teisipäev, 15. märts 2022

Kuiva ja päikeselise ilma periood(28.02.- 25.03.22)

Kestab jätkuvalt kuiv ja paljuski päikeseline periood.

Veebruari lõpp ja märtsi algus oli võimsa kõrgrõhkkonna mõjul sajuta, laialdaselt selge ja kevadpäikese toel juba ka üsna soe.

Vaid 02.03 ja 06.03 oli kohatisi sajuhooge.

Ööd on olnud kindlas miinuses, päevad järk-järgult soojemad. Kui veebruari lõpus olid päevad veel mõne plusskraadiga, siis 14.03. purunesid mitmel pool märtsikuu päevarekordid!

14.03.2022 uued päeva temperatuurirekordid Eestis.

Sarnane ilm jätkub.

Teisipäevast neljapäevani (15.-17.03.) on taevas laialdaselt selge, tuul rahulik ja ilm kevadine. Rannikualadel on öösiti udu võimalus.

Kõikidel päevadel puhub lõunakaare tuul, mille puhangud ei ulatu üle 10 m/s.

Ööd on külmad : -3...-11°C, päevad aga kevadised 5...11°C soojapügalaga.

Reedel ja laupäeval (18. ja 19.03.) läheneb meile madalrõhkkond, kuid peale pilvede ja mõne üksiku võimaliku sajuhoo(eelkõige laupäeval) suuremat muutust ei tule.

Lõunakaare-, laupäeval ka läänekaare tuul veidi tugevneb, puhangud ulatuvad rannikul 15 m/s.

Ööd on ikka kindlalt miinuses, päevad aga 2...8°C, laupäeval kuni 10°C vahemikus.

Pühapäevast teisipäevani (20.- 22.03.) oleme taas kõrgrõhkkonna kaitsva tiiva all. Taevas on enamasti selge. Madalrõhkkonna vastuseisu tõttu aga ulatuvad lääne- ja edelatuule puhangud 14 m/s, teisipäevaks tuul vaibub.

Öösiti on õhutemperatuur -3...3°C, päeviti aga soojemas õhumassis 7...13°C.

Kolmapäeval (23.03.) meie õhuruumi väike ja väheaktiivne madalrõhkkond. Toob loodest alates kergeid vihma-, kaugemal sisemaal ka lörtsihooge.

Läänekaaretuul oluliselt ei tugevne, puhangud ei ületa 14 m/s.

Õhk on öösel ikka külmal poolel, päeval aga jääb pilve all alla 10°C.

Neljapäeval ja reedel (24. ja 25.03.) jätkub aga kõrgrõhkkonna toel sajuta ja paljudes kohtades selge taevaga. Siia-sinna eksib siiski ka pilvelaamu.

Läänekaaretuul on ikka nõrgapoolne, kuid reedel tugevneb pealelõunat edelatuul, mis näitab madalrõhkkonna lähenemist ja kuivaperioodi lõppu.

Õhutemperatuur on öösiti kergelt miinuspoolel, päeviti 6...13°C.


Kõrgrõhkkond ei ole kuidagi huvitatud positsiooni loovutamisest.
ECMWF-mudeli väljavaade 20.03.2022 kohta.


46 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ei mäletagi, et iga öö nii pika perioodi vältel oleks Kuud imetleda saanud. Ja tundub, et saab pikka aega veel.

Anonüümne ütles ...

Tundub et tuleb korralik uduöö täna. Taevas on kuidagi kahtlaselt "sumedam" eelnevate päevadega võrreldes.

Anonüümne ütles ...

Meil Haanin oll hummoku -10 päivä pääle lõunat +9 varjun lummõ ei sulata nagu auras õhku, vaiknõ ilmakõnõ lummõ pallo uma 50sm viil. Tundus et söö ja järgmine nätäl tulõ sama, varõsõ umma kõvastõ rüükma nakanu ja rebäse kõndva päise pääva aigu nurmõ piten otsva vast süüvä. Tihasõ katõva päivä ärä nu umma nüüd mõtsun, ka edimisi kärpsid oll joba välän. Üü jäässe külmäs viil pikõmas aos.

Anonüümne ütles ...

Väga hea, nii hoida!

Anonüümne ütles ...

Täna ilmselt meretuul päevakorras.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal 11 kraadi ja soe nõrk lõunatuul. Päikese käes ei kannata pikkades riietes olla.

