esmaspäev, 16. november 2020

47. nädala ilm (16.–22.11.2020)

Kommentaariumi viide

Soe ja vesine nädal. Õhutemperatuur läheneb rekordile: prognoositakse kuni 12 kraadi, aga päevarekordid jäävad madalamaks https://ilm.pri.ee/p%C3%A4evarekordid. Elame-näeme!
Mis siis tegelikult juhtus? Paugununnurodi. Eks aeg annab arutust ... Aga nüüd asja juurde. Jõgeva ilmavaatlejad andsid teada: Temperatuurirežiim püsis kogu nädala jooksul tavapärasest kõrgemana.
Vaatlusaastate (1922-2019) keskmise järgi on langenud siinkandis ööpäeva keskmine õhutemperatuur kadripäeva paiku juba püsivalt alla null kraadi. Lõppenud nädalal aga kõikus ööpäeva keskmine õhutemperatuur 0,4…9,3 kraadi piires.
Neljapäeval (19.11.) tõusis maksimaalne õhutemperatuur 11,2 kraadini. Varem ei ole nii hilisel kuupäeval Jõgeval sellist kõrget termomeetrinäitu registreeritud.
See kehtib ka ülejäänud Eesti kohta: nädala jooksul läks soojemaks, päädides 19.11. kuni 12-kraadise soojusega, oli vihmane ja tuuline, v.a 18.11., kui päev oli kuivem ja vaiksem. Nädala lõpp oli jahedam, kuid lõppes tormiga.

Kariibi merel tekkis orkaan Iota, mis sai jooksva hooaja tugevaimaks tormiks, tugevnedes  5. kat orkaanini, kus 1-min keskmine tuule kiirus ulatus 260 km/h, puhangud aga kuni 320 km/h, mis on lähedal kolmandikule helikiirusest, vt täpsemalt https://en.wikipedia.org/wiki/Hurricane_Iota. Sellise tugevusega torm sai tekkida, sest merevesi on seal tulikuum, ulatudes 30 °C-ni. Eestis ei ole iialgi nii vägevaid torme, isegi 2005. a jaanuaritorm kahvatub selle kõrval.

Atlandi ookean 16.11., täpsemalt https://www.nhc.noaa.gov/gtwo.php?basin=atlc&fdays=2

Iota 16.11. 5. kat orkaanina. Tormi intensiivsust näitab peaaegu täiuslik silm: võiks öelda, et aksisümmeetriline (NOAA). Tugevamad on olnud vaid nt Tip ja Patricia, vt https://en.wikipedia.org/wiki/Hurricane_Patricia.

123 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Huvitav tõdeda, aga tänavune aasta tugevaim torm on 11. juuli oma. Sügis on ikka leebelt vaikne olnud seni. Need 18 ja 19 nov tuuled on mingid hakatised jälle ei midagi tõelist.

Anonüümne ütles ...

Reedel hommikul võib päris huvitav ilmamuutus tulla. Tugev edelatuul asendub ca 40 minuti jooksul kirdetuulega.

Anonüümne ütles ...

Kas põhjarannik mereefekti ka saab reedel-laupäeval?

Anonüümne ütles ...

Statistik siin:
Reedel tuleb. Siis saab neid nn. lumekruupe ja mõne juhusliku välgusähvatuse ka.

Anonüümne ütles ...

Rüüurodi!

Anonüümne ütles ...

Showd sähvatuste näol võiks tõesti tulla.

Kagueestlane ütles ...

Kuna käesolev aasta tõotab tulla rekordsoe ning võimalik, et ka käesolev kuu, siis olen õigeks ajaks valmis saanud uue veebilehe, kust saab näha nii Tartu-Tõravere kui Tallinn-Harku pikki aegridu (Tartu-Tõravere 1866-2020 ja Tallinn-Harku 1828-2020) ning käesoleva kuu ilmaülevaadet.

