esmaspäev, 4. jaanuar 2021

1. nädala ilm (4.–10.01.2021)

Kommentaariumi viide

Kagutav ja pehme talveilmaga nädal.

[Alates 8.01. uuendamata!] Osa lugejaid on häiritud tormist ja nõuavad, et seda ei tuleks (sain paar telefonikõne sel teemal). Selgituseks, et AMS Glossary (ameerika meteoroloogiaühingu sõnaraamat) ütleb https://glossary.ametsoc.org/wiki/Storm: torm on atmosfäärihäiritus (häiritud seisund, vt kirjest täpsemalt). Torm ei pruugi avalduda nt purustava tuulena, kuigi igapäevaelus on see kindlasti üheks etaloniks. 
Praegu siiski on nt Ilmateenistuse nädalaprognoosis kirjas: "Kolmapäevane (13.01.) ilmaprotsess võib veel muutuda, aga tänastel andmetel tuleb sellesse erilise tähelepanuga suhtuda, sest Läänemerele jõudnud tsükloni prognoositav ägenemine võib kaasa tuua läänekaare tuule tormi, tugeva lume- ja lörtsisaju ning sellega kaasneva tuisu. Kui öine õhutemperatuur tiirleb 0 °C ümbruses ja hommikul algab külma sissetung ja õhutemperatuuri võrdlemisi kiire langus, siis muutuvad teed väga libedaks."
See kõik ei tähenda midagi kindlat, aga peaks arvestama, et selline on võimalus. Nagu 7.01. hommikul uuendatud prognoosis – elame-näeme!, vt allpool.

Soovin imelist ilma ja seiklusi uuel aastal!

Wishing you a wonderful weather and Happy-adventurous New Year!

Jääimemaa. Foto. Valaste juga 8.02.2020 (Garri Raagmaa).

Ice-wonderland. Photo. Valaste waterfall 8.02.2020.

Uuendus 7.01.2021. Prognoos pole muutunud: pehme talveilm püsib. Suurema osa ajast on õhutemperatuur 0...–5 °C (Saaremaa rannikul ja Liivi lahel isegi pisut soojem), sest kagust on jätkuvalt lisandunud soojust – seda toob kaguvool Musta mere äärest. Ühes sellega on lisandunud piisavalt ka niiskust, et ilm püsiks pilves (üksikuid üürikesi selgimisi siin-seal on siiski olnud). Läinud ööl tõi madalrõhkkond vähest lund, lõunaservas oli sadu tugevam.
Juhul, kui mingi anomaalia tõttu peaks taevas selginema, on võimalus –10 °C ja madalamaks õhutemperatuuriks 10.01., sest siis on tuul väga nõrk ja jahtumine saavutaks tugeva ülekaalu. Pärast seda hakkab õhumasside vastasseis tekitama võimsaid torme, millest esimene jõuab juba 11.01. Läänemerele ja toob sulailma, kuid ühtlasi ka tugeva lumesaju ja tuisu (~70% tõenäosusega). Peab siiski märkima, et ida-läänesuunaline õhutemperatuuri gradient muutub päris suureks: kui saartel on sulailm, võib nt idaservas olla samal ajal ligi –10 °C, kuid seda veel täpsustame.
Kuna õhumass on 10.01. paiku üle Eesti üpris ühesugune, sõltub õhutemperatuur pilvisusest: selgema ilmaga on võimalik koguni –17 °C, aga pilves ilmaga mitte madalam kui –9,x °C, asukohast olenemata, v.a tuulepealsed rannikualad. 
Uus ja palju vägevam torm võib saabuda 13.01., mis meenutab väga seda, mis juhtus 18.12.1999, kui oli tarvis käia korraks Laitse suvilas: hommikul käis mitu rajust lumehoogu üle (tänapäeval nimetaks neid lumepagideks), siis saabus peaaegu sajuta, kuid tuulised paar tundi ja seejärel, enne keskpäeva, algas lumetorm, mis oli küll sulailmaga, aga ometigi lumi. Alles järgmisel päeval hakkas ilm rahunema ja läks pisut külmemaks. Sellise lumetormi tõenäosust ei oskagi hetkel hinnata, kuid prognoosi usaldusväärsus on 30%, mis arvestades ajamastaapi ja muutlikku ilmastikku ei olegi nii väike. Seega – elame-näeme!

Mitmeid päevi on ilmakaart muutusteta. Uuralite kohal on üliintensiivne antitsüklon, Skandinaavias püsib kõrgrõhuvöönd, lõuna pool aga madalrõhkkond. Selle mõjul on kagust lisandunud soojust ja niiskust (nähtav sooja frondina), mis hoiab ilma pehme, kuid lumi siiski püsib (DWD).

***

Ohsaraks! Suur tänu lugejatele nende sisekaemuste eest (4.01. oli üle 50 telefonikõne sel teemal)! Kummaline muidu mõelda, et 2.01.2021 käis TV3 lausa kodus intervjuud tegemas, kuid palusin siiski võtted õues maja ees teha. Nende mure oli see, kas tõesti on oodata miinus kakssada kraadi (–200 °C)! Pidin selgitama, et see on vaid kuulujutt ja väljamõeldis, umbes nagu aastaid tagasi see jutt, et tuleb 1000 a külmim talv. Sadadest miinuskraadidest siiski pääseme, kuid külmemaks läheb. Nende teine mure oli rekordtihe udu aastavahetusel, millest on siin juttu olnud. Ja nagu vana klassika:
31.12.1978 meenutus: siis oli Eestis kuni –42,6 °C! Seega 31.12.2020 oli meil soe nagu paradiisis: 0...2 °C. Aga jah, 42,x a tagasi külmus vana-aasta õhtul isegi viin ...
Valve Põlvamaalt ütles: "Noo see on vanarahva tarkus, et peale jaanipäevane udu tähendab sooja ning peale talvist pööripäevane udu järgmisse kuusse külma. Senini on see ainukene vanarahva tähelepanek toiminud." Tõepoolest, külmemaks läheb, aga isegi –20 °C on väga ebatõenäoline, vt edaspidi.
Vaat siis, nüüd on lumi maas, kohati pidavat olema üle 30 cm ja miinuskraade vaid 2. Kel huvi, vaatab ja kuulab https://vikerraadio.err.ee/1215649/okoskoop-ilmaprognoos-olmejaatmed

Osa lugejaid on mures ka selle kaagutaja pärast. IT-mees tegeleb asjaga ja üritab korda hoida.

