kolmapäev, 1. detsember 2021

Lumetorm Henriette (2. ja 3.12.) ja arktiline nädalalõpp (4. ja 5.12.)

Viimane uuendus : 1.12.2021 kell 18:05

Pöördeliste sündmuste valguses viibis uue postituse tegemine. Kaalumisel oli minupoolne blogist loobumine, kuid kuna siin on aktiivne lugejaskond ja tark arutelu ilmateemadel, ei tahtnud päris maha visata tehtud tööd ja saavutatud lugejaskonda.

Nii sai otsustatud, et blogi jätkan ainuisikuliselt mina ning sellega kaasnevad nii formaadimuudatus kui ka mõned muud sisulised-välimised muudatused. Kui vähegi võimalik, proovin postitusi-prognoose uuendada igapäevaselt.

Praegune postitus ongi nagu näide uuest formaadist. Sellised saavadki enamvähem olema uued postitused. Eelmistest põhjalikumad, ise koostatud joonis-kirjeldustega. Täiustusi tuleb ilmselt aja jooksul küll juurde, aga praegu nii.

Kõik ettepanekud, tagasiside jm. on oodatud!

Nädal algas juba talviselt, töönädala lõppu saadab torm ja uue nädala alguseks jõuab paukuv pakane.

Lumetorm Henriette

Neljapäeval (2.12.) saabub läänest meie ümbrusse aktiivne Henriette nimeline madalrõhkkond.

See pressib eemale kitsukese kõrgrõhuvööndi ja toob meile tormituult ja tuisku ning paljudesse kohtadesse ka lumelisa. Keeris liigub üle Läti itta Venemaale, seetõttu võib Eesti põhjaserv laussajuta jääda ja peab leppima vaid tugeva ja kõleda tuulega.

Õhurõhk keerise keskmes langeb 970hPa-ni, see tekitab laialdaselt suure õhurõhuerinevuse ja põhjustabki tormituult ja tuisku.

Neljapäeva öösel jõuab madalrõhkkond Läänemere lõunaosa kohale. Selle pilvemassi serv jõuab juba kolmapäeva õhtul, kuid lumesajuala jõuab öösel saartele ja Edela-Eestisse. Sadu on enamasti mõõdukas, kohati ka tugev.
Öösel, enne sadu, jõuab õhutemperatuur langeda mandril -9...-15ni, kohati idaservas enamgi.
Hommikul jätkab sajuala levimist üle maa, kuid Põhja-Eesti võib laiguti sajuta jääda. Sadu on jätkuvalt mõõdukas-tugev. Lisaks tugevneb ka kirde- ja idatuul sisemaal puhanguti 15 m/s, rannikul 23 m/s. See keerutab tuisku ja muudab teeolud keeruliseks. Ettevaatust ka võimalike langevate puudega! Põhjarannikule võib jõuda mereefekti lumepilvi!
Päeva peale levib sajuala ka veidi põhja suunas, kuid päris põhjarannikule ei pruugi laussadu jõuda, samas on seal võimalus mereefekti lumeks.
Päeval on külma 2...9°C.
Henriette asukohaprognoos neljapäeva päeval. Keeris liigub musta noolega näidatud trajektoori pidi ning tihedam lumesadu üle eesti ida-lääne suunalisest valgest joonest põhja poole tõenäoliselt ei jõua ning nii saab Põhja-Eesti vaid nõrka lund, kuid tormituult.

Õhtul ja järgneval, reede (3.12.) öösel lumesadu ja tuisk jätkuvad koos tugeva idakaare tuulega, vaid saartel ja lääne-edelaosas võib sadu juba hõredam ja laigulisem olla. Õhutemperatuuris muutust ei toimu, jääb 2...8°C vahele.
Reede päeval ida ja kagu pool sadu ja tuisk jätkuvad, lääne poolt alates sadu juba hõreneb /lakkab. Püsib põhjarannikul kerge mereefekti võimalus.
Ka tugev tuul annab järgi ning koos keerise möödumisega pöördub läände ja loodesse.
Kogu selle aja jooksul on lõunamaakondades oodata 10...15cm lumelisa, põhja pool 0...4cm. läänes 2...8cm.

Arktiline nädalalõpp
Laupäeval ja pühapäeval (4. ja 5.12.) on tugevneva kõrgrõhkkonna servaalal lumehooge sisemaal harva, kuid rannikualadel (eelkõige põhja- ja looderannikul) käivitub tõenäoliselt mereefekt. Tingimused selleks on sobivad, kuivõrd meri on veel jäävaba, õhumass 1,5km kõrgusel piisavalt külm (-13...-18°C isoterm Eesti kohal!) ning õhuvool keerab kirdesse. Seega saab põhja- ja looderannik tõenäoliselt lisalund, eelkõige pühapäeval.
Tuul on mõlema päeva vältel küllaltki rahulik ja puhub idakaarest.
Laupäeval on õhutemperatuur nii öösel kui päeval -10°C ümbruses, meretuulega rannikul mõni kraad soojem.
Pühapäevaks saabub kirdevoolus arktiline kargus ja õhutemperatuur on nii öösel kui päeval juba -15°C ümbruses(-5st rannikul -18ni sisemaal), õhtul aga langeb veelgi madalamale.
Õhumassitemperatuur 1,5km kõrgusel pühapäeval. Niivõrd külm õhk meie kohal tähendab mereefekti ja mandril temperatuuri esmaspäeva öösel -20 ja madalamalegi.


Uuel nädalal jätkub talvine ilm. Arktiline külm eemaldub esmaspäeva õhtuks, kuid sellegipoolest jääb temperatuurifoon miinuspoolele.
Järgmist suuremat lumesadu on oodata teisipäeval - kolmapäeval.

Lisaks on lugejad teinud huvitava, kuid paikapidava tähelepaneku : Gröönimaale prognoositavad soojemad ilmad on toonud Läänemeremaadesse talvised ilmad. Kas pole huvitav seos?
Veel täheldati, et Gröönimaa prognoosid on tunduvalt pikemalt ette täpsed, kui meie Eesti omad. See on tõenäoliselt tingitud asukoha erinevusest - Eesti on klimaatilises mõttes ja geograafilise kliima arvestuses piiripealne maa, mis toobki meile muutlikkuse ja selle pikaajaliste prognooside väikse täpsuse, Gröönimaa aga on klimaatiliselt stabiilsemas kohas ning pikaajaliste prognooside tegemine on paremate võimalustega ja täpsusega.


98 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kaivo, ma ei tea Jüriga hetkel seonduvast mitte midagi, kuid ma olen varasema põhja aru saanud, et egu on suisa fanaattikuga - eks ka see blogi sellega seoses on vist ligikaudu parim, mis olla saaks.

Minu mõte: ei tasu kohe hakata suuri ümberkorraldusi tegema, see võib osutuda sabast hammustavaks. Olen isiklikult põrgatanud tagasi ühe teise väljaande (paberkujul) "hurraa-ümberkujundamist" ja nüüd paistab, et tegin õigesti,

Anonüümne ütles ...

GFS arvab jälle ,et ehk tuleb 10 päeva pärast ka sulailma.

Anonüümne ütles ...

Las tulgu, siin Harjumaal pole nagunii eriti midagi sulatada.

Anonüümne ütles ...

Mitte "ka sulailma", vaid "ainult sulailma". Ehk see karikas läheb siiski mööda.

Anonüümne ütles ...

Praegu huvitab kas tuul pöördub kiredesse ja tekib mereefekt, muud tingimused on soodsad.

Anonüümne ütles ...

Kiili vallas -15

Anonüümne ütles ...

@ 21:37
Ei pruugi tekkida, sest meri jahtub iga päevaga - eriti veel sellise kõva tuule ja miinuskraadidega. Suurim võimalus mereefektiks on reedel.
Pärast seda tekib mudelite järgi justkui taas see olukord, kus maabriis hakkab sajuala merele lükkama. Näiteks ööl vastu pühapäeva, mil põhjarannikule jälle kagutuult näidatakse, kui mujal on idakirdest.

Tänavuse talve ainus lumelootus Põhja- ja Loode-Eestis paistabki ainult mereline olevat.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuse jääkaart on ka nüüd väljas, kust on näha, et Soome lahe kirderannikul juba 9-10 palline "väga tihe jää" ja Soome rannikusoppides "pude kinnisjää".

------------------------------
Ja mu 28. november 2021 13:30 pakkumine tänase tsükloni osas lähebki kahjuks täide.

Anonüümne ütles ...

Ka Haanjas juba tuleb kergelt lund ja ida tuul on tugevnemas, öö hakul oli -12 nüüd on -7 lund maas kuskil 25 sm ringis kohati rohkem. Maa on lume all sula.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal 4 cm lund ja maa ligi 10 cm sügavuselt külmunud.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal jah külm võtab hästi, vast orased ikka ei saa viga juba, sest lund eriti pole.

Anonüümne ütles ...

Ongi hea. Külmuvad ehk need Hispaania teod ka ära.

Anonüümne ütles ...

Õnneks jääb/jäi Lõuna-Eestis see suur tuisk ära.

Anonüümne ütles ...

windy 10 päeva lumeprognoos näitab keset soome lahte 30cm lund, ehk puhub midagi mandrile ka

Anonüümne ütles ...

Tubli, Kaivo! Jätka samas vaimus.

Kaivo Lõppe ütles ...

Proovin :)

Anonüümne ütles ...

Paistab, et kuskil nädala pärast hakkab üldises toonis jälle plöga pihta.

Anonüümne ütles ...

Kuigi mullegi see pori ei meeldi, siis seekord tulgu, kuna praegusest külmast ju nagunii midagi tolku pole. Lootsin ikka korralikku lund näha, mitte päevast päeva vihisevat tuult. Ja mereefekti suhtes pole ka sellest külmast mingit kasu nagu näha.

Seega, las sula tuleb. Siis on soe vähemalt. Külmaga nagunii lund ei tule ju...

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuse radarilt ka näha, et merel ei mingit efekti ja Lõuna-Eestisse prognoositud tuisukas samuti pea olematu.

Anonüümne ütles ...

On ju lumi! Krt, praegu pole märts, et see kohe sulama peaks hakkama!

Anonüümne ütles ...

Jep, põhjarannikul mannetu külm! Oleks siis lundki, aga ei.

Anonüümne ütles ...

10-ndast paistab algavat lõputu mitte enam plöga, vaid suisa p...k.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Ma küll veel ei hõiskaks selle sopaga. Mingi sula ilmselt teeb ja ehk jõuab seal äragi sulada kus teda järgmise nädala lõpuks alla 10cm. Kuna Gröönimaa ei lähe nii külmaks kui võiks võivad need prognoosid uuesti talvisemaks minna.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin: Aeg teha jõuluilma (jõuluöö) ilmapakkumine. Mina ütlen ,et lumi on maas ja öisel ajal külma nii -6 tuuris. Jutt siis Harjumaa kohta.

Anonüümne ütles ...

Väga hea, esimese julge hundi rind on kas eriti rasvane või lastakse sõelapõhjaks! Ootame põnevusega. Kiitus.

Anonüümne ütles ...

Harjumaa on suur ja lai, aga pakun Kesk-Harjusse lumekirmet (mitte rohkem praegusest 4 cm-st) ja -2 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Siin oli jah vahepeal Grüünimaa ilmast juttu. Ma ei teeks sellele siiski nii otseseid panuseid. Seal peabki külm olema ja see peaks olema üks koht, kust külm ka Eestini jõuab. Teine kohtadest: Põhja-Jäämeri ja kolmas mandri-Euraasia. Aga miskipärast on igal pool midagi rikkis.

Muidugi ma ei taha seda porisodi. Milleks ma 3 tundi äsja lund lükkasin...

Anonüümne ütles ...

No selleks lükkasidki ju, et kuni sulani saad puhtakslükatud kohtades jalgu lumiseks tegemata liigelda. Või ma eksin? :D

Anonüümne ütles ...

Neile kes Põhja-Eestisse lund ootavad, siis teadmiseks, et nii pühapäeval kui ka esmaspäeval on Põhja-Eestis ööpäev läbi oodata kagutuult ja mereefekti sadu jääb merele, riivates vaid põhjaranniku poolsaarte tippe.

Anonüümne ütles ...

Kairo info oli, et pigem sajab ikka maismaal??

Kaivo Lõppe ütles ...

Mereefekt on alanud.

Anonüümne ütles ...

Minu isiklik määrus: keelan edela-läänetuuled vähemalt 1. märtsini. Lõunatuul on tungivalt vabatahtlikult ka keelatud. Kas saab ükskord talv, tont võtku!

Anonüümne ütles ...

@ 3. detsember 2021 19:44
Sel juhul siis ikka Lõuna- ja Ida-Eestis.

@ 3. detsember 2021 20:05
Jah, aga nii nõrk, et sellise saju puhul jõuab enne kevad kätte kui 5 cm lund täis saab.

------------------------------------------
GFSi 12Z uuendus näitab 18. detsiks juba ligi +10 kraadi. Läheb lumi ka lõuna-ida poolt.

Anonüümne ütles ...

GFS jõuab muutuda. 06Z oli vahepeal parem.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuse mudel näitab tänu kagutuulele ka Tallinna kanti -20 kraadi esmaspäeva hommikuks.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin: Nagu arvata oli ei näita nüüd GFS enam mingit suurt sula. Küll kaob see ka ECMWF - i pealt lõplikult. Gröönimaa soe lihtsalt ei lase sellel juhtuda.

Anonüümne ütles ...

Uus GFS on jah +10-st kraadist 18-ndal päris kaugel eemal... Võiks sinna jäädagi. Aga Gröönimaa... Ei mul on vist liiga madal laup...

Anonüümne ütles ...

See mereefekt on ikka paras naljanumber. Kesk-Harjus õhtul tuli 2 tunniga 3 millimeetrit kirmet juurde ja seegi mingi mannapuru. Kella 23:30-st praeguseni sajuta ja ilmselt pole uut tulemas.

Lootsin ikka midagi sellist näha, nagu 2010. aasta novembri lõpus, mil see efekt tõi siia paari päevaga 30 cm lund.

Aga nüüd ei midagi, lume mõttes täiesti mõttetu külmalaine. Jään parem saabuvat sula ootama.

Anonüümne ütles ...

Ikka veel Kesk-Harjus, Rae vallas Jüri kandis sajuta.

Madis ütles ...

Ikka veel? Põhja-Tallinnas sajab viimane tunnike nii, et paarsada meetrit nähtavus! Ilus üllatus varajasse laupäeva homukusse :)

Anonüümne ütles ...

Elan Põhja-Järvamaal v noh samahästi Harju lõunaosas ja võib öelda, et täna ööga ja varahommikuga on sama palju lund alla tulnud kui senise nädalaga. Mereefekt ulatus nii kaugele sisemaale?

Anonüümne ütles ...

Kiili vallas vaikselt jõulutunne küll juba, ööga rohkem kui eelneva ajaga maha sadanud.

Anonüümne ütles ...

Kesk-Harjus tuli 10 cm lund täis ja tänu tuulevaikusele on puud lumised ka põllusaartel.

Anonüümne ütles ...

Uus GFS on muidugi jälle """nagu peab""". Eks näe mis 06 annab.

Anonüümne ütles ...

...06 on veidi talvisem, aga mitte eriti, võiks rohkem olla.

Anonüümne ütles ...

18 GFS pealt paistab põhjakirdest lähenev kõrgrõhkkond ülejärgmise nädala alguses + otse üle Eesti liikuv madalrõhkkond = korralik lumi ja siis põhjast uus külmalaine, ma pakuks.

Vahepeal (10-12 detsember) tuleb kerge sula küll, aga see pikemas plaanis pigem hea kui siis külm uuesti otsa tuleb. Vajutab lume tihedamaks kokku.

Anonüümne ütles ...

Keegi siin mainis eelnevalt, et Harjumaa jääb mereefektist ilma, tuli ju küll päris hästi nüüd.

Anonüümne ütles ...

15.59, kirjutatu vastuseks: jah, oli nii, aga juba GFS 00 "tühistas" selle täielikult.

Anonüümne ütles ...

Ning see pilt siin paneb samuti tulist kurja vanduma:

http://wxmaps.org/pix/temp4.png

Anonüümne ütles ...

Päeval meil Haanjas selgines, vaikne -11 õhtul läheb külmemaks lund kuskil 35sm kohati rohkem , kohev õnneks tuisku ei teinud.

Anonüümne ütles ...

Haapsalus siiani maa enam vähem paljas nii et jõulud tulevad ikka väga porised

Anonüümne ütles ...

GFS- on peata kana, iga 6 tunni taga uus.

Anonüümne ütles ...

Viimsi poolsaar saab korralikult lund

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuse mudel näitab et esmaspäeva keskpäeval Virumaal -22 kraadi ja teisipäeva öösel Türi kandis ligi -27 kraadi.
Isegi siia Tallinna kanti pakub napilt -25 pakast.

Huvitav kas talve haripunkt on nüüd ära ja edaspidine jätkub 2020 talve stiilis. Mida statistik asjast arvab?

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Ole mureta. See pigem peaproov talveks mis praegu toimub. Juba varem olen öelnud ,et talv jääb pidama
tõenäolisemalt jõulude paiku või ütleme detsembri viimases kolmandikus. Seega jaanuaris võib ka -30. ära teha.

Anonüümne ütles ...

Novembri lõpp ja detsembri algus meenutavad jälle 1988/1989 aasta talve. Kahjuks said selle talve talveilmad kuu teises pooles otsa. Üsna palju sadanud lumi pidas siiski vana aasta sees vastu. Jaanuaris kahjuks enam mitte.

Ehk juhtub "ime", mis ennem oli seaduspärasus, et talv tõesti ära ei kuku. Aga mitte midagi selle tõestuseks ega ümberlükkmaiseks tuua ei saa. Ei mina ega mitte keegi teine.

Anonüümne ütles ...

Statistikule - rõõm teada. Selline "lapsepõlvetalv" mulle meeldibki. Lemmikhetked talviti on pakane + paks lumi + selge ilm ca 10-40 minutit pärast loojangut. Tekib selline Lapimaa talve meeleolu neis mainitud oludes.

Anonüümne ütles ...

Igaks juhuks ütlen, et nee olud peavad olema korraga selle meeleolu kogemiseks. Talve lemmikheli on krudisev lumi jalgeall.

Anonüümne ütles ...

GFS vajub 13. paiku jälle ära. Aga see on minu viga, et ma eile-täna seda liiga hoolega olen jälginud. Nii pika aja peale on see kõik jama.

Anonüümne ütles ...

Kuidas lumega lood Tallinnas?

Anonüümne ütles ...

Tundub, et peaks Viimsisse suusatama minema? Muidu ikka Nõmme-Harkul käinud.

Madis ütles ...

Põhja-Tallinnas on korralik lumetuputus ja ainult tuleb juurde. Ööga on maha tulnud terve eelmise aasta kogus, kui mitte rohkemgi!

Anonüümne ütles ...

Pool meetrit kohati Viimsis arvan, kui harkus 35cm ametlikult.

Anonüümne ütles ...

...Ja kes see siin seletas, et BRIIS, (puhtalt suvine nähtus kusjuures) ei lase mereefektil tekkida...

Aga nagu ma arvasin, GFS-i idee, et ikka saastaks läheb, on kinnistunud.

Anonüümne ütles ...

Homseks osad mudelid näitavad -28, eitea kas tuleb ära? Mis dets. min. rekord on üldse?

Kaivo Lõppe ütles ...

Aastatel 2004 - 2021 on detsembri miinimum -24,8. see oli 19.12.2009 kl 3 öösel Valgas

Anonüümne ütles ...

Ootame uusi rekordeid siis homme-ülehomme.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Üldised detsembti rekordid jäävad siiski püsima. Need pärit 1978 ja olid mitmelpool alla -40 ne.

Anonüümne ütles ...

Statistik veel: Selle sajandi miinimum oli vist Võru kus jõulude 2001 paiku oli sinna -34 kanti. Ka see number peab sel aastal vastu.

EestiLoodus ütles ...

Kiili vallas on keskmiselt 11 cm lund tänase seisuga. (Valla põhjaosas rohkem, lõunaosas vähem.) Kiili asub Tallinnast pisut lõuna pool.

Anonüümne ütles ...

Vaat need kaljukindlad väited asjade kohta, mida tegelikult nii väita pole alust, ma ei nimeta konkreetselt... aga ajavad veidi ...khm.

Anonüümne ütles ...

Läänemaal vist võtab külm põllukultuurid ära, kuna seal lund pole.

Anonüümne ütles ...

Kella 23-ste andmete järgi siis ametlikult -20 kraadi piir käes sel talvel. (Narva ilmajaamas)

Anonüümne ütles ...

Ilmajaamade vähesus lumekaardil ilmselt annab tunda, jääb mulje, et ega seda lumekest põhjarannikul nüüd nii palju ka ei ole, kuigi Viimsis on küll pool meetrit.

Anonüümne ütles ...

See kaart annab vale pildi. Piir on veel järsem. Saku-Saue-Keila on ehk ainult 15cm lund.

Anonüümne ütles ...