Seetõttu pole mul enam tarvis kõneall olevate jaamade keskmisi temperatuure siia pidevalt kirjutada, sest nüüdsest on igal ühel neid ise võimalus jälgida.

Veebileht asub järgneval aadressil: https://eestikliima.000webhostapp.com/

Anonüümne ütles ...

@ 17. november 2020 08:00

Pakuks mereefekti võimalust saartele ja Narva lahe kanti. Dirhami-Loksa vahelisel rannikualal on võimalus üsna väike.

Kagueestlane ütles ...

Lisan veel 17. november 2020 17:58 kommentaarile juurde, et täpsem info EestiKliima lehel olevate ilmaandmete uuenduse jms kohta asub lehe all jaluses lingina "infoleht".

Kui tekib veel mingeid küsimusi EestiKliima lehe kohta, siis võib neid ka siin küsida.

Anonüümne ütles ...

GFS mudel on kuulõpu külmuse soojusega asendanud ja paistab et ka detsember jätkab plusskraadise kuu keskmise kursil.

Seega võimalik et saabuv nädalavahetus jääb pikaks ajaks viimaseks nii talviseks.

Anonüümne ütles ...

Nüüd siis enne laupäeva see tuulemöll ei lõppegi. :/

Anonüümne ütles ...

Huvitav, et me elame moodsal tehnika ajastul, aga ometi ei suudeta ilma 10 tundi ette õigesti ennustada.
Praegune padusadu peaks Tallinnas lakkamatult kestma täna kella 7ni, aga juba kell 02:30 järsku täiesti lakkas ja radari järgi ongi nüüd kõik. Naerma ajab aasta 2020 tehnika puhul selline möödapanek juba. :D :D

Parem mingu tuuleprognoosid nii mööda, sest siis jäävad puud ja elekter alles vähemalt!

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Omal ajal üks õpetas kuidas ahvena uime vaadata ja eile sai mitut vaadatud ja kui uskuda seda loodusmeetodit siis talve õieti ei tulegi. Kui midagi talvemoodi ongi siis hästi lõpus kuu aega (märts normist külmem ?). No vaatame aga jah selle järgi pea terve talv üks vesi ja lörts.

Anonüümne ütles ...

Statistik veel ,et see ahvena jutt käib siis eelkõige Harjumaa kohta.

Anonüümne ütles ...

Kas iga maakonna kohta oma kala v? Nt Raplamaal räim, Viljandimaal haug, Võrumaal heeringas, jne?

Anonüümne ütles ...

Oh ei. Lihtsalt kuna kala püütud Harjumaal siis ilmselt ka ilm pigem kohalik. Näeks Võrumaalt püütud ahvenat saaks ilma öelda terve Eesti kohta.

Anonüümne ütles ...

Puuksurodinad!!!

Kagueestlane ütles ...

Kuna tekkis probleeme eelmise veebimajutusega, siis asub EestiKliima leht nüüd uuel, lühemal aadressil: http://eestikliima.epizy.com/

Leht on hetkel testimisel selle töökindluse kontrollimiseks ja pole välistatud, et tuleb veelgi ümber kolida või üldse maha võtta, juhul kui pole võimalik tööle saada.

Anonüümne ütles ...

Pane lihtsalt eestikliima.ee ja asi Ants! :)

Kagueestlane ütles ...

Paneks jah, aga .ee maksab. Hetkel on see tasuta majutusel. Uuel aadressil(epizy) siiani õnneks probleeme pole veel olnud ja praegu näib hästi töötavat.

Lisan veel, et Tallinn-Harku aegrida algab tegelikult 1806. a veebruarist ja kestab 1813. a jaanuarini, kuid pärast seda on kuni 1828. aastani andmelünk. Seetõttu on sai ka EestiKliima lehele lisatud algusaastaks just viimane.

Samas oleks võimalus teha nii, et 1806. a veebruarist kuni 1813. a jaanuarini oleks samuti andmed nähtavad, seejärel näitaks nende aastate keskmisteks temperatuurideks nulli, kus on andmelünk ning sealt edasi jätkuks nagu praegu.

