pühapäev, 12. september 2010

Mõned võrdlused/kokkuvõte möödunud suvest

Kuidas oli siis suve ilmastik suvilakohas Laitses võrrelduna suurema osa muu Eesti või Tallinnaga?
Üle Eesti oli kõige rohkem äikest juulis ja augustis, vähem mais ning hoopis vähe (peamiselt Ida-ja Lõuna-Eestis) juunis. Tavaliselt on äikest Tallinnas vähem kui Laitses, kuid sel aastal oli vastupidi. Seevastu äikeseööde arvu poolest erilist vahet polnud. Üldse oli suvilas napilt 10 äikesepäeva. Kaks äikesepäeva oli mai keskel seoses kuumalainega, kuid siis järgnes pikk vahe ja järgmisena oli äikest 6. juulil. Ka Tallinnas jäi vahe üpris pikaks, pärast 23. mai öist äikest oli järgmine kord samuti alles 6. juulil.
Laitses ühtegi tugevat äikest polnud, ka 8. augusti äikesetorm ei ulatunud Laitseni - ilm oli sel päeval seal õhtuni rahulik ja sademeteta. 6. juuli pärastlõunal küll lähenes kagust intensiivne äike, kuid see nõrgenes kohale jõudes.
Omapärane äike oli 22. augusti õhtul. Ilm läks õhtuks pilve ning pilved olid enamasti madalad kiht-või kihtrünkpilved. Aga päris õhtul näis pilvede tüüp muutuvat - madalad pilved kadusid ja näha oli rünklikke pilvede piirjooni ühtlase pilvemassi sees, kuid see vaatepilt kadus kiiresti. Päikese loojumise ajal värvusid pilved punakaks, taevas oli madalate räbaldunud pilvedega tihedalt kaetud ja sadas pisut vihma. Äkitselt sähvatas otse pea kohal kollakas-oranžikas välk. Mõne minuti pärast oli uus välk, seejärel olid välgud juba kaugemal. Samal ajal sadas nõrgalt peent vihma (nn seenevihm) ja taevas oli madalate pilvedega kaetud. Sademete inteniivsuse üle ei saa imestada, sest võib-olla mõni km eemal sadas paduvihma, igal juhul on korduvalt äikesega nõrka vihma sadanud. Palju haruldasem on äikese puhul madalad pilved, mis katavad lausaliselt taeva, sest tavaliselt on äikese ajal, kui üldse, ainult siin-seal madalaid pilvi (peamiselt scud). Meenub ainult üks juhtum 1999. aasta septembrist või oktoobrist, kui oli äike ja madalad pilved katsid samuti taeva lausaliselt.
Seejärel ilm selgines veidi, kuid edelast lähenes uus äike, mis oli tugevam. See aga möödus ida poolt. Hiljem võis kuuvalguses ja tähistaeva taustal rünksajupilvede tippusid näha. Ilm oli jahe, vaid 13-15 kraadi sooja.
Tallinnas 22.8. päeval.







Laitses. Madalad pilved kadusid ajuti ja pilvetüüp muutus.








Äike õhtul









.



.



.
.
.
.
Laitses oli soojust suvel võrdlemisi tagasihoidlikult. Milline oli temperatuurimaksimum, on teadmata, kuid üle 30 kraadi oli küll paaril päeval sooja. Kui oleks juhtunud nii, et aega oleks pidanud veetma Laitses maist septembrini, kusjuures mingeid infoallikaid poleks olnud, vaid ainult kohapeal kogetu, siis ei oleks suve kuigi eripäraseks pidanud. Silma oleks hakanud siiski mai keskpaiga soojalaine, juuli esimese poole palavus, mõned väga soojad ööd ja tugev vine 8.-9. augustil. Üle 30 kraadi oli sooja vaid juuli esimese poole kuumusega. 8.-9. augustil oli ilm suvitamiseks peaaegu parajalt soe, temperatuur oli päeval 28 kraadi ümbruses (Laitses), mujal mandril tõusis temperatuur mitmel pool mitu kraadi üle 30.
6. juuli, kui äike nõrgenes kohale jõudes.
8. augusti õhtupoolik
12. september - sügis

Kommentaare ei ole: