esmaspäev, 10. detsember 2012

Idast tuleb sooja

Siin YLE ilmakaardil on näidatud, et idast tuleb sooja: 

Seega on talvel võimalik sooja õhumassi saabumine ka Venemaalt. Selleks peab õhuvool olema küllalt kiire, et õhk ei jõuaks jahtuda ja samal ajal olema lõuna poolt pärit, et hiljem idavooluga edasi kanduda. Soe on õhumass muidugi praeguse suhtes, nii et öine -10°...-15°C asendub vast paari-kolme miinuskraadiga. 
Kaguvooluga tuleb ka rohkem niiskust, mille kohta on EMHI andnud ka hoiatuse, sest see tuleb tahkena alla:
 Eesti   10.12.2012 15:55
11.12.12 sajab lund ja tuiskab. Orienteeruv lumekihi kõrguse suurenemine öösel 5-10 cm ja päeval 5-12 cm.
Kirdetuul tugevneb öösel puhanguti 15, rannikul 12-17, puhanguti 20 m/s, päeval mandril nõrgeneb tuul. 
   

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

no see 07.12 tuisuhoiatus oli küll naeruväärne. lääne-virumaa edelaosas saime heal juhul sentimeetrikese lund juurde. Tuult oli küll, kuid "tihe lumesadu"... jäi tulemata.

Anonüümne ütles ...

Soe on õhumass muidugi praeguse suhtes, nii et öine -10°...-15°C asendub vast paari-kolme miinuskraadiga.

kas -2..-3 on ka öösel.. või päeval?

Jüri ütles ...

Ärme hindame ilma selle järgi, milline see meil tagaaias oli. Arvesse tuleb võtta ikkagi üldist olukorda ja mis oli ka mujal. Tormihoiatust antakse ju 14 m/s puhul, tuisk võib aga juba mõne m/s tugevuse tuulega tulla. Oma kodukohas mõõtsin 7.dets. lumikatte juurdekasvuks 7 cm, mis on minu meelest igati soliidne. Seega lumesadu ja tuisk missugune - mida veel tahta?

Talvisel ajal pole erilist vahet, kas päev või öö, eriti kui meil on tegu tsüklonaalse aktiivsusega ja pilves ilmaga, sest temperatuur sõltub siis õhumassist, kõrgrõhkkonna puhul aga pilvisusest. Kevadel ja suvel on oluline, kas meil on tegu päeva või ööga, sest päike mõjutab oluliselt temperatuuri, praegu detsembris aga mitte. Seetõttu siis polegi vastavat täpsustust.
Kui rääkida sooja õhumassi kohalejõudmise ajast, siis Lõuna-Eestisse jõuab see ilmselt hommikuks, õhtuks tõenäoliselt Soome laheni. Aga siin on jällegi see küsimus, kas ikka saab ajaliselt nii täpselt prognoosida? Soovitan jälgida seda: http://www.meteo.lv/meteorologijas-operativa-informacija/?nid=459, sest näeb juba ette ära, kui kaugel on soe õhumass, kui tegu on lõunavooluga. Praegu tasuks vaadata ka Venemaa poole: http://www.hmn.ru/index.php?index=61&db=2&sall=1&mi=4