laupäev, 15. detsember 2007

Detsember ja jõulud 2007

Sügis on olnud vähese lumega ning sagedaste suladega. Praegune sombune ilm on põhjustatud tugevast kõrgrõhust. Mida kõrgem õhurõhk, seda sombusem on üldjuhul talvine ilm. Ilusat sinitaevast võib näha kas külmalaine korral, kui kõrgrõhuväli pole kuigi tugev või tsükloni tagalas, kus tuul on sageli tugev ja õhurõhk madal, ehkki tõuseb.
Kahjuks on üsna kindel, et jõulud on mustad. Silmapiiril pole ühtegi sobivat tsüklonit, mis tooks lume, kuid on selliseid, mis toovad külmema ilma. Nii võib nädala keskel öösel olla hulga külmakraade, kuid aja joksul ilm jälle soojeneb ja võib käia õhukese talvejopega (temperatuur vastavalt min -10° ja +6°). Kui hästi läheb, võib külmema ilmaga veidi lund rannikualadel pudeneda. Sellisel juhul on maas ikkagi vaid lumekirme. Võib üsna kindel olla, et mingi aeg võtab ilm hoopis uue suuna ja nagu ikka, juhtub see enamasti alles uuel aastal. Kui keegi mäletab, tuletage möödunud aastat meelde.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aga jõulud on kohe kohe käes. :)

Jüri ütles ...

Kahjuks ei loe eriti, kas 1 nädal või aasta. Üldine meteoroloogiline olukord ei saa muutuda nii kiiresti (sulapõhine ilm jätkub), kuid ilm võib üllatusi pakkuda (nagu ütles ka Peep Taimla täna, 19.12.2007 ETV ilmateates). Mäletame ju möödunud aastavahetust - sula ees ja taga, kuid uueks aastaks tuli paariks tunniks lumi maha.