See võib aga mõningat segadust põhjustada neile, kes sellest teadlikud pole, mistõttu tuleks see kindlasti ka infolehele lisada, aga vähemalt oleks siis ka Tallinn-Harku aegrida täispikk nagu Tartu-Tõraveregi.

Seega, kui keegi siin huvitub Tallinn-Harku täispika aegrea lisamisest lehele eelpool kirjeldatud viisil, siis võib siin märku anda.

Tallinn-Harku täispikka aegrida näeb tekstifailina siit: http://berkeleyearth.lbl.gov/auto/Stations/TAVG/Text/154716-TAVG-Data.txt

Anonüümne ütles ...

Lähipäevade ilm on mõnusalt muutlik ja see kajastub kohe ka ilmateenistuse nädalaprognoosi pikkuses. :D

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Aitäh sulle Kagueestlane. Väga väärtuslik lehekülg mille tegid. Saab jälgida nii kuude trende kui aastaaegade ja seda mõne klikiga. Kuna ise nö vanem põlvkond käis mul selline asi enamuses paberi ja pliiatsiga.

Anonüümne ütles ...

Arvan, et laupäeva hommikuks tuleb Kuusikul selge ilma korral -7 kraadi ära, sest õhumass on piisavalt külm ja ka tuuleväli siis kõige rahulikum.
Kusjuures kõige külmemate jaamade sekka tõenäoliselt jääb ka Tallinn-Harku. Sinna pakuks hommikuks -5 kraadi.

Teised -5 kraadi piiri ületamise kandidaadid on ka Türi ja Viljandi ilmajaamad. Ülejäänutes jääb see piir ilmselt kättesaamatuks.

Lühidalt - Kuusiku on 90% tõenäosusega laupäeva hommikul külmim jaam.

Kagueestlane ütles ...

@18. november 2020 21:17

Rõõm kuulda, kui sellest lehest kasu on.

Anonüümne ütles ...

Eile ehk 18. nov (vt kommentaari aega!) purunesid päevarekordid, täna juba ka, vähemalt Tartu oma ning uus rekordivõimalus on Lääne- ja Loode-Eestis juba pühapäeval. Pole paha!

Anonüümne ütles ...

Täna Harjumaal natukene tuult ka üle pika aja :)

Anonüümne ütles ...

Statistik siin:
Kagueestlane oli 15.nov arvamusel ,et uut novembri keskmise rekordit ei tule. Praegu tundub ,et tuleb ja päris kindlalt (vähemalt Harkus)
Enda 15.nov kl.08:03 kommile lisaks ütles ,et 30 hpa temperatuur künnab ikka tabeli põhja. Seega ka Detsembri algus (minimaalselt) peaks ka väga soe tulema - näidaku ECMWF (näiteks - eile näidati külma kuu lõppu) mida iganes.

Anonüümne ütles ...

ütles - "K" jäi puudu

Anonüümne ütles ...

See vastik tuulenäru võiks puhkusele minna juba. Õnneks homme ja eriti ülehomme lähebki.

Kagueestlane ütles ...

@19. november 2020 09:20

Arvan endiselt, et kummaski jaamas novembri keskmise rekordit ei tule, sest homsest läheb tunduvalt külmemaks ning kuid ööd miinustesse jäävad, siis on 5..6 kraadine kuu keskmine kiire langema.

Eks ole siis näha, kellel täppi läheb. Tänavuse aasta keskmine tuleb aga kindlasti mõlemas jaamas aegade kõige soojem, selles pole enam mingit kahtlust.

Anonüümne ütles ...

Jah, olen endiselt oma 18. november 2020 21:41 arvamusel, et laupäev toob Kuusikul -7 kraadi ära.

Anonüümne ütles ...

