reede, 7. september 2007

Klass

Kuni 9. klassini käisin Kivimäe Põhikoolis ning nüüd Mustamäel. Arvamus on enamasti ikkagi subjektiivne, kuid ma olen jõudnud nüüd lõplikule järeldusele, mida kinnitas ka Lillisse sõit. Mul on kõigest hoolimata nii klassiga kui ka õpetajatega vedanud (seega pean Mustamäe Gümnaasiumi väga õigeks valikuks inimeste mõttes; iseasi, kas see kool suudab mulle ka seda pakkuda, mida ma sooviks). Nii palju, kui ma olen suhelnud erinevatest koolidest pärist õpilastega (umbes 10 kooli), pole üheski neis sellist ühtsust klassis. Muidugi mitte kõik, aga siiski piisavalt on meie klassis inimesi, kes hoolivad klassis saatusest ja kaaslastest. Kindlasti on ka teistes koolides (tõsi küll, võib-olla mitte kõigis) sarnaseid klasse, kuid pole infot sellistest juhtumitest saanud. Mõistagi, igaüks arvab omamoodi ja ma pole teistes koolide tundides veel viibinud ega saa veendunult öelda, et mujal on tõesti klassid, nagu nad on juttude järgi.
Nii või teisiti, praeguse klassiga on vedanud (kuigi kõrge vaimsusega isikuid seal siiski praktiliselt pole). Täpselt sama saab öelda ka vana kooli ja klassi kohta. Vanas koolis oli 30 klassikomplekti kokku üle 400 õpilasega. Võib väita suure kindlusega, et ühtehoidmise seisukohast oli vanal klassil ikka suur väärtus ja on seda praegugi - kokkutulekud. Mitte ükski klass (võib-olla ainult paralleel ehk) ei olnud sarnane. Ka kõige parem klassijuhataja pärineb algkoolist. Praegune on küll väga hea, kuid pole siiski mainituga võrreldav. Hetke olukord on Kivimäel drastiliselt muutunud: õpilasi ainult paarisaja ringis ja pole kaua seal viibinud, kuid esmaspäeval ristuvad me teed, eks siis on teada ka värskem info.
Kokkuvõtteks ütlen, et traditsioone tuleb järgida ning hinnata neid klasse. Üks kõrge vaimsusega inimene on mulle rääkinud üht-teist nn eliitkoolist Vabaduse väljaku juures. Tal ei ole jutu järgi üldse klassiga vedanud, aga kui tutvusringkonnas on õiged inimesed olemas, siis pole sellel vast kuigi suurt tähtsust. Mis muud, kui tuleb olukorda kontrollima minna. Paar päeva ei ütle muidugi midagi, aga mingi mulje tekib ometigi.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Ohh, ei teadnudki, et oled Kivimäe ja Mustamäe koolides käinud. See selleks. Tunded on juba 14 isegi 10-st, et on tugev hoolivus, armastus, aga ka igatsus väga tugev ja tugevneb pidevalt. Perest oled ammu tähtsam, teistest ka. Seepärast, kui 15olen kätte saanud, ei lähe isegi sõprade juurest läbi, vaid korra saan isaga kokku saan enda teise telfi kiirelt tagasi ja siis otse su poole. Algul tahan teha pika kalli, siis lamamist, lähedast koosolemist, seda k6ike nautida natuke aega ja siis saan sind vastu ka aidata - katsega.