Kiili vallas -21, ilmselt langeb -22ni ära.

Anonüümne ütles ...

Põllukultuurid ilma lumeta küll hea pole hetkel Läänemaal jah....õnneks Harjumaal ikka tuli mingi kirme maha.

Anonüümne ütles ...

Mis krdi paigalseisev pilvesaast see päikest nüüd varjutab Harjus? :(

Anonüümne ütles ...

Kas saame -30 ära nüüd tuleval ööl?

Anonüümne ütles ...

No võiks ju. Jõgeval kl 18 juba -24,x ja päikesetõusuni 14 tundi jäänud. Muidu lõpuks üks normaalne detsember üle 9 aasta, ei saa kurta.

Anonüümne ütles ...

Uued külmarekordid siis tulekul täna/homme Tallinnas? Pealinn polegi vist ammu üht külmarekordit saanud.

Anonüümne ütles ...

Polegi näinud kunagi euroopa mudelil ( windy.com ) ice pellets'eid nagu selleks reedeks Eestisse lubatakse ! Ma pean silmas siis lisaks freezing rain'le, mis on palju tavapärasem.

Anonüümne ütles ...

Uuel nädalal siis ikkagi talve lõpp. Ootaks vastuväiteid.

Kalle ütles ...

Tartus hetkel üsna krõbe külm: Tõraveres tuli öösel 26,2 kraadi ära. Hetkel mobiilirakendus näitab -25, arvuti -23 ja biomeedikumi katusel -24,5 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Hetkel Võrumaa küngaste vahel -28. Uue nädalaga talvele lõppu veel ei tule. Tuleb lihtsalt 0 ümber sulatab-külmetab ilm. Autojuhtidel jälle ''palju rõõmu''.

Kaivo Lõppe ütles ...

Uus postitus tuleb tänase pöeva jooksul. viivitus on tingitud keerulisest oludest tööl. Vabandan

Anonüümne ütles ...

Haanjas päeval temperatuur jäi -20 juurde hommikul oli -27 õnneks vaikne muutlik tuul kõle tõenäoliselt siin erilist sula ei tule kui siis vähesel määral vajutab lume kokku. Võib tõesti nädala lõpul jäävihma tulla. Tõenäoliselt jõulud valged ja nii -8 kraadi.

Kaivo Lõppe ütles ...

Uus postitus jääb siiski homseks, jõuan töölt alles kl 22 paiku ja siis lihtsalt ei jõua enam. Homme vaba :)

Anonüümne ütles ...

Ja et oleks korralik! Siis anname andeks :D

Kaivo Lõppe ütles ...

Püüan :D

Anonüümne ütles ...

Kaivo, kiui Sa uue postitise teed. siis vaata et oleks talve jätkumine. Muidu me siin, tead...saad aru küll! (Kuna siin juba igasune kinnimineku jutt oli, siis... eks näha ole, kuna tulevad.:D)...

Kaivo Lõppe ütles ...

Jah,vaatan vaatan :D
Praegu tundub, et sula ja külm hakkavad vahelduma.

Anonüümne ütles ...

Talve jätkumine või mitte, kuid alates 11-ndast detsist läheb sulale ja tuleb see Eestile omane ebamäärane mõttetu aastaaeg tagasi.

Anonüümne ütles ...

Ütles AK ilmateates just ka praeguste kraadide kohta ,et sel aastal rohkem sellist külma ei näe.

Anonüümne ütles ...

Pigem algab lõputu suplusperiood mõni päev hiljem. Muidugi, siiski püsib lootus, et talv läheb edasi. Need arvutused on ju arendatud viimasel 30-l, 20-l, 10-nel aastal, alati on kuskil juba algtingimustes püsipori (l)ootus sees.

Anonüümne ütles ...

Jõulud jälle külmemat sorti ilmselt?

Anonüümne ütles ...

Praegu nagu näitavad kõik mudelid, et järgmisel nädalal on pehme ilm, aga tulenevalt mitte madalrõhkkondadest, vaid kagus või lõunas asuvast kõrgrõhkkonnast. Aastaaega arvestades võiks see tähendada vähemalt öösiti selgeid miinuskraade. Kuna sademeid ka väga ei ole, siis Ida-Eestis vähemalt lume pärast väga ei muretseks.

Anonüümne ütles ...

Mind huvitab lumi KOGU EESTIS!