Nädal on talvine ja peaaegu "harju keskmine". Mida see tähendab? Skandinaavia ja Soome kohal tugevneb kõrgrõhuala. Uuralite kohal on üliintensiivne antitsüklon, milles õhurõhk maapinna lähedal läheneb 1070 hPa-ni, vt allolevat ilmakaarti. Seega on pikemaks ajaks kindlustatud kaguvool. Kuid õhumass selles sünoptilises olukorras on südatalve kohta väga soe. Niisiis suurt külma ei tule ja ilm püsib pilvine: isegi –11 °C on üksnes 45% tõenäoline. Siiski praegune lumi jääb pikemaks ajaks püsima ega sula ilmselt enne kuu lõppu.
Kui madalat õhutemperatuuri võib sisemaal loota / karta? Juhul kui peaks ilm selginema ja tuult pole, on –10 °C võimalus 50%, –15 °C võimalus ~35% ja –20 °C võimalus ~5%. Suurim tõenäosus külmaks on 10. jaanuari paiku. Kuigi idakaartest läheneb viimaks ka suhteliselt külm õhumass, satub see nädala lõpuks teravasse vastasseisu Atlandi ookeani soojuse ja niiskusega, mistõttu võib tekkida torm. See toob küll lumelisa, aga mitte pakast. 


Ilmakaardi äärmises servas on näha uskumatult intensiivne antitsüklon, mille keskmes Uuralitest idas lähenes õhurõhk 1070 hPa-ni (DWD).

139 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Jüri paistab hirmsasti muretsevat, et äkki tulebki Talv, mida isegi temavanused mehed peavad anomaaliaks. aga mina ja siiski ka nooremad (olen 48 aastane) pean normaalseks talveks just seda, mis kestab vähimal juhul jaanuari-veebruari jooksul. Vanal aastal peab talv muidugi pihta hakkama, aga kui nüüd läheb asi nagu vaja, olen valmis siinkohal silma kinni pigistama.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Ära muretse - talv on tõesti alanud ja kes teab äkki on ka veebruar nö. normaalne. Praegu 50/50 kas veebruar sula või praegune jätkub. Kardan küll ,et kõik pikad mudelid peavad hakkama veebruari keskmisi alla kerima ja enda pakutud veebruari keskmine -1 on "liiga soe".

Anonüümne ütles ...

Nv külma vist keritakse vaikselt väiksemaks, -20 ilmselt ei tulegi...

Anonüümne ütles ...

Ära hõiska talve osas jaanuari alguses. Saab veel -35 nautida, seda ei tea veel keegi.

Kagueestlane ütles ...

Kui -20 kraadi selle nädalalõpus ei tule, siis ilmselt kuu teises pooles kindlasti. See, kui -20 tänavu talvel ära ei tuleks, oleks peaaegu sama ebatõenäoline nagu möödunud aasta rekordsoe talv.

Isiklikult usun, et -25 tuleb vabalt ära, -30 vähemalt mõnel pool samuti. Isegi -35 tundub tänavu reaalne.

Anonüümne ütles ...

Aga enne seda tuleb 12. jaan paiku sula üle elada.

Anonüümne ütles ...

Jüri ise kutsub omale ajakirjanikke kaela. Talle meeldib päris tihti asju üle paisutada.

Anonüümne ütles ...

Arvan, et see lumi põhjarannikul ja Hiiumaal jääb laupäeval ära, mida it mainib oma 4-päeva prognoosis. Pigem tuleb tuuleväli selline, et mandri sisealadel ja saartel jah ida- ja kirdetuul, aga põhjarannikul siiski ida- ja kagutuul. See tähendaks lumesajuvööndi koondumist rohkem avamere poole.

Anonüümne ütles ...

Kindel on see, et järgmisel nädalal saab põhja-eesti kah oma lumeuputuse kätte.

Anonüümne ütles ...

Kuna sinna on nädal aega, siis ma küll nii kindel poleks.
Nädal enne jõule tundusid pühad tulevat kuni +7 kraadise sooja ja vihmauputusega. Aga tegelikkuses oli pool Eestit sajuta ja teine pool uppus lumme hoopis.

Sama ebakindel, nagu praegu see 12. jaan tsüklon.

Anonüümne ütles ...

TÄHELEPANU!

Emhi ülevaade möödunud aastast on vigane. Nende väitel mõõdeti Kuusikul 20. veebruaril Kuusikul 35 cm lund.
Võin kinitada, et see kuupäev ei vasta tõele!
Sellele eelnes mitu 4-5 plusskraadist päeva muide.

Anonüümne ütles ...

Veebruari lõpus minuteada tuli küll 35cm lumi maha, aga kas just 20

Kagueestlane ütles ...

Küll on ikka tore, et iga Euroopa mudeli väljundiga jääb see nädala lõpu külm aina tühisemaks ja järgmise nädala sula aina kindlamaks ning pakane lükkub edasi kuu keskpaika.

Oleks ikka tõeliselt suurepärane, kui Ilmateenistuse kuuprognoos läheks täppi ning tuleks normist soojem jaanuar.

Positiivne on vähemalt see, et praegune kuu alguse soojus hakkab edaspidi takistavaks faktoriks olema keskmise langetamisel alla normi, kuna hetkeseisuga on Tartu-Tõravere kuu keskmine 3,5 kraadi normist kõrgem.

Anonüümne ütles ...

Unustage oma märjad soojaunelmad! Selleks kolige edela või lõuna suunas! Ning 12. paiku toimuv on täiesti lahtine. Igatahes suurt sooja siis tulemas pole. Edasi aga üha külmeneb ja külmeneb. Enne seda muide ka.

Anonüümne ütles ...

Olen kahe käega ja jalgadega kindlasti külma poolt.
Seda paska ja sitta sai möödunud talvel lörtsida küllalt juba. Nüüd võiks külma ja lumise talve kord olla.

Anonüümne ütles ...

@ 5. jaanuar 2021 21:49

Tõsi jutt. Lumi tuli alles 26. veebruaril, rääkimata siis mingist 35 cm-st.
20. veebruar oli ja pidi olema üle Eesti musta maaga, sest nagu ma juba oma kell 20:06 kommentaaris ütlesin, oli enne 20. kuupäeva mitu 4-5 kraadist soojapäeva. 17. veebruari hommikul oli sooja suures osas Eestist 6-10 kraadi ning seetõttu ei saa see lihtsalt võimalik olla, et nii paks lumi sellise suure soojaga Kuusikul oli.

Arvan, et kuupäevaga on siiski eksitud. Pigem 26.-29.02 oli selline lumi.

Anonüümne ütles ...

Arvan ka ,et 8 -st sai 0. Seega õige ilmselt 28.veebruar

Anonüümne ütles ...

Kõige toredam möödunud rekordilisest aastast on ka see, et külmimaks jäigi 29. veebruar.
See kuupäev pole vist varem aastate külmim olnud. Seega see on justkui omakorda "rekord".

Anonüümne ütles ...

Ja hea näha sedagi, et Tallinna kant pääses ka kokkuvõttekaardile "hiilgama".

Anonüümne ütles ...

Ma pole külmafänn ja alla -25 kraadi pakast ei tahaks, aga normist soojemat jaanuari ka mitte. See lubatud 2021 kuum suvi peab ju millegi arvelt tulema. Kui kõik talvekuud jälle normist soojemad on, siis tuleb jälle mingi suusakas juuli ju.

Eelmise postituse all keegi kommenteeris, et 2020. juuli oli üsna normaalne. No Tartu kandis ikka ei olnud. Tartu-Tõravere keskmine oli 16,1 kraadi, mis on poolteist kraadi pikaajalisest normist madalam. Kuu esimeses pooles oli kogu aeg külm loodetuul, 15.-21. juuli oli normaalse ilmaga nädal (kuid päris kuumalaine ka ei olnud), 22.-24. juuli jälle jahe ja tuuline, 25ndast kuu lõpuni oli temperatuurilt nii ja naa, aga vihma sadas peaaegu iga päev. Ikka veits niru kui juulis ei kannata pool kuud lühikese varrukaga käia ja rannailma (25-30 kraadi) on ainult paaril-kolmel päeval

Anonüümne ütles ...

GFS 18z väljund näitab 12. jaanuariks Pärnu-Loksa joonest lääne-loode poole 4-5 plusskraadi. Kui juba sulale läheb, siis mingu kogu lumi, sest pärast külmenedes seda jäist lumekõntsa küll ei soovi. Parem olgu paljas maa ja siis alles tulgu värske kohev lumi peale.

Anonüümne ütles ...

Ei tule paljast maad, nan-nan-nan-nan-naa-naa! Kui ongi korraks sula, siis alles saab lumest lumi! Ning see "kuulus" 12. jaanuar on veel kaugel ees!

Anonüümne ütles ...

Jään endiselt arvamusele, et see tänane/homne lumesadu jääb tühiseks ja õiget sadu enne 11. jannuari ei tule.

Anonüümne ütles ...

GFS 06Z näitab kuu keskpaigas üle Eesti 4-6 kraadist soojust. Täiesti usutav, et it üle keskmise jaanuari oma kuuprognoosis pakub.

Kagueestlane ütles ...

Kõik siinsed GFS'i fännid, kes te seda mudelit täpseks peate, vaadake jah nüüd selle viimast väljundit!

Ma luban, et jätan kevade- ja sügispakkumise tänavu vahele, kui siin Kagu-Eestis tuleb Tartu-Tõravere andmete järgi järgmisest teisipäevast kuni ülejärgmise teisipäevani järjest igal päeval kasvõi ühe tunni jooksul päevas plusskraadid nagu GFS praegu näitab.

Ning kui GFS'i prognoostav läänevool jääb ka ülejäänud talveks püsima ning sünnib järjekordne ülisoe talv, siis lõpetan kevade- ja sügispakkumiste tegemise lõplikult.

Nüüd alles saate näha, kuidas see mudel teid kõiki alt veab, kes te seda fännate.

Anonüümne ütles ...

Päris toredat soojust näidatakse jah 18-20 jaanuariks. Möödunud talvel oli see pidevalt tavaline vaatepilt.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Viimane GFS pole jah usutav. Õhtal (mõne tunni pärast) näitab kindlasti midagi muud.

Anonüümne ütles ...

Mudel uuenes pakaseliseks, aga samas 12. jaanuari sula on pikendatud 14. jaan õhtuni.

Anonüümne ütles ...

Emhi mudel näitab Tartu kanti ligi -20 kraadi pühapäeva ööks.

Anonüümne ütles ...

Hämmastav, et aastal 2021 ei suuda mudelid ette näha, kas nädala pärast on pakasetalv või märtsikevad... Aastal 2021!!! Mil tehnoloogia ja arvutid peaksid juba tipptasemel olema!

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Enne usun jaanuari lõppu -25 kui +3

Anonüümne ütles ...

Viimasel ajal peksavad kõik mudelid segast. Kas nii keeruline sünoptiline olukord?

Anonüümne ütles ...

18z GFSi uuendus võiks realiseeruda alates 17. jaanuarist kuni 21.-ni. Viimasel kaardil näitab põhjarannikule 60 cm lund. Kindel on see, et selline ilm ei realiseeru, kuna ennustus kindlasti muutub ja ikka igavama poole.

Pigem tuleb selline -9 isoterm ja 11 cm lund, kui sedagi.

Anonüümne ütles ...

Enne kui arktilist õhumassi ei saabu, võite omast selgest talveilmast und näha. Eestisse peab jõudma -15 kraadise isotermiga õhumass, et see igavene pilvisus kaoks. 2014. ja 2016. aasta jaanuaris oligi tänu käredale külmale taevas sageli selge. Aga enne ja pärast seda külma oli pilves.

Anonüümne ütles ...

Jüri ennustab tormi! Kordub Padaorg vol2?

Anonüümne ütles ...

Mingit tormi ei tule.

Anonüümne ütles ...

Paugumõnglirodi!

Anonüümne ütles ...

Statistik siin:
Veidi hiljem kui ootasin aga CFSv2 kaart (jaanuari) ongi Eesti kohal neutraalne.

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti statistik lohutab öiseid loodusfotograafe sellega, et jaanuari viimane nädal on karge, paksu lume ja selge taevaga, kuna siis on täiskuu aeg.

Aga kuna Murphy seadus kehtib kõigile ja kõikjal, siis karta on, et siis pilves ja soe.

Kagueestlane ütles ...

Siin prognoositakse, et jaanuari lõpupoole läheb uuesti soojaks ning veebruar tuleb ka soe.

Anonüümne ütles ...

Aitäh täpsustamast. See siis kahjuks igati klapib mu pakkumisega Murphy seaduse osas.

Kagueestlane ütles ...

Euroopa mudel prognoosib 15. jaanuariks juba -27 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Pakuks, et pigem tuleb -8 sel ajal.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin:
Vastuseks kl.00:02
Ta teeb prognoosi CFSv2 järgi ja see ei jõua kiiresti muutuva olukorraga sammu pidada. Mida lähemale veebruar tuleb seda külmemaks hakkab ka veebruar CFSv2 prognoosides minema. Kui ka veebruar tuleb talvine ( praegu tõenäosus 60%) siis ilmselt 2021 suvi nendest kahest kuumast suvest see kuumem.

Anonüümne ütles ...

Aga kui pärast sinu kahest kuumemast suvest kuumemast järgmine talv veel talvisem tuleb? Siis tuleb 2022 suvi arvatust veel kuumem?

Anonüümne ütles ...

Aa, ja Harjumaal sain linnukese päikese nägemisse kirja täna.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Kui järgmine talv veel külmem siis just vastupidine mõju. Kui veebruar 2022 tuleks keskmine -10 siis võiks suve üldse unustada.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal selgem veidikene, -6

Anonüümne ütles ...

Homme peaks kogu päeva olema Loode- ja Põhja-Eesti sisealadel tuulevaikne ilm, mis on ainus taoline lähinädalal.
Seega kes tuult vihkavad, kasutage ära homset ilma. Tegemisi oodusatama peaks ka see, et see on laupäev.

Mujal peaks nõrk kirdetuuleke päeval veel siiski olema.

Anonüümne ütles ...

soodustama*.

Anonüümne ütles ...

GFSi 12Z lumekaart 24. jaanuariks on muljetavaldav.
Salvestasin ära, sest 24. jaanuaril tegelikkusega oleks jumala pull võrrelda. :)

Anonüümne ütles ...

Mida näitab siis?

Anonüümne ütles ...

Statistik siin: Naera naera siin. Pool sellest lumest võibki tulla. 80cm ei usu ise ka aga 40 cm selleks ajaks - miks mitte kui rõhkkonnad just nii liiguvad.

Anonüümne ütles ...

Loodame!

Anonüümne ütles ...

@ 8. jaanuar 2021 19:49

Enamus Eestisse 70-85 cm lund.

Anonüümne ütles ...

Terve see nädal on siin Põhja-Eestis suhteliselt tuulevaikne olnud. Seda oli näha ka puudel olevast lumest, mis pole maha kukkunud. Lähima kahe nädala jooksul tule lund ka, aga küsimus tõesti, et kui palju. Prognoosid on hetkel liiga optimistlikud lumesõpradele.

Jugavoolu osas oleme ikka külmas sektoris ehk jugavool asub meist lõuna poolel. Küll see miinus 20 tuleb ka ära jaanuaris nagu detsembris kirja panin.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Ah unustasin enne mainida, et Hispaania sai uue külmarekordi hiljuti (miinus 35,6*C), mis on tuttav number eestlastele, aga teisele aastaajale ning teise märgiga.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Liivi lahe ümbruses ja Lõuna-Eestis pole kolmapäevaks välistatud, et kogunev sajuhulk ulatub mõnes kohas seal 40-50 mm-ni.

Profist profim on röökinud!

Anonüümne ütles ...

Ups, "rääkinud" ikka. :D

Anonüümne ütles ...

Kas kasutad sellel lehel eestikliima.epizy.com nüüd alusena keskmistel 1981 - 2010 või 1991 - 2020 ?

Kagueestlane ütles ...

@9. jaanuar 2021 10:54

Kasutusel on 2. jaanuarist alates 1991 - 2020 kliimanorm.

Anonüümne ütles ...

Siis oli tunne õige ,et jaanuari keskmine on kuidagi kõrgele roninud.

Anonüümne ütles ...

See uue nädala lumesadu on kahes mõttes täielik jama. Esiteks seepärast, et sajab taas mingi totra nullkraadi juures, teiseks tugeva tuule saatel.

Anonüümne ütles ...

