esmaspäev, 18. jaanuar 2021

3. nädala ilm (18.–24.01.2021)

Kommentaariumi viide
Reedene ilmateade https://ilm.ee/?518868. Kes ei saanud ilm@teadet, palun edastage tellijatele!

Tekkis mure kaagutaja pärast. IT-tehnik saab sõnumeid saatnud seadmeid vaid ükshaaval ip-aadressi järgi sulgeda; kõiki võimalikke seadmeid korraga sulgeda ei saa, sest pole teada enne kontakti nende ip-aadress jms. Täpsemate küsimuste osas pöörduge Taneli poole, sest talle on olukord põhjalikumalt selgitatud!

Südatalvest kevadtalvesse – nädal toob järsu ilmamuutuse! Eelmise nädala postituse lõpus on kokkuvõte!

17.01.2021 hakkas ilm kiiresti soojenema. Isegi Narvas tõusis õhtuks õhutemperatuur kõigest paari miinuskraadini. Muutlik tuul ja tuulevaikus asendus edela- ja läänetuulega. 
18.–20.01. Esialgu talveilm püsis ja lund tuli natuke ka juurde. 20.01. hommikuks ilm selgines ja mitmel pool puudutas õhutemperatuur –10 °C piiri.
Võimas ilmamuutus toimus 21. jaanuaril, sest Põhjamerele jõudis ebatavaliselt sügav tsüklon (õhurõhk keskmes vastas 3. kat orkaanile). See tõi kevadiselt sooja õhu. Esmalt jõudis soe saarte läänerannikule, kuid päeva jooksul oluliselt edasi ei nihkunud. Suuremal osal mandrist püsis külm hiliste õhtutundideni. Öösel ja hommikul ka tuiskas, kuid pigem mõõdukalt, päeval asendus see jäätuva ja jäävihmaga. Seega toimus ilmamuutus oodatus märksa rahulikumalt ja pikaldasemalt. Siiski tekitas jäävihm, jäide ja lumeladestus hulgaliselt elektrikatkestusi eeskätt Saaremaal.
Aga hiljemalt 22.01. hommikuks oli soe õhk kohal, vaid kirdenurgas jäi veel pehme talveilm püsima. See soojus püsib vähemalt järgmise nädalani, võib olla ka oluliselt kauem. 

Mõnel pool võib õhutemperatuuri tõus 24 h vältel (mitte kalendriööpäevaga) ulatuda 20 kraadini, sest sellele eelneb pilvitu öö, kui õhk saab tugevasti jahtuda. Seega võib juhtuda, et hommikul on nt –15, aga järgneval hommikul juba 5 °C (WeatherOnline).
Õhutemperatuuri tõus jäi oodatust palju hilisemaks ja üle kahe korra aeglasemaks. Seega veel õhtul ei olnud kuskil ligilähedaselt nii soe kui kaardil.

[Vastuseks Sakala pärimisele] 25. jaanuaril läheb ilm aeglaselt külmemaks. See toob talvisema ilma tagasi, aga väga külmaks ei lähe. Pikaajaline prognoos enam rekordsooje kuid ei näita, vaid nüüd pigem keskmisele lähedast ilmastikku, kus ei ole erilisi temperatuuriekstreemume. Selle põhjal võib arvata, et veebruar ja märts tulevad üsna keskmised, ilmselt soojapoolsed, aga jagub ka talveilma. Selle nädala suur sula võib vähemalt kohati lume täielikult sulatada, aga hiljem tuleb lumi jälle tagasi. Praegu on veel ebaselge, kas see on aastaajavahetus, sest ka suur sula võib kuuluda talve koosseisu. Arvatavasti on siiski kevad varajane ja suhteliselt soe.
Läinud nädala külm võib siiski jääda talve kõige karmimaks [seda muidugi suure kindlusega öelda ei saa, nt 2011. a oli talve külmim –33,4 °C (18. veebruar, Jõhvi)]. Soojadel talvedel on enamasti jaanuar kõige külmem talvekuu, aga keskmistel pigem veebruar. Hetkeseisuga võib jaanuari keskmine tulla üsna normilähedane, et mitte öelda pikaajalisest keskmisest madalam, ent siiski paistab, et talv on kokkuvõttes soojapoolne. 
24.01. seis. Kairo hakkas nõiduma ja selle mõjul ilmus keskpikkadesse prognoosidesse (ametlikult mitmus) ka pakaseline variant: 

Kairo nõiutud variant. Kuna sinna on kaks nädalat aega, siis seda usaldusväärseks pidada ei saa, aga elame-näeme! ECMWF

2 nädala ilm. Hüperpildile klikkides saab Lasva, Võrumaa juurde, kuid erinevus Tallinnaga pole eriti suur, v.a sajuhulgas (MeteoBlue).

54 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas lõpuks võib juhtuda, et ei lähegi plussi vaid mandril 0 kuni -1?

Anonüümne ütles ...

Läheb kindlasti plussi. Isegi kauges kagunurgakeses pakutakse 2,x plusskraadi.

Anonüümne ütles ...

Seda suurt tuisku ei pruugigi tulla. 2-4 mm sadu tundub reaalne. Pigem tuleb hoopis paksuks adv.uduks valmis olla. Soe õhk saabub lume kohale, mis õhku jahutama hakkab.

Anonüümne ütles ...

See postituses olev weatheronline kaart pakub kraade üle. Pigem on mandril seal +2 juures. Seega +4 tundub Mandri-Eestis lumise maa kohal liiga palju. (Lumeta maa puhul võimalik et veelgi rohkem)

Anonüümne ütles ...

Tänased prognoosid on sula pikendanud juba 25. jaanuari ööni. -10 kraadist enamat külma enam lähinädalatel karta pole.

Homme on seega suht viimane tõeliselt talvine päikestõus, mil külma enamus mandrist -10...-15 kraadi. Seega soovitan pildistama minna kel võimalik.

Anonüümne ütles ...

Veebruaris viskab kindlasti veel -25

Anonüümne ütles ...

Juba 30. jaanuariks näitavad kõik mudelit tõsist talve. GEM versioon on eriti lahe.

Anonüümne ütles ...

Esitage keegi kaebus selle mänglirodi suhtes, spammib siin.

Anonüümne ütles ...

Jüri, bännige tõesti ära see rodispämmer palun.

Anonüümne ütles ...

Sai täna päikesetõusuks välja mindud ja meeleolu oli kargelt talvine ja tuju hea.
Lumi krudises jalge all, nagu õigel talvel peabki. Kraade oli ligi -12, aga tuule tõttu tundus -20 olevat.

Enam selget hommikut vist enne veebruari ei tulegi. Eriti siin Tallinna piires, kus laht pilves ilma ka kirdevooluga soosib.

Anonüümne ütles ...

GFS 12Z küll mingit tõelist talve ei näita. Kuuvahetusel saabub uus soojaports.

Anonüümne ütles ...

Pühapäeva öine ilm tõotab ka päris katsumuslik tulla. Päeval aga peaks ka mandri sisealadel 3 kraadi sooja tulema.
See hommeõhtune sula on pigem üsna poisike pühapäevasega võrreldes.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Küünlapäeval pool talve veel ees - nii saab sel talvel öelda.

Anonüümne ütles ...

Oh, tore teada. Loodetavasti kordub 2013 sarnane märts.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
See võimalus on üsna suur ainult ehk veidikese soojem tuleb märts kui 2013. (Märtsi keskmine näiteks -2 Harkus ja -3 Tartus)

Anonüümne ütles ...

Talvise märtsi puhul meeldib paar asjaolu, mida muidu pole - üsna pikad valged talveõhtud ja päeval kirgas ere päikesepaiste üle lumeväljade. Need on asjaolud, mis pole "ehtsale talvele" omased. 2013 märts seda kõike pakkus. Oli too ikka eriliselt päikeseline. Siin Harjumaal oli mõni üksik päev tookord, mil oli täiesti pilves.
Aprilli esimene dekaad oli ka päikeserohke ja aprilli kohta karge.

Anonüümne ütles ...

Lubas neljapäeva hommikuks juba sula paar päeva tagasi, aga Harjumaal on -8 ikka veel.

Anonüümne ütles ...

Päris 2013 märts-aprilil ei tahaks :( Mingi 2018 sarnase asja kannataks veel ära. Siis läks peale 2. aprilli juba soojaks.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
See mis keskmisteks pakun ongi pigem sinna 2018 kanti. Aprilli ootan ka sarnaseks 2018.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal ikka -5,5. Kuigi pidi ammu + olema.

Anonüümne ütles ...

Tallinna lähedal sadas enne kella 14-t -6 kraadi juures tavalist vihma. Veepiisad kõik. See kestis mõni minut. Enne ja pärast olid ka jääkuulikesed seas.

Sellise temperatuuri juures polegi vist kunagi kogenud ehtsat vihma.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Sama siin. Minul mälus vihm -4 kraadi juures ja see oli veebruari alguses 2014. Aga nii madalaga nagu täna ei meenu.

Anonüümne ütles ...

Nüüd siis nädalaks ajaks jälle see mõttetu nullkraadi ümbruse (-3..+3) ilm saabunud.
Olen väga skeptiline, et alla -20 sel kraadil enam külma tuleb.

Anonüümne ütles ...

Ups, sel talvel ikka, mitte kraadil. :D

Anonüümne ütles ...

Küll tuleb, pool talve veel ees.

Anonüümne ütles ...

Kagu-Eestis on täna eriti soe olnud. Võrus isegi +4,6 kraadi. Kevade tunne hakkab peale juba. :)

Kagueestlane ütles ...

Jah, lõpuks ometi kauaoodatud soe kohal. NAO indeks on ka korralikku tõusu arvutatud veebruari alguseks, seega loodetavasti läheb varakult kevadeks.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin:
Unista edasi oma kevadest nädala pärast. Seekord võib kevade alguse sinna piirkonda lugeda kus kalendrikevadki asub.

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti enne uut külma kaob see sula poolt rikutud lumi ära. Juba praegu sulab tänu tuulele päris kiiresti.

Anonüümne ütles ...

Vaadates ennustusi, siis kuni esmaspäevani peaks iga päev ilm tuuline ja plussis olema. Õnneks ehk jõuab vana lumi ära sulada ja külmade saabudes uus pehme lumi tulla.

Anonüümne ütles ...

Mõned prognoosid pakuvad teisipäeval Eesti kaguossa 20 cm lund ühe ööpäevaga, samas Hiiumaale ja mandri loodeossa üldse ei mingit sadu.

Kagueestlane ütles ...

Tõeline kevade tunne on juba. Ilm on lausselge, päike särab ja lumi sulab lahinal. Praegust sooja sai ootatud nagu äikesehuvilised ootavad äikest.

Nüüd pärast seda külma alles oskab hinnata, kui mitmeid kordi parem on soe ilm. Eilne õueskäik oli ikka tõeline nauding hoolimata jahustest teedest.

Anonüümne ütles ...

Oleks jah tore, kui nüüd juba algaks varakevad ja kestaks terve veebruari. Ja märtsis siis juba lumevaba ja selline +7 kuni +12 kraadi soe ilm. Aga kahjuks peab vist veel vähemalt poolteist kuud seda pakast ja lumekõntsa taluma.

Anonüümne ütles ...

Poolteist kuud pakast oleks Eesti tänapäevases kliimas küll uus tase.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin:
Pigem jah pakast. ECMWF -i 42 päeva prognoos näitab pigem suhteliselt külma veebruari ja selge ilmaga (külmad ööd) märtsi algust.

Kagueestlane ütles ...

EestiKliima lehel toimus uuendus, mis tähendab, et nüüdsest peale on võimalik näha ka prognoositavat kuu keskmist, ehk et milliseks kujuneb tõenäoliselt käesoleva kuu keskmine õhutemperatuur.

Prognoositava kuu keskmise arvutamine toimub järgnevalt:

1. Võetakse nelja populaarse allika - Gismeteo, weather.com, yr.no, weatheronline.co.uk - prognoositav ööpäeva keskmine õhutemperatuur ning seejärel arvutatakse omakorda kõigi nelja ööpäeva keskmise keskmine. Nt 3°C + 4°C + 3°C + 5°C = 15°C; 15°C / 4 = 3.75°C. Ehk 3.75°C kraadine ööpäeva keskmine on kõigi nelja keskmine. Seejärel liidetakse kõik prognoositavad ööpäeva keskmised temperatuurid kokku ning saadakse summa.

2. Kui allikate prognoositavate ööpäeva keskmiste summa on käes, siis võetakse juba varasemalt mõõdetud ööpäeva keskmiste summa ning liidetakse mõlemad kokku ning jagatakse kuu päevade arvuga. Juhul kui on kuu algus ning ükski prognoos veel kuu viimaste päevadeni ei ulatu, siis neid päevi arvestatakse klimaatilise kuu normina. Viimane variant esineb aga ainult kuu esimestel päevadel juhul, kui gismeteo prognoos veel kuu viimase päevani ei ulatu.

Prognoosiga kaasneb ka mõningane viivitus, kuid seda ainult lehe laadimisel või kui arvutakse käesolevat kuud. Pika aegrea arvutamisel viivitust ei toimu.

Lisaks on nüüdsest nähtav ka mõõdetud kuu keskmiste temperatuuride summa.

Kui uuendused pole nähtavad, siis vajutada Ctrl+F5.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas hakkas mõnuga vihma kallama. Varsti peaks lumeks üle minema.

Anonüümne ütles ...

Kui praegu oleks 24. jaanuari asemel 24. juuli, siis arvan, et see suur sajulahmakas radaril oleks äikest täis. (Sooja frondi äike)

Kagueestlane ütles ...

Lisan 24. jaanuar 2021 00:12 kommentaarile, et muutsin prognoosi nägemise valikuliseks - nüüd kaasatakse käesoleva kuu andmetele prognoos ainult juhul, kui valida käesolev kuu ning vajutada nuppu "Vaata". Lehele värskendamisel ega jaama vahetamisel prognoosi ei kaasata.

Muudatus sai tehtud selleks, et kui on soov vaadata ainult ajaloolisi andmeid või ei olda prognoosist huvitatud, siis ei pea lehele tulles või jaama vahetades koguaeg prognooside laadimise järel ootama.

(Kui muudatus pole nähtav, siis vajutada Ctrl+F5.)

Tasub mainida ka seda, et prognoositav kuu keskmine on pidevalt muutuv - kui Yr.no, Gismeteo, Weather.com või Weatheronline.co.uk muudab oma prognoosi, siis muutub automaatselt ka prognoositav kuu keskmine.

Anonüümne ütles ...

GFS 06Z järgi on veebruari alguses korraks pakaseoht. Poolteist kuud pakast pole kusagilt ette näha.

Anonüümne ütles ...

Tubli tööd oled teinud Kagueestlane!

Nüüd on selline veider aeg, kus madalrõhkkonnad tulevad kagust või lõunast. Teisipäeval ja kolmapäeval peaks korralikult lörtsimoodi asjandust taevast alla tulema ja rohkem sademeid jälle Lääne-Eesti piirkonda.

Suurt külma hetkel nädala jooksul ei näe.

Proff on rääkinud!

Kagueestlane ütles ...

@24. jaanuar 2021 19:09

Aitäh! Rõõm kuulda, kui kellelgi kasu EestiKliima lehest.

Anonüümne ütles ...

GFSi 12Z uuendus on veebruariks eriti lahe. Aga kahjuks arvan, et see külm jääb 10 kraadi lahjemaks.

Profist profim on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Harjumaal tuli öösel korralik lumelisa! Lõuna-Eestis lumi peaaegu läinud!

Anonüümne ütles ...

Kell on juba 13:26, aga Emhi 4 päeva prognoos siiani uuendamata, kuigi seal ilutsev lause lubab suure suuga HILJEMALT kella 13-ks ära uuendada.

Anonüümne ütles ...

Ära põe, ikka veel ei ole. Homseks uuendavad vast ära ikka!

Kairo ütles ...

Ärge virisege, tööd on lihtsalt palju ja ilm pole lihtne. :)

Anonüümne ütles ...

Aga tehke siis oma hüüdlause seal ka selliseks, et "Prognoosi värskendatakse iga päev kella 13 ja 14 vahel."

Anonüümne ütles ...

Hea teada, et Kairo hoiab blogil silma ka ikka peal!

Anonüümne ütles ...

Nii Euroopa mudel kui ka GFS (mõlema 00Z uuendus) näitavad alates 3. veebruarist läänetsüklonite sissetungi.

Anonüümne ütles ...

Et läheb soojaks ära?

Anonüümne ütles ...

Tundub jah.

Anonüümne ütles ...

Enne 2. veebruari päikest ei näe vist. Ei mäletagi, millal viimati selline ilm oli, mil ühtegi pilve polnud. Vist mullu 8. detsembril.

Anonüümne ütles ...

Tallinna lumesõpradele infoks, et see Ida-Eesti helerohelise kajaga sajuala hajub enne Tallinnat.