esmaspäev, 13. august 2012

Lõunatsüklon

Tornaadopuhangu artikkel: http://www.ilm.ee/?510542
Ja ongi kauaoodatud lõunatsüklon käes. Praegune juhtum näitab selgelt, et lõunatsükloniga ei pea kaasnema mingeid ohtlikke ilmanähtusi ja suurt temperatuurimuutust. Kõik sõltub sellest, millist trajektoori mööda tsüklon vaatleja (vaatluskoha) suhtes liigub. Seekord jääb see kaugele, ilmselt Valgevene kohale, nii et sademeidki ei pruugi tulla, rääkimata millestki tõsisemast. Küllaga on selle põhjaservas tuul tugev ja tänane Cirrus uncinus näitab, et ilm läheb pilve. See lauspilvisus võib-olla nii õhuke, et päike paistab selgelt läbi (kiudkihtpilved), mistõttu on 14.8. potentsiaalne väga hea halopäev, Lõuna-Eestis võib siiski olla pilvisus halode tekkeks liiga tihe.
Praegu on äikesed Lõuna-Venemaal ja Ukrainas. Ei ole lootustki, et need võiksid kohale jõuda. Nõrk äikesevõimalus tekib 17.8., kuid see ei pruugi Eesti kohale sattuda.

4 kommentaari:

knut ütles ...

Siin on hakanud viimastel tundidel tuul meeletult tõusma.
Juba oli näha puu murdumist.

Jüri ütles ...

Tuul on jah tugev, aga tegu on siiski tavalise tuulise päevaga. Eks nõrgemaid puid ikka leidub, mis ei pea tuultele üldse vastu. Lõunatsüklon tõi täiendavat soojust juurde.

knut ütles ...

Eitea millal tuuled nõrgenema hakkavd siin möllab ikka veel.
Oksarusu on kõik täis.
Tartu poolt läheb pilve.

Jüri ütles ...

Tsüklon nõrgeneb ja seega tuul. Jah, Lõuna-Eestis läks ilm pilve.