Võib oma 5. jaanuar 2021 14:55 pakkumise osaliselt õigeks/valeks lugeda, sest seda sajuala pole praegu olemaski.
Aga tuuleväli klapib pakutuga.

Anonüümne ütles ...

See, kes siin täiskuu ajaks tahab selget ilma, siis tõenäosus selleks on ainult 7,x%.
Viimasel ajal näeb päikest keskmiselt iga 2 nädala ehk 14 päeva tagant.
Lihtne matemaatika näitab, et 100% / 14 päeva = 7,x% tõenäosust.

Anonüümne ütles ...

Pilvesaast rikub madalad temperatuurid ära, kurb.

Kagueestlane ütles ...

Veab teil seal ranniku lähedal, et külmast pääsete.

Anonüümne ütles ...

Juba ähvardab uuel nädalal -25, see ilmselt tuleb ka -10 max

Kagueestlane ütles ...

@9. jaanuar 2021 16:13

-25 tuleb usutavasti ära uuel nädalal.

Anonüümne ütles ...

@ 9. jaanuar 2021 16:11

Mõnitad vä? Parem selge ja külm, kui see igav(ene) soe pilv.

Anonüümne ütles ...

@ 9. jaanuar 2021 16:04

Jep, lisaks ka astronoomiliste sündmuste jälgimise. Ja muidugi ka inimeste tervise lõpuks.

Kagueestlane ütles ...

@9. jaanuar 2021 17:15

Ainuke põhjus, mis ajendaks siit Kagu-Eestist mere äärde elama minema oleks see, et ei peaks talvel seda pakast taluma ning saaks murevabalt palme kasvatada.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin: Tõstan külma veebruari tõenäosuse 70% peale ja veebruari keskmise ootuse Harkus langetan -6 kanti (Tartus -8)

Kagueestlane ütles ...

Kui saaks valida, kas võtta rekordsoe talv nagu eelmine aasta ning sellele järgnenud tavapärane suvi või 2009/2010 ülikülm talv ning sellele järgnenud rekordsoe suvi, siis võtaks vähemalt neljal aastal viiest esimese variandi.

Pole selle vastu(mälestuste nimel), kui kord viie aasta jooksul korduks 2010. a, aga igal aastal küll sellist talve ei sooviks, isegi kui see tähendaks soojast suvest ilmajäämist.

Kagueestlane ütles ...

@9. jaanuar 2021 18:52

Parem tulgu siis ka korralik suvi pärast nii külma veebruari.

Anonüümne ütles ...

Tüüpilised eestlased, ükski asi ei sobi. Vingumine iga asja kallal käib.

Tuleb korralik talv, millal kevad tuleb... Tuleb korralik suvi, siis millal ometi jahedamaks läheb...

2010 oli, on ja jääb parimaks ilmaaastaks, mis minugipoolest tulgu koguaeg.

Anonüümne ütles ...

Uue nädala pakane tuleb alla 20 kraadiga vaid selge ilma ja ida-kaguvoolu korral. Esimene variant on kahtlane, sest juba tänane näitas, et kõrgem õhurõhk võib ilma lauspilve jätta.

Teise variandi realiseerumine on 75% tõenäosuse juures hetkel. Seletan lihtsamalt - see 75 tähendab ida- ja kaguvoolu, ülejäänud 25% võimalust kuulub kirdevoolule. Muude suundade võimalus on nüüd juba selge, et sama kui nullilähedane.

Anonüümne ütles ...

Ei mäletagi enam, millal pakast kui alla -20 kraadist temperatuuri kogesin. See võis olla 2018. aastal Eesti juubeli paiku. Mäletan seda, sest oli sel päeval kell 13 selline üleskutse nagu "Eesti minut", milles isegi osalesin. Kuigi paistis ere päike, aga ikka kraade oli -10 piires.

Kagueestlane ütles ...

@9. jaanuar 2021 19:50

Usun, et olen siin üks rahuolevamaid ilmahuvilisi. Vingumiseks läheb vaid siis, kui algab mussoon ja kui ilma läbi leotatud saamata pole võimalik kindlatel kellaaegadel õues käia, mis on siiski suhteliselt väike protsents, kui võtta aasta tervikuna.

Viimaste aastate soojade talvedega olen rohkem kui rahul ja peale mussooni siin kagus millegi üle nuriseda polegi, sest põuda, torme, äikest ja muid huvitavaid ilmanähtusi on siin piisavalt.

Kuna pean samuti 2010 parimaks ilma-aastaks, siis pole ka korralikke talvede vastu midagi. See, miks ma neid igal aastal ei soovi, on nendega kaasnevate ebameeldivuste pärast nagu tohutud küttearved(millega teil seal looderannikul probleeme ilmselt pole), libedus, lumekoristus jne.

Ilmahuvilisena pole pakase ja lume vastu iseenesest midagi kui nendega kaasnevad miinused välja jätta, kuna see ei takista õuesolemist erinevalt sellest kasutust mussoonist. Teiseks põhjuseks, miks 2010 kordumist igal aastal ei soovi on see, et lõpuks tüdineb igast heast asjast ära ega oska lõpuks seda hinnata, kui seda on liiga palju.

Nüüd aga õue, et kogeda, kuidas -12 tundub pärast kahte aastat.

Kagueestlane ütles ...

Arvasin ikka, et külmem tundub pàrast rekordsooja talve. Juba tund aega linna peal ringi jalutanud ning ei saa aru, et külmem oleks möödunud päevadest. Ilmselt täieliku tuulevaikuse pärast.

Ilm hetkel lausselge ja tähed säravad, ainult täiskuu veel puudu. Lumi krudiseb kúll meeldivalt jalge all nagu kriit.

Hetkel Ilmateenistuse järgi -13, kuid saan praegu vabalt isegi sõnumit kirjutada. Veab teil seal loodes, kui te niigi palju kätte saate.

Kagueestlane ütles ...

Kui täna õhtu sai -13 kraadi kogetud, siis järgmise laupäeva õhtul ilmselt juba -23. Järgmise pühapäeva hommikuks näitab Euroopa mudel Eesti kagupiiri lähistele juba -30, samas kui te seal loodes pääsete vaid -10'ga. Tõsiselt veab teil ikka.

Anonüümne ütles ...

paugurodi

Anonüümne ütles ...

@ 9. jaanuar 2021 22:44

Ei "pääse" me midagi, sest mereliste õhuvoolusuundade võimalus on kaduvväike, mis pehmet ilma tooks. Pakun et 14. ja 15. jaanuaril on kagu- ja idavoolu võimalus suurem kui muude ilmakaarte peale kokku.
See tähendaks pakase jõudmist ka loodesse.

Anonüümne ütles ...

Aga ühes asjas ei saa sellest kagueestlasest küll aru - tahab sooja talve, aga ei salli mussooni. Eelmine talv oli talle sobivalt soe, aga samas oligi üks lõputu mussoon.

Anonüümne ütles ...

See uue nädala tuisk jääb päris lahjaks ma vaatan. Värsketel andmetel jääb mandril oodatav lumehulk alla 5 cm enamus kohtades.

Veel 2 päeva tagasi näidati Liivi lahe äärde ja Lõuna-Eestisse kohati 30 cm uut lund.
Selline ennustamise tase siis moodsa tehnika ajastul, aastal 2021. Vat siis.

Kagueestlane ütles ...

@9. jaanuar 2021 23:49

Kas ikka oli mussoon eelmisel talvel? Kagu-Eestis igatahes mitte. Tartu-Tõravere talve sademete norm on 44mm ning möödunud talve sademeid oli 50mm, seega üsna tavapärane. Jaanuar oli lausa põuane siin - vaid 27mm sademeid(norm 48mm).

2009/2010 talvel oli siin 52mm sademeid.

Kagueestlane ütles ...

@9. jaanuar 2021 23:49

Võid ka möödunud talve kommentaarid läbi käia ning vaadata, kas leiad mõnda kagueestlast nurisemas liigse sademeterohkuse pärast.

Anonüümne ütles ...

Prognoositud külma ei saabunud. Kas prognoositud tuisk tuleb?

Anonüümne ütles ...

No sellega on nii ja naa. Narvas tuli ju -20 (-19,9) ära. Külm oli veidi idapool lihtsalt. Tuisuga vist ka nii ,et jälle natuke tuleb aga midagi hullu ka ei tule.

Anonüümne ütles ...

09:36.

Tuulenärakas on täiesti kindel, et tuleb. Tuuleennustused lähevad kahjuks kòige harvemini mööda.

Anonüümne ütles ...

Vaatasin erinevaid mudeleid ja prognoose, siis Lääne-Eesti peaks uuel nädalal nn hea litri saama sadude osas (Keila ja Pärnust lääne pool võiks sademeid tulla üle 40mm 48h jooksul), aga ei imesta, kui see veidi Kesk-Eesti ja põhja poole suundub. Sisuliselt jääb see madalrõhkkond meie kohale seisma idas oleva kõrgrõhkkonna tõttu ja sajab tühjaks. Lõuna-Soome elanikud saavad veel karmima litri (40-60mm 48h) ja eks see teeb palju pahandust.

Viimane öö tuli palju külmem Ida-Eestis, kui oleks prognoosinud. Uuel nädalal neljapäevast kuni laupäevani saavad paljud eestlased nautida 20 kraadist pakast.

Proff on rääkinud!

Kagueestlane ütles ...

Statistik siin.
Ole mureta. Ees on kaks kuuma suve. Küsimus on ainult selles ,et kumb see rekordite järgi lõhnav on ja kumb see selline 2011 sarnane tuleb.(see teine siis sinna 2018 kanti).

23. detsember 2020 21:25

Statistik siin:
Vastan 20:35 kommile ,et jälgi lund nüüd. Mida rohkem lund tuleb kevadeks ja mida järsemini see sulab (NB! kevad võib juba veebruaris tulla nagu 2019)seda enam kuuma põuda suvel tuleb. Kui aga lund veebruariks vähe siis pigem tuleb 2001 või 2011 stiilis suvi. Seega põud kummitab kui kevadine suurvesi kõrge või väga kõrge tuleb. Vaatasin ,et ka 2013 oli samal ajal SSW ja siis jäi talv õige kauaks vinduma. Kuigi selline suvi oleks tore ei meeldiks see vindumine aprillini.

3. jaanuar 2021 21:52


Paistab, et lund koguneb veebruariks rohkem kui küllalt, seega loodetavasti saab tänavu suvel 2002. a põuda kogeda 2010. a juuli kuu keskmise temperatuuriga.

Täpsemalt samamoodi nagu ei näinud mitte ükski prognoos valgeid jõule kaugele ette, samamoodi ei nähtud ette ka praegust pakast. Aga statistik nägi!

Kui statistik suudab nüüd ka kolmandat korda järjest täppi panna - et lisaks valgetele jõuludele ja pakasele tuleb ka kuum suvi, siis edaspidi hakkan statistiku ennustusi tõsisemalt võtma kui NOAA, ECMWF, Accuweather'i ning Ilmateenistuse, kuna viimaste tase on viimasel ajal ikka nii alla käimas, et igasugune usk on nende prognoosidesse kadumas.

Loodetavasti peab statistiku kuuma suve prognoos paika sel aastal, kuna ootused on juba nii kõrgeks aetud ning lähevad iga päevaga aina kõrgemaks vaadates praeguseid prognoose, mis ainult lumeuputust ja pakast näitavad.

Anonüümne ütles ...

Mis suvi 2002 oli? Mingi hullem põud? Küsib põllumees. 2018 sarnane?

Kagueestlane ütles ...

@10. jaanuar 2021 13:55

2002 oli kordades põuasem kui 2018.

Anonüümne ütles ...

Mina võrdleks küll 2002 ja 2018. Ainult 2018 oli veel kuumem.

Kagueestlane ütles ...

@10. jaanuar 2021 13:57

Siin Kagu-Eestis küll 2002 ja 2018 võrrelda ei anna. 2002 oli sõna otseses mõttes kõrb.

Kagueestlane ütles ...

Siin Kagu-Eestis polnud 2018 suvi kuumem kui 2002, täpselt sama kuum oli keskmise järgi.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal jah 2018 oli kuumem.

Kagueestlane ütles ...

Ilmateenistus: "Ohtlikuks põua kriteeriumiks on vihma puudumine vegetatsiooniperioodil 20 päeva jooksul. Sellise olukorra kestmisel võib koguneda
valitsuse põuakomisjon, nagu näiteks 2002. aastal. See oli erakordne
põua-aasta. Alates 1961. aastast ei ole olnud nii palju sademetepuudusega päevi kui 2002. aasta suvel ja seda taimede vegetatsioonile
olulisel ajal – augustis, mitme ilmajaama andmeil ka juunis. Mõnes
jaamas (nt Valgas) ei registreeritud 2002. aasta augustis üldse sademeid. Pikk põud viis siis põllumeeste rahakotist miljonid."

Anonüümne ütles ...

Peaasi, et 2018 suvi ei korduks. See oli jube Sahara siin Harjumaal. 2012 sarnane suvi on oodatud.

Anonüümne ütles ...

@ 10. jaanuar 2021 12:34

Pigem jääb see 40+ mm sajuala sellest joonest lääne poole, kui et ida. Tallinn-Pärnu joonel ja sellest idas (ehk ka Kesk-Eestis) pole üle 15 mm sademeid oodata.

Anonüümne ütles ...

Olengi põllumees Harjumaalt ja 2018 oli Harjumaal küll kõrb, mis kõrb. Sel aastal samaväärne suvi??

Anonüümne ütles ...

See lähipäevadeks lubatav lumesadu peaks jagunema nõnda, et Põhja- ja Kirde-Eesti sisealad ning Võrumaa jäävad küll suurest sajust kõrvale (umbes 5 cm lund), aga Kesk-Eesti peaks päris hästi saama (10 cm lund).

Aga kuna see suur sadu tuleb ilge tuulega, siis lumikate ilmajaamades kosub väga vähe või isegi võib väheneda. Tuul kannab selle lihtsalt kraavitäiteks minema.
Need väljapakutud sentimeetrid kehtivad tuulevarjulistest põlluservadest mõõdetuna.

Anonüümne ütles ...

Pakun, et seda sadu tuleb rohkem kui 5cm. Intensiivsem sadu lääne poolel (20-45mm) ja ida poolel rahulikum, kuid kestvam (10-20mm). Pigem peaks riigi ilmateenistus hoiatusi jagama juba. Hetkel on küsimus, et kui kaua või kaugele itta suudab antud madalrõhkkond liikuda ning sealt tagasi.

Soomes juba hoiatavad 50cm lume tulekust.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Tallinn-Harku jaamas on pinnatuisu sümbol märgitud kella 17 vaatlusandmetes. Viimati nägin seda sümbolit 2-3 aastat tagasi.

Profist profim on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Tulin väljast ja nägin seda pinnatuisku. Selleks ei pea jaama andmeid vaatama. Muideks pinnatuisku oli ka peale jõule tööle. Sõitsin põldude vahel ja tee oli täis tuisanud. Hooga rammisin tuisuvaaludest läbi, et autoga põhja peale kinni ei jääks.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Äkki te "jube kõvad profid siin" oskate öelda, et tuleb see uue nädala külm selge või pilves ilmaga? Küsin Tallinna kohta.

Anonüümne ütles ...

Peale kolmapäeva võiks selge olla, aga kardan jääst vaba Soome lahte oma mõjuga, mis võib rannikul sadusid genereerida. Juhul kui Soome laht oleks jääs, siis jah selge.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

@ 10. jaanuar 2021 18:21

Ma polegi väitnud, et väljas päriselt tuisku poleks olnud. Ära lahmi niisama.

Profist profim on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Põllumehele ,et selline oht on suur (põuaoht) aga enne tahaks ka veebruari ära näha.

Anonüümne ütles ...

Lisan siia GFSi kaardi, kust on päris hästi näha, et Põhja- ja Kirde-Eestis ning Võrumaal jääb sadu väheseks:
https://www.wetterzentrale.de/maps/GFSOPSC12_78_18.png

Kaart näitab kogunenud sajuhulka kolmapäeva õhtuks.
Lisaks klapib ka ilmateenistuse mudeli sajuprognoos päris hästi selle kaardiga.

Seega ei maksa nt Kuusalu elanikel pettuda, kuhu lubatud suur tuisk jääb/jäi.

------------------------------------------------------------------------------

Põuase suve kohta:
Olles ise hobiaednik, jään siis järgmist hilissügist ja talve ootama. See on ainus aeg aastast, kus saab kastmisest muretult puhata. Suvel kastmisvoolikuga pidevalt rahmida pole kahjuks mingi suvepuhkus. Seepärast seda aega ei ootagi ja talvepoolaasta meeldib rohkem. Suvel lisaks ka igasugused vastikud parasiitputukad tüütamas.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Lähema nädala jooksul muutub ka CFSv2 kaart (veebruari) Eesti osas nö siniseks.

Anonüümne ütles ...

Loodame. Lõpuks ometi saab õiget Eesti talve kogeda.

Kagueestlane ütles ...

Kuna talved on vahepeal nii palju soojenenud, siis teadmaks, milline on üks õige Eesti talv, tuleks võtta ette pikk aegrida ning arvutada selle keskmine algusest lõpuni.