Lõuna-Soomes on külma frondi sajualas juba äikest olnud. Aga Eestis ilmselt parimal juhul toob selle sajuala tagala vaid tuule nõrgenemise lõpuks ometi.

Anonüümne ütles ...

MILLAL SEE TUUL LÄBI SAAB???

Anonüümne ütles ...

GFS näitab praeguses uuenduses pühapäeva õhtuks 4. novembrile sarnast äikesevõimalust.

Anonüümne ütles ...

19:27
Mõne tunni pärast.

Anonüümne ütles ...

Viimastel andmetel tundub, et lumeigatsejad peavad homse mereefekti osas pettuma, sest valdavas Eestis on hommikuks õhuvool/tuul taas läänest-edelast, mis ei soosi kuidagi mereliste sajupilvede liikumist sisemaale. Soodne suund - ehk loodest - tundub olevat vaid saartel ja mandri lääneservas.

Anonüümne ütles ...

Harjumaa lõunaosas juba tuiskabki lörtsi.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin:
Ja mind ajaski üles see lumekruubi sadu vastu akent. See mõni välk on ainult veel puudu.

Anonüümne ütles ...

Lõuna-Harjumaal läks maa valgeks ja tuiskab - ehtne lumi, mitte lõrts!

Eilne kommentaar pani tsipa mööda.

Anonüümne ütles ...

Rõugurodi! Päikserodi!

Anonüümne ütles ...

Tänane ilm on üks-ühele kopi-peist 19. okt omast. Siis samuti käis hommikul samal kellaajal tihe sajuala üle. Ülejäänud päev oli sajuta. Jääb ka täna õhtuni sajuta. Jüri, Harjumaa

Anonüümne ütles ...

Kas statistik teab öelda jõuluilmast midagi?

Anonüümne ütles ...

Kahju et praegused ilmad 12 tundi nihkes pole. Tallinnas praegu täitsa selge ja vaikne, võinuks ju hommikul kell 10:07 niuke ilm olla. Mis sellest 22:07 ikka enam kasu hilissügisel on...

Anonüümne ütles ...

Puuksurodi! Rämerodi!!!

Anonüümne ütles ...

Kas keegi kommenteeriks, mida sõna "rodi" tähendab? Ja miks sellele pannakse kõiksugu kummalisi eesliiteid?

Anonüümne ütles ...

Kui sa trollile tähelepanu ei pööra siis ta kaob ise ära.

Anonüümne ütles ...

See on tegelikult Jüri Kameniku ahelreaktsioon. Temast üldse need sõnamoonutused alguse saidki. Eks siin nüüd mõni "mängib edasi" nendega.
Kui oled FB-s Jüri kommentaare/postitusi jälginud, siis on neid sõnu näha olnud küll ja küll. Nt "rämenaator".

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Lume kohta on raske öelda ,et mis päeval need juhuslikud lumed nüüd tulevad. Äkki on sel aastal see üks mitmetest mõnepäevastest lumepäevadest just siis jõulude ajal - või ka mitte. Küll aga ütlen ,et detsember tuleb 70% tõenäosusega selgelt normist soojem ja ainult 30% tõenäosusega normilähedane ning 0% tõenäosusega selgelt normist külmem. Kahjuks.
Paistab ,et ikkagi kange tahtmine ilmal Harkus see aasta keskmine temp. upitada +8 peale.

Anonüümne ütles ...

Kiili vallas -2 juba

Anonüümne ütles ...

Tundub ,et Kuusiku-7 ja Harku -5 siin kellegil jääb unistuseks...

Anonüümne ütles ...

Miks Jüri Kamenik tegeleb selliste sõnamoonutustega?

Anonüümne ütles ...

Rämetav puuksurodi!

Anonüümne ütles ...

07:50
Ei tea, aga kuualguse kuupäevi moonutab ka. Nt "Nädala ilm 26.07 - 32.08.2010".
Kes siin blogis sirvib vanemaid postitusi, näeb sääraseid.

Anonüümne ütles ...

Kuidas blogi pidaja vaimne tervis on? Kohtati on tekkinud selles osas kahtlusi...

Anonüümne ütles ...

20. november 2020 22:43
21. november 2020 07:50

Kindel et sa ise see roditaja pole? :D
Minuti võrra nihkes kommentaarid otse su omade juures...

Anonüümne ütles ...

Mudelite järgi peaks vihma kella 3ni öösel kallama, aga radari järgi paistab kella 22 ja 23 vahel juba lõppevat. Tuul paraku häirib kauem.

Anonüümne ütles ...

Mis krdi mürgel seal õues jälle toimub?? Saab millagi vaikuses magama jääda ka või? :/

Anonüümne ütles ...

Kes siis pool kümme magama jääb? Eriti laupäeval ???

Anonüümne ütles ...

Vanemad inimesed jäävad. Mürgel ikka kestab.

Anonüümne ütles ...

Kui jah tuul välja jätta, siis mulle sellised vihmailmad meeldivad. Igatahes Harjumaa keskosas on ainuüksi selle praeguse sajuga tulnud ligi 15 mm vihma ja mõni mm on veel ees. Selle aasta sügise suurim sajupäev ilmselt, mille tulemusel saab põhjavesi nüüd ka salvkaevude sügavuseni täiendust ehk.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal nüüd suht vaikus. Saab magama jääda kes pole veel saanud.

Anonüümne ütles ...

Ja nüüd päike paistab ja kuldnokad laulavad - Harjumaal.

Anonüümne ütles ...

Mudelite järgi paistab edaspidi taas igav ilm tulevat.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Vaatan ka ,et enamuses lubatakse nädala pärast algavat pikemat perioodi vaikset ,kerge külmaga ja väikse lumega(kohati palja maaga)perioodi. Samas on see täielikus vastuolus polaarpöörisega mis kuu vahetuse paiku võib puhuda "record breaking levels". See aga peaks tooma sellist sula ja tuult ,et vähe pole. Saab näha kas meil on 1.detsembriks maa külmetanud või on selline nagu eile-täna.

Kagueestlane ütles ...

Tegin keskmiste temperatuuride arvutamise veelgi mugavamaks, mis tähendab, et nüüd saab EestiKliima lehel näha käesoleva aastaaja ning käesoleva aasta keskmist. Samuti on võimalik neid pika aegreana vaadata ning jälgida, mitmendale kohale need parasjagu asetuvad, sama kehtib ka kuude kohta.

Kuna käesoleva aasta keskmist sai viimati juba mõni aeg tagasi manuaalselt arvutatud, siis nüüd vaadates panid need näidud ikka tõeliselt imestama. Kui detsembris sooja osas muutust ei tule, siis jääb käesolev aasta ikka uskumatult soojaks.

Vaadake ise järgi: http://eestikliima.epizy.com/

(Kui käesolevat aastat või aastaaga ei saa arvutada, siis vajutada ctrl+F5, et lehte uuendada)

Anonüümne ütles ...

@ 22. november 2020 19:07
Jah, aga ilmselt on selle pöörise läbimõõt liiga väike, et meid palju mõjutaks. Eelmisel talvel oli järelikult suurem.

Anonüümne ütles ...

Kaua veel sooja on? Panen täna adra traktorile järgi :)

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Nüüd on jah viimane aeg

Anonüümne ütles ...

Rämepuuksurodi!

Anonüümne ütles ...

Keegi jagab andmeid oma tervisliku seisundi kohta...Imelik sõnakasutus...RABA -öeldi vanasti tagumiku säärase seisundi kohta!!
Lühidalt ja löövalt...et tuleb nagu raba.!
Vaata siis ette ...see " Rodi " võib ju püksi tulla!!

Anonüümne ütles ...

Kuulge, rääkige siiski ilmast parem.

Anonüümne ütles ...

