reede, 28. jaanuar 2022

Torm 29. ja 30.jaanuaril 2022 ja uue nädala alguse ilm

UUS POSTITUS ILMUB LAUPÄEVAL. vabandan!


LIVE-uuendused :

30.01.2022

17:20 - Tsükloni kese on Eesti lõunapiiri taha vaikselt läinud. Selle külmas põhjaservas on sadu läinud taas lumeks ja läänemaakondades on ka põhjatuul taas tugevnenud, puhangud 25 m/s. 

Õhtu ja öö jooksul jätkab laialdane lumesadu, saartel ja läänerannikul ka tuisk. Sisemaal on tuul nõrgem ja suurt tuisku pole.

09:09 - Keerise kese on jõudnud Hiiumaa kohale, jätkab liikumist lõuna-kagu suunas.

07:41 - Sadu on öösel mitmel pool alla tulnud öösel vihmana, näiteks Lääne-Eestis Virtsus on öösel alla tulnud 14mm vihma ja lisandub veelgi. Paljudes kohtades on autod õhtul ja öösel lumevangi jäänud ning on teatatud sarnastest oludest, kui olid aastaid tagasi Padaorus.

Suuremad teed on praeguseks valdavalt puhtad, märjad. Elektrikatkestusi on alla 3000.

Keerise kese asub Hiiumaast veidi loodes, keskmes õhurõhk veidi üle 960hPa.

Jätkub vihma-, ida pool ka lörtsi ja lumesadu. Päeval algab põhjast külma õhu sissetung ja sadu muutub kõikjal lumeks ja jäätumata lumesegu jäätub.

Ka tugevneb põhjatuul, kuid puhangud ilmselt ei ületa 25 m/s.

29.01.2022

20:38 - Tuisumöll on haaranud laialdase osa Eestist. Elektrita on juba pea 10000 majapidamist ning väga palju raporteeritakse sähvatustest liinide otsas. Läänemaakondades on puud väga rasked ja sulalund täis, mis tekitab öösel veel palju pahandust. Samal ajal esimene laussadu on läänes lõppemas, kuid sadu pole sellega kaugeltki läbi. Lund on läänes lisandunud 10-15cm.

Tsükloni keskmes on õhurõhk alla 970hPa ning kese ise asub Läänemere läänerannikul, liigub meie saarte poole.

15:42 - Tihe lumesadu ja tuisk on vallutanud Lääne-Eesti. Tuulepuhangud ulatuvad hetkel 21 m/s.

Radaripilt 15:35. Tihe lumesadu ja tuisk on vallutanud läänemaakonnad.


13:00 - keskme liikumistrajektoor osutub tõenäoliselt esialgsest lääne poole, mis tähendab, et tuulepuhangud ei laupäeval ega pühapäeval ei ületa 25 m/s.

10:30 - Tsükloniga seotud pilvemass on otsaga kohal ja lumesadu on jõudmas saartele. Saarte läänerannikul on juba kindel sula. Samuti on tasapisi on tugevnema hakanud lõunakaaretuul, puhangud 16 m/s.

Sünoptiline olukord

Laupäeva (29.1.) esimeses pooles tekib Skandinaavia keskosa kohal väga kiiresti ägenev madalrõhkkond, mis võtab kursi otse Eesti kohale. Selle sajupilved jõuavad juba lõuna ajal saartele. Prognoositav õhurõhumiinimum keskmes on 958hPa!

Laupäeva õhtul jõuab see Läänemerele ning kannab endaga kaasas rohkelt niiskust, mis meil tugeva vihma, lörtsi ja lumena alla tuleb. Väga madala õhurõhu tõttu on rõhuvälja pinge suur ja nii tõuseb meil lõuna- ja kagutuul juba tormiks.

Pühapäeva (30.1.) öösel liigub kese üle Eesti lääne-, edelaosa Läti suunas. Keskmes korraks ilm rahuneb, kuid idamaakondases jätkub tugev kagutuul ja lumetuisk.

Tormitsükloni prognoostrajektoor ning ülimadal õhurõhk keskmes!


Pühapäeva päeval kese tasapisi eemaldub ning keerise tagalas tõuseb kiiresti tugevaks põhjakaaretuul, puhangud ulatuvad saarte rannikul kuni 25 m/s.

Pühapäeva õhtuks keeris eemaldub lõuna- ja idapiiri taha, kuid jääb sinna väheliikuvaks ja nii jätkub lumesadu, tuisk, kuid tuul tasapisi alates saartest nõrgeneb. 

Tormi kestel lisandub eri paikades 10-30cm lund ja lörtsi!

Uue nädala alguses jääme sama keerise lääne-loodeserva, jätkub laialdane lumesadu, kuid sadu enamikes kohtades ei ole enam väga tugev.


Meie ilm

Laupäeva (29.1.) öö oli sajuta, rahulik.

Laupäeva päeval (lõuna paiku) jõuab saartele keerisega seotud lumesadu, liigub üsna kiiresti mandrile ning tugevnema hakkab ka lõuna- ja kagutuul. Pärastlõunal on puhanguid juba 25 m/s.

Laupäeva õhtuks laieneb sadu juba üle maa ning muutub tugevaks ja tihedaks. Keerise ida-kagu soojas sektoris kandub meieni merelt soojemat õhku, mis muudab läänemaakondades saju vesisemaks. Lõuna- ja kagutuule puhangud ulatuvad sisemaal 15 m/s ümbrusse.

Pühapäeva (30.1.) öösel pöördub tuul saartest alates edelasse ning püsib väga tugev. Samuti jätkub tugev lume- ja lörtsisadu, saartel tuleb ka paduvihma.

Pühapäeva hommikuks tsükloni kese on mandri edelaservas ning seetõttu tuul vaibub saartel ja Lääne-Eestis ning hiljem ka ida pool.

Jätkub endiselt tugev lume- ja lörtsisadu, saartel ja läänemaakondades ajuti veel ka vihmasadu.

Pühapäeva päeval tsükloni tagalas pöördub tuul kiiresti alates saartest põhjakaarde ning tugevneb sisemaal puhanguti 14, saartel ja läänerannikul puhanguti 20, saarte rannikul 25 m/s.

Jätkub mõõdukas ja tugev sadu. Luugid avanevad külmale ja alates põhjast läheb sadu üle lumeks. Õhtuks on sadu kõikjal lumine ning mitte enam nii tugev ja tihe. Ka põhjakaare tuul hakkab õhtul tasapisi nõrgenema.

Uue nädala alguses (31.01. ja 01.02.) jätkub keerise lääne-loodeservas laialdane lumesadu, seda eelkõige mandril. Tuul vaibub ja õhutemperatuur püsib kindlalt miinuspoolel. Teisipäeva õhtuks laialdasem sadu lakkab, kuivõrd meieni jõuab kitsuke kõrgrõhuvöönd.


Võimalikud tagajärjed - ohud

- laialdased elektrikatkestused eelkõige saartel ja läänemaakondades. Märg lumi koguneb puudele, elektriliinidele ja kõikidele muudele pindadele ja muudab need koostöös tugeva tuule ja lisanduva sajuga ohtlikuks.

- praamiliikluse häired Rohuküla - Heltermaa vahel (Hiiumaa liin) 

- väga libedad teed ja rasked liiklusolud. Tugev lumi, lörts, saartel ka vihm ja nullilähedane õhutemperatuur koos tormise külgtuulega on väga ohtlik kompott liiklejatele. Varuge kannatust ja olge liikluses ettevaatlikud.

- murduvad puud teedele ja mujal. Raske sulalumi ladestub puudele ja hiljem jäätub, mis muudab need väga raskeks ja tuulele kergemini haavatavaks.


57 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Statistik siin: Nõustun eelmise postituse viimasega ,et ka seekordne näib kaartidel vägev aga tegelikutlt tantsib see tsüklon ilusti nii ,et me ei saa kumbagi 30. (30 cm lund ja 30 m/s)

Anonüümne ütles ...

Isegi kui tsükloni trajektoor oleks sobiv, siis ikkagi sama väärtusi mõlemaga ei saa. Esiteks, tugev tuul puhub sul selle lume kraavidesse jm süvenditesse ära. Teiseks, enamus tsükloni külastus ajast on ilm sula ka. Saartele näitavad mudelid endiselt ligi 5 soojakraadi ja ega mandrilgi pole 1...3 plusskraadi välistatud.

Õhtul küll tuleb mõnetunnine kõva tuisumöll, aga pärast seda läheb ilm kohe sulale lääne poolt.

Unknown ütles ...

Püsivamat talveilma vist tõesti enam ei tule aga vaatamata sulailmade rohkusele on lumi hästi vastu pidanud.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin: Ütlesin juba vist kuu tagasi ,et sulasi teeb aga sellist sula ei tule ,et lumi vastu ei pea. Hetkel ongi suve silmas pidades kevadine lumeveevaru (selle rohkus ja eriti soodes,rabades). Mida rohkem seda kevadeks seda parem suvel - isegi vaatamata sellele ,et 13 jaanuar oli tuul "valest suunast".

Anonüümne ütles ...

Kuidas kusagil. Lääne-Eesti kohta küll seda öelda ei saa, et lumi oleks hästi vastu pidanud.

Anonüümne ütles ...

Just. Lumest pole juttugi. Ei maas seda ole ega ka täna-homme tulemas. Ega ka edaspidi mitte paista tulevat. .

Anonüümne ütles ...

Ah jaa, palun kui võimailk, see khm. 13. jaanuar... jäta mängust välja. See ajab kassi ka naerma.

Anonüümne ütles ...

Pole seda lumekest siin Haapsalus eriti jah ja ega tule juurde kah . Aga edu Teile sinna lõuna poole talvega hakkama saamisega .

Anonüümne ütles ...

Harjumaal oli täna ilus kargepoolne hommik. Päike isegi paistis. Nüüd pilves ja tundub, et päikest enne reedet vist ei näegi jälle enam.

Madis ütles ...

Minu tagasihoidlik arvamus on (jutt siis eelseisvast tsüklonist), et infoväljund sellistel juhtudel PEAB olema natuke üle võimendatud. Aega on raske tagasi keerata ja tegelikult me ei tea kunagi kuidas/kuhu mingi trajektoor end lõpuks välja joonistab. Palju hullem oleks ju vastupidine olukord, ei antud aga tuli ja koos tagajärgedega. Ennetus on ALATI õigem kui tegelemine tagajärgedega!

Anonüümne ütles ...

Word!

Anonüümne ütles ...

Homne hommik peaks enamus kohtades suht sademeteta ja plusskraadides tulema. Kerge miinus püsib vaid Ida-Virumaal.

Anonüümne ütles ...

Sellega ma küll nõus ei ole, et prognoos tuleb teadlikult teatud suunas viltu anda. Loomulikult nii täpselt kui võimalik tuleb kindlasti teha.

Anonüümne ütles ...

Tallinna kandis juba kerge sula kohal. Seetõttu on lootust et vähemalt pinnatuisk jääb siin ära.

Anonüümne ütles ...

Uskumatu. Umbes +1-st ja vihmast on saanud -0.2 ja midagi valget. Isegi maha nagu kipub jääma. Millal see viimati oli... 10.mail 1999 vist...:D

Anonüümne ütles ...

Harjumaal veel sajuta.

Anonüümne ütles ...

Nii kui sadu Tallinna lähedale jõudis, algas nõrgenemine pihta. Just tuul võiks sedasi nõrgeneda.

Samas Pärnu kandis sajuala suht muutumatu.

Anonüümne ütles ...

Tallinna küljeall tuleb küll peenet lund juba kaks-kolm tundi. Põhisadu alles ees jah?

Anonüümne ütles ...

Paistab nii jah. Tuule maksimum peaks siin ka alles ees olema, kella 20 paiku.

Anonüümne ütles ...

Osmussaarel puhangud 28,5 m/s kell 18.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus lubas/lubab saartele ööseks kuni +3 kraadi, aga Ristnas on juba üle 4 kraadi sooja.

Anonüümne ütles ...

Ammu korratud aSI: SOOJA tuleb alati rohkem kui külma. Talvel. Ei, nimetus tuleb muuta. Talv enam ei sobi selle asja nimetamiseks.

Sajab, tõsi, korralikult. Aga muidugi vihma. Mille pagana pärast oli korraks vaja selle lumeajuga narrida. Nüüd on loppa üle labajala teede peal.

Anonüümne ütles ...

Selle tormi nimi on Valtteri, nagu Soome uudised ütlesid. Võiks postitusse ka panna.

Anonüümne ütles ...

Mis see nimi aitab. Olgu või kajakallas.

Anonüümne ütles ...

Kiili vallas kohalikud maanteed läbimatud, autod jäid lumevangi. Siiamaani veel päästetakse inimesi lumevangist. Padaorg vol2 või isegi hullem? Pigem 2008 koopia vist...

Harjumaal asi ikka üsna karm!

Anonüümne ütles ...

Haanin õdak oll viil talutav üüse läts möllus lummõ hummokus uma 20sm tuisas hangõ puul meetrit tii kinni hullõm tu et ka 0 pääl ja lumi tuuga vesine rassõ, hummoku oll ussõst vällä saamine kehvä. näus kas sahamehe jõudva lummõ är tõugata, kagu tuul ka lõõtsus . Näus mis päiv tu

Anonüümne ütles ...

Eile oli pigem 3 kategooria kui see, mis oli. Kaido, kas sa ei arva, et hoiatus jäi natukene nõrgaks????

Anonüümne ütles ...

Äi sii meitel pole midagid sihandust lumemoodi asja olnd. Äga läkku on mõndat et ep mõista üldse kuidagid liikuma minna.

Anonüümne ütles ...

Eile oli Lääne-Virumaal täitsa katastroof. Tapa-Lehtse-Jäneda maantee oli poole meetriste hangede all, autod seisid ohutuledega mitmeid tunde.

Anonüümne ütles ...

Meil Haanin oll eelä rahulik vaiknõ, tii saiva ka õdagus juundõ lummõ um jah uma 60sm põldõ pääl tarõmann olõi inämb kohe tõugata, rassõ ka oll tuupäräst et likõ lumi. Täämbä üüsse pisu lummõ mano tulnu aga muido vaiknõ -3 ringin loodõ tuul.Sänet peenükest tulõ mano.

Anonüümne ütles ...

Homsest neljapäevani siis tuulevaikset talveilma loota. Viimati oli selline ilm 11. jaanuaril. Seega 3 nädalat tagasi.

Anonüümne ütles ...

9.46: Kuule katsu muist lumest meitele vädada. Me oleks sii umbast poolega ka rähul.

Anonüümne ütles ...

Alates reedest pole enam lumega muret. Ligemale aasta aega või rphkemgi.

Anonüümne ütles ...

Noh, tuulega vist ka pole. :D

Anonüümne ütles ...

5. veebruarist võib vist kevadelainele lülituda. GFS 06Z uuendus näitab sellest kuupäevast alates selget plussipäevade domineerimist.

Anonüümne ütles ...

Ega peale sügiskevade pole siiani ka muud olnud. GFS kinnitab juba pikemat aega, et 4-5. veebruarist alates pole enam sedagi talve varju mis senini. Mitte küll, et see GFS just apostel oleks...

Anonüümne ütles ...

Siiani GFS 5. veebruarist kevadeootuses. Nii 12Z kui ka 18Z uuendused näitavad endiselt sooja võidukäiku.

Anonüümne ütles ...

Yr näitab tänaseks üsna päikeselist ilma, kuid see ei tundu grammigi usutav.

Anonüümne ütles ...

Meil Haanin oll küünläpäävä hummok selge vaiknõ, -11 kraati tuulõhk oll venemaa puult lummõ um pallo kävve päiva mõtsaveeren vaot põlvini uma 60sm julgõla ega ilma pütulauduta kaugõlõ minnä saa. läts pilve kraadi umma -6 ringin mõtskitsil um rassõ.

Anonüümne ütles ...

Kae too kringle istse vast tiost õdagust saati siin kui ma pävve käve...

Anonüümne ütles ...

Tallinnas korralik sadu, huvitav et Testbedi radar ei näita mingit sadu.

Anonüümne ütles ...

Õnnelikud inimesed, näete veebruaris ka lumesadu.

Unknown ütles ...

Tundub, et mõne päeva pärast saab talv läbi.

Anonüümne ütles ...

See ammu juba teada, Üieti oõlegi teist olnud taas kord.

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti lähme tuleval neljapäeval juba tulirelvadega Toomepeale!

Anonüümne ütles ...

Kas Jürist on midagi juba kuulda?

Kaivo Lõppe ütles ...

Jüri on oma seadmed tagasi saanud, kuid rohkemat infot ei ole hetkel. Menetlus käib jätkuvalt.

Kaivo Lõppe ütles ...

Info selle 19:08 kommentaari osas on edastatud veebikonstaablile koos postitaja IP-aadressiga. Jätan veidiks ajaks selle veel alles, juhuks kui politseil vaja on.

Aga muidu, kes siin ütles, et poliitika võiks välja jätta - jutt täitsa õige. See on ikkagi ilmablogi, mitte poliitika blogi.

Anonüümne ütles ...

Tääbäne üü ja hummok oll siin Haanin peris külm -15 selge ja tasanõ kagu tuul, um tunda et ilm püürdüs, lätt vast sulalõ ja ka tuul tulõ. Toda lörtsi ja lummõ inäb küll ei tahas, linnukõsi um pallo aian söögilauamann tihasid leevikesi pasknääre ja tõisi.
Jah toda poliitikat um vastik kaia eriti nuid kisaid sääl platsi pääl, siin jääge õks ummi liistõ mano mida um ilm.

Anonüümne ütles ...

Kaua seda lolli tuult nüüd siis taluma peab? Ilmselt kevadeni.

Anonüümne ütles ...

Tallinna kant vaevalt eriti lund saab.

Anonüümne ütles ...

Meil Haanin ka tuiskas vahepääl tull lummõ nigu kasuka käusest, näus mis õdak ja üü tuu külmä oll -5 ringin kagu tuul, loodami et vast nii hullus ei lää.

Anonüümne ütles ...

Nüüd siis sedasi, et öösiti vaikne ja selge ilm ning päeviti hall ja tuuline.

Anonüümne ütles ...

Meil Haanin läts ka sulas, +1 ringin kõva lõuna tuul ka lumõlörtsi tulõ tii lätva kehväs eks tu um nätä mis öö tu...

Anonüümne ütles ...

14:04

Homme saate lund 15 cm juurde.

Anonüümne ütles ...

Homne ilm on täitsa loogikavastane. Seal kus lund on mõistusevastaselt ülearu, tuleb rohkelt juurde, ja kus vähe või polegi, seal ei saja midagi ja kraadid plussis.

Xtorm ütles ...

Seal kus lund on mõistusevastaselt ülearu