pühapäev, 15. aprill 2012

Eesti muutlik ilm

13. aprillil jõudis Eestisse väga soe õhumass. Samal ajal läks ilm pilve, sest üle liikus lõunatsüklon. Seetõttu oli pilves ilma tõttu sooja kuni 14°C, kuid otse piiri taga mõõdeti ka kuni 20°C, näiteks Pihkvas 19°C. Õhtul liikus äike üle saarte lääneserva Läänemerele. Äikest registreeriti 13.4. kl 21 Vilsandil, mistõttu on kevade esimene ametlikult registreeritud äike.
14. aprill oli pilves ja tuuline, õhtul hakkas sadama lörtsi ja lund, kuid vist ainult Laagris, sest mujal ütlesid kõik, kes ilma vaatasid, et tuleb vihma ja vaatlusandmetes ka ei registreeritud vihmast midagi muud. Samal ajal oli kõikjal Lõuna-Eestis ilm pilvitu ja sooja rohkemgi, kui siin põhja pool. 1,5 km kõrgusel näitas sondeering temperatuuriks -4°C, mistõttu lumi on võimalik, kuid see oleneb plusskraadidega õhukihi paksusest.
15. aprillil oli ilm selge, nõrga tuulega ja seetõttu kevadine, erandiks rannikualad, kuhu merelt saabus külm udu.
Järgnevalt foto lumest. See maha ei jäänud, sest sadu oli hootine ja lühiajaline.













EMHI vaatlusandmed samal ajal














Satpilt 15. aprilli hommikust. Läänemerel on näha kihtpilvi, mis põhjustasid udu ja jõudsid saarteni.









Selge ilm 15. aprillil













Edaspidigi jõuavad Eestisse lõunatsüklonid. 2008. a. aprillis kujundasid ilma samuti lõunatsüklonid, kuid need tõid rohkem äikest ja sooja. Seekord jõuab järgmine lõunatsüklon Eesti idapiirini, mistõttu sooja pole loota. Arvestama peab ka lume võimalusega. Kui lumi tulebki maha, siis vaid enimalt kaheks päevaks. Suurim võimalus lumeks on 17. aprillil. Meenutagem, et näiteks 2010. aastal sadas lund viimati kevadel 4. mail ja viimane lörts tuli 8. mail Paldiskis.

Kommentaare ei ole: