kolmapäev, 12. detsember 2012

Talve püsivusest

Praegusest olukorrast Met Office: http://metofficenews.wordpress.com/2012/12/10/how-the-pest-from-the-west-will-beat-the-beast-from-the-east/
Praegu tundub, et stabiilne olukord väga kaua ei püsi. Väga tõenäoline, et paari nädala pärast murravad tsüklonid läbi ja siis tuleb Eestile omaselt muutliku ilmastikuga talv. Arvatavasti algab peale ka trall suladega, kuid see sõltub täpsemalt tsüklonite trajektooridest. Kui need peaksid sattuma lõuna poole, siis talvine ilm säilib, kui põhja poole, siis vahelduvad sulad kiiresti külmade päevadega, aga sadav lumi kompenseerib sulamise ja nii võib lume paksus ka suureneda. Sedasi oli viimati üleeelmisel talvel.
Siin on näha üks versioon läbimurdest:

Igaks juhuks olgu öeldud, et selline olukord on usutav, aga millist teed pidi tsüklonid hakkavad liikuma, võib selguda alles paar päeva varem.
Eestile on iseloomulik  muutlik ja suladega talv. Pikk, nädalaid kestev suladeta aeg on kindlasti erandlik.  Praeguse seisuga on veel päris palju neid kohti, kus pole kaks nädalat sula olnud.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

nii et jõuludeks ongi sula..

Jüri ütles ...

See on üks võimalus. Mõtle ajalise mastaabi peale ja tsüklonite trajektooridele - millistel on sula, millisel mitte?

Anonüümne ütles ...

Tere! See on sõltuvust tekitav blogi!! Elan Muhu saarel ja huvitun ilmast. Seda blogi lugedes saab teada põhjused, mitte ainult ei näe tagajärgi. Ilusat advendiaega ja järgmiste kommentaarideni!

Jüri ütles ...

Tere, aitäh heade soovide eest :). Minu meelest on see valdkond nii huvitav, et tundub kuidagi patt olevat kõik enda teada jätta. Pealegi eesti keeles praktiliselt ei olegi ilma selgitavaid kirjutisi vms. Tore, kui siinne võimaldab seda puudujääki kuidagigi korvata.
Ilusat talve jätku!

Anonüümne ütles ...

Tõesti väga huvitav ja hariv blogi!

Anonüümne ütles ...

Kord õhtulehes jooksis Jussi ilmablogi.Kaks korda kuus tuli analüüsiv artikkel. See lõppes äkitselt... Kahju...