassi. Nii tuli Eestis südasuviselt soe või isegi palav ilm, sest mitmel pool tõusis õhutemperatuur üle 25 kraadini.
Päeva jooksul pilvisus tihenes, üksikutes kohtades sadas hoovihma, kuid tugevam sadu kohale veel ei jõudnud.


20. augustil St. Goaris Reini ääres

20. augustil tugevnes Baltimaade kohal kõrgrõhuhari, millest sai ka Eesti osa. Päev algas valdavalt päikeseliselt ja õhutemperatuur tõusis keskpäevaks enamasti üle 20 kraadi.
Päeva jooksul pilvisus tiheneb mõnevõrra, kuid püsis olulise sajuta. Sooja oli 20 kuni 25 kraadi.
21. ja 22. augustil on Eesti kohal südasuviselt soe õhumass, mistõttu ilm on väga soe (vähemalt kohati on oodata üle 25 kraadi). Püsib hoovihmade ja äikesevõimalusega ilm.
Nädal jätkub jahedamalt, aga suviselt: sooja on selgematel hetkedel 20 kraadi ja kohati veidi rohkemgi, oodata on ka vihma.

Vaade Teletornist (http://www.teletorn.ee/tmp/webcam.php).

19. augustil täitus madalrõhkkond (idatsüklon) Stockholmi lähistel ja tugevneva antitsükloni servas lähenes idast soe front. Seetõttu sadas kohati hoovihma, üksikutes kohtades oli äikest. Õhutemperatuur tõusis enamasti üle 20 kraadi.



 Vaateid teel Tallinnast Frankfurti (enamik pilte Läänemere ja Poola kohal).

18. augustil oli Läänemere kohal väheliikuv tsüklon, mille idaserv kattis Eesti. Ilm oli pilvine ja sajuhoogudega, ent sajuhulgad polnud esialgu kuigi suured. Päeva jooksul saabus kagust tugev sadu ühes äikesega, selle eel esines selgimisi.
Õhutemperatuur püsis pilves ilma tõttu öösel üsna kõrge ja päevalgi tõusis selgimiste toel kohati üle 20 kraadi (Jõhvis, Narvas).
Idatsüklon kaob nädala lõpuks ilmakaardilt ja seetõttu jääb sajuhooge vähemaks ja õhutemperatuur tõuseb, eriti päeval. Samas päris kuiva päeva kogu riigis lähiajal tõenäoliselt tulemas ei ole.
Kuu lõpp on ebaselge: võib olla südasuviselt soe, aga samahästi võib ka jahe ja öökülmadega ilm tulla.


Pilves ja sombune ilm 18.08.2016 ja 18.08.2010 Laagris

17. augustil liikus idatsüklon otse üle Eesti kirdest edelasse. Selle tagalas hakkas ilm paranema, kuid sajuhooge jätkus mitmel pool veel rohkesti. Põhjatuul asendus valdavalt idatuulega, mõnes kohas keerise lähedal oli lühiajaliselt ka lõuna- ja edelatuul.
Pilves ja sajuse ilmaga oli öö soe, aga päeval jäi õhutemperatuur sarnastesse piiridesse (kõikjal 10 ja 20 kraadi vahele).
Edaspidise ilmaprognoosi osas erilisi muutusi ei ole. Antitsükloni servas ilm soojeneb, aga sajuvõimalus püsib esialgu suur ja pikemat kuivaperioodi veel tulekul ei ole, kuid siiski antitsüklonite mõju suureneb nädalate vältel –  ilm muutub üha kuivemaks ja suvisemaks.

Meenutusi. Mõned pildid 6 aasta tagusest ajast:

Rünksajupilv päikese ees, Valgamaa Pühajärve, 17.08.2010. Merike Alep

17.08.2010 Pärnu. Kaie Avistu foto. Samal ajal Sindis http://ilm.ee/client/failid/galerii47627.jpg


2010. aastal lõppes südasuvi 17. augustil, kuid tänavune südasuvi alles kestab (pikema katkestusega). 
17. augustil 2010 Hiiumaal Kukkas (alt teine) ja vastu hüperaktiivsele piksele teel Hiiumaalt mandrile (all).

