pühapäev, 10. veebruar 2008

Bioloogiaolümpiaad

Olen osalenud mitmeid aastaid bioloogiaolümpiaadil ning käesolev on ilmselt esimene, kui ma ei pääse piirkonnavooru. Miks üldse rääkida bioloogiaolümpiaadist? Pealtnäha olümpiaad nagu iga teinegi. Lähem analüüs kinnitab siiski vastupidist.
Bioloogiaolümpiaad on ainus olümpiaadidest, kus "esineb mingi imelik" koolivoor - mitte ühegi teise olümpiaadi korral pole nii, et eelvoorus võib kasutada kirjanduse ja Interneti abi, samuti huvitavaid kohti külastada. Teiseks on bioloogiaolümpiaad kõige vanem järjepidevatest olümpiaadidest, kolmandaks on ettevalmistusel seal ainsana pigem negatiivne roll, mitte ühegi teise olümpiaadi korral pole see nii. Bioloogiaolümpiaad näitab vaid mõtlemisvõimet ja silmaringi, sest iga vähegi arukas inimene võib bioloogias edukas olla. Mitte ühegi teise olümpiaadist osavõttev seltskond pole nii heterogeenne kui bioloogiaolümpiaadi oma.
Bioloogiaolümpiaad on minu meelest täiesti midagi muud kui ükskõik milline teine olümpiaad. Võib-olla mingeid sarnasusi ehk leiab geograafiaolümpiaadiga, kus põhikooli õpilased võivad kasutada Maailma Atlase abi; ja loodusteaduste olümpiaadiga, mis samuti näitab vaid silmaringi, ent korraldus ja osavõttev seltskond pole nii kütkestavad
Arvan, et peame hoidma, mis ka ei juhtuks, seni püsinud bioloogiaolümpiaadi ainulaadsust, sest see on ohtu sattunud. Bioloogiaolümpiaad on koht, kus võib leida inimesi, kes väärivad tõesti tundmaõppimist, ja veel: Palju õnne, Marit! ^^.

Kommentaare ei ole: