reede, 27. juuni 2008

Äike 27. juunil

Taaskord oli Tallinnas äikest. Tõsi küll, suurem äikesetegevus jäi kas Tallinnast lõunasse või eriti just Soome, nagu sel aastal on harjumuseks saanud.
27. juuniks liikus vaevumärgatav madalrõhulohk Soome lahele ning see põhjustaski hoovihma ning nõrku äikeseid.
Varahommikul oli udu, mis on selle aastaaja kohta õige haruldane, ent näitab suurt õhuniiskust ja äiksesks sobivaid tingimusi. Hommikused pilved olid üsna tavapärased Sc ja Cu fra-d, sooja oli 15°. Umbes kl 9 ilmusid läände ja edelasse hästi arenenud pilverüngad, mis ulatusid vähemalt 4 km kõrgusele. Aja jooksul madalad pilved taandusid ja tornjad tulid asemele. Konvektsioon ei olnud siiski tavapärane, vaid pilved olid kuidagi õhulised: pilveseinte vahelt kumas sinist taevast läbi ja need ei tundunud üldse paksud. Samuti olid pilved narmalised või kihtjate tippudega, kuid ometi tuli äikest.
Kl 12 sähvatas esimene välk kagus, siis olid mõned müristamised otse pea kohal. Sadas mõõdukat hoovihma, sooja oli 18° ja nõrk tuul puhus edelast. Pilved liikusid seekordki vastavalt oma kõrgusele: madalad edelast, kõrged läänest (liikumisvahe vähemalt 40°; kui on üle 15°, siis loetakse märkimisväärseks).
Vihm möödus umbes 15 minutiga, kusjuures umbes poolelt Nõmmelt alates kesklinna suunas ei sadanud midagi, hiljem siiski nähtavasti sadas midagi. Vihm lakkas, pilved hajusid pea kohalt. Edelas ja lõunas arenes midagi märksa dramaatilisemalt, kuid selle äikesesisalduse kohta puuduvad andmed. Igal juhul, välimust oli, isegi pileusega tippudes.
Läänes ja loodes arenesid samuti rünkpilved, kuid need olid "hõredad" ega andnud midagi.
Hiljem, kl 14, arenes lõunas veel üks pilv, kus oli ka äikest. Pilv otseselt lähemale ei nihkunud, kuid selle pilvesüsteemi osa libamisi küll. Mõõdukalt oli pilv-maa välke (20-40 km kaugusel) ning välgud kestsid vähemalt kl 15:20-ni, siis hakkas pilv hajuma ning kadus õige kiiresti. Ilm oli jälle üsna selge. Soome kohal olid näha võimsad pilved, kust tuli ka mõõdukat äikest.
Kl 9:34. Läänetaevas on näha mõningaid kõrgemaid rünki.




Kl 11:30. Pilved on väga tornjad.





Kl 11:36. Näha on kiudustunud tipuga rünksajupilve.




Kl 11:48. Pilv hakkab kohale jõudma.





Kl 12. Pilvetipp peakohalt vaadelduna.





Kl 13:56. Pilved on suurejoonelised, ent õhukesed, justnagu pilvepaber. Kipuvad narmendama ja lagunema.

Kl 14:45. Lõunataevas on äikesepilv. Välke oli kõige enam vasakul all, kus paistavad tagumised pilved läbi. Tumedas kohas polnud neid üldse.

Kommentaare ei ole: