teisipäev, 11. detsember 2012

Märkusi talve kohta

Suladeta talv on juba kaks nädalat kestnud. Samal ajal ei ole ka päris külmaks läinud, ainult paaril ööl on olnud -10°C-st madalam. Eesti on napilt pakasest pääsenud, sest mitmel korral on Soomes ja isegi Lõuna-Rootsis olnud -25°C-st madalam. Eesti on jäänud barokliinsesse tsooni, milles tekivad ja liiguvad lõunatsüklonid. Samal ajal on talvise ilma taganud Venemaa antitsüklon, mis on tegelikult Siberi kõrgrõhkkonna laiendus. Kui seda ei oleks, siis oleks meil eelmisele aastale üsna sarnane ilm, kui veel detsembris ajas üks torm teist taga, vihma sadas kui ämbrist ja sooja oli tihti üle 5°C. Niisiis on Venemaa antitsüklonil stabiliseeriv roll. Niipea, kui see kaob, siis muutub talv kohe ebastabiilseks. Ilmekalt on näha stabiliseerivat rolli siit.
Vahet ei ole, mis Atlandil toimub, sest niikaua, kui Venemaa antitsüklon püsib, ei pääse lääne pool toimuv mõjule ja Eesti jääb kindlalt talve haardesse. Suurbritannia lähedal on 950 hPa tsüklon, Venemaal aga 1060 hPa antitsüklon, seega rõhuvahe üle 100 hPa!

Selgitust vajab kindlasti veel sulaga seonduv. Mõned rannikujaamad on aeg-ajalt näidanud temperatuuri üle 0°C. Kas tegu on sulaga? Ei pruugi olla, sest see võib-olla ainult meretuules nii. Tõepoolest, lähem uurimine on senini kinnitanud, et juba mõni km sisemaal pool või seal, kuhu merelt tuul ei puhu, ka saartel, on temperatuur ikkagi alla 0°C olnud, kuid vaatlusjaamad on vähemalt saartel üksnes rannikul, mistõttu tekibki mulje, et tegu on sulasituatsiooniga. Isegi kui nii see ka oleks, siis sisemaa pool on novembri lõpust saadik temperatuur pidevalt 0°C-st madalam olnud ja seega pole ühtki sulapäeva olnud.
Sula pole ette näha, sest Venemaa antitsükloni tugevnemiseks on eeldused olemas ja see tähendab ilma külmenemist mõne aja pärast. Mudelid näitavad, et see peaks nädala pärast juhtuma.
11. detsember. Järjekordne lõunatsüklon tõi lund ja selle idaservas saabus Venemaalt soojemat õhku. See paistab hästi siit välja, kus on rohelisem ala:
Samas temperatuur on seal 0°C-st madalam ja seetõttu sula ei tule [täpsustus: vaatlusandmete järgi on siiski ka üle nulli, vt  http://www.meteo.nw.ru/weather/lo_meteo.php]. Üldse on näha, et kõikjal, nii lähemal kui kaugemal, on temperatuur 0°C-st madalam (11.12. hommikuse seisuga, hiljem olukord muutus). 
Hooajaprognoos näitab soojavõitu talve: http://origin.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfsv2fcst/htmls/euT2me3Mon.html Selle eelduseks  on kindlasti Venemaa antitsükloni kadumine.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

meil siin kagus juba +0,5..+0,6. (kl 17:29)

kahju, et sula tuli - lumi läheb kõvaks ja jäiseks, kui uuesti külmeneb..

Jüri ütles ...

Tartus on veel miinuses ja lumi sätendab. Proovisin ka lumepalli teha - ei saa, liiga kohev.
Küsimus kagunurga kohta: kas käisid õues, nii et veendusid, et lumi sulab, hakkab kokku, veed jooksevad või sa arvad näit. EMHI järgi, et kuna temp. on üle nulli, siis ilmselt on sula?

Anonüümne ütles ...

käisin õues proovimas ja siis aias vaatamas ning nägin, et kasvuhoonelt on lumi alla varisenud. lume pealmine kiht hakkas kokku, kuid keskosa oli kohev.

kõndides tundsin, kuidas lumi sulalumele omaselt krudises. lisaks oli õhus tunda ka nn. sulailma lõhna.

Jüri ütles ...

Selge, küsisin seetõttu, et olen korduvalt näinud, kuidas minu asukohas EMHI või kodune termomeeter näitab, et on üle nulli, aga õue minnes ei ole tegu ikkagi sulaga.
Tundub, et Tartu pääses sulast, sest lumi sätendab, on kohev ega hakka kokku.

Anonüümne ütles ...

aga kella 21 ajal?

Jüri ütles ...

Sama seis, lumi ei hakanud sulama, lumepalli oli võimalik teha, kuid lumi sätendas tugevalt nagu kalliskivid ja ei leidnud sulamise tunnuseid, samuti puudus sula lõhn, seega sula ei jõudnud.

Anonüümne ütles ...

See, et Saaremaal on ainult rannikujaamad ei anna õigust öelda, et sisemaale sula ei jõudnud. Mul töökaaslased, kes Kaarmalt, Haamsest jm tulid, teatasid, et KA NEIL OLI SULAILM PAAR PÄEVA.

Jüri ütles ...

Vat ei oska öelda, ma küsisin tuttavate käest järele, kes elavad Aste lähedal ja nemad väitsid, et sula ei olnud, vaid pidevalt püsisid miinuskraadid. Seega keda siis uskuda? Tõsi on see, et rannikujaamade järgi ei saa saarte siseosa kohta kindlalt öelda, mistõttu tuleb kelleltki küsida ja seda ma ka tegin.