neljapäev, 11. veebruar 2021

6. nädala ilm (8.–14.02.2021)

Kommentaariumi viide

Muret tunti kaagutaja pärast. IT-tehnik on tegelenud võrelahendusega, mistõttu postituse avaldamine on peatatud (senimaani). Avalikkuse surve jõudis murdepunkti, nii et olukord eskaleerus ja arenes praegusesse staadiumisse. Osa lugejaid soovivad olukorra rahustamist, teised jällegi selle neutraliseerimist. Viimane telefonikõne: "Pseudonunnumolekul!".

Talv on jõudnud maksimaalsesse arengustaadiumisse. See on toonud vaat et rekordilise puhangu imeliste nähtuste märkamises. Üks neist on kõmu tekitanud Marteni pildid, vt https://www.facebook.com/groups/153561198685380/permalink/703763043665190/, kommentaar https://ilm.ee/index.php?46912

Pärast jaanuari keskpaika saabus väga suur südatalvine sula. Arvamused võnkusid südatalve jätkumise ja kevadtalve vahel nagu ka mudelprognoos. Praeguseks on selge, et tegu oli ülisuure südatalvise sulaga, mis lõppes jaanuari lõpuks: taastus intensiivne põhjamaine (väikese algustähega) südatalv. 
See südatalve intensiivistumine algas Venemaa peaaegu rekordvõimsa madalrõhkkonna mõjul, vt ilmakaardi kirdeservas:

Venemaa hiidmadalrõhkkond lasi oma lääneservas voolata Jäämere jäist ja niisket õhku Läänemere äärde. See anomaalia muidu sooja talve raames veel kestab (DWD).

Lisaks Venemaa pakaselisele madalrõhkkonnale on teine ilmategija veel: see on Gröönimaa kõrgrõhkkond, mida on näha ka ülaloleval ilmakaardil.
Kokkuvõtlikult osutus nädal südatalviseks ja viimaks alatati 16. jaanuaril Jõgeval registreeritud –24,6 °C 10. veebruaril Narvas mõõdetud 26,1 °C-ga. Märkimisväärne oli Saaremaa sattumine kaks korda Eesti külmapooluseks: 6. veebruaril Kuressaare linnas registreeritud 23,5 °C (Astes ja Käkus võis ka märksa külmem olla) ja 12. veebruaril 19,3 °C. Kuna õhumass oli ühtlane, siis olenes õhutemperatuur ainult pilvisusest ja tuulest.
Nädal lõppes küll märksa soojemalt, aga sulale ei läinud; lisandus pisut lund.

75 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tundub et saabuv öö -20 kraadi piiri vist ei puuduta, sest ilm on prognoositust palju pilvisem. Soomest on lisagi tulemas.

Anonüümne ütles ...

Vist ikkagi puudutas. Korela ja Ahja näitavad miinimumiks alla -20

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Accu prognoos kevadeks läheb seekord üsna lähedale sellele mis juba ise ammu ootasin. Et tuleb sarnasusi 2018 kevadele. Mai muidugi nii soe ei tule kui 2018 oli aga normist soojem küll.

Anonüümne ütles ...

Saarte läänerannikul pole homme hilisõhtul välistatud +1 kraadine soe, kuigi ilmateenistus piirdub 0-ga.

Teisipäeva pärastlõunal on ka mandri lääneosas oodata nullilähedast ilma, kuna päikese soojamõju on juba piisav, et temperatuur öisest -5 kraadist päeval juba nullini ja üle selle kerkiks.

(Märtsis ja eriti aprillis on ka 20 kraadist ööpäevast aplituudi olnud)

Anonüümne ütles ...

Paistab, et juba täna on mandri lääneosas selgema ilma korral võimalik soojenemine üsnagi nulli lähedale.
Pilvisema ilmaga peaks siiski -1...-3 vahemikku jääma.

Anonüümne ütles ...

Küll ikka unistavad oma soojast ja sulast justkui rebased viinamarjapuu all...

Anonüümne ütles ...

Aprilil esimestel päevadel saab juhtuda, et vaatamata säravale Päikesele on ikka veel veidi alla nulli. Öösel siis muidugi alla -20. Kui ma õigesti mäletan, siis aprilli mõõdetud miinimum on -23 koma 7. aprillil mingil aastal.

