esmaspäev, 1. november 2021

44.nädala ilm (1.- 7.11.2021)

Kommentaariumi viide

Tuleb sügisese muutlikkusega nädal.

Esmaspäev ja teisipäeval (2.11.) on veel viimased päevad ülekaalus kõrgrõhkkonna servas kuiv, kuid teisipäeval ka tiheneva pilvisusega.

Läänest läheneva madalrõhkkonna tõttu tõuseb kagutuul puhanguti 17 m/s, seda eelkõige päeval.

Ööd  on selgema taeva all jahedad : 0...6°C, esmaspäeva päev veel üle 10 kraadi teisipäev pilvise taeva all enam üle 10 ei tõuse.
Maapinnal on öösel öökülma!

Kolmapäeval ja neljapäeval (3. ja 4.11.) oleme saabuva madalrõhkkonna edela- ja lõunaservas ning üle maa kandub vihmapilvi, enim kolmapäeva päeval ja neljapäeva öösel. Neljapäeva päeval sadu eemaldub ning alates läänest taevas selgineb.
Kagutuul puhub endiselt puhanguti 15 m/s.
Õhusoe püsib mõlemal ööl ja päeval 5...10°C vahel.

Reede (5.11.) öö on sajune, päeval sajuhood hõrenevad, kuid siiski mitmel pool sajab.
Tuul pöördub läänekaarde, ööks nõrgeneb, päeval taas tugevneb (puhangud 15 m/s.).
Õhutemperatuur püsib samal lainel : ööpäevaringselt 4...8°C.

Laupäeval ja pühapäeval (6. ja 7.11.) jätkub sügiseselt muutlikul lainel. Nõrgad ja mõõdukad sajuvööndid liiguvad mõlema päeva vältel üle maa.
Laupäeval on enam rünksajupilvi ja sooja mere tõttu on ka arvestatav pikseoht ja ka rahe on tõenäoline külaline. Kaasas käivad ka tugevad tuuleiilid.
Pühapäeval jõuab merelt laussadu, mis õhtul vihma ja lörtsina maa katab.
Laupäeval on ööpäevaringselt sooja 2...8 vahel, pühapäeva öö teeb kerget külma, päev tõuseb vaid mõni kraad üle nulli.
Miinuskraadide võimalus õhus tekib taas järgmisel nädalal. ECMWF-väljavaade 09.11.2021 kohta

25 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti lähevad pilves ilma ennustused mööda ja saame siiski veel ka täna päikest nautida.

Kaivo Lõppe ütles ...

Paistab et osalt ikkagi saame, nagu prognas pandud, et tihenev pilvisus alles.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal hetkel selge taevas nagu seebivesi. Nii hoida õhtuni :)

Anonüümne ütles ...

Ja hoidis ka!

Anonüümne ütles ...

Statistik siin:
Ilmateenistus lubab lund kuu lõppu aga tegelikult on juba esmaspäeval lumi maas (paariks päevaks küll). Seega suverehvidel sõitjad - JÄTKE ESMASPÄEVAL AUTO KOJU !

Anonüümne ütles ...

Eks me näe, kas see muutub veel nädalaga või ei.

Anonüümne ütles ...

Arvan et pigem teisipäev on lumine.

Anonüümne ütles ...

Statistik, statistik... Oled hammustanud liiga suure tüki. Ja jäta palun autojuhid rahule! Neid kordi, kus sa pead AOTOD KOJU soovitama jätta, et aga mitte ainult muutma hakata oma mõne päeva tagust "kaljukindlat "novembri prognoosi", tuleb veel küll ja küll. Nii et kriipsutame Su varesema jutu, et enne novembri lõppu pole suverehve vaja vahetada, ilusasti MAHA.

Anonüümne ütles ...

Laupäeval võib taas äikest kogeda, kui hästi läheb.

Anonüümne ütles ...

Ei, mulle isiklikult Statistiku ennustused sobivad - põhjalikumad kui Kairo omad. Eitea kas Jüri ka veel siia ära eksib millalgi?

Anonüümne ütles ...

Statistik siin:
See oli oletus polaarpöörise järgi ,et paneb kuu lõpuni musta maaga aga praegu tundub ,et tuleb hoopis hullem variant - libedus ja pori vaheldumisi. Eks siis uisuta oma AOTOGA esmaspäeval

Anonüümne ütles ...

Ma pole miskit autouisutamist plaaninud, Ma lihtsalt ei kipu liigjulgeid soovitusi andma ehk kui see vahel nii ka läheb, siis püüan edaspidi taas olla enesekriitiline.

Muidugi, vaielda asja üle, mis vaidlejatel üle pea käib (antud juhul täpne ilmaennustamine kuupikkuselt ja enamgi ette), pole mingit mõtet. Meie ju pole kiigetanelid, eks ole. Meil on loodetavasti ikka ajud ka.

Kaivo Lõppe ütles ...

Rahu rahu rahvas :)
Elame-näeme, mis saab :)

Anonüümne ütles ...

@ 4. november 2021 19:43

Palun püüame hoiduda siin poliitika sissetoomisest. Niigi siiber sellest jamast juba. Siin võiks ikka puhtalt ilmateemadel arutleda. :)

Anonüümne ütles ...

Järgnen üleskutseke ja kannan ette, et sajab vihma. Kole soe on ka. Mis selle sooja vastu ikka, aga... nagu tüütavalt igav ja üksluine paistab. Venemaa loodeosas hakkab lähiprognoosis jälle see koletu soojapesa (selle piirkonna kohta) tekkima. Mullu talvel oli seal vähemalt korralikult külm. Pikka aega.

P.S. Mul polegi autot. Statistik: lepime viiki, kui sobib.

Kalle ütles ...

Kanal2 ilmateade lubas laupäevaks Kirde-Eestisse äikesevõimalust. Ei mäleta küll, et kunagi varem novembris võimaliku pikse eest oleks hoiatatud.

Anonüümne ütles ...

Mullu 4. novembril sähvis samuti äike Soome lahe lääneosas. Siit Kesk-Harjumaalt olid sähvatused hästi näha.

Kaivo Lõppe ütles ...

Jah, homseks (laupäevaks) piksevõimalus täitsa olemas, tuleb rünksajupilvede päev. Seejuures võib sademeid ka peale vihma alla tulla.

Anonüümne ütles ...

Kas võib juhtuda, et novembri kespaigast läheb ära miinusesse?

Anonüümne ütles ...

On võimalik muidugi, kuid kindlaim viis seda väita on alates 1. detsembrist, milline see november OLI. Mingeid külmenemisi tundub et uuest nädalast hakkab olema, kuid stabiilsest külmast VIST ei tule ikka midagi välja.

Väga sageli on miskipärast talviti nii olnud, et olgu tsüklon meist põhja pool või keskmega kaugel edelas-lõunas, aga ikka nii, et jääme sooja voolu alla. Kui mitte läänest, siis lõunast ikka. Samuti kõrgrõhkkondadega: ikka asetuvad nii, et külma ei taha tulla. Loodame, et sel aastal nii ei lähe.

Kalle ütles ...

Hetkel on Tartus huvitav anomaalia - päikeseline novembrihommik. Säh sulle siis kaamost :D

Anonüümne ütles ...

Kagupoolses Eestis oli see eile ka ennustatav, vihmapilvede võõnd oli üsna kitsas, edela-kirde suunas üle lääne-loode-Eesti. Selles kandis sadas öösel ka (suhteliselt) palju. Algul paistis, et just Ida-Eesti saab vihma ja tsüklon liigub põhja poole umbes Peipsi tagant või üle selle, aga iga uus mudel hakkas tsükloni trajektoori lääne poole vedama, lõpuks liikus see umbes üle Lääne-Eesti saarte.

Anonüümne ütles ...

Laskun libedale jääle ja tulen veel selle 1988. aasta juurde tagasi. 1. novembril (eelmisel päeval oli 30. oktoobri "talveidüll" lõppenud) liikus üle Läänemere kagusse tsüklon, Eestist põhja poolt. Järgmisel päeval oli maa peale öist vihmasadu kergelt valge seal saaremaa lääneosas, ida poole aga sadas rohkem pigem lund. Järgneva nädala jooksul oli 0-lähedane, pldiselt oli maa pgem jälle must. Siis oli ligi nädal aega soojem, 17-ndal liikus üle Läti itta tsüklon, idatuulega alanud vihmasadu läks üle lõrtsika ja siis lumeks, seda oli vahva läbi 4. korruse akna jälgida, keemia tund - ei seda viitsinud jälgida... 20. novembri ümbrus oli oredalt talvine, külm ka sealhulkas, 23.-25. oli sulailm, lumi muutus auklikuks, aga 27-l tuli pühja poolt hoogsadusid, lund lisandus ja kuu lõpus liikus taas meist lõuna poolt korralik lumetsüklon, detsember tuki -19 külmaga ja juba korraliku lumikattega. Keegi ei kujutanud ette, mis hakkab kolme nädala pärast juhtuma, jutus see, et jõulude ajal tuli kevad. Nüüd peetaks seda vist normaaluseks. Viga vaadatakse ehk hoopis selles, et üldse talveilma oli...

Anonüümne ütles ...

@ 5. november 2021 09:25

Juhtus jah ime. Kui Poola poolt tulevad tsüklonid liiguvad tavaliselt üle kagu-Eesti või sealt lähedalt, siis seekord oli üks juhus kahekümnest, kui saarte kandist. (Ülejäänud 19 juhust siis Kagu-Eesti variant)

Anonüümne ütles ...

Eks neid lähe sealt Poolastki igas suunas. Muuseas huvitav: kui noor tsüklon liigub Eestist lõuna poolt LÄÄNE suunas,võib jääda soe sektor tsükloni PÕHJASREVA. Suvel pole siis muret kuumus tuleb... Talvel on keerulisem: ida pool võib ootel olla ka pakaseline õhumass.