Kuna laussajuhoiatusi tuleb ette niivõrd harva, siis jäägu see pealegi:
Hoiatus - Eesti
16.08.2016, kell 7:20
Hoiatus N 34 Eesti kohta.
16.08. sajab lausvihma, sajuhulk kohati üle 20 mm.

Maskeeritud rünksajukad ja kihtsajupilved Laagris.

16. augustil määrab ilma troopilisest õhumassi toel tekkinud ja sellest energiat saanud idatsüklon. See nihkub tasapisi edela poole ja hoiab ilma pilves ja sajuse; tuul on rannikualadel tugev (sooja frondi eel ja peamiselt Lõuna-Eestis on tuul edelast, selle järel põhjast).
Pilves ja sajuse ilmaga jääb õhutemperatuur 15 kraadi lähedal (tugevama saju ajal langeb 12 kraadini, kuivematel hetkedel võib kuni 16 kraadi olla).
Tsüklon tuleb Eesti kohale, mistõttu pilves ja sajuhoogudega ilm jätkub. 19. augusti jooksul tsüklon eemaldub ja täitub, nii et ka sajuhooge jääb vähemaks. Rohkem annab tunda soe õhumass – õhutemperatuur võib nädala lõpus vähemalt kohati tõusta üle 20 kraadi.
20. augustiks peaks tsüklon ilmakaardilt kaduma ja kaasatoodud sooja õhumassi on üha rohkem tunda. Venemaa kuuma antitsükloni servaga võib troopiline õhumass edaspidi Eesti kohale jõuda ja õhutemperatuur kerkida koguni 25 kraadini. Seega ei ole suvi kaugeltki veel läbi, aga 30-kraadist leitsakut lubada siiski ei julge.

Idatsüklon ilmakaardil (DWD).

15. augusti ilma määras Soome kohale jõudnud tsüklon (DWD), kuid samaaegselt liikus aktiivne madalrõhuala (lõunatsüklon) Venemaalt Laadoga poole (Karjala kohale) ja selle lääneserv kujundas edaspidi ilma Läänemerel.
Nii oli ilm vähese ja vahelduva pilvisusega, kohati, peamiselt läänepoolses Eestis, sadas hoovihma, saari riivas ka lõunasse tormav väike laussajuala, saartel oli hommikul äikest, sadas rahet, hiljem  oli äikest üksikutes kohtades ka mandril. Õhutemperatuur jäi kõikjal kindlalt alla 20 kraadi.
Ilmateenistuse nädalaprognoosist: Teisipäeval (16.08.) jõuab Kesk-Venemaalt Karjalasse madalrõhuala ja selle edelaservas on meil päev vihmane. Öösel põhjarannikult hoovihmana algav sadu muutub päeval tihedamaks ja laieneb üle maa, kohati on sadu tugev ja esineb äikest. Sisemaal puhub läänekaare tuul 4-10, saartel ja rannikul loode- ja põhjatuul 7-12, puhanguti 15-17 m/s. Õhutemperatuur on öösel 6...11, rannikul kuni 15 °C , päeval 13...17 °C.
Tõepoolest, Venemaalt jõudis Karjala kohale eriti aktiivne lõunatsüklon, millega ühineb läänest saabunu. Seejärel hakkab kogu ilmasüsteem juba idatsüklonina edela ja lõuna poole nihkuma, tuues rohkeid sadusid ka Eestisse. Kõige intensiivsem on sadu ilmselt 16. ja 17. augustil ja laussajuga võib ööpäevas koguneda 20–40 mm sajuhulk. 
18. augustil hakkab tsüklon täituma, aga selle mõju on veel tugev ja sajuhooge on ilmselt rohkesti. 20. augustiks peaks tsüklon ilmakaardilt kaduma ja kaasatoodud sooja õhumassi on rohkem tunda. 
Venemaa kuuma antitsükloni servas võib troopiline õhumass edaspidi kohale jõuda ja õhutemperatuur kerkida 25 kraadini.

Kalmer Saar. 15.08.2016.a. kell 8:45 Muhu

Ees ootab sajune nädal.
Soome kohale jõudnud tsüklon saab õhumasside kontrastist energiat juurde ja hakkab süvenema, ilmselt liitub sellega lõunatsüklon. Selle raskuskese kandub 15. augusti jooksul Venemaale. 
Päev-päevalt nihkub tsüklon Eesti poole, jõudes 17. augustiks Eesti kohale ja jätkab liikumist lõunasse ja edelasse või jääb väheliikuvaks ja hakkab viimaks täituma. See tähendab, et läänest saabunud tsüklon transformeerub idatsükloniks. 
Tsükloni mõju hakkab 19. augustist kindlamalt vähenema, mistõttu sadusid jääb vähemaks. Seejärel saab ilmselt määravaks Venemaa kuum antitsüklon. Siiski nii hilisel ajal on 30-kraadine kuumus vähetõenäoline, aga selgema ilmaga võib õhutemperatuur üle 25 kraadi 21. või 22. augusti jooksul küll tõusta.
Meenutusi. 15. augustil 2010 jõudis Eestisse ebatavaliselt kuum õhumass kuni 20-kraadise isotermiga. Selgemates paikades tõusis õhutemperatuur 34 kraadini (https://www.upload.ee/image/6066111/max_temp15.8.jpg). Äikesed liikusid üle saarte loodesse, seejärel läänest itta. Pärast seda jagus kuumi ilmu veel paariks päevaks, nii et 18. augustiks oli hilissuvi kohal.


15.08.2010 äike ja päikeseloojang Oandul. Ellu Viburi fotod

46 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Jälle ilmateenistuse leheküljel nädala ennustuses see "võrdsed võimalused". No ei ole. Nii pika aja peale võiks ju kohe panna 70% Madala kasuks. Eriti veel kui augusti teine pool juba.

Anonüümne ütles ...

@ 15. august 2016 12:47
Sellise loogika järgi peaks siis septembris ja oktoobris vahetpidamata madalad ja sajud olema, aga ometi on viimased paar septembrit ja oktoobrit põuased olnud.

Anonüümne ütles ...

Ma ei mõtlegi päris sügiseseid Kõrgrõhkkondasi aga eelkõige Juulit ja Augustit kus nagu Kõrgrõhkkond tuleb ja ei tule ka koos kuumaga ja lõpuks sellises olukorras tuleb ikkagi hoopis Madal peale. Sügisel ja talve teises pooles võivad protsendid isegi vastupidi olla.

Jüri ütles ...

Praegu on tulekul ülimadal, hiljem mõjutab rohkem samavõrd kõrge, aga mõjud võivad lõpuks jääda viiki.

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti talvel tulevad siis mõned ülikõrged ka, mida viimasel 3 talvel on ülimadalad asendanud. Tormihuvilistele (sh ka ma) on madalad siiski meeltmööda...või noh kõigile teistele ka kellele lumi ei meeldi. Ise olen pigem lumepooldaja.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas Nõmmelt vaadatuna seisavad pilved paigal, pilvede dünaamilisus väljendub vaid nende muutlikkuses. Muutliku pilvisusega ilm :)

Jüri ütles ...

Jah, tsükloni keskmes tekivad sellised pilvetrikid.

Anonüümne ütles ...

Nagu sealt ilmakaardilt loen, siis varahommikune sadu on sooja frondiga seotud? Loodetavasti saavad saared ja Loode-Eesti ka seekord täiega ning sh ka Nõmme. Kuupäevaliselt üleeilne ilm oli üllatuslikult hoovihmane. (Poleks lootnud siia nii palju)

Anonüümne ütles ...

Kesk- Eestis tuleb täiega, juba praegu 20mm ületatud, kui nii edasi jätkub, siis upume.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas Nõmmel padutas varahommikul natuke, ülejäänud hommiku kuni praeguseni seenevihm enamjaolt. Täielik pettumus prognooside poolt, aga teisalt pole raasugi pettumust - nii tegelikult ju ongi, et Eesti tugevaimad ja kestvamad (laus)sajud satuvad Tallinnasse haruharva.

Hea kui 10 mm täis alles nüüd siin on.

Anonüümne ütles ...

Kesk-eestlasele:
Kesk-Eestisse saabumas varsti uus suht samaväärne padukas hetke andmete põhjal radarilt.

Jüri ütles ...

Jah, see idatsüklon on üsna karm ja kestab veel mõne päeva.

Anonüümne ütles ...

Nõmmekale ,et Sauelgi alles 18mm aga harjumaa teises otsas maakodus juba 40mm ja JÄLLE kartulamaa vee all

Jüri ütles ...

Jah, ka Laagris ja Kibunas on veel arenguruumi uputuseni.

Anonüümne ütles ...

Vaadake Gfsi viimast uundust augusti lõpuks :D

Jüri ütles ...

Nähh!

Anonüümne ütles ...

Nõmmel alles nüüd jõudmas see vihmavesi põhjavette. Oktoober tuleb tolmukuu vist jälle. Loodan, et ei.

Anonüümne ütles ...

@ 16. august 2016 23:33
Vaatasin. Kohe meenus, et nädal tagasi pidanuks täna ja edaspidi kõrgrõhkond Põhja-Euroopas ilma määrama. Reaalsuses hoopis ülivihmane sügav idatsüklon. Seega see rekordkuumus on pelgalt see "mida mudel peab võimalikuks", aga reaalsuses ilmselt müttame 5-kraadi lähedases isotermis.

Jüri ütles ...

Võib olla tuleb tuline võitlus kuuma ja külma õhumassi vahel.

Anonüümne ütles ...

Mis sel juhul päädiks sellega, et tekib taas lõunatsüklon, mis toob kagu- ja ida-Eestisse jälle 50 mm sademeid.

Jüri ütles ...

Ja tolmukuu oht püsib.

Anonüümne ütles ...

Oktoober võib tõesti kuiv tulla. Ei ole niipalju pihlakamarju ja tõrusi ammu näinud. Ilmselt märk vaiksest (antitsüklonaalsest ?) sügise esimesest poolest. Pole veel näinud ,et suurte sügistormide tõttu oleks palju pihlaka ja tammeoksi maha murdunud. Ilmselt loodus sätib nii ,et esmalt vaikne siis külma ka ja siis söövad linnud marjad ära ja alles siis läheb tormimöll lahti. Näiteks millalgi Novembrist.

Jüri ütles ...

Jah, antitsüklonaalseid arenguid on ja üsna intensiivselt lähiajal oodata. See võib viia kuiva sügiseni.

Anonüümne ütles ...

Samas olevat Atlandi ookean väga soe. Lausa rekordiliselt. Sealt peaks mingi väljund tulema ju siis. Või olla tõesti talviste tormide näol kui kontrast kontinendiga teravamaks läheb.

Jüri ütles ...

Just, nii et kes teab, mis möllud ees ootavad.

Anonüümne ütles ...

See tähendaks jälle seda, et Labradori poolsaarel tuleb meetrite viisi lund.

Anonüümne ütles ...

...ja meil jälle enamuse aja lumeta porist talve...

Anonüümne ütles ...

Loodame, et radar saab nädalavahetuseks parandatud, sest järgmine nädal tuleb mõnes kohas ehk äikeseline.

Jüri ütles ...

Jah, teade on selline: Sürgavere radar ei ole hetkel töökorras. Tegeleme probleemi lahendamisega. Vabandame. Ilmselt oodatakse Soomest uut varuosa.

Anonüümne ütles ...

Et viga on siis tõsisem, mitte vaid "väike tehniline viga"? Mis radaris täpsemalt katki läks kui teada on?
---------------------------------
Tallinn jääb kagust saabuva sajuala piirilinnaks, st Suurupisse väga tõenäoliselt midagi ei jõua. Kuna sajualadel on enne Tallinnat kombeks nõrgeneda/hajuda, siis pole mingi ime kui siingi ei saja.

Kairo ütles ...

Simuna lähistelt möödus äike kella 18 paiku, paar korda müristas kõigest, aga äikesepäeva saan vähemalt kirja panna. Rünksajupilvega kaasnes ka hoovihm ja pagi.

Anonüümne ütles ...

Seda soojalainet mida näitab GFS alates umbkaudu 24.aug ei usu ma siiani. Kindlasti tekib mingi tsüklon kuskile vahele vms. Ehk paari päeva pärast usun.

Jüri ütles ...

Radari kohta saab vist Tanelilt täpsemat infot. Ega seda infot nii lihtsasti ei väljastatagi.

Jah, Tallinnaski oli vihm maruline.

Anonüümne ütles ...

Nõmmelt läänes päris lähedalt rünksajukate rivi möödumas. Äikest pole veel täheldanud.

Anonüümne ütles ...

Sauele kostis paar nõrka müristamist pool tundi tagasi (hetkel kõmistab kuskil kakumäe läheduses) ja tuli ka 6mm vihma 10 minutiga suurema hoo ajal. Igaltahel äikesepäev kirja.

Jüri ütles ...

Asi seegi. Saksamaa lõunaosa ei hiilga kuumuse ega äikesega, vaid rahulik ja soe pilvealune ilm.

Anonüümne ütles ...

Tallinnast lõunas hetkel mõne välguga (hetkel vähemalt) äike. liigub otse peale.

Anonüümne ütles ...

Näitab välgutabamust kuskile Laagri ja Lennujaama kanti

Anonüümne ütles ...

Siin mõni nädal tagasi keegi kommenteeris, et ega augsti lõpus enam 25 kraadi pole võimalik, kuna päike juba liiga madalalt käib. Siiski on ju nii soe ja soojemgi varem olnud. Järgmine nädal võib ka 25-27 kraadi tulla!

Anonüümne ütles ...

Mida päev edasi seda vähemtõenäolisem su +27 on - alles eile oleks võinud 27.aug rohkemgi pakkuda. Ma ei olnud see kes päikese kõrguse üle kurtis aga olen see 18.aug 19:50 kommenteerija.

Jüri ütles ...

Jah, kisub kuumaks. Tänagi võib 27 kraadi tulla.

Anonüümne ütles ...

Septembri algul 30 sooja pole miski haruldus. Selge see, et mitte igal aastal a nii kord kaks kümnendist küll.

Anonüümne ütles ...

Aina haledamaks see järgmise nädala (peale kolmapäeva) soojalaine läheb mida lähemale prognoositav aeg tuleb. Homme ida -eestis tasub soojast viimast võtta.

Jüri ütles ...

Sajandite jooksul on teada 30 kraadi ja enam septembris vaid üks kord ja see juhtus 1992. aastal. Tõenäoline korduvusperiood ulatub sajanditesse.
Päikese käes juhtub mõni termomeeter septembris 30 kraadi ja enam näitama muidugi õige sageli.

Anonüümne ütles ...

2012. august ehk 4 aastasele tsüklile omaselt oli sarnaselt tänavusele alla 30 kraadiga, aga tolle augusti erinevus tänavusest on see, et siis oli äikest Tallinnas kordades rohkem kui nüüd.

Jüri ütles ...

Mingi anomaalia siis 2012. aastal?