teisipäev, 7. august 2012

7. august on lõunatsükloni päev

Täna liigub üle Eesti lõunatsüklon, mis toob kaasa paduvihmad, kuid äikesevõimalus on väike. Alles õhtul, kui suureneb Skandinaavias oleva tsükloni mõju, muutub äike saartel tõenäoliseks. See lõunatsüklon on tekkinud põhja pool 47. pl, mis S.-E. Enno ja veel mõnede arvates on võimatu, sest uurimuses on nii sätestatud, kuid jah, ega reaalsed sündmused ei käigi alati kirjapandud reeglite järgi. See lõunatsüklon on väga sarnane 11. juuni omale, ka siis polnud äikest, kuid sajukogused olid väga suured ja selgelt on näha lõunatsüklonile omane hästi arenenud pilvemass, kusjuures pilve ülemine, kiudpilvedest koosnev osa, on väga võimas.
Siiski peab tegema täpsustusi. Tsükloniks saab seda nimetada ilmselt ainult aluspinna kaartide alusel, kõrgemate õhukihtide kaartidel on see vaid lohk või osatsüklon. Pilved on sageli kõige tundlikumad atmosfääris toimuvate muutuste suhtes, seetõttu pilvemasside järgi saab selle lõunatsükloni teket tagasi viia Vahemere äärde, aga kui isegi praegu saab tsüklonist rääkida reservatsioonidega, siis mis veel eilsest, kui vastav pilvemass (peamiselt kiudpilved) kujunes Vahemere põhjarannikul. Nii et ikkagi jääb lõunatsükloni teke ja väljakujunemine kindlalt 47. pl põhja poole.
Selle lõuna(osa)tsükloniga seoses tekkis Lääne-Venemaale märkimisväärne pagijoon, sarnaneb sellele: http://www.ilm.ee/index.php?510269. Praeguseks on osatsükloniga seotud sajud Eestist juba eemaldunud ja päike mitmel pool väljas. Saartele on esimesed nõrgad äikesed merelt jõudnud.
Pagijoon 7.8. Venemaal (otsapidi ulatub ka Valgevenesse)

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Jah, vihma on Tartus tõesti palju täna tulnud. Jutt on täitsa tark ja õpetav

knut ütles ...

Siin enam ei saja.