Kahju et nädalavahetus pole, teeks ühe hea grillipäeva.

Anonüümne ütles ...

Varjulistes kohtades lumi kuiv ja sädeleb. Sulamist pole. Kuigi kraadide järgi peaksid veed tulvama. Lume paksus neis kohtades 40 cm. Samas põllud peaaaegu paljad ja kiivitajad-lõokesed häälitsevad. Kogu see jutt Kesk-Harjumaa kohta.

Anonüümne ütles ...

15:10 . Tegu Grõõinmaa põliselanuikuga arvatavasti. 16.55. Lumehanged sulavad aeglasemalt.

Anonüümne ütles ...

Kahtlane tunne, et märtsi lõpp ja aprilli algus keerab korralikult vihmale...Ei saa nii pikalt selline selge olla.

Unknown ütles ...

Lumi sulab väga aeglaselt ja suurvett ei ole.

Anonüümne ütles ...

Meil Haanin ka hummok -6 päev tule selge ja kindlalt plussin, mis um huvitav õhuniiskus väga mattal ni 25% lumi nagu aurustus päävä käen vett ei tekü.

Anonüümne ütles ...

Kulu põlengud tulemas ja vastikult tolmune siin lääne pool .

Anonüümne ütles ...

Statistik siin:
To Unknown - panen ise ka tähele ,et liiga aeglaselt sulab. Samas ööpäeva keskmine on liiga kõrge (kõrgem kui ootasin sellises olukorras). Kui nii jätkab ja vihma lähema kolme nädala jooksul ei tule siis keerab suve veel tuksi ka.

Anonüümne ütles ...

Raplamaal viimased 5 päeva EMHI lumekaardil lume paksus 18 cm. Ja nii ongi, et väga visalt aurustub see harvaesinev tihke lumekiht õhemaks. Käib "Koorikulsuusatamise" kolmas nädal..

Anonüümne ütles ...

Lumi sulab jah väga vaevaliselt, arvestades et terve nädal on 5-10 kraadi sooja olnud.

Ja olen nõus Statistikuga, et kahtlaselt soe on, meenutab juba natuke 2015 või 2017 märtsi... ja mõlemal aastal oli siis aprill-juuli normist jahedam. Kuid ilmamudelid näitavad järgmise nädala keskpaigast alates rohkem tsüklonaalset tegevust. Lootust on, et ehk tuleb nüüd veel märtsi lõpus ja aprilli alguses see jahe sajune periood ära ja maikuus on jälle sooja ja päikest.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal läks pilve ja lumi hakkas varjulistes kohtades lõpuks "higistama". Kraade hetkel +5.

Anonüümne ütles ...

Lume sulamisest.

Esiteks muidugi see, et erinevalt ööpäevaringsest sulast pilves ilmaga on selge ilmaga öösel ju miinuskraadid ja see võtab sulamise hoogu märksa maha. Lumi vahepeal öösel külmub (muutub kõvaks) ja päevalgi läheb aega, enne kui sulaolukord taastub.

Lume sulamise selge ilma ja plusskraadidega varjus teeb mõneti aeglasemaks ka madal õhuniiskus. Soojus nö ei "seo" ennast nii kiiresti varjulistes kohtades. Samas päikesepaistes sulab jälle kiiremini. Osa soojusest kiirgub ka maailmaruumi, ka see on ebaühtlane protsess. Kokkuvõttes on mõnevõrra nn mittetasakaalulise temperatuuri olukord.

Muidugi, kus lumi juba vabariigi aastapäevast või varemgi (kui üldse eriti) pole maas olnudki, seal tekib küsimus, et mis asja...

Kui on pilves ja sula, siis aga on ka õhuniiskus kõrgem ja temperatuur ühtlustub (tasakaalustub) paremini. Seegi aitab kiiremale sulamisele kaasa.

.....................................

Ennist mainitud selge päeva mittetasakaalulise temperatuuri aspekt ei tule siiski eriti märgatavalt esile. Seepärast sellest üldiselt pole vajadust eriti rääkida ka, ajaks asja ainult segasemaks.

Täiesti mittetasakaaluline ehk kineetiline temperatuur valitseb aga näiteks väga kõrgel, atmosfääri termosfääris. Selles piirkonnas märgitakse koguni tuhande-paari suurusjärgus temperatuure. Aga on seal kuum? Ei ole! Tunnetuslik temperatuur on hoopis kõva pakane. Hõredalt esinevate, kuid kiirelt liikuvate molekulide järgi arvtatav "temperatuur" ei suuda sama tagada sealsamas viibivate teiste objektide, nt rakettide või kosmonautide suhtes...

Anonüümne ütles ...

Stopp. Terve nädal pole 5-10 kraadi küll sooja olnud. See ehk nüüd tuleb paariks päevaks.

Anonüümne ütles ...

Sellist pikalt kestvat päeval sula-öösel külm ilma on ennegi olnud. 1996 algas see märtsi 2. dekaadil ja kuu aega hiljem oli lumi (algul päris paks) sulanud. 1986. aastal sulas lumi samal kombel ära umbes pööripäevaks (umbes nädala jooksul, aga eks sula oli sageli enne ka). 1982 oli terve märts taoline, paks lumikate kadus kuu lõpuks.Esimese taolise seti tegi umbes nädala jooksul juba veebruaris, peab ütlema, et lumi vähenes juba siis. Samas nt 1993 oli märtsi keskel ainult mõni selline soe päikeseline päev ja lumi juba lagunes. Ju siis liiga vähe oli.

Anonüümne ütles ...

Kõik need aastad mis välja tõid olid enamvähem suveta suvega aastad (sooja mõttes)

Anonüümne ütles ...

Nojah, suved... Nii ja naa. 1996 oli igati vägev august: soe ja kuiv. Juuni algus, 1. dekaad ka. Juuli oli küll väga kole: vihmane ja külm.

1986... Siis just august vajus 2. dekaadist ära, muidu oli täitsa korralik suvi ju. Tõsi, esines hüppeid. Pärast kuumi ilmu ehmatas juunis öökülmadega veel pööripäeva eel. 11.-13. juuli oli üle Eesti vägev vihm lõunatsükloni lääneservas.

1982. Jaa. 4 juuni esimest päeva oli Aafrika, siis aga kuu aega kole külm (öökülmad muidugi ka) ja vihmane. Juuli ja august aga olid väga viisakad suvekuud, väga kuiv oli ka.

1993. oli tõesti (seni viimane muide) nn vahelejäänud suvi. Üksikuid häid päevi siiski oli, kuid vähe. Eriti tüütud olid just järjekindlad nädalavahetuste vihmapühad.

80-ndail ja 90-ndate esimeses pooles võis sageli pea juuni lõpuni öökülmi karta. Viimasel ajal seda muret pole ammu olnud. Juba mais (eriti teises pooles) pole neist enamasti enam juttugi (mullu muidugi oli 9. maini külm). Septembris ka üldiselt juba ammu öökülmi pole mitte. Aga noh, seda juhtub juba jaanuaris-veebruariski...

Anonüümne ütles ...

Täna vist näe mingit päikest Harjumaal.

Anonüümne ütles ...

Meil Haanin hummok väh pilvitust -2 siis selgines, vaiknõ um nii +6 lummõ um koskil 40sm jago põldõ pääl vähämb ka lumõ all vett lohlodõn es olõ maa um sula ju siis imbus maasse. Näus järgmine nätäl tulõ vast soojõmb üü õks miinusõn Kaemi kost keväde algusõ tuul om ja siis kohe jääs kolmandal pääväl.

Anonüümne ütles ...

Huvitav et täna lumi üldse ei kanna.

Anonüümne ütles ...

Ta ei läinud öösel miinustesse ja sellepärast ei kanna. Homme ehk jälle kannab.

Anonüümne ütles ...

Kipuks küsima, misasi see LUMI on, millest mitmed siin räägivad. Tahaks kah kord ära näha. Kuigi see aine, saan aru, sulab, siis söök (nagu jäätis) see ilmselt olla ei saa, kuna selgub, et selle peal tallatakse.

Anonüümne ütles ...

Söök pole, aga jook küll. Tallame selle koerasitaste jalatsitega kokku ja nõrgub sulades põhjavette, mida me kraanist joomegi.

Anonüümne ütles ...

Ei tont, siis on küll hea, et Eestis on kohti, kus max 3-kuu pikkuse mäluga inimesed lumest midagi ei tea.

Anonüümne ütles ...

Nädala pärast on lootust juba 15 kraadisele soojale.