Blogi pidaja on paar korda hullumajale viidanud. Kas pole veel aru saanud et siin on tegemist hullumaja meteoroloogia ringinga? Samas,mõnedel patsientidel siin on ehk veel lootust.

Anonüümne ütles ...

covid 19 patsiendid

Anonüümne ütles ...

Täna 12. tagasi oli siis võimas lumetorm novembris, käisin siis gümnaasiumis ja mäletan hästi, et sõitsin autoga linna 20min ja tagasi sõitsin õhtul koju 2-3h.

Anonüümne ütles ...

Ja 9.detsembril tuleb 10 tähtpäev Monika tormil.

Anonüümne ütles ...

taevast sajavad vihmakodinad, püksis puuksuvad paugurodinad! Hullumaja, rämepuuksurodi!

Anonüümne ütles ...

blogi pidaja rääkis facebookis et mees ajas teda käruga 5 kilomeetrit taga? või et altnaabri väljaheited tulid talle korterisse kanalka kaudu üles. on see normaalne?

Mida üldse akadeemilised ringkonnad blogipidajast arvavad?

Anonüümne ütles ...

KEs seda teab :D

Anonüümne ütles ...

Ülirämenunnukakapaugupuuksurrodi

Anonüümne ütles ...

Külmaks läheb. Külmarodi ilmad!

Anonüümne ütles ...

0..-2 pole küll mingi külm selle aja kohta.

Anonüümne ütles ...

Panin adra liiga hilja järgi vist, maru tatine on - kuivemat aega ka veel tuleb ilma miinuseta?

Anonüümne ütles ...

Plussis kuiva mitte, aga selline -4..+2 kuivaks peaks alates 30. nov'st minema, kuid arvan, et pigem pilvealune kuivus nagu 8.-16. nov oli.

Anonüümne ütles ...

Akadeemilised ringkonnad arvavad et tegemist on paranähtusega!

Anonüümne ütles ...

Mudelid näitavad homseks Tallinnasse isegi 10 mm vihma, aga arvan et üle 5 siiski ei tule, pigem Kesk- ja Lõuna-Eestis.
Homne oleks veits halb ajastus sajupäevaks.

Anonüümne ütles ...

Akadeemilistes ringkondades on tegelikult väga ammu mõned valusad tõsiasjad teada. Doktoritöö ja muu kohta.

Anonüümne ütles ...

Sajuala nagu nõrgeneks kohe enne Tallinnat ja seejärel kohe taas tugevneb pärast linna ületamist, kuid paraku sajab ikka siin.

Anonüümne ütles ...

Pikemaid ennustusi vaadates jätkub see igav uimane ilmaperiood dets'i keskpaigani. Sademeid "tiksub" vaikselt juurde ja kraadid jäävad sel perioodil enamasti sinna -6 ja +4 vahele. Pakun, et päikest näeb heal juhul mõnel päeval selle aja jooksul.

Alates 2015. aastast on Eesti kliima ikka eriti igavaks läinud, vähemalt siin Harjumaal!

Anonüümne ütles ...

Ülirämekoronaatorpaukurrodi!

Madis ütles ...

Kle paukurrodi!

MIne otsi omale tegevusi mujalt!!!

Anonüümne ütles ...

Ülirodirodivälgupaukurirodi!

Anonüümne ütles ...

Ilm ikka väga tatine täna Harjumaal

Anonüümne ütles ...

Ürgrodi!

Anonüümne ütles ...

Roditame edasi, blogi asutaja sissekanne: Mis siis tegelikult juhtus? Paugununnurodi. Eks aeg annab arutust. Kõik roditama!

Ülirämepaugurodi

Varsti need sõnad ÕS-is! Kõik rodid varsti ÕS-is

Anonüümne ütles ...

Ok, igavuserodi ilm kestab vähemalt jõuludeni.

Anonüümne ütles ...

Keegi statistik mainis siin polaarpöörise tugevnemist, aga Kairo postitusest võib järeldada, et seda ei juhtu, sest Venemaal on ebatavaliselt kõrge õhurõhk pikemat aega olnud ja vist jääb veel.
Lisan lingi, aga vb tuleb enne grupiga liituda selle nägemiseks.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3484049821649853&id=930386433682884

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Just tund tagasi vaatasin ka ,et detsembri teisel nädalal võib see pööris juba väga nõrgaks jääda - seega jah valge detsember ja jõulud on aina tõenäolisem. Eks mine tea äkki teebki veel normist külmema detsembri ja 13 nov öeldu ikkagi teostub ainult veidi hiljem ning ka 10.nov arvestus siis peab ,et kui mardipäev külm ja kadripäev soe siis detsember jahedam. Sellel ajal gismeteo näidatu läheb veel täide.
Samas Harkus on endiselt võimalik ,et november teeb uue kuu keskmise rekordi

Anonüümne ütles ...

Isiklikult arvan, et detsember päris valge ei tule, vaid pigem selline, nagu sinult umbes nii 2 nädalat tagasi küsisin, et
"Kui detsembri keskmine tuleb -1, aga lund mitte, kas siis on talvine detsember?"

Nüüd tundub, et dets keskpaigani täpselt nõnda lähebki.

Anonüümne ütles ...

Ehk teisisõnu - valged jõulud jäävad pigem sademetepuudusel mustaks, mitte temperatuuri pärast.
Paraku inimeste seas on levinud väärarvamus, et ainult soe ilm toob lumetud jõulud. Ei. Sademetepuudus on määravam tegur. Külm talveilm ei tähenda kohe lund ja valgeid jõule.

Oli vist 2007. või 2008. aasta jaanuaris periood, mil -20 kraadi, aga lund mitte raasugi. Ometi oli külma küll ja veel. Aga sademeid lihtsalt polnud.

Anonüümne ütles ...

Vaatasin täpsemalt järgi - 2007 jaanuar oli.
29. jaan 2007 hommikul oli Kuusikul -26 kraadi.

Kagueestlane ütles ...

Saame siis ühel aastal korraga kolm suurt rekordit - aegade kõige soojem talv, aegadege kõige soojem sügis ja aegade kõige soojem aasta.

Uskumatu ikka, kui kiiresti meie piirkonnas kliima soojeneb. Alles olid veel korralikud talved, millest pole enam jälgegi.

Juba seitse aastat järjest pole mitte ühtainsatki normist külmemat talve vahele tulnud ning eelolev talv saab tõenäoliselt juba järjestikku kaheksas normist soojem olema. Kuidagi liiga kiiresti toimub see soojenemine.

Tekib tunne nagu lõunamaal elaks.

Anonüümne ütles ...

Oota oota. Sel aastal see muutub. Nimel varusin kütet korraliku talve jaoks.

Anonüümne ütles ...

Heh, siis just külma talve ei tule ju. :D :D
Sa oleksid pidanud just varumata jätma külma talve tuleku jaoks, kuna mul on küll sedasi, et kui ma nt vihmaks valmistun ja vihmavarju kaasa võtan, siis teed tolmavad ja kui maha ununeb või ei viitsi võtta, siis olen märg kui mopp.

Anonüümne ütles ...

@ 27. november 2020 19:33
Aga siiski on aastad 2010 ja 2011 ilmastiku poolest kõige erilisemad. Tühja see 2020 uus keskmine aasta soojarekord. Olnuks siis ka tänavune suvi nendele aastatele sarnane. Vat siis kiidaks seda rekordit ette ja taha.

Kagueestlane ütles ...

Jah, täiesti nõus. 2010 ja 2011 on parimad aastad, mis kunagi olnud.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Tegelikult parem olekski kui lund erilist detsembris ei tule aga külma tuleks. Külmuks igasugu lõunamaised kahjurid ära. Samas ka suuremad suusakeskused saaks oma lume ikkagi kunstlume näol kätte.

Anonüümne ütles ...