Kuigi see ei näita praegust normaalsust, siis "õige" talve hindamiseks tuleks seda siiski teha, sest need, kes on kogenud möödunud sajandi karme talve, vaevalt nõustavad sellega, et õige talve keskmine on -5,5 kraadist kõrgem nagu alates 2014. aastast.

Tartu-Tõravere 1866-2020 talve keskmine on -5,5 kraadi ning nii madalat talve keskmist tänavu karta pole, kuigi isiklikult ei pea sedagi "õigeks" talveks. Õigeks talveks pean ikka vähemalt -7 kraadist talve keskmist, aga see on muidugi subjektiivne.

Kui tulla mõnele eakale või isegi keskealisele ütlema, et õige Eesti talv on selline nagu 2017/2018, siis naerdakse sind välja.

Kagueestlane ütles ...

Euroopa mudeli viimase väljundi järgi jääb suurem külm järgmine nädal tulemata, selle asemel hakkab järgmise nädala lõpus hoopis soojenema. Suurepärane!!

Anonüümne ütles ...

Sai seda siin varemgi öeldud, et -25 asemel tuleb pigem -8.

Anonüümne ütles ...

@ 10. jaanuar 2021 22:08

Õige talv on mitu nädalat miinuseid ja piisavalt lund.
Igaks-juhuks ütlen, et ma elan samahästi kui Harku jaamas. Tõravere mind ei puuduta.

Kagueestlane ütles ...

@11. jaanuar 2021 00:12

Jah, seal ranniku läheduses võib ehk tõesti õiget talve selliselt defineerida.

Anonüümne ütles ...

GFSi 18Z uuendus ja Ilmateenistuse mudel näitavad endiselt, et nii Harjumaal, Virumaal kui ka Võrumaal jääb kolmapäeva õhtuks sajuhulk alla 10 mm. Veel täpsemalt öeldes, siis kõige vähem sadu nende päevade peale kokku näidatakse GFSi järgi Kuusalu kanti - ainult 4 mm.

Anonüümne ütles ...

Tänane lumesadu Harjumaal oli suht niru. Homme asi vast parem.

Anonüümne ütles ...

Parem jah, aga mitte siiski selline, nagu ilmselt ootad.
Kuusalu kandis peaks järgneva 48 tunni sajuhulk jääma vaid 5 mm juurde.

Tanelasd123 ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Anonüümne ütles ...

Kiili kandis vast tuleb natukene rohkem siis?

Anonüümne ütles ...

Seal umbes 10 mm sadu, mis tähendaks tuulevaikse ilmaga umbes 10 cm lund.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus on väljastanud 2. taseme hoiatuse. Väidetakse lausa kaguTORMi tulevat.

Anonüümne ütles ...

Mereefekti selle neljapäevase-reedese külmaga ei tulegi?

Anonüümne ütles ...

20. jaanuari paiku tõotab mudelite järgi ka väga huvitavat ilma. Kuigi see muutub ja nagu ikka -siis igavuse suunas - tagasi.

Anonüümne ütles ...

Külma ka juba tagasi tõmmanud. -25 ikka ei pruugigi realiseeruda see talv.

Kagueestlane ütles ...

@11. jaanuar 2021 15:58

Suurepärane uudis!

Anonüümne ütles ...

Njah, 15:59-le on aastaringne poris püherdamise ilm vist meelirahustav.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal vaikus enne tormi. Hommikul tuulas, siis nüüd kerge tuuleõhk vaid.

Anonüümne ütles ...

Loodame, et midagi siis ikka on tulemas ka! Harjumaale.

Anonüümne ütles ...

Mudelid on sademete prognoosi kärpinud 5-10mm ööpäeva jooksul, nii palju siis sellest nüüd. Kuusalu kanti vaatan hoolega, et kas ikka tuleb kõigest 4mm.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Aastal 2021 ei suudeta isegi ühte päeva enam ette ennustada. Ometi peeaks tehnika juba tipptasemel olema.

Profist profim on rääkinud!

Kagueestlane ütles ...

@11. jaanuar 2021 19:10

Nüüd on võimalus näha, kas nädalapikkust ilma suudab täpsemini ette prognoosida GFS või Euroopa mudel, kuna kirjutasin progammi, mis salvestab igal pühapäeval mõlemi mudelite väljundid järgenvaks pühapäevaks ehk seitse päeva ette.

Seega saab terve nädala jooksul näha, kuidas mudeliväljundid muutuvad võrreldes algse väljundiga. Võrdlust saab näha siit.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal on juba uut tuule tugevnemist tunda. Paar tundi tagasi oli vaikne tuul, siis nüüd puhanguti kohistab puudes. Pinnatuisku veel eriti pole.

Anonüümne ütles ...

@ 11. jaanuar 2021 19:17

Soovitan SOOOOJALT teha taoline programm ka erandkorras lähipäevade sajuhulkade kohta. Hea pärast võrrelda. Eriti Kuusalu osas.

Anonüümne ütles ...

Lisaks on ka 14.-15. jaanuari ennustused muutunud pilvisemaks. Narva-Valga joonest läänes-loodes on selge ilma võimalus sama kui olematu. Ei piirdu meil siin pilves ilm ainult Soome lahe ümbrusega.

Ikka ääretult nukker seis külma ilma kohta. Loodaks ikka enam selget näha. Lähinädalad tunduvad sama hallid tulevat.

Anonüümne ütles ...

Rootsi idarannikul kohati 100 mm sademeid oodata lähema kahe ööpäevaga. See tähendab tuulevarjust mõõdetuna siis ligi meeter lund. Kusjuures enamus sellest tuleb 0 kraadise temperatuuriga. Saab palju murdu seal olema, kuna lisaks raskele lumele on ka tormituult oodata...

Meie homne ilm on alles paipoisike sealsega võrrelduna.