Anonüümne ütles ...

Viimane GFS näitab jah 27ndaks +14 kraadi sooja. Aga aprilli alguses läheb külmaks..... See juba 3ndat aastat järjest selline needus, et veebruari lõpus või märtsis on liiga soe ja siis aprillis, kui kevad peaks hoo sisse saama, jääb see hoopis vinduma. (2020 oli märts veel soe ja siis aprillis läks külmaks, 2021 oli märts küll jahedam, aga aprilli teine pool oli jälle külm ja 2022 vist tuleb sama moodi.)

Anonüümne ütles ...

Kullakesed, te ei tea, mis on KÜLM aprill. Aprilli senine miinimum on -23 kraadi. Ootan reportaaze külmarekordite löömisest ja muidugi ka väiksemas mastaabis päevamiinimumidest (olgugi öösiti), nagu kogu aeg maksimume välja hõisatakse. Siis alles tasub edasi rää(öö?)kida.

Märtsi miinimum on koguni -35 kraadi. +14 kraadi on ju hull anomaalia (nagu oleks teistpidi -31 kraadi)!

Õnneks GFS ei saa ise ka aru, mis seal nädala, isegi paari päevaga juhtub.

Ain ütles ...

Aprilli abs miinimum on -25,1 kraadi, 1956 Narva-Jõesuu.

Anonüümne ütles ...

Meil Haanin lummõ uma 40sm tulgõ ja kaege pange suusalaua alla, päiv paistus võtkõ lumõ pääl päiva ja tundkõ mõnu. Nädäli pärast ma arva 14 pluss kraati küll ei olõ tulõ vast lummõ ja um säne külm talvine ilm. Kaemi kel õigus!

Anonüümne ütles ...

Täna jälle mõnus kevadpäev , jalgratta ring tehtud .

Anonüümne ütles ...

Võisin eksida aprilli miinimumi osas, kuskilt nagu kumiseb, et millalgi 7. aprillil aastal x olnud -23. Aga see sobib temaatikaga, -25 on veelgi parem! Eks pürgigem selle lähedusse ja kasvõi ületagemgi selle (allapoole), kui juba külm aprill pidi tulema!

Anonüümne ütles ...

Statistik siin: Aprilli miinimum on -25,1 Narvast ja kuupäev 4.04.1956

Anonüümne ütles ...

GFSi 12z uuenduse järgi saabub nädala pärast justkui tõeline talv.

Anonüümne ütles ...

Olgu siis -25. Seekord usaldan pimesi Statistiku andmeid. Seda hullem neile, kes null-miinus viie kraadise aprilliilma puhul hirmsast pakasest pajatavad...

Anonüümne ütles ...

Delfi on üks neist.

Anonüümne ütles ...

Oh kurja. Eelmine nädal broneerisin omale 01.04 rehvivahetuse, kuna siis ei olnud külmast haisugi. Praegu vaatan, et järka nädala lõpp pole suvekatega midagi teha :S . On mingi prognoos, et ei pööra talviseks? Tavaliselt nii pikad ennustused paika ei pea, aga seekord raudselt mingi Murphy seadus, et tuleb talvine

Anonüümne ütles ...

Mul pole midagi selle vastu, et peale 8.12.2021 taas jahedam ilm tuleb.

Anonüümne ütles ...

Võin lohutada, et see laupäevane (lume)sadu jääb tühiseks.

Anonüümne ütles ...

Arvatavasti on uut lumesadu loota uuel aastal, jaanuaris või veebruaris. Kui siis ka. Viimati sadas (ka mitte palju) lund ... vist 28. novvember 2021 oli.

Anonüümne ütles ...

Meil Haanin praegu päiv paistus pilvi ei olõ, nõrk edelä tuul ja lämmit +8, näus kas ennustatu vihm õdagus jõud. Kindel um tu et nädli lõpun lätt külmäs ja satas lummõ või uma 10sm juurdõ tulla, ka päivä jääs sinnä 0 piire. Ega inne aprilli keskpaiku sooja suurt ei tulõ ja ma arva et aprilli lõpun saa viil suuski alla panna.

Anonüümne ütles ...

Blogi tehakse siis nii, et ootame ilmamuutust ja teeme uue... Jüri, uu!

Kaivo Lõppe ütles ...

Said mis tahtsid, vaata uue postituse algusesse.