pühapäev, 7. detsember 2008

Veel artiklist/püsiv lumikate

Küllap on veel meeles Endel Lippmaa artikkel Eesti Ekspressis. Kasulik oleks läbi lugeda kindlasti ka ühe teadlase kommentaar: http://www.fyysika.ee/uudised/meie?uudis_sisu=442
Eestis on alates 5. detsembrist hakanud kujunema püsiv lumikate. Selle teke võib kesta uue aastani, sest lähiajal on oodata väga muutliku ilma ning saartel ja Lääne-Eestis ei pruugi veel lähiajalgi lumikatet tekkida. Ka EMHI ennustas, et detsembri jooksul läheb külmaks. Kuuprognoosi lugedes jäi mulje, et oodata on korralikku talveilma, aga tegelikult on ilm üsna sulapiiril, kuigi näiteks 8. detsembri öö oli Tartumaa jubal üsna külm (kuni -9°). Suurema tõenäosusega jääb Ida-Eestis tekkinud lumikate lähiajaks püsima.
Hetkel on küllaltki huvitavalt kujunenud lumikatte jaotus: kui sõita Tallinnast Tartusse, siis on imeõhuke lumekiht (loe: lörtsikiht) juba Tallinna tagamaal olemas, mis pea märkamatult pakseneb lõuna ja kagu poole sõites. Lõuna-Eestis on kohati lund üle 25 cm.
Nädalavahetuse jooksul riivas Eestit kaks madalrõhkkonda. Lumi sadas maha tuulevaikuses, sest sattusime tsüklonite põhjaserva. Seetõttu on nii mõnelgi pool puudealused lumetud.
5.-6. detsembril toimus Tallinnas Õpilaste Teadusliku Ühingu aastakonverents. Lähiajal annan sellestki ülevaate. Võimalik oli käia Harku aeroloogiajaamas.

Kommentaare ei ole: