laupäev, 18. detsember 2021

Igati talvine jõulunädal (20.- 26.detsember 2021)

Uuendatud : 20.12. kl 12:05

Põnevat ilmarindelt maailmast : Filipiinide kaguosa tabas supertaifuun Rai, mistõttu on kodudest lahkuma sunnitud üle 300 000 inimese. Hukkunuid on viimaste andmete kohaselt ligi 400. Maksimaalsed tuulepuhangud on ulatunud ligi 80 m/s!

Otsustava ilmamuutuse talve suunas toov madalrõhkkond on juba koos külma frondi ja sajuga teel meie poole. Rootsi ilmakeskuse ilmakaart


Esmaspäeval ja teisipäeval (20. ja 21.detsembril) tiirutab Venemaa loodeosas madalrõhkkond, mis süveneb ja aeglaselt itta liigub. Selle servas liigub meieni tasapisi arktiline õhk ja üksteise järel lumehooge.

Mõlemal päeval sajab lund - rohkem sajab tõenäoliselt ida pool, lisaks seal on suurem võimalus ka Soome lahelt tuleva mereefekti lumepilvedeks. Need aga ei jõua kaugemale sisemaale ning seega kõige enam lund saab tõenäoliselt Kirde-Eesti.
Kuna madalrõhkkond süveneb, suureneb ka õhurõhugradient ja puhub tugev põhjakaaretuul - sisemaal puhanguti 14, rannikul 21 m/s. See keerutab sadava lume tuisuks! Teisipäeval siiski põhjatuul nõrgeneb.
Õhutemperatuur päev-päevalt langeb : kui esmaspäeval on veel enamasti alla -10°C, siis teisipäeva öö ja päev tulevad juba -8...-14°C kraadise külmaga.

Kolmapäeval ja neljapäeval (22. ja 23.detsembril) eelmine madalrõhkkond kaugeneb. 
Kolmapäev on vahelduseks rahulik, suuremat sadu ei ole(vaid põhjarannikule võib jõuda mereefekti lumepilvi). Tuul on nõrk ja külma ööpäevaringselt 8...15°C.
Neljapäev aga toob muutuse. Põhjast lähenev madalrõhkkond, laieneb üle meie ning päeval jõuab ka lumesadu.
Tuul pöördub edelasse, toob veidi soojemat õhku. Öösel on veel külma 10 kraadi ümbruses, päeval mandril -5°C ringis, saartel tõuseb -1...-2°Cni.

See aasta saame nautida valgeid jõule. ECMWF väljavaade jõululaupäevaks.

Pühadeilm tuleb juba kõikjal lumikattega, mitmel pool ka lumesajuga, kuid võrdlemisi külma, tugeva ja läbilõikava tuulega.
Jõululaupäeval (24.detsembril) madalrõhkkond läheneb veelgi, tuul tugevneb puhanguti 20 m/s ja sajab lund, tuiskab.
Õhtuks madalrõhkkond kaugeneb ja jõuluõhtu tuleb juba kiiresti külmenev ja hilisõhtuks on külma kohati juba 20 kraadi. Tuul pöördub loodesse ja nõrgeneb, taevas läheb selgemaks.

Esimesel ja teisel jõulupühal (25. ja 26.detsembril) jääme selle madalrõhuala kaugesse ja nõrka mõjusfääri ning mõnel pool jätkub hootine lumesadu. Suurem on võimalus põhjarannikul ja Ida-Eestis.
Põhjakaaretuul aga püsib nõrgapoolne.
Õhutemperatuur jääb ikka -8...-17°C vahele, kuhu ulatub jäävabalt merelt tuul, seal kitsal rannikuribal on mõne kraadi võrra soojem, kuid ikka kindlalt miinuspoolel. Samal ajal selgema taevaga kohtades võib langeda alla -20°C.

Prognoositav lumelisa järgneva 10 päeva jooksul. looderannikul jääb isegi paiguti alla 20cm, kuid kirde pool ulatub lausa 40cm-ni!
NB! 10 päeva on Eesti ilmastiku mõistes üsna pikk aeg, mistõttu võib prognoos veel vabalt muutuda. uuendan igatahes regulaarselt.


Oodatav lumelisa kogu nädala peale on Eesti lõikes erinev, alates 10cm-st saartel ja läänemaakondades kuni 20...30cm-ni põhjarannikul ja Ida/Kirde-Eestis.
Harju maakonnale ja sellest läänepoolsele põhjarannikule on mereefekti kontekstis sobivaim õhuvool kirre-idakirre, kuid seda nädala jooksul eriti ette ei tule. Pigem jääb põhja ja veidi ka kirde poole. Sellest tulenevalt ongi suurim lumelisa oodata ida-, eriti kirdepoolsetes maakondades.

Tulevad seega valged, lumised ja külmad jõulud, mis loob tõelise jõulutunde.

Edasi, aasta viimasel (pool)nädalal olulist soojenemist näha ei ole.

124 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aga minu usk ilmasse on taastunud! Tubli kuus kraadi ja ülegi ja Kuu veel ka hajutas pilved ja hakkas särama! Juba homme panen ka kõrvitsataimed avamaale! Kurgid kah kasvavad nii kenasti.

Anonüümne ütles ...

Okei, Kaivo, nüüd on arusaadav miks sul kommenteerimine oli vahepeal piiratud. Ilmselt tuleb varsti jälle sama teed minna. Kiitus töö eest!

Anonüümne ütles ...

Vajugu ma maa alla, kui ma ilma osas valetasin! Aga see asi, mis siin eelmine nädal oli... kas peab seda meenutama. Suitsu sees on alati ka tuld, jätame siis suitsu süütamata!

Kaivo Lõppe ütles ...

Ehk aitab ?

Kaivo Lõppe ütles ...

Selel kohta öeldakse et issanda loomaaed on kirju :D

Aga tänud kiidusõnade eest! Jätkan siis samas vaimus :)

Anonüümne ütles ...

Kaivo, kas sa seda lobamokka ära ei saa bännida?

--------------------------
Lumikattest niipalju, et selgi korral jääb Läänemaa enamus mudeliprognooside põhjal suuremast lumest ilma, kuid võrreldes kuu alguse külmalainega on vähese lumega ala suurem, ulatudes ka Pärnumaale ja Raplamaale.

Anonüümne ütles ...

Lootus külmakraaddidele, kohati isegi päris paljudele, on pühade ajal olemas, aga lumega on nagu viletsam kui enne paistis. Aga see kõik eks selgu.

Anonüümne ütles ...

Kuidas nii, et lumega kehvasti? Põhjarannikule puistab ikka kenasti järgnevate päevade jooksul ja siis pühade ajal ju lausa kaks võimalikku tuisutsüklonit meilt üle minemas?!

Kaivo Lõppe ütles ...

Uurin seda asja

Anonüümne ütles ...

OK, põhjarannik ehk jah. Aga ega ma igalt poolt vaadanud, mõni arvutus lubab arvatavasti midagi paremat...

Anonüümne ütles ...

Arvan, et sel korral pigem kirderannik lumeuputuse meelevallas. See rannikuosa, mis Loksast läände jääb, vaevalt esmaspäeval ja teisipäeval eriti lund saab. Pigem homme selle rannikulõigu võimalus, kuna tuul prognoositavalt kirdest, mitte põhjast.

Anonüümne ütles ...

Kas tahad väita, et Soome lahe lääneosa ei ole piisavalt lai ?

Anonüümne ütles ...

Peterburist lääne poole alguses on kitsas, isegi praegu jääs, aga Narvast juba poole tee peal Peterbusri on laiust küll. Jätkub seda Osmussaareni välja...

Anonüümne ütles ...

Uus mudel on muidugi jälle tere suvi pühade ajal. Ehk muutub veel tagasi.

Anonüümne ütles ...

Jõulutorm on tulemas?

