esmaspäev, 24. jaanuar 2022

Jaanuari lõpu ilm (24.- 30.1.2022)

See nädal kopeerin lihtsalt Ilmateenistuse nädalaprognoosi, kuna kahel töökohal mõlemal on jõudnud kätte väga kiire aeg. Vähemalt on olemas ajakohane arutelukoht.

Olukord kestab selline veel umbes nädal-kaks. Suured vabandused lugejate ees!

Uuendatud prognoosi panen siia igapäevaselt.

Ülimadal õhurõhk tsükloni keskmes, mis saabub meile pühapäeval.

Teisipäeva (25.01) öösel liigub üle Eesti madalrõhulohk ühes sajuga, mis tuleb alla nii vihma kui lörtsi, Kagu-Eestis ka lumena. Tuul pöördub edelast loodesse ja on mõõdukalt tugev. Õhutemperatuur on üle 0°C, hommikuks jõuab aga Põhja-Eestisse jahedam ja kuivem õhumass, taevas selgineb ja õhutemperatuur langeb alla 0°C. Päeval muutub taevas tugevneva kõrgrõhuharja kõikjal selgemaks ja laialdaselt on kirgast päikest. Puhub mõõdukas loodetuul. Õhutemperatuur on Eesti lääne- ja lõunaservas veel veidi üle 0°C, põhja pool on valdavalt miinuspoolel. Õhtu poole jätkub termomeetrinäitude langus juba alla -5°C.

Kolmapäeva (26.01) öö on üle liikuva kõrgrõhuharja mõjul sajuta, mõõduka läänekaare tuulega ja karge, -10°C lähedase õhutemperatuuriga, sisemaal võib ka -15°C lähedale langeda. Päeval läheneb merelt madalrõhulohk, sadu liigub üle saarte mandrile, sajab lund ja tuiskab, õhutemperatuur püsib miinuspoolel. Eesti lääneservas muutub ilm leebemaks, sajuhood vesisemaks ja õhutemperatuur tõuseb üle 0°C.

Neljapäeval (27.01) tungib üks osa madalrõhkkonnast Läänemere kohale. Öösel sajab ida pool lund ja õhutemperatuur on miinuspoolel. Lääne-Eestis enam lörtsi ja vihma, õhutemperatuur tiirutab 0°C ümber. Ennelõunal sajab Eesti idaservas kohati lund ja teeb veel ka tuisku, saartel nõrka vihma. Keskpäeva paiku jõuab saartele uus sajuala lörtsi ja vihmana ning laieneb edasi üle maa, idapoolsetes maakondades sajab põhiliselt lund, tuisk on ka võimalik. Õhtul jõuab madalrõhkkonna kese Hiiumaa ranniku lähistele ja sadu muutub tihedaks. Jäite- ja libeduseoht on suur! Tuul nõrgeneb.

Reede (28.01) öösel liigub madalrõhkkond üle Saaremaa ja Liivi lahe Läti poole ja selle servas sajab meil põhjapoolsetes maakondades lund ja rannikul algab tuisk, sest tuul pöördub põhjakaarde ning tõuseb saartel ja põhjarannikul tugevaks. Õhutemperatuur on 0°C ümbruses. Päeval suundub madalrõhkkond üle Läti kagu suunas, aga selle järel on meil veel sagedasti lumehooge ja tuiskab. Puhub tugev põhja- ja loodetuul. Õhtul tuul nõrgeneb ja sajuhood hõrenevad. Õhutemperatuur langeb miinuspoolele. Teed tõmbuvad jäiseks ja libedaks.

Laupäeva (29.01) öö on tugevneva kõrgrõhuharja mõjul suurema sajuta. Loodetuul nõrgeneb ja ilm tõmbub kargeks, õhutemperatuur langeb -10°C lähedale, selgineva taeva all mõni pügal madalamale. Päeval tekib Skandinaavia kohal uus ägenev madalrõhkkond ja laieneb servaga jõuliselt üle Läänemere ning tõstab lõuna- ja kagutuule tugevaks. Lumesadu jõuab keskpäeva paiku saartele ja laieneb kiiresti üle maa, tuiskab. Õhtul muutub sadu tugevaks, saartel tuleb ka lörtsi, jätkub kagutuule tugevnemine. Õhutemperatuur tõuseb, aga jääb mandril ikka miinuspoolele, saartel tõuseb üle 0°C.

Pühapäeva (30.01) öösel tungib aktiivne madalrõhkkond üle Läänemere. Puhub väga tugev kagutuul. Lisandub rohkelt lund, teeb tuisku. Jätkub tugev sadu - Lääne-Eestis sajab lörtsi ja vihma ning õhutemperatuur on üle 0°C. Libeduseoht on suur. Kesk- ja Ida-Eestis sajab tihedat lund, tuiskab. Õhutemperatuur püsib miinuspoolel. Päeval suundub madalrõhkkond Läti poole või Pihkva taha - kas otse üle Eesti või piki Eesti lõunapiiri. Tuul pöördub järk-järgult põhjakaarde ja paisub jõuliseks Läänemerel ja ka Eesti lääneservas. Sadu läheb päeva jooksul kõikjal üle lumeks, tuisuks ja õhutemperatuur langeb. Kui arvutuslikud sajuhulgad paika peavad, siis ööpäeva jooksul lisandub 20 cm ja enamgi lund ning seda eelkõige Eesti põhja- ja idapoolses osas.

29 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti tuleb varsti millalgi mitmepäevane sulaperiood ka, mis selle jääkõntsa lõpuks ära sulataks. Aga paraku tundub, et märtsini saame väiksemaid teid liuväljadena kasutada ja oma tasakaalu harjutada

Kaivo Lõppe ütles ...

Sa mõtle vaid kui hea tasakaalutreening :D

Anonüümne ütles ...

:D
Seda jah, aga jube tüütu samas.

Anonüümne ütles ...

Mingi ootamatu sadu ründab just Harjumaad!

Anonüümne ütles ...

Ootaks pigem pikemaaejalst TALVEperioodi.

Anonüümne ütles ...

Peaasi et sa seda tööd jälle ei tee, mis sa kunagi enne tegid.

Kaivo Lõppe ütles ...

Ei. Töötan kahel kohal ametlike ettevõtetes, milledest üks on kohalik omavalitsus. Kõik on seega aus ja legaalne

Anonüümne ütles ...

Meil Haanin hummok pilven vaiknõ, -6 edelä tuul, tulõ vast kerge sula siis vast lätt külmäs, kondi nagu tuikasõ tu toda tähendäs. Lummõ kül inämb ei tahas jõua ei tõist ruuki.

Anonüümne ütles ...

vot nii olõs hää jah, suurõmbat lummõ inämp ei tahas
,taast esiki joba avitas ,hää asi om tuu, et päiv om joba pikemb.

Anonüümne ütles ...

Kuule kas sa eep tüdi juba sest võrumeeste murdega jäntimisest?

Anonüümne ütles ...

No las pursib, pole häda kedagi! :D

Anonüümne ütles ...

Tundub ,et nädalalõpus ainult mingi tuuleke aga mitte tormine.

Anonüümne ütles ...

Tänane tuisk jäi samuti suht eputamiseks. Harjumaal ei tulnud sentimeetritki lund juurde, kuigi kőik mudelid näitasid vähemalt 2 cm. Ainus ja ütlasi halvim asi, millega mudelid puuse kõige vähem panevad, on tuul. See tuleb alati miskipärast.

Anonüümne ütles ...

Wetterzentrale ilmalehelt saab tänasest vaadata Euroopa mudelist palju rohkem parameetreid kui enne + ajasamm on ka täpsem. Varasema 24 tunnile saab ka 3, 6 ja 12-tunnise intervalli valida.

Laupäevast tuisku arvestades õigel hetkel suli selle mudeli täpsem kättesaadavus.

Anonüümne ütles ...

GFS 18Z selline huvitav ilmamuutus 3. veebruariks, et varahommikul ligi -20 kraadi ja õhtuks sula juba kohal.

Kaivo Lõppe ütles ...

Jah, avastasin ka eile. kiiduväärt uuendus minu seisukohast

Anonüümne ütles ...

Uuel nädalal siis nii 30cm lund maas mandril!

Anonüümne ütles ...

meil Haanin üüse uma 5sm lummõ tulnu um säne vaiksõkõnõ edelä tuul, 0 piiren lummõ vast joba uma 40 sm mõtsõ vahel põldõ pääl vast vähämb õdakus vast kisk jäll saolõ.

Anonüümne ütles ...

@ 27. jaanuar 2022 10:50

Virumaal ja Haanjas miks mitte.

Aga mujal pole see usutav, sest vahetult pärast sadu läheb mõneks tunniks 2-kraadisele sulale. Teiseks tuleb sadu jälle koos tuulenässakaga, mistõttu lumi kandub kraavitäiteks.

Anonüümne ütles ...

Laupäeva õhtuks näidatakse saartele juba 5 kraadi sooja.

Anonüümne ütles ...

Võmm näitas ka sauaga enda suunas, pärast haiglas selgus, et ta oli purjus.

Anonüümne ütles ...

Nagu alati, on soojem kui lubatud. Lund ega külma mitte kuskil.

Anonüümne ütles ...

Lumelootus enne pühapäeva, kui sadu juba läbi saamas on küll olematu. See tihe sadu tuleb alla puha vihmana, kusjuures kõige suurem sadu läheb isegi põhja poolt mööda.

Anonüümne ütles ...

Huvitav on jah see, et taaskord panevad mudelid vist kõige muuga peale tuule puusse. Kui sadu tuleb vihmana esialgse lubatud lume asemel ja külmakraadid tehakse plussideks...Aga vat see krdi tuulenässakas tuleb küll igatahes.
---------------------------
Lühike ennustus nädalalõpuks - algul tuleb suur tuisumöll, tsükloni keskme saabudes läheb ilm sulale ja vihmale, keskme eemaldudes uuesti tuisk, aga nõrgem kui enne keskme saabumist.

Sajuhulk on jah muljetavaldav, et võiks justkui 40 cm lund tulla, aga pange tähele seda, et tuule tõttu ilmselt tuleb 10x vähemaga leppida lagedamates kohtades ja ilm läheb vahepeal sulale ka.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal on juba päris korralik lumekiht juurde tulnud, arvestades, et on nõrgad +kraadid. Aknast vaadates ja silma järgi hinnates üle 5 cm kindlasti.

Anonüümne ütles ...

Ei sadanud seegi kord peale vihma midagi ja ainult vihmana tuleb ka see homne-ülehomne sadu.Kusjuures soojapuudust kah muidugi ei tule jälle.

Anonüümne ütles ...

Haanin oll hummoku poolõ paks udu ja ka lummõ tull kellä 9 paiku nigu kasuka käusest, um säne nõrga põhja tuulõga 0 piiren. Hummõn um Haanin suur laskmine tiirun ja suuskamine.

Anonüümne ütles ...

Prgnoosi korrigeeritakse kah ikka aina soojema poole. Hurraa! Elagu talv!

Anonüümne ütles ...

Saju poolest jäi esimene lubatud lumetsüklon küll väga lahjaks. Seegi väjkene oli vaid vihm. Aravatvasti juhtub sama ka teisega. Et lume asemel vihma sajab, on muidugi ammu selge.