Anonüümne ütles ...

Selle sajandi külmim aprilli algus on vist 2013 a.

Anonüümne ütles ...

2003 aastal ka.

Anonüümne ütles ...

@ 13. veebruar 2021 12:59
Nädala pärast läheb unistus täide kah.

Anonüümne ütles ...

GFS näitab 25. veebruariks Lõuna-Rootsi juba 10-13 kraadi sooja. Seda sellisele laiuskraadile, mis vastab Lätile ja Lõuna-Eestile.
Aga meil paraku rikub meri +10 kraadi ületamise võimaluse.

Anonüümne ütles ...

18.54-le: Äi ta lähe kohe mitte!

19,31-le:25. veebruaril on siinkandis vali pakane.

Anonüümne ütles ...

Seletan "sooja-lasteaiale" veel kord: praegune talv on nn. keskmine, mitte eriti külm talv, vähemalt siiamaani. Kusjuures algus venis, õnneks oli aastavahetusel ja edaspidi enamus kohtades mingi lume moodi asi maas, edaspidi on see kasvanud vaatamata üpris pikale sulale jaanuari keskpaigast edasi. Ka praegune lume paksus pole midagi erilist.

Jäätumise osas oleme alles pisut üle üpris sooja talve kriteeriumi saanud: Botnia lahe põhjaosa on jääs, samuti Soome lahe idasopp. Selles osas on areng siiski olemaś; jääpiir ulatub Loksani. Mere aeglane jäätumine seostub paljus ülisooja sügisega.

Anonüümne ütles ...

kuhu nüüd see järgmise nädala sula kadunud on- hirmuga võtsin Gismeteo tänahommikuse progoosi lahti ja näitab järgmise nädala keskpaigast Kesk->Eestisse korralikke kuni -27 miinuskraade :S. Aussõna noh, ma juba lootsin, et lähebki pehmemaks. Kuigi noh jah, olen ka sellest aru saanud, et õhtune prognooskaart võib juba risti-vastupidist näidata :)

Anonüümne ütles ...

Pehme ei võrdu sulaga.

Anonüümne ütles ...

No kaks päeva näitas alates nv päevasel ajal +4, öisel ajal 0. Minumeelest seda võib võtta nii pehme, kui sulana :) Aga hetkel on selline pilt prognoosist kadunud ja asendunud korralike miinustega. Aga noh, veebruar ju. Olemegi viimaste aastatega ära hellitataud. Muretsema peaks siis, kui märtsi lõpus sellised numbrid oleks :D

Anonüümne ütles ...

oih jah :S see külm märts, mida pikemad prognoosid pragu näitavad ei meeldi mulle eriti. Loodame siis et kuum suvi teeb selle tasa. Viimase kümne aasta jooksul olen märganud, et aastatel, mil on külm märts olnud, on ka soe suvi olnud (2011,2013,2018) ja soe varakevad tähendab pigem jahedamat suve (2015, 2017, mingil määral ka 2019 ja 2020, samas viimased kaks aastat oli ainult juuli jahe)

Anonüümne ütles ...

Mida kauem miinus kestab, seda parem. Ei oota seda tatti ja pläga mitte üks raas.
2013 oli selles mõttes super, et talvest sai pisut vähem kui kuuga suvi.

Kõige halvem ongi selline variant, et nüüd korra sulatab ja siis jälle külm.

Anonüümne ütles ...

Ei ole meeles, et 2018 oleks külm märts olnud.
Jahedad juulid on ka väga kauges minevikus.

Anonüümne ütles ...

@ 14. veebruar 2021 03:38

Läheb-läheb täide, küll näed.

Anonüümne ütles ...

@ 12:05
Ilmateenistuse kuukokkuvõe 2018 märtsi kohta: Eesti keskmine õhutemperatuur oli -3,3 °C, mis on 2,2 °C normist madalam (paljuaastane
keskmine -1,1 °C).

Oli ikka normist külmem, aga kuu viimasel nädalal läks üpris soojaks.

Jahedamaid juulisid on viimasel ajal oi kui palju olnud. 2015,2017,2019,2020 aastate juulid on kõik pikaajalisest normist külmemad olnud.

Anonüümne ütles ...

12:33.

Ei läee-he-he-hee!

Anonüümne ütles ...

Viimane jahe juuli oli 1998, kuidagi ehk. ning 2018 veebruari lõpu külm lõppes koos veebruariga.


Laseaed, saage paratamatusest üle, talv 59.- 59. põhjalaiusel ja ookeanist piisavalt eemal, harjuge tõsiasjaga, et ebanormaalne soojus saab ja sai otsa!

Anonüümne ütles ...

Enne tänavust ja seni viimast korralikku talve pidas hooajal 2012/2013. Algas juba 20. novembri paiku (bagu ka 2010/2011 talv). Siis oli ka aastavahetuse paiku üks lollakas sula, troopikafännid ja isegi sünoptikud kippusid väitma, et talv on sedapuhku otsas. Aga nää, 3 ja pool kuud pidi veel ootama...

10 päeva vältel võib ette tulla mingi lühiajaline sula, aga ei pruugi. Üldine kevade tulek aga kohe kindlasti mitte. Küll võib ette tulla jälle suuri lumesadusid.

Ning kindlasti on oodata külma, mis väärib pakase nime. Külmuvad Soome ja Riia laht, arvatavasti ka kogu Botnia laht ning osa suure mere põhjaosast ning muidugi ka saarte lääneranniku ümbrus.

Anonüümne ütles ...

Ah jaa, soojafiilid. Homsest, ei, koguni üleeilsest pidi see "suur sulla" ju pihta hakkama. Kus see on? Kuidagi ei märka, otsi kasvõi prilide või luubiga.

Anonüümne ütles ...

Jah, tuli normaalne talv, aga kus on alla -30 kraadised näinud, mis möödunud kümnendi alguse karmide talvedega veel tavalised olid? Mis edasi? Tuleb uuesti soojade talvede jada ja kui siis taas lõpuks üks "korralik" talv tuleb, siis seda juba soojemate kui -20 kraadiste miinimumidega. Palmid kasvama!

Anonüümne ütles ...

Lasteaed ei väsi... Keegi pole öelnud, e -30 ja edasi veel kohe sel talvel ei tule.

Vahet pole, loodus talitab soojafiilide kiuste nii nagu vaja.

Ei uuri vanust, ise pole ka veel vana, aga tatiste ninadega targad siin ehk pole isegi 2012/2013 aasta isegi näinud.

Anonüümne ütles ...

Paistab, et soojade talvede jada on pakasefännidel karva nii turri ajanud, et normaalsele Eesti talvele, mil vaevu -25 ära tuleb, reageeritakse nii nagu kordumas oleks 1941/1942 talv. -30 kraadiks liiga hilja, loodus on juba seitse talve soojafänne soosinud ja ilmselt soosib veel järgmised seitse. 2012/2013 talv oli tavaline Eesti talv, ei midagi erilist.

Anonüümne ütles ...

Anonüümne Anonüümne ütles ...
24nda veebruari paiku tuleb jälle -25??

9. veebruar 2021 09:17
Anonüümne Anonüümne ütles ...
Ei.

9. veebruar 2021 11:43

Anonüümne ütles ...

@ 14. veebruar 2021 17:52
Muidugi ei väsi, kui sa rühmakaaslane koguaeg vastu vaidled.

Anonüümne ütles ...

21.-22. veebruari paiku tuleb selline sula, et seda nägu.
+3...+5 kraadigi pole välistatud.
Kõige äärmuslikumad mudeliväljundid näitavad selleks ajaks ka 20 mm vihma. Sel juhul saab korralikku suurvett jõgedel üle pika aja näha.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
See sula tuleb aga mingi selline +1 kanti ja üsna suure lörtsisajuga.

Anonüümne ütles ...

Kahju. Eriti see, et kohe külmaks tagasi läheb. Ulukite elu muutub siis päris raskeks, kui nad peavad selles jäises lumekõntsas "sumpama" hakkama.

Loodaks, et see sula viiks siis enamuse sellest lumest juba, kuna seda rikutud lund küll ju vaja kellelegi pole. Praegu on just ilus ja puhas kohev lumi...

Anonüümne ütles ...

Tundub et selle sulaga tuleb siiski pigem ikka +3 kraadi kui et +1. Sadu sel juhul siis rohke vihmana.

Anonüümne ütles ...

Ma ütlesin, et see kuu sula mandril ei tule, siis nii on.

Madis ütles ...

Anonüümne Anonüümne ütles ...
Kahju. Eriti see, et kohe külmaks tagasi läheb. Ulukite elu muutub siis päris raskeks, kui nad peavad selles jäises lumekõntsas "sumpama" hakkama.

Loodaks, et see sula viiks siis enamuse sellest lumest juba, kuna seda rikutud lund küll ju vaja kellelegi pole. Praegu on just ilus ja puhas kohev lumi...

14. veebruar 2021 23:30

On see mis on ja tuleb see mis tulema peab. Inimene arvab, et tema tõde on see kõige õigem. Samahästi võib loomaaialoomadelt küsida kas nad on õnnelikud või õnnetud.

Kui natukenegi loogikat kasutada ja võtta ainult üks näide elust kas see oleks okei kui põllumeestel saak hävineks kuna tuleb suur sula, viib kõik lume ning paar päeva hiljem kangutab elavhõbedasamba alla -20neC?
Kui suurvesi nüüd poole talve peal ära kuidas see mõjub vesikondadele ja sealsetele asukatele. Või on see nii, et kui inimene usub ja loodab siis kevadel kudevad kalad võivad teha erandi ja kudeda +10C jahedamas vees, sest inimesele sobib ju nii...

Anonüümne ütles ...

@ 15. veebruar 2021 09:30

Tuleb.

Anonüümne ütles ...

Tundub, et Soome laht läheb korralikult ikka kinni sel hooajal.

Anonüümne ütles ...

Järgmine nädal on sula kohal ja Soome laht ei külmu see hooaeg kinni ka.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Neljapäeval peaks ka põhjarannikul -20 kraadi ära tulema.

Profist profim on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Nädalaga jõuab külmetada veel küll, tempo päris hea :)

Anonüümne ütles ...

No selge. Põhja-Eesti siis küll mingit kuuma maikuud ja üleüldse kuuma suve ei saa.
Hea kui alles mai alguseks kogu jää Soome lahest läinud on ja juuniks vaevu 10 kraadinigi soojeneb.

Kui sisemaal saab 27 kraadi ilmselt tavaline sel suvel olema, siis Põhja-Eestis vaevu 20 kraadi ehk tuleb ära.

Anonüümne ütles ...

Euroopa mudeli 12Z uuenduse järgi läheb nädala pärast justkui püsivalt soojaks. 22. veebruariks näitab isegi +5...+7 kraadist isotermi meile.

Kui peakski kuni kuuvahetuseni soe olema, saab praeguse kuu keskmine korraliku põntsu ülesmäge.

Anonüümne ütles ...

Õuna Endel ütles "proff on rääkinud"-le: k..e püksi!

Anonüümne ütles ...

Totaalne soe jääb igatahes ära. Kas üldse mingit sula tuleb, pole sugugi kindel.

Anonüümne ütles ...

Nonäedsa, mida ma räägin, et sel kuul sula ei tule.

Anonüümne ütles ...

TULEB!

Anonüümne ütles ...

TULEMINE on väga noatera peal, pigem kisub sinna, et kuskil 23-24. veebruar läheb tsüklon üle Eesi kagusse ja annab korraliku portsu lisalund. Edaspidi tuleb uus ja hullem kõrgrhuala otse Arkikast asemele.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuse lehel ka KUI. No k... otsustage siis juba ära kas tuleb või mitte. Kui on selline 50/50 siis parem ärge pange sellist prognoosi ülesse!

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti jäätub meri võimalikult palju järgnevate päevadega, eriti Liivi laht, kuna siis on lootust, et edelatuulega jääb mandril suur sula ära.

Jäätunud meri käitub ju temperatuuri tähenduses nagu maismaa.

Anonüümne ütles ...

Olen kl.16:09 kommija
No nüüd on juba ilmateenistuse nädalaprognoos parema (sobivama) sõnastusega.

Anonüümne ütles ...

Kust need pakase austajad järsku kõik välja ilmusid?? Homme-ülehomme on tõenäoliselt selle talve viimane suur külm. Pärast seda tundub, et märtsi keskpaigani jääb sinna -5 kraadi kanti. Aga suure pakase tõenäosus väheneb iga päevaga, sest päike hakkab lihtsalt järjest rohkem õhku soojendama.

Anonüümne ütles ...

See krdi Murphy seadus kehtib tõesti vist kõikjal ja kõigile. Just Tartu maratoni hommikuks läheb sulale. Eelnev õhtu on seal veel miinuses.

Ja mu jaanuari lõpus pakutud prognoos läheb ka tänu Murphyle täide - kuna veebruari lõpus on täiskuu aeg, siis läheb vebruari viimasel nädalal sulale. Ja lähebki kahjuks.

Anonüümne ütles ...

2011 aasta kuu keskmisele me vist napilt ära ei tee.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Pole probleemi selle veebruariga. Kui nüüd märts liiga soe ei tuleks. Kui märts tuleb normist soojem 2 kraadi või enam siis see on kahjuks mingil määral suve arvelt.

Anonüümne ütles ...

Jah, seda olen minagi tähele pannud, et soe märts ei tähenda suve jaoks head. See võib-olla isegi mõjutab rohkem, kui külm jaanuar. (nt 2019 oli veidi külmem jaanuar, aga soe märts tuli ikkagi vist juuli arvelt)

Praegu ei tundu, et märts tuleks kõvasti normist soojem. Kuu alguses tundub praegu veel talvine.

Anonüümne ütles ...

No 2015. aasta märtsist parem ärme räägigi mõjust suvele. :D

Anonüümne ütles ...

yr.no näitab Tallinna kanti pühapäevaks juba 4 kraadi sooja ja vihma.

Kagueestlane ütles ...

Jääb pisut arusaamatuks, kas kokkuvõttes mõjutab suve siis ikkagi talv, märts, mai või hoopis kõik korraga?

Seda seetõttu, et statistiku jutu järgi pidi soe ja põuane suvi tulema juhul, kui veebruariks on korralikult lund ning kuu keskmine ei lange -12..-11 kraadini, aga samas on piisavalt külm.

Ei pannud tähele, et keegi oleks siis veel märtsist rääkinud, et ka see peab piisavalt külm tulema sooja suve jaoks. Viimasest hakati aga nüüd hiljuti rääkima.

Aga mis siis, kui märts tuleb ka piisavalt külm ning jõuab kätte mai? Kas siis hakkab jälle sama teema, et ka too peab piisavalt soe tulema kuuma suve jaoks ning kuu alguses ei tohi olla kuumalained jne?

Siit lähebki asi arusaamatuks, milline aastaaeg või kuu siis õigupoolest suve mõjutab. Sest mis mõttega siis üldse talvest või märtsist praegu rääkida, kui lõppkokkuvõttes otsustab mai, milline saab suvi olema.

Ning juhul kui need kõik korraga korraga mõjutavad suve, siis võiks ka kohe alguses kõigist korraga rääkida, vastasel juhul kaob järg ära, kui iga kuu on erinev jutt.

Oletame, et kui praegu on sügis või talve algus ja hakatakse suve prognoosima, siis palju arusaadavam oleks järgmine lähenemine:

"Kuuma suve jaoks peab jaanuari ja veebruari keskmine tulema x kraadine; kui veebruaris on palju lund, siis tuleb suvel ka põuda. See olukord kehtib aga ainult juhul, kui ka märts tuleb piisavalt külm ning lisaks ei tohi mai olla väga jahe ega kuu alguses tulla suuri kuumalaineid"

Eks iga ennustaja teab ise, kuidas oma ennustusi teeb, aga kui lugejale, kes praeguses pakases ei jõua Vahemerelist suve kuidagi ära oodata, lubatakse, et piisavalt külma ja lumerohke talve järel järgneb troopiline ja kuum suvi, siis see võib ikka kohutava pettumusena mõjuda, kui sooja märtsi või jaheda mai saabudes öeldakse, et kuum suvi võib üldse ära jääda, kuna kõige alguses nende kuude mõjust üldse ei räägitud, vaid jutt on ainult talvest.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Jaanuari ja veebruari miinused on olulisemad sooja suve jaoks aga märtsis tulev külm oleks nagu boonuseks. Kui märts normipiires või külmem siis võiks oodata midagi sellist nagu 2006 või 2010 aga kui märts soe siis peab tõesti piirduma millegi sarnasega nagu 2019 või 2014

Kagueestlane ütles ...

2019. suvi oleks pärast käesolevat talve küll üsna tagasihoidlik tulemus arvestades talve keskmist. Aga võiks siis vähemalt kuumalaineidki tulla nagu 2014, isegi kui keskmine kõrge ei tule.

Loodetavasti jääb siis soe märts ära ning tuleb kuum suvi.

Anonüümne ütles ...

Põllumees siin, loodame, et märtsi lõpus ikka sooja ka teeks. 2013 märts ikka lükkas korralikult kevadtööde hooaja edasi. Kuigi saagil polnud viga.

Anonüümne ütles ...

Täna päeval on palju soojem, kui Ilmateenistus lubas.

Anonüümne ütles ...

Eks ilma ennustada ongi keeruline ja seaduspärad ei pea alati paika. Ma ise pole statistik ja pole suur ilmaennustaja ka. Lihtsalt viimase 10 aasta puhul panin tähele seda märtsi asja (ei tea kas see varasemal ajal ka kehtinud on).

2010,2011,2013,2018 - külmem või napilt normilähedane märts = soe suvi
2012,2014,2016 - normilähedane või veidi soojem märts = suvi nii ja naa, selline harju keskmine, aga juuli oli kõige soojem suvekuu.
2015,2017,2019,2020 - tunduvalt soojem märts = 2 jahedat suve, 2 keskmist suve, aga kõigil aastatel juuli kõige jahedam suvekuu.

Aga ega see mingi teadus ka pole, võib-olla lihtsalt kokkusattumus.

Ja 2014 on jah naljakas aasta, ei teagi, kas liigitada seda pigem soojaks või jahedaks suveks. Täpselt pool oli kuum ja teine pool oli ikka üsna jahe.

Kagueestlane ütles ...

Eks ametlik aastaaja soojaks või külmaks hindamine käib ikka keskmise temperatuuri järgi, aga subjektiivselt pean 2014. a suve kindlasti kuumaks, 2019. a suve seevastu täiesti tavaliseks.

Suur oli aga üllatus, kui järgi vaadates selgus, et 2019. suvi oli keskmise temperatuuri järgi soojem kui 2014, vähemalt Tartu-Tõraveres.

Anonüümne ütles ...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4006824136017690&set=p.4006824136017690&type=3

Anonüümne ütles ...

Harjumaa elanikuna oli mulle 2014 suvi kuum. 30 kraadiseid päevi ikka oli siin, neist osa mais.
2019. aasta suvel siin aga mitte ühtegi 30 kraadist päeva. Juuli algus ja lõpp oli päris jahe, kuigi mitte nii, nagu ida-Eestis, kus pärastlõunane temperatuur oli vaid 12 kraadi ümber.

Anonüümne ütles ...

Homme viimane võimalus päev läbi kirgast päikesepaistet nautida.
Edaspidi läheb sujuvalt aina pilvisemaks. Reedel ilmselt näeb päikest veel läbi pilveloori, laupäev pilves ja sajuta ning pühapäeval on päeval udu(vihma) võimalus suur.

Anonüümne ütles ...

Kuidas sai täna Tallinnas mereefekt tekkida, kui jääkaardil näitab Tallinnast kirdes tihedat jääd ???!

Anonüümne ütles ...

Noh, ikka see keegi siin kindel, et mandril sel kuul sula ei tule...?

GFS lubab Saaremaa siseosale 24. veebruariks +9 kraadi. (Kollane ala)

Anonüümne ütles ...

Ei ole enam kindel.

Aga vaatan, et jääkaart päris muljetavaldav!

Anonüümne ütles ...

Kas +19 ei taha pakkuda?

Anonüümne ütles ...

Jõhvis tuli -30.1*C ära.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Minul isiklikult oli ka täna talve külmim öö, -27.8. Vb veel kerib, aga ei usu.

Anonüümne ütles ...

Lumi krudises ikka ka päris valjult.

Profist profim on rääkinud!