laupäev, 11. september 2021

37.nädala ilm (13.- 19.09.2021)

Kommentaariumi viide

Kommentaariumi reeglid

Tuleb jahe ja öökülmadega nädal.

ECMWF näitab pühapäevaks Eestisse lausa -5 isotermi. See tähendab õhus nullilähedast näitu ja maapinnal igal juhul öökülma -3...-4 kraadi.

Esmaspäev (13.09.) on madalrõhkkonna lõunaservas talutava sooja ja vihmahoogudega, mis liiguvad päeva esimeses pooles läänest itta. Pealelüunat ilm selgineb
Õhuvool pöördub põhjakaarde ja loodetuul tugevneb sisemaal 15 m/s, rannikul 21 m/s.
Öösel on sooja 15°C ümber,  päeval palju ei tõuse.

Teiaipäevast reedeni (14.-17.09.) oleme põhja pool tugevneva külma kõrgrõhkkonna mõjusfääris. Põhjast lisandub külma, kuid ilm on sajuta, vaid mõni nõrk üksik vihmahoog võib ära eksida.
Tormine loodetuul annab teisipäeval järgi, neljapäeval pöördub kirdesse kuid oluliselt ei tugevne.
Ööd on jahedad ja öökülmadega : 1...8  kitsal rannikuribal soojem, maapinnal 0...-3°C. Ka päevad ei paku suvesooja : temperatuur püsib 10°C ümber.

Nädalavahetusel (18. ja 19.09.) jätkub sajuta, kuid mõnevõrra enama madala pilvekihiga ilm. ka kirdetuul ei tugevne oluliselt ega muuda suunda.

Ööd on ikka jahedad : 1...7°C, kitsal rannikuribal soojem, maapinnal laiguti ikka alla 0°C. Päevad jätkavad ka 10°C ümbruses.

10.09.2021 õhtul tekkis mitmel pool tihe udu. Pärnumaal Virtsu lähistel, Kaivo foto.


16 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eelmises teemas keegi mainis, et Harjumaa täna päev otsa hall. Ega ikka ei ole küll, suvi on!

Anonüümne ütles ...

Tartus täna ka ilus hilissuve päev :)

Kahju, et see aasta jagatakse seda sooja teistesse aastaaegadesse peale südasuve ainult näpuotsaga. Praegu on just hea mahe päikesepaise, ideaalne ilm õues tegusemiseks.

Anonüümne ütles ...

See, mis prognoosides vastu vaatab, on jäle. Ei tule siis statistiku lubatud sooja ja sajusemat septembri teist poolt? :(

Anonüümne ütles ...

Mul samad mõtted selles osas. Keegi teine vastupidiselt statistikule siin kuu alguses muidu pakkus, et september tuleb jahe ja kuivapoolne.
Vast on enamusele kuiv ja jahe september ikka parem kui sajune ja jahe. :D

Anonüümne ütles ...

Nojah, kui päikest ka näha saaks, siis pole 10-13 kraadi õhusooja kõige hullem. Aga Yr.no näitab kohati ainult 8-10 kraadi ja pilves ilma. :( See juba nagu oktoobri lõpp või november.

Talv ja hilissügis meil niigi pikad, seega ei tahaks vahemikus 1 mai - 30 sept alla 15 kraadiseid temperatuure näha, eriti mitte alla 10. 2021 on selles osas minu jaoks läbikukkunud ilmaaasta. 2 Kuud ilusat suve küll, aga apr lõpp, mai ,august, september on alla igasuguse arvestuse :( Ma loodan, et varsti kordub 2018 sarnane aasta.

Anonüümne ütles ...

Aga vähemalt oli 2021 talv ju ilus.

Anonüümne ütles ...

Viimatine talv oli ka paraku poolik.

Anonüümne ütles ...

Homme tuleb ilmselt veel päikeseküllane ilm, aga ülejäänud nädal paistab küll mõttetus kuubis tulevat.

Anonüümne ütles ...

Kauaks nüüd kuiva ilma jätkub? See jahedus ja kuiv on päris mõnus isegi.

Anonüümne ütles ...

No kui uduvihm välja jätta, siis kuu lõpuni on sajuta ja külm. Arvatavasti ka pilves.

Aasta mõttetuima ilmaperioodi võib nüüd vist küll alanuks lugeda.

Anonüümne ütles ...

Ilm tõesti väga igav vist, et siin nii vähe kommenteeritakse. :D

Anonüümne ütles ...

Mulle sobib! Saab põllutöid teha :)

Anonüümne ütles ...

Igav on jah, ja ma ei naudi ka. Kui oktoober just ei tee 2018 stiilis vananaistekat, siis peab vist järgmise aasta aprilli keskpaigani ootama, et üle 13-14 kraadi saada.

Talv ei huvita mind aastaajana üldse, külma ja lund saab meie kliimas niikuinii. (kui ekstreemne 2019/2020 välja jätta) Minu jaoks on oluline, et aprilli keskpaigast septembri lõpuni oleks võimalikult pikalt soe ilm. Nagu varemgi öeldud, on 2021 selles osas läbi kukkunud. Juunikuu soojast oleks pool võinud maisse või septembrisse jätta.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Ka mulle meeldis täiega 2019/20 talv. Küll aga olen selle suvega rahul. Mul oli ka puhkus just juunisse juunisse sätitud jalka ajaks. Kuumus oli nagu pealekauba.

Anonüümne ütles ...

Talve osas olen vähenõudlik, olgu +5 tatine ilm või -20 pakane, minu jaoks erilist vahet pole, sest talv ei meeldi mulle nii või naa.

Suvega olen ka rahul. Aegade kõige soojem suvi ikkagi ja ka 2010 järel kõige võimsam kuumalaine, mida mäletan :D Augusti algus polnud ka nii halb, mõni soojem päev oli ikka ka ja 11.augusti vihmasadu oli Tartus omaette kogemus.

Aga vot üleminekuaastaaegadega pole seekord rahul (kui just oktoober nüüd soojaga ei üllata). Peale väga jahedat augusti lõppu oleks ikka soojemat septembri algust oodanud. Kevad oli ka üsna niru, jälle keeras just aprilli lõpus külmaks, kus muidu peaksid hakkama sellised +15 kraadi ringis ilmad domineerima. Mais oli umbes 5 päeva sooja ja ülejäänud kuu normist jahedam.
Varasematel aastatel on vähemalt üks kuu: kas mai või september normist soojem olnud. See aasta tulevad aga vist mõlemad normist jahedamad.

Anonüümne ütles ...

Hakake ette harjuma, et tulevad ka aastad, kus 10 kuud on keskmisest külmemead, mitte soojemad. Kevad oli täiesti mittejahe tervikuna, pigem ikka veidi soojem. Ah jaa, kui te soovite "soovitud keskmist", siis muidugi jahe. Juuni ja juuli ega ka august (eelmistest mitmetest aastatest) ei pea kindlasti ka Aafrika soousega olema.