Kuiva ja kerge miinus ok, saab adraga veel künda, muidu jääb kevadesse liialt.

Aga 2018 polnud hea, meeldejääv aasta siis?

Anonüümne ütles ...

Sooja poolest (suve) meeldejääv aga mõni äike koos sadudega oleks võinud rohkem olla. Sellisena oli natuke liiga kuiv aga muidu päris mõnus. No mõni päev oli ka liiga soe.

Anonüümne ütles ...

@ 28. november 2020 08:05
Üldiselt nõus, aga oma pahupool sellel ka. Eriti kui palja maaga külm ja sula vahelduvad. Pinnas hakkab nö liikuma ja murenema. Kandevõime märgatavalt halveneb.

Anonüümne ütles ...

Tundub, et Kagu-Eestis algab alates homsest eeltalv, kui lausa mitte päristalv. Ööpäeva keskmine langeb nullini ja alla sellegi ning esmaspäeva öösel sadav lumi jääbki seal ilmselt pikemaks maha. Vähemalt 10. detsembrini pole selle Siberi kõrgrõhuala taandumist ette näha.

Anonüümne ütles ...

Viimase GFSi uuendust vaadates tekib tunne, et loodus hakkab nüüd tagasi tegema seda rõhkkondade asetust, mis juulis olemata jäi. Eriti põnev oleks juulis praegu 6.-8 detsember näidatud olukord. Arvan, et juulis tähendaks see 15...18 kraadist isotermi.

Anonüümne ütles ...

Mis tulemas on?

Korralik talv?

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Kuna jah nüüd peaks tulema kaks head suve siis kooskõlas oleks jah talvemoodi talv. Nüüd midagi 2009/10 talvega sarnast ei tohiks tulla aga no midagi sinnakanti nagu 2017/18 ehk tuleb küll. Suvi peaks tulema midagi 1999 aasta kanti aga veidi sajusem kui siis oli.

Anonüümne ütles ...

2021 siis mais on külm jah?

Anonüümne ütles ...

Kakanunnupuuksurodi! Nunnusoepuuksurodiilmad! Vihma lötsi lund, rodiund!

Kagueestlane ütles ...

Kui Euroopa mudeli prognoositav kõrgrõhkkond jääb vähemalt kuu keskpaigani püsima ning läänevool vahepeal end läbi ei murra, siis tundub usutav, et võib korralik talv tulla.

Kõneall oleva mudeli viimane väljund ei meenuta mitte kuidagi möödunud aastate soojadele talvedele eelnenud detsembreid.

Kui praeguses kliimas suudab talv end detsembris selliselt kehtestada, et kuu keskmiseks jääb Tartu-Tõraveres alla -3 kraadi, siis korralik talv on samahästi kui garanteeritud.

Anonüümne ütles ...

Just juuni seekord.

Anonüümne ütles ...

1999 oli tegelikult halb näide. Pigem 2001

Kagueestlane ütles ...

NAO indeks on ka kuu keskpaigaks negatiivseks arvutatud, mis annab alust arvata, et nii pea soojaks ei lähe.

Anonüümne ütles ...

Oleks ka aeg juba detsembritalveks. Viimati oli detsembri keskmine miinuses aastal 2012. Ehk siis ligi 3000 päeva tagasi.

Anonüümne ütles ...

Korralik detsembritalv oleks ülirämepaukur. Paugurodi!

üleskutse! Kõik võtavad kasutusele sõna paugurodi ja muud rodid

viime rodi sõna õigekeelsus sõnaraamatusse

Anonüümne ütles ...

Kolapäeva öösel peaks huvitav tuuleväli tulema - kui siin Eestis on mõõdukas edelatuul, siis Hiiumaast mõnikümmend km loode pool on tuulevaikus ja see ala oleks nagu noagalõigatult põiki üle Läänemere kuni Soome lõuna-edela rannikuni.

Anonüümne ütles ...

Ups, kolmapäeva* siiski.