Kaivo Lõppe ütles ...

Paistab küll sedamoodi jah.

Anonüümne ütles ...

Satun küll turmtule alla, kuid viimased 8 päeva pole kraad enam nullini laskunud.

Anonüümne ütles ...

Ei taha seda GFS-i eriti mainida, aga see eesolev ja üha edasi lükkuv TALV saab juba 26. dets. paiku otsa. Kui ta üldse tulla jõuabki...

Anonüümne ütles ...

@ 19. detsember 2021 01:20

Jep, põhjavoolu puhul annab see lahe lääneosas eriti tunda.

Anonüümne ütles ...

@ 19. detsember 2021 11:04

10 aastat tagasi marutas ka jõulude ajal. Patrick oli selle tsükloni nimi.

Anonüümne ütles ...

Soome lahe idaosa on poolenisti ka jäätunud olnud ja ikka on Virumaal mereefekt tekkinud. Vikipeedias on kirjas, et Eestis on mereefekti tekkimiseks vajalik 80 km, mis on vahemaa Tallinnast Helsingisse.

Anonüümne ütles ...

Haanjas oli öösel vihm, hom ja päeval lund kerge tuisk mõõdukas loode tuul -1 külmeneb

Anonüümne ütles ...

Jõululaupäev tuleb Pärnu-Kunda joonest läänes ilmselt sulaga, kuna tuult näidatakse edelast. Vesi on Läänemere avaosas veel 5...6 kraadi ka veel.

Anonüümne ütles ...

Automaatselt ei tule sula. Põhjatuuled pole ka juba 3 päeva temperatuuri miinusesse suutnud viia.

Anonüümne ütles ...

GFs jagab jälle juba teist korda järjest lahkesti jõuli-näärisooja... Tureb muru niiduk kohale tuua tagasi.

Anonüümne ütles ...

Emhi ka: juba 23-ndal juba null. Muuseas, ikka pole veel nulligi langenud. Külmal väga lühiksed pühad tulemas. Kui üldse. Kahju muidugi.

Anonüümne ütles ...

See GFS ei suuda nädalast kaugemale prognoosida praegu. Ärge imestage kui hommikul jälle lumelabidat näitab mitte muruniidukit

Anonüümne ütles ...

Lumelabida näitamissagedus kahjuks üha väheneb. Arvan, et homsest on muruniiduk konstant. Tahaks muidugi vastupidist ehk normaalset ilma.

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti see 24. detsembri edelatuule saast jääb ära ja tuleb nt kasvõi loodetuul.

Anonüümne ütles ...

Kusjuures vist jääbki ära. Uus ennustus, oh üllatust, ongi jälle talvine. Minu viga, ennustasin ennustust valesti. Maja asibka, nagu venelane ütleb.

Anonüümne ütles ...

Meil Haanin täämbä hummoku tuiskas ja sattas kõva põhja tuul um, -7

Anonüümne ütles ...

Noh nurisejad. Mereefekt Harjumaal käib täiega.

Kaivo Lõppe ütles ...

Riismed sellest ulatuvad isegi Virtsu :)

Anonüümne ütles ...

Annaks seda lund ikka rikastele sinna Harjumaale, jõuluks kõigil labidad kätte.

Anonüümne ütles ...

Vaatan, et midagi põnevat on see ilmataat keevitamas neljapäeva öösel vastu jõululaupäeva hommikut, kui enamikel ootab ees “kohustuslik sugulus ringsõit”. Igaljuhul saab liikluses toreee olema, kui tänane prognoos paika peab, aga noh see jõuab veel 7x muutuda :S.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin:
Kaivo paranda postituse algust. Viimastel andmetel on Filipiinidel hukkunuid juba 400 ringis.

Anonüümne ütles ...

Tallinnast läheb mereefekt mingil kummalisel kombel üle.

Kaivo Lõppe ütles ...

Aitäh, parandatud :)

Anonüümne ütles ...

Tallinnast läheb üle, sest tuul on liiga tugev.

Anonüümne ütles ...

Novot, siis veel1 põhjus, miks see tuul vastik nähe on. Loode-Eesti saab oma efekti pigem reedel-laupäeval kätte, mil õhuvool loodest on. 1. veebruaril oli selline õhuvoolu suund ja Loode-Eesti ja Tallinna kant said padulumehooge ööst õhtuni.

-----------------

Aga arvan, et lisaks tuulele pärsib mereefekti Tallinna juures ka lahe ebapiisav laius ja soojem õhumass võõrreldes nt Jõhviga.

Anonüümne ütles ...

GFSi 18z uuenduse järgi gulev lisaks jõuludele ka asdtavahetus vslge.

Anonüümne ütles ...

Siime lahe laius küll ebapisav ei ole! Võib -olla võrdlsuses avamerega põhjast lõunasse on jah ...ebapiisav...

Anonüümne ütles ...

Aga Tallinna laht arvatavasti küll on sinu arvtava idee jaoks ebapiisav.

Anonüümne ütles ...

Kiili vallas mereefekt möllab küll täiega!

Anonüümne ütles ...

Meil um siin Haanin talvinõ, lummõ küll pallo ei olõ aga tu iist külmä uma 15 kraati, õnnes vaiknõ. Tundus et jõulu tulõva lumise ja külmä, näus kuis lätt.

Anonüümne ütles ...

Kimmäs värk!

Anonüümne ütles ...

Arvan et 23. detsi õhtul ja või ööl vastu 24. tuleb Vilsandil ja Sõrves +3 kraadi piir ära. Vilsandil on +3,5 kraadigi tõenäoline.

Anonüümne ütles ...

Harjumaa istub homme siis pilvesaasta all?

Anonüümne ütles ...

Vaat seda plussijama praegu küll ei usu. See hetkeline läämetuuul on nii kodukootud kui olla saab ja pole see ka tugev. Õhumass ise sel ajal on külm meie kohal muuseas.

Anonüümne ütles ...

Nomaitea, ilmateenistus lubab küll tugevat lääne-edelatuult. Teiseks pole õhumass niiväga külm ka. Praegu on 850 hpa temp.-17 kraadi, aga neljapäeva õhtul -7 kraadi. Kusjuures tundub, et kõige soojem on siin maa kõrgusel reede öösel vahetult enne tuulepööret põhjakaarde.

Anonüümne ütles ...

Olgu. sulanõidujad, eks mä näe, nagu pime ütles enne kui peaga vastu puud jooksis.

Anonüümne ütles ...

Loogiline ju, et tugeva läänetuulega tõuseb homme Ristnas, Vilsandil, Sõrves ja võibolla isegi Paldiskis, Ruhnus ja Virtsus plussi, sest meri veel soe. Kuid sademeid lörtsina tuleb tõesti vaid kitsal rannikualal, mujal lumi.

Anonüümne ütles ...

Vastates enda 21. detsember 2021 23:35 kommentaarile, siis hetkel Harjumaa ühtlase halli pilvesaasta all. Ühtki auku pole näha praegu.

Anonüümne ütles ...

Meil siin Haanin kargõ ilmakõnõ, vaiknõ, -14 viskas vahel mõnõ udõmõ lummõ. Tundus et lätt külmembäs, tihasse sööva ja leevikesi ka pallo.

Anonüümne ütles ...

Aastavahetus tuleb tänavu ka õnneks talvine.

Anonüümne ütles ...

Kui palju kordi neid kokku tuleb, kui mingi kell ... tehtud ennustis paika ei pea? Mitte pole siis näha kelkijaid. Aga oi kui palju peaks neid olema...

Madis ütles ...

Põhja-Tallinn on täielikult kotis, nähtavus on heal juhul paarsada meetrit. Sellist lumesadu nägin viimati Jaapanis :)

Anonüümne ütles ...

Jaapan on jaa kõva talimaa.

Madis ütles ...

Võrreldes meiega valgusaastate kaugusel!

https://japan-forward.com/photos-record-snowfall-in-japans-northern-regions-first-snow-in-kyoto/

Anonüümne ütles ...

Meil Haanin paistus päiv, nõrk edelä tuul -9 õnnõs viil ei satta, eks näus mis õdak tu.

Anonüümne ütles ...

Kus see lubatud suur tuisk on?? Kesk-Harjus täitsa sajuta.

Või jälle olukord, kus Tallinn võrdub kogu Eestiga.

Anonüümne ütles ...

Kas keegi seletaks, mis effekt see looderannikul juba tunde kestnud on?

Kaivo Lõppe ütles ...

Mereefekt

Anonüümne ütles ...

Kuulge semud, ärge seda merefekti nüüd üle ka võimendage. Mereefekt ehedaimal kujul on see, et lääne pool on rõvedalt palju vaba vett kõrge pinnatemperatuutriga. Erti veel lääne poo,l Skandinaaviat. Ja kuna tuul on ainult sealt poolt, siis ongi kõike muud kui külma ja lund.

Anonüümne ütles ...

See ei saa olla mereefekt kui on sula ja 850 hPa kõrgusel pole külma ollagi

Anonüümne ütles ...

Tegu on jah tuulesuuna mõttes erakordset tüüpi mereefektiga. Tavaliselt sellise tugeva edelatuulega on ju 5 kraadi plussis.

Teiseks on lääne pool meri hulga laiem ja soojem kui Soome lahes, mistõttu efektiks piisabki soojemast õhumassist.

Anonüümne ütles ...

Noh, plussis on ju täna ka. Kuigi "ainukt +1 ja +2 vahel, pragu hiljuti oli +1.

(Aga maailm peab ju kuidagi tasakaalus olema. Alles see tuli põhjast 3 päeva jutti pea samasugust sooja kui lääne poolt...)

Anonüümne ütles ...

Paldiskis +1.5 ja vihm praeguste andmete järgi, loodetavasti hakkab tuul põhja pöörduma varsti

Anonüümne ütles ...

Arvestades umbes täpselt nädalatasut kogemust, hakkvad peale tuule põhja pöördumist siis külmakraadid ja lumi kohale jõudma umbes pühapäerva ööl vastu esmaspäeva...

Anonüümne ütles ...

Küll sa veel näed, et juba homme hommikul on vähemalt -4 kraadi ja enamgi külma.
---------------------------
Aga väga kahju on sellest, et see faking tuul koguaeg peab lumesajuga olema, mistõttu ilus ühtlane lumikate on rikutud ja ei saa enam moodustuda enne kui see tuulenässakas ei vaibu. Mis mõte sellest lumest on, kui tuiskab sinna, kus see paras nuhtlus on. Ehk siis teed-tänavad, rajad ja muidugi ka kraavides on lund juba üle põlve.

See kuu alguse külmalaine oli ikka palju rahulikum ja tõelise talve meeleoluga. (Kesk-Harjumaal)

Anonüümne ütles ...

Tallinnas uputab ja 25km maismaa poole ainult puhas tuisk, milline ebavõrdsus!

Anonüümne ütles ...

Mida see tähendab puhas tuisk?

Anonüümne ütles ...

Kujutan ette, et Tallinas mingis kohas on sadanud mõni cm lund, mõõdukas sadu on/oli praegu ka, aga kuskil veidi eemal ei saja, vaid õrn mahasadanud lumeke veidi vaalutab tuule käes, kui paar autot mööda teed sõidavad. Teisisõnu: tavaline kirbust härjakarja vormistamine,

Anonüümne ütles ...

Statistik siin: käisin just Tallinnas ja hetkel seal tulnud ikka oma 10 -15 cm lund (täna). Laagri suunal rohkemgi. Peale Ääsmäed aga kogused vähenevad kiirelt.

Anonüümne ütles ...

Ma pole vist aastaid näinud, et mõni GFS-i mudel näitab nii palju tsükloneid üha lõuna poolt möödumas. Tegelikult peaks see olema harilik selle aja skeem...

Anonüümne ütles ...

1jan öö paistab ka midagi huvitavat tegevat vist...

Anonüümne ütles ...

Jäi lisamata, et kõigest hoolimata ei saa ikka hakkama ka suladest ja 7. jaanuari kevadest. Aga see kõik on niisama muinasjutt, varsti on uus.

Unknown ütles ...

Tõrvas täna igav ilm olnud. Tuuline ja ei mingit märki lumesajust. Külma -6 lähedal.

Anonüümne ütles ...

Ega see mujal ka parem pole. On ka kohti, kus külmagi pole.

Anonüümne ütles ...

Suurt sula ei tule niipea. Alles 15. jaanuaril hall ilm taastub, kuna siis mõni päev hiljem läheneb täiskuu aeg.

Aga teen ettepaneku, kuidas edelatuult Eestis pilkavalt nimetada - meteoroloogiline puuks. Või siis pisut viisakamalt ja ilmaga seonduvamalt - meteoroloogiline kõhutuul.

Puuks ehk kõhutuul on ju samuti soe ja niiske. Täpselt seda ju edelatuul on.

Anonüümne ütles ...

Lumest ka - Kesk-Harjumaal on tänase kuupäevaga tulnud lund 4-5 cm. Mõõtekoht metsatukkade vahel oleva väikese lagendiku tuulevarjus nurgas. Ala on 3 küljest metsaga piiratud, mistõttu tuule mõju on tühine lumele.

Tuulisel põllul oli võrreldes eilsega lumikate vähenenud ca 3 cm, muld peaaegu väljas.

Seega tulgu seda lund kasvõi 20 cm, aga selle vihiseva tuulenäraka tõttu võivad põllumehed vilja kaitsvast kohevast paksust lumevaibast küll und näha.

Anonüümne ütles ...

Kuhugi see lumi ju ometi läheb, kui ta just ära ei sula.

Aga see talvemuinasjutt ei olegi enam eriti talvine, juba käesoleva aasta sees. Mis on ka loodetavasti vale.

Kuul pole ilmaga ,midagi pistmist.
Igatahes mitte sellisel määral, mida mõõta oleks võimalik.

Anonüümne ütles ...

Olen lihtsalt täheldanud vaatlusi tehes, et 3-7 päeva enne täiskuud läheb ilm sulale ja sompu. Selle aasta jaanuar ja veebruar polnud erandid selles osas.

--------------------
Kuhugi see lumi tõepoolest läheb, aga mitte sinna kuhu võiks. Mis kasu sellest lumest on, kui see kraavidesse ja teedele tuiskab.
Selle nõmeda tuule pärast peavad teehooldajad tegutsema ka siis kui tegelikult lund ei sajagi.

Kerge sula on selles suhtes hea, et "mätsib" lume kinni ja ei tuiska isegi "sajandi tormiga" mitte.

Anonüümne ütles ...

2. jaanuar: hüvasti seegi vähene, mida talveks sai nimetada.

Anonüümne ütles ...

Kuu... Kõikumine 3-7 päeva on juba üpris suure ulatusega. Täpselt sama tulemuse saab ajaoikku ka mistahes muid perioode vaadates.

Anonüümne ütles ...

Mis suuresse lumesajusse puutub läinud ööl, siis läks nagu alati. Palju kisa, väga vähe villa.

Anonüümne ütles ...

Ütleks ka nii, et Kiili valla näitel jäi asi ikka väga lahjaks. Ootasin rohkemat.

Anonüümne ütles ...

Tule siis Keilasse ja naudi oma lund. Siin teda oma 20 cm ja väiksemad teed alles lahti ajamata.

Anonüümne ütles ...

Lumi on juba ammu väärtasi: väga visa tulema, aga väga kiire minema. Kalendriajast olenemata.

Anonüümne ütles ...

20 cm lund on tõeline naljategu alles. Aga mitmeski teises kohas on kuskil...5 cm kandis.

Kusjuures see oli ju ette näha juba eile ja ennegi. Lihtsalt üks kitsas front läks üle. Ei saanudki palju sadada.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas on mereefket näiteks hetkel.

EestiLoodus ütles ...

Häid jõule!
Kiili kandis sajab hetkel laia kohevat lund, vahelduva tugevusega kella 16-st. Tuult ei ole. Imeline jõuluilm siin. :)

Anonüümne ütles ...

Tubli on.

Anonüümne ütles ...

Jep, sõnusin ära, Kiili kant hakkas ka nüüd lõpuks saama.

Anonüümne ütles ...

Mõned mudelid näitavad et Narva-Jõesuu kant saab kuni esmaspäevani suht jutti mereefekti. Ilmateenistuse mudel on üks neist näiteks.

Samas arvestades õhumassi külmust ja õhuvoolu suunda, siis on selline pidev sadu võimalik sealkandis.
Aga sellesama ilmateenistuse mudeli järgi pidi äsjalõppenud kuupäev ehk 24. detsember Harjumaal sajuta mööduma, aga tegelikkuses algas sadu kohe pärast päikeseloojangut ja sadu kestab siiani. Seega ligi 9 tundi. Lund on juurde tulnud aknast vaadatuna hinnates 10-15 cm.

Anonüümne ütles ...

Ja kuupäevaliselt eilse sademete- ja lumekaardi salvestasin ka ära. Ei juhtu tihti, et Kesk-Harjumaa kui mu kodukoht on saju/lume näitajate poolest Eesti kõige-kõigemad.

Anonüümne ütles ...

Juhin tähelepanu ka 24nda detsembri Ilmateenistuse sademetekaardile, kus on kirjas, et Tallinnas sadas ööpäevaga 19 cm ! Samal ajal on lumekaart 20 cm. See näitab, kui tugev sadu oli. Talvisel ajal võib õhuline ja lendlev mereefekti lumi jätta sademeid vaid 2cm kuid lumekaardil vaatab vastu 20 cm! (muide sama asi on näha ka Viljandi sademetekaardil, kus on 9 cm ning seal olid öösel ja hommikul väga rasked liiklustingimused) Pika jutu mõte on selles, et Tallinnas olev lumi sulab kaua ja väga kokku ei vaju. See nüüd õhtul alanud mereefekti sadu lendab esimese tuulega minema, kuid hommikuks muidugi lumekaardile tuleb mitu cm juurde, kuigi sademetekaart näitab healjuhul 0,5 cm.

Anonüümne ütles ...

Parandan enda teksti niipalju, et sademetekaardil näitab mm mitte cm !

Anonüümne ütles ...

GFS teeb jälle nalja. 12: korralik kõva pakane tuleb kohe uuel aastal. 18: tere igavene suvi!

Anonüümne ütles ...

Tundub jah, et talv on nüüd detsembris ära ja kuu alguspoolel mõõdetud -27,6 kraadi jääbki talve miinimumiks.

Anonüümne ütles ...

see GEEEFFESS jõuab 10x muutuda selle ajaga.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin: Tundub ,et talv on tulnud püsivalt kohale. Kui üksikud sulad tulevadki siis sellised ,et lumi ära sulada ei jõua. Samuti kardan ,et on ühe kuuga nihe ettepoole nagu suvel oli. Kevadel arvasin ,et kõrvetab juulis ja augustis aga oli juuni ,juuli. Nüüd mõtlesin ka juba suvel ,et eelkõige jaanuar ja veebruar on talvised. Pead ei annaks aga kahtlustan ,et talv on siis nüüd hoopis detsembris ,jaanuaris. Veebruar aga lõhnab juba kevade järgi.

Anonüümne ütles ...

Loodan väga, er sa eksid. Seda kevade lõhnaga veebruari sai juba äsja järjekordselt nähtud. Muuseas, sel juhul pole talv püsivalt kohal, kui sul veebruaris juba aiad õieehteis on...

