pühapäev, 13. juuni 2021

Ilm juuni teises, kuumas pooles (13.- 23.06.2021)

Kommentaariumi viide

Kommentaariumi reeglid

UUENDATUD 18.06.2021 kl 18:36

Infoks : Kuigi üldjuhul on postitused ilmunud nädala ilma kohta korraga, siis hetkel on juba olnud ja tuleb veelgi selline aeg, kus on nädalate kaupa sarnane ilm.

Seetõttu ei tee iga nädala kohta eraldi postitust, vaid hoian kogu sarnase ilmaga aja ilma ühes postituses, et oleks ka lugejatel lihtsam jälgida.

Kindlasti on tekkinud ka küsimus, miks nii harva uuendatakse postitusi? Käin blogis 10-15x päevas, silm on ikka peal, aga muudatusi teen siis, kui selleks ilmneb selge vajadus ja prognoospildid on muutunud sedavõrd, et on uuendusi vaja. Pikema aja postitustes hakkan uuendusi vaatama-tegema regulaarselt, iga mõne päeva tagant, juhul kui midagi suurt ei muutu.


Tuleb suvine aeg.

Esmaspäeval (14.06.) on Eesti kohal kõrgrõhuhari, mille all on meie ilm laialdaselt selge ja sajuta. 

Puhub nõrk läänekaaretuul, õhtul tugevneb enam edelatuul kuni 15 m/s.

Öösel on õhusooja 7...13, päeval 17...23°C.

Teisipäeval (15.06.) kiirustab üle Eesti Skandinaavias asetseva madalrõhkkonna lohk, mille sajud liiguvad öösel-hommikul-päeval üle maa. Sadu on aga nõrk või mõõdukas. Õhtuks taevas selgineb.

Edelatuul on tugev, puhangud sisemaal 10, rannikul 18 m/s.

Öösel on sajupilvede all sooja kuni 15, päeval tõuseb vaid 3-4 kraadi kõrgemale ja piirdub 20°C-ga.

Edasi on pea kõik saadaolevad mudelid üksmeelel, et saabub kuiv ja kuum mõne nädala pikkune periood.

Euroopa mudeli väljavaade 23.06.2021 kohta, temperatuur ca 1,5km kõrgusel.


GFS-mudeli väljavaade 24.06.2021 kohta, temperatuur 2m kõrgusel.


Kolmapäevast (16.06.) alates tugevneb kõrgrõhkkond, mis aegamisi Venemaale liigub, samas meid oma kindlas haardes hoiab.

Ilm on laialdaselt selge, kuid pealelõunasel ajal eksib siia-sinna ikka mõni rünkpilv ära, kuid suuremat sadu esialgu nendest ei tule.

Õhumass soojeneb päev-päevalt ja kui kolmapäeval on sooja

Tuul rahuneb ja ilm soojeneb päev-päevalt, lui kolmapäeval on sooja öösel 10 kraadi ümber ja päeval kuni 24, siis nädalavahetus toob juba 30-kraadise kuumuse ja ka 20°C ümber ööd.

Jaanipühad tulevad hetkeseisuga troopiliselt kuumad ja juba niiskes ja ebastabiilses õhumassis. Nii on päevasel ajal mandril nii mõneski kohas oodata äikesevihmavalinguid, mis ka muidu nõrgema tuule kõrval marulisemaid puhanguid toovad. 

Ilm on kogu pühade vältel kuum ja ööd 20°C ümber, päevad 27...33°C.

Pühade aegu läheneb läänest ka madalrõhkkond, mis toob siia edaspidiseks niiskust. Õhumass muutub veelgi ebastabiilsemaks ja kuumus püsib. Nii on eelkõige päeviti mitmel pool oodata tugevat äikesevihma.

Meteoblue on tagasihoidlikum, kuid siiski põhimõtteliselt sooja- ja kuivapoolse variandi peal.



On ju äraütlemata tore, kui aasta valgeim aeg saab mööda saadetud troopilises soojas.

Kindlasti toob see paljudele ebameeldiva kuivuse, kuid tundkem siiski rõõmu niipalju, kui see võimalik on.



242 kommentaari:

«Vanimad   ‹Vanemad   201–242/242
Anonüümne ütles ...

Vau Türi kandis 18:25 lilla radarikaja, kas hiidrahe? Pole näinud Ilmateenistuse radaril väga ammu seda värvi!

Anonüümne ütles ...

Soomes tundub olevat vist rekordiliselt äikeseline juuni olevat. Seal oli täna lausa mingi derecho moodi asi olnud.

Ja meil siin Eestis mingid pisiäikesed, Soomes on miskipärast alati võimsamad. Ka 6. juuni ümbruses oli Soomes rohkelt äikest ja meil siin ei midagi erilist.

Kagueestlane ütles ...

Taaskord vaatlen Võrtsjärve kagukaldal olevat show'd. Müristamistel pole vahet.

Anonüümne ütles ...

See keegi, kes mainis, et enne Harjumaad hajub ära - vist õigus krt! Aga küsimus sellele targale, kas Harjumaa üldse saab vihma selle show ajal või üldse ei saa enne juulit? Vägisi tundub, et siin hullem kui 2018.

Anonüümne ütles ...

Jüri-Saku liinist siis jutt.

Anonüümne ütles ...

+Kaivo, tee uus postitus, siia ei mahu kommentaarid enam ära :D

Kagueestlane ütles ...

Vaatan langendikult ühtekokku juba kolmandat äikest täna, mis Vôrtsu kagunurka jõuab. Paista on pidevat sähvimist ja kosta kaugeid mürinaid.

Õues on ikka jõhkralt palav, palavam kui eelmistel õhtutel, kuna ilm suures osas varem tekkinud äikesepilvede alasitest pilves.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal homme suurim võimalus. ilmselt läheb nii, et nt Jüri saab, aga Saku mitte.

Kagueestlane ütles ...

Jäin täpselt punaka radarikaja alla siin Kagu-Eestis. Show oli võimas.

Timo ütles ...

Yr.no lubab Tallinnasse ja selle lähiübrusesse tugevaid, üle 30 meetri sekundis, tormipuhanguid koos äikesega ja tugeva sajuga kl. 14 paiku.

Kaivo Lõppe ütles ...

Teen õhtul. Kuum saab läbi ka,paras aeg teha.

Madis ütles ...

Harilaid sai oma paugu kätte just, väga värskendav igatahes!

Kagueestlane ütles ...

Loodetavasti jõuab kuumarekord idas enne ära tulla, kui show uuesti pihta hakkab.

Kagueestlane ütles ...

Tartu-Tõravere juuni keskmine on hetkeseisuga 19,2 kraadi, mis jagab aegreas esimest kohta 1999. a, kui oli täpselt sama soe juuni. Võimalus on, et juba tänase päeval jooksul lähme 1999. a ette, kuna tulemas on kuum päev.

Anonüümne ütles ...

Loodame, et see show ennem ära ei haju kui Harjumaale jõuab :D Ei imestaks.

Kagueestlane ütles ...

Siin kagus täna mingit suurt show'd ootama ei hakka, kuna valitseb edelavool, mis teadagi on äikeste hajutada. Eile oli lõunavoolu tõttu võimalused kordades paremad, seda ka Estofex'i järgi.

Anonüümne ütles ...

Eile oli ka pigem edelast.
----------
Keegi siin varem väitis, et saartel parem äikesekliima kui Harjumaal, siis tundub et tänane on selles reas järgmine.

Kagueestlane ütles ...

@23. juuni 2021 10:48

Lõuna-edel töötab äikeste osas väga hästi, aga kui selge edelavool või lääne-edel, siis see hakkab äikeseid hajutama. Jutt siis Kagu-Eestist

Eile päeval valitses siin kagus lõunavool, õhtul lõuna-edel.

Kagueestlane ütles ...

Täna kagus siis 10. äikesepäev sel aastal. Kuna tänavu juuni on niivõrd sündmusterohke nii äikeste kui erakordse kuumalaine osas, mis oleks kohased juulile ja augustile, siis tekib tunne nagu suve lõpp oleks juba lähedal. Samas on veel üle kahe kuu potentsiaalset ekstreemsust ees.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin:
Muide tänasega saab statistiline norm +32 päevi Harjumaal täis. Võiks oletada ,et sellist kuuma siis sel suvel rohkem ei saa (Harjumaal) aga +25 kuni +30 päevadest peaks arvestuse järgi veel pooled ees olema.
Estofexi kaart jätab täna saared välja aga seal just müttab praegu ?

Kagueestlane ütles ...

Estofex'i kaart käib 24.-25. kuupäeva kohta. Ei pannud seda ennem tähele.

Anonüümne ütles ...

Estofexi tänast kaarti on võimalik vaadata nende facebook lehelt, tehniliste probleemide tõttu ei ole nad saanud seda enda saidile üleslaadida.

Kagueestlane ütles ...

Kundas juba 33 kraadi sooja. Nagu lubatud, siis lõpetan pakkumiste tegemise lõplikult.

Anonüümne ütles ...

@ 11:04 Vot selle pärast mulle üldiselt ei meeldigi, kui juuni kõige soojem suvekuu on ja edasi suusakas, sest siis on tunne, et suvi juba läbi ja sügismasendus hakkab juba varem kummitama. Kõige parem on siis, kui suve kõige soojem aeg on juuli keskpaigast kuni augusti kespaigani, nagu 2010,2014,2018.

Aga tänavu juuni on ikkagi eriline, sest see tuleb ka keskmise pooles kuum suvekuu. Ükskõik kui suusakas ülejäänud suvi ka ei tuleks, jääb ikkagi meelde, et juunis oli korralik kuumalaine.

2019/2020 juunide kohta ei saa seda öelda, need olid küll juuni normist soojemad, aga see 18,1 kraadi keskmine (Tõraveres) pole midagi erilist. 18 kraadi on täpselt pikaaegne juuli keskmine Tõraveres, nii et isegi kui juuni ja juuli oleks kohad ära vahetanud, poleks saanud seda eriti kuumaks suveks pidada. 2019/2020 olid üdini keskmised suved, ainult et juuni ja juuli soojuse poolest vahetasid koha.

Anonüümne ütles ...

Kunda maksimum hetkel 33,5. Kui nüüd pilvisust ei tule mõne tunni jooksul, siis mine tea, mis näite näha võime.

Kagueestlane ütles ...

Pange kaamerad valmis Tallinna ümbruses. Tahaks ka hiljem näha, mis elukas sealt üle käib.

Anonüümne ütles ...

Nonii, Jüri-Kiili-Saku liin sai ka oma osa kätte. 25mm ja kõvasti rapitud puid hoovis on tõsiasi. Ja tuleb uus laine peale!

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Tallinnast 10km lõunas. Tuli 20mm vihma ja tugevaim tuulehoog ehk 15m/s aga ei mingit rahet. Vihm oli soe hoopis. Küll aga sähvis ja paugutas. Nii tugevat müristamist pole siin aastaid olnud. Võrdleks mõne äikesega mis siin näiteks 2013 oli.

Anonüümne ütles ...

Pääsküla rabas on mitu murdunud ja lookas puud. Jäin seal raju kätte. Sulaselge allapuhe.

Kagueestlane ütles ...

Uus juunikuu absoluutne soojarekord käes.

Kagueestlane ütles ...

Üsna pea kohal tekkis ülitugev äike, millega kaasnes ülitugev pagi ja hiidrahe. Pool kilomeetri raadiuses said ilmselt mitmed objektid pilv-maa välkude poolt tabamuse. Lõunast läheneb juba uus võimas äike.

Kaivo Lõppe ütles ...

Kui suured raheterad olid ?

Kagueestlane ütles ...

Ma ei tea, kust alustada kirjeldamist.

Ilma liialdamata oli tänane äike siin üks kõige tugevam kui mitte kõige tugevam ja intensiivsem pilv-maa välkudega äike, mida terve oma elu jooksul olen kogenud.

Ei kujuta ette, kui palju objekte võisid sellest tabamuse saada. Sireenidega pääasteauto(d) olid kohe kuuldavad, kui raju leevenema hakkas.

Pole kindel, kas tegu oli downburst'i või keerisega, sest nähtavus oli praktiliselt olematu, aga see, et puud olid lookas igasse ilmakaarde, viitab viimasele. Samuti oli äikesepilve eemaldumisel väga selget pilvede pöörlemist näha.

Üritasin ka videot teha, millest ei tulnud midagi välja, sest vee- ja rahesein, mis vastu akent tuli, tegi selle võimatuks.

Rahe terade suurust täpselt öelda ei oska, kuna meeletute pilv-maa välkude löökide tõttu ei söandanud välja minna, aga subjektviiselt hinnates võisid suuremad terad olla umbes 3cm.

Müristamisel polnud mitte mingit vahet ning öisel ajaks oleks sähvatuste intensiivsuse tõttu vabalt saanud lehte lugeda.

Eks õhtul saab ringi käidud ja vaadatud, kuidas mujal tormikahjustustega olukord on.

Tänane jaanilaupäevaks jääb igatahes terveks eluks meelde.

Anonüümne ütles ...

Tundub, et lõunas oli siis väiksem variant äikesest põhjaga võrreldes :)

Kagueestlane ütles ...

Tartu-Tõravere kuu keskmine hetkeseisuga 19,3 kraadi, mis tähendab, et käesolev juuni on nii kuu keskmise kui ka absoluutse maksimumiga esikohal.

Anonüümne ütles ...

Ega tundub, et väga külmaks ei lähegi nüüd, ikka 20-25 kraadi tulevikus.

Anonüümne ütles ...

Sain telialt sõnumi 20min tagasi ,et on oodata äikest 23.00-05.00 täna öösel lõuna eestis.On see võimalik? praegu taevas selge.

Anonüümne ütles ...

Kaheldav. Niisama vihma ehk saate. See Leedu äike hajub enne ilmselt.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal päris korralik sudu!

Anonüümne ütles ...

Harjumaal nüüd niiskust jagub jah, udu on mega öösel! See ainult hea :) Kas homme saame veel?

Anonüümne ütles ...

Päeval mitte. Pigem pilverüngad ja niiskusevines taevas.
--------------------------------
Lõuna-Eestile läheneb derecho tüüpi äike praegu?

Kagueestlane ütles ...

@24. juuni 2021 02:43

Radaripilt meenutab 08.08.2010 jah. Eks kohale jõudes ole näha, millega tegu. Kaugelt lõunakaarest juba sähvimine paistab.

«Vanimad ‹Vanemad   201–242/242   Uuemad › Uusimad»