neljapäev, 29. juuli 2021

31.nädala ilm (2.-8.08.2021)

Kommentaariumi viide

Kommentaariumi reeglid

Uuendatud : 5.8.2021 kl 09:17

Tuleb mõõdukalt soe nädal.

Esmaspäeval (2.08.) jätkub nädalavahetuse ilmamuster - laialdaselt sajab hoovihma.
Küll aga läheneb lõunatsüklon, mille mõjusfääri ja sajupilvede alla jääb Ida-Eesti. Seal oodata ohtralt sademeid(kuni 40mm)
Tuul pöördub loodesse ja läände, tugevneb ida pool õhtul kuni 19 m/s.
Õhusooja on öösel 10...14, päeval 20°C ümber .

Esmaspäevane lõunatsüklon toob ida poole kuni 80mm sademeid.

Wxcharts


Teisipäeval ja kolmapäeval(3. ja 4.08.) on lootust kuivemale ilmale, kuna madalrõhkkonnad eemalduvad, kuid seda üürikeseks. Seetõttu on ilm kuivem, kuod mõnikoht sahmaka siiski saab.
Läänekaaretuul nõrgeneb.
Ööd on ikka 10°C ümber, päevad 17...22°C.

Neljapäeval ja reedel (5. ja 6.08.) jätkub kõrgrõhkkonna servas suurema sajuta, kuid üksikute hoovihmadega ilm.
Tuul puhub lõunakaarest, kuid on nõrk.
Ööd muutuvad jahedaks : 5...13, päevad ikka 17...23°C vahel.

Laupäeval (7.08.) jõuab lõunast meieni uus madalrõhkkond. Öösel alates lõunamaakondadest hakkab vihma sadama, hommikuks laieneb sadu üle maa. Pealelõunal lõunast alates juba laussadu lõpeb. Mõnes paigas on ka äikest.

Tuul pöördub idakaarde ja tugevneb sisemaal puhanguti 12, rannikul 16, põhjarannikul kuni 20 m/s.

Sajupilvede all on öösel sooja 8...13, päeval 16...22°C.

Pühapäevaks (8.08.) lõunatsüklon eemaldub, selle järel on laialdaselt veel hoogsadusid, välistada ei saa ka äikest.

Idakaare tuul nõrgeneb ja pöördub läänekaarde. Lisandub ka soojemat õhku.

Öösel on sooja 10...16, päeval 21...26°C.

22 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti see suur sadu jääb ära.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus peaks vihmahoiatuse väljastama, kui see 80 mm sadu tulemas on. Isegi juba 30 mm-st on üleujutuse oht tegelikult. Eriti veel tolmkuiva maa puhul.

Anonüümne ütles ...

Nädalavahetus on ju, kedagi pole tööl :D

Kairo ütles ...

Hoiatusega ei saa kiirustada, sest selle tsükloni liikumistrajektoor muudkui muutub (kilomeetrite mäng, kas rohkem läände või itta, natuke on itta nihutatud). Aega on veel. Sajuhulgad on ka viimastes jooksudes vähenema hakanud, aga mitte kõikides ilmamudelites.

Anonüümne ütles ...

Minu prognoos on selline, et saared ja mandri läänepool jääb homme laussajuta. Hoovihma võimalus on, aga see suurim saartel. Mandri lääneosas on enamasti pilves ja väikese hoovihma võimalusega. Alles hilisõhtust suureneb sajuvõimalus, äike on ka võimalik, aga need on juba merelised sademed sel juhul.

Anonüümne ütles ...

Mis seis Harjumaale? Pigem tundub, et väga ei tule. Samas pole kolm päeva vilja võtta saanud, sest iga kahe tunni tagant mingi sadu.

Anonüümne ütles ...

Oleneb kus Harjumaal. Idaosas on väike laussajuvõimalus olemas, aga lääneosas ainult hoovihmavõimalus. Need pigem siis õhtul.

Vastavalt siis ka ilm - Lääne-Harjumaal on päikest rohkem kui idas.

Homme peakski lääne-Eestis tervikuna ilus ilm tulema. Halli päeva ei tule, kiudpilved ja konvektsioonipilved. Ida-Eestis tuleb tõepolest leppida sügisese ilmaga - kraade päeval 16 piires.

Anonüümne ütles ...

Asun Viljandi mnt. kõrval. Aga tundub jah, et ilmselt midagi ei tule enne õhtut.

Anonüümne ütles ...

Tänane päev on juba täitsa sügismasendust tekitav - pilves, tuuline ja 15 kraadi. Asukoht Harjumaa.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal nägi õhtul päikest ka ikka!

Anonüümne ütles ...

Jah, aga külm tuul ei tekitanud suvetunnet.

Praegu öösel ka täielik vaikus. Ühtki lindu ega ritsikat kuulda polnud. (Harjumaa)

Anonüümne ütles ...

Raporteerin Harjumaalt, see nädal üsna õnnis - viljad käes! Nii vähest seda oligi, Hispaania kliima võlud.

Anonüümne ütles ...

Sügis ikka kummitab juba täiega :( Teisipäev ja viimased paar ööd on ikka väga jahedad olnud. Ja see soojalaine, mis peale homset vihma tulema pidi, on ka 25-27 kraadi asemel mingiks näruseks 22-23 kraadiseks muudetud.

On igati loogiline, et peale nii kuuma juunit ja juulit ei tule just palavusega hiilgavat augustit, aga nojah, kahe eelmise kuuga võrreldes on see praegune tavaline "eesti suvi" üsna masendav.

Anonüümne ütles ...

Põhja- ja Kirde-Eestis jääb tänane sadu ilmselt tühiseks, sest õhuvoolu ajastus on siinse ala jaoks liiga hiline, kuna Lõuna-Eesti pärastlõunased hoogsajud hajuvad siia jõudes liiga õhtuse aja tõttu.

Anonüümne ütles ...

Täna ka juba täitsa sügistunne.

Anonüümne ütles ...

Tänane temperatuur pole vihmapäeva kohta isegi paha (Tartus 18-19 kraadi), aga paksud pilved tekitavad küll sügistunnet.

Eks see ongi eesti kliima häda, et alati peab soojuse osas mingisuguseid järelandmisi tegema. Kui juba märtsis on 15 kraadi, siis on suvel ka ainult napilt üle 15-ne (nagu 2015). Ja see aasta tundub, et kogu aasta soojushulk kulutati selle 2 kuuga ära aga ülejäänud 10 kuud istume hallis sombus. (mul on hea meel, et saime lõpuks kuuma juuli, aga kui tõesti jääbki nüüd terve hilissuve/sügise sadama, siis see koos jaheda kevadega ikka alandab aasta terviku hinnangu)

Seetõttu on 2018 minu arvates selle sajandi parima ilmaga aasta. Aprillist oktoobrini oli normist soojem ja päikeselisem ilm. Kõik aastaajad kestsid ligikaudu 3 kuud (ja suvi isegi kauem veel), mitte nagu tavapäraselt, et 8 kuud on hilissügis-eeltalv-talv-eelkevad ning päriskevad-suvi-sügis peavad end kuidagi 4 kuu sisse mahutama.

Anonüümne ütles ...

Minu lemmikud ilmaaastad on 2010 ja 2013.

Anonüümne ütles ...

Kas keegi teadjam teab, palju Tallinna kanti vihma tänase õhtu-ööga tuleb? Radari järgi hajuvad mandrile liikuvad sajud justkui ära...

Anonüümne ütles ...

Tallinna kandis korralik sadu. Lõpuks ometi. Kahju on see, et selles Lääne-Eesti sajualas pole grammigi äikest olnud, kuigi sajuhulgad vastavad igati äikesevihmale. Virtsus kl 22 sajuhulk 24 mm tunnis.

Anonüümne ütles ...

Mudelite järgi peaks nüüd mitu päeva järjest huvitavaid pilvemaastikke ja mitmekesist ilma tulema. Ka äike võib pea igapäevane olla.

Kaivo Lõppe ütles ...

Virtsu ümbrus sai eile korralikult kastetud - mitme tunni vältel sai vihma üle 6mm/h, kokku 35,3mm.Praktiliselt pool kuu normi :)

Anonüümne ütles ...

Tänane päev on taas näide, et saartel on parem äikesekliima kui Kesk-Harjumaal.