Anonüümne ütles ...

Korraliku saju, kahjuks muidugi mitte lumena, saab arvatavasti 29. dets. paiku. On küll lootus, et sedapuhku "piirdub" plöga vaid paari päevaga, kuid kui lund vähe maas on, piisab sellestki...

Anonüümne ütles ...

...või olu siis 30-ndal. Kahju. Tihe lumesadu kasvõi kord aastakümnete jooksul lükkub jälle aastakümnete taha edasi...

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti läheb see lumi siis ruttu 30. detsil. +5 kraadi ja tuul on nagu föön kohevale lumele.

Anonüümne ütles ...

Yr õnneks sula ei näita. Ehk jääb miinus püsima.

Anonüümne ütles ...

Kiili vallas lumeuputus kohal! Lumi muidugi koheva vaibana, et kinni ei jää :)

Anonüümne ütles ...

Ootan ja ootan - ei tule. Lumi ma mõtlen. Näärivana ehk reedel tuleb. Eile olla jõuluvana käind, aga mind polnd kodu.

Anonüümne ütles ...

No kui lund ei tule, siis tuul tuleb ikka!

Anonüümne ütles ...

Lõpuks on siiski kohal. Nii tuul (tundub loodest) kui tihe lumi. Iseasi kui KAUA (st lühidalt) see kestab.

Anonüümne ütles ...

No kui lumi kestab lühidalt, siis tuul ulub kaua!

Anonüümne ütles ...

Lühidalt oli siiski mõlemat. Nii korralikku lumesadu kui tuult. Siiski niipalju sadas, et lumikattega, arvestades ka mõnda eelmist lõppeva nädala sadu, siis saab eam-vähem juba suusatada.

Anonüümne ütles ...

Homme nautige ilma täiega. Pole ei lumesadu ega tuult.

Anonüümne ütles ...

Mimngi front laiutab ju homme üle saarte. Kas tõesti ilma vastavate ilmamärkideta.

Anonüümne ütles ...

Eesti peaks jääma "meteoroloogilisele tühermaale". Ehk homme pigem niisama mõttetu pilves ilm, mil midagi ei toimu. Aga vähemalt pole tuult, mistõttu saab ka -10 kraadi juures ilma kinnasteta kasutada kaamerat.

Anonüümne ütles ...

Ja ongi blogi välja suremas vist. Viimane uuendus selle kommetaari lisamise ajast juba nädal tagasi.

Anonüümne ütles ...

Aasta viimasel päeval tabab Eestit taas edelatuul ehk meteoroloogiline puuks. Aga kuna Väinameri on jääs, siis ehk mandril jääb sula prognoositust nõrgemaks. (+3 kraadi asemel tuleb nt +1,x)

Anonüümne ütles ...

Liivi laht peaks jääs selleks olema

Kaivo Lõppe ütles ...

Ei sure välja. Pühad olid pereringis ja nutiseadmetest eemal lihtsalt .

Katsun homme uue postituse valmis saada.

Anonüümne ütles ...

Siis hästi, aga oleksid võinud blogi lugejatele kasvõi teate jätta, et "20-27. detsembrini uuendusi ei tule" vms.
--------------------------------------

Teen vana-aasta õhtuks ilmaennustuse pakkumise, et tekib paks udu ja ilutulestiku rakettide nägemine on kehvake.

Anonüümne ütles ...

GFS 12Z näitab et 31. dets kuni 3. jaan on iga päev järjest sula. Äkki juhtub ime ja see rikutud saav lumi kaobki vähemalt siit Harjumaa piirest ära, sest vihma peaks ka tulema. (Aga mitte palju)

Kaivo Lõppe ütles ...

Vabandan, parandan teinekord end.


Eelmine aastavahetus oli vähemalt Tallinnas megaudune.

Anonüümne ütles ...

Oot-oot. See märg unistus ón liiga märg. Mingit pidvat